Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    4. அதோ⁴புப்பி²யத்தே²ரஅபதா³னங்

    4. Adhopupphiyattheraapadānaṃ

    22.

    22.

    ‘‘அபி⁴பூ⁴ நாம ஸோ பி⁴க்கு², ஸிகி²னோ அக்³க³ஸாவகோ;

    ‘‘Abhibhū nāma so bhikkhu, sikhino aggasāvako;

    மஹானுபா⁴வோ தேவிஜ்ஜோ, ஹிமவந்தங் உபாக³மி.

    Mahānubhāvo tevijjo, himavantaṃ upāgami.

    23.

    23.

    ‘‘அஹம்பி ஹிமவந்தம்ஹி, ரமணீயஸ்ஸமே இஸி;

    ‘‘Ahampi himavantamhi, ramaṇīyassame isi;

    வஸாமி அப்பமஞ்ஞாஸு, இத்³தீ⁴ஸு ச ததா³ வஸீ.

    Vasāmi appamaññāsu, iddhīsu ca tadā vasī.

    24.

    24.

    ‘‘பக்கி²ஜாதோ வியாகாஸே, பப்³ப³தங் அதி⁴வத்தயிங் 1;

    ‘‘Pakkhijāto viyākāse, pabbataṃ adhivattayiṃ 2;

    அதோ⁴புப்ப²ங் க³ஹெத்வான, ஆக³ச்சி²ங் 3 பப்³ப³தங் அஹங்.

    Adhopupphaṃ gahetvāna, āgacchiṃ 4 pabbataṃ ahaṃ.

    25.

    25.

    ‘‘ஸத்த புப்பா²னி க³ண்ஹித்வா, மத்த²கே ஓகிரிங் அஹங்;

    ‘‘Satta pupphāni gaṇhitvā, matthake okiriṃ ahaṃ;

    ஆலோகிதே 5 ச வீரேன, பக்காமிங் பாசினாமுகோ².

    Ālokite 6 ca vīrena, pakkāmiṃ pācināmukho.

    26.

    26.

    ‘‘ஆவாஸங் அபி⁴ஸம்போ⁴ஸிங், பத்வான அஸ்ஸமங் அஹங்;

    ‘‘Āvāsaṃ abhisambhosiṃ, patvāna assamaṃ ahaṃ;

    கா²ரிபா⁴ரங் க³ஹெத்வான, பாயாஸிங் 7 பப்³ப³தந்தரங்.

    Khāribhāraṃ gahetvāna, pāyāsiṃ 8 pabbatantaraṃ.

    27.

    27.

    ‘‘அஜக³ரோ மங் பீளேஸி, கோ⁴ரரூபோ மஹப்³ப³லோ;

    ‘‘Ajagaro maṃ pīḷesi, ghorarūpo mahabbalo;

    புப்³ப³கம்மங் ஸரித்வான, தத்த² காலங்கதோ அஹங்.

    Pubbakammaṃ saritvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    28.

    28.

    ‘‘ஏகத்திங்ஸே இதோ கப்பே, யங் புப்ப²மபி⁴ரோபயிங்;

    ‘‘Ekattiṃse ito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, புப்ப²பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pupphapūjāyidaṃ phalaṃ.

    29.

    29.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா அதோ⁴புப்பி²யோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā adhopupphiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    அதோ⁴புப்பி²யத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் சதுத்த²ங்.

    Adhopupphiyattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. அபி⁴பத்த²யிங் (ஸ்யா॰), அபி⁴மத்த²யிங் (க॰), அதி⁴வத்த²யிந்தி பப்³ப³தஸ்ஸ உபரி க³ச்சி²ந்திஅத்தோ²
    2. abhipatthayiṃ (syā.), abhimatthayiṃ (ka.), adhivatthayinti pabbatassa upari gacchintiattho
    3. அக³ச்சி²ங் (க॰)
    4. agacchiṃ (ka.)
    5. ஆலோகிதோ (ஸ்யா॰)
    6. ālokito (syā.)
    7. பாவிஸிங் (ஸீ॰)
    8. pāvisiṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 4. அதோ⁴புப்பி²யத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 4. Adhopupphiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact