Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[175] 5. ஆதி³ச்சுபட்டா²னஜாதகவண்ணனா
[175] 5. Ādiccupaṭṭhānajātakavaṇṇanā
ஸப்³பே³ஸு கிர பூ⁴தேஸூதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் குஹகபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஹெட்டா² கதி²தஸதி³ஸமேவ.
Sabbesukira bhūtesūti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kuhakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā kathitasadisameva.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிரட்டே² ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா மஹாபரிவாரோ க³ணஸத்தா² ஹுத்வா ஹிமவந்தே வாஸங் கப்பேஸி. ஸோ தத்த² சிரங் வஸித்வா லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய பப்³ப³தா ஓருய்ஹ பச்சந்தே ஏகங் கா³மங் நிஸ்ஸாய பண்ணஸாலாயங் வாஸங் உபக³ஞ்சி². அதே²கோ லோலமக்கடோ இஸிக³ணே பி⁴க்கா²சாரங் க³தே அஸ்ஸமபத³ங் ஆக³ந்த்வா பண்ணஸாலா உத்திண்ணா கரோதி, பானீயக⁴டேஸு உத³கங் ச²ட்³டே³தி, குண்டி³கங் பி⁴ந்த³தி, அக்³கி³ஸாலாயங் வச்சங் கரோதி. தாபஸா வஸ்ஸங் வஸித்வா ‘‘இதா³னி ஹிமவந்தோ புப்ப²ப²லஸமித்³தோ⁴ ரமணீயோ, தத்தே²வ க³மிஸ்ஸாமா’’தி பச்சந்தகா³மவாஸிகே ஆபுச்சி²ங்ஸு. மனுஸ்ஸா ‘‘ஸ்வே, ப⁴ந்தே, மயங் பி⁴க்க²ங் க³ஹெத்வா அஸ்ஸமபத³ங் ஆக³மிஸ்ஸாம, தங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வாவ க³மிஸ்ஸதா²’’தி வத்வா து³தியதி³வஸே பஹூதங் கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங் க³ஹெத்வா தத்த² அக³மங்ஸு. தங் தி³ஸ்வா ஸோ மக்கடோ சிந்தேஸி – ‘‘கோஹஞ்ஞங் கத்வா மனுஸ்ஸே ஆராதெ⁴த்வா மய்ஹம்பி கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங் ஆஹராபெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தாபஸசரணங் சரந்தோ விய ஸீலவா விய ச ஹுத்வா தாபஸானங் அவிதூ³ரே ஸூரியங் நமஸ்ஸமானோ அட்டா²ஸி. மனுஸ்ஸா தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸீலவந்தானங் ஸந்திகே வஸந்தா ஸீலவந்தா ஹொந்தீ’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā mahāparivāro gaṇasatthā hutvā himavante vāsaṃ kappesi. So tattha ciraṃ vasitvā loṇambilasevanatthāya pabbatā oruyha paccante ekaṃ gāmaṃ nissāya paṇṇasālāyaṃ vāsaṃ upagañchi. Atheko lolamakkaṭo isigaṇe bhikkhācāraṃ gate assamapadaṃ āgantvā paṇṇasālā uttiṇṇā karoti, pānīyaghaṭesu udakaṃ chaḍḍeti, kuṇḍikaṃ bhindati, aggisālāyaṃ vaccaṃ karoti. Tāpasā vassaṃ vasitvā ‘‘idāni himavanto pupphaphalasamiddho ramaṇīyo, tattheva gamissāmā’’ti paccantagāmavāsike āpucchiṃsu. Manussā ‘‘sve, bhante, mayaṃ bhikkhaṃ gahetvā assamapadaṃ āgamissāma, taṃ paribhuñjitvāva gamissathā’’ti vatvā dutiyadivase pahūtaṃ khādanīyabhojanīyaṃ gahetvā tattha agamaṃsu. Taṃ disvā so makkaṭo cintesi – ‘‘kohaññaṃ katvā manusse ārādhetvā mayhampi khādanīyabhojanīyaṃ āharāpessāmī’’ti. So tāpasacaraṇaṃ caranto viya sīlavā viya ca hutvā tāpasānaṃ avidūre sūriyaṃ namassamāno aṭṭhāsi. Manussā taṃ disvā ‘‘sīlavantānaṃ santike vasantā sīlavantā hontī’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
49.
49.
‘‘ஸப்³பே³ஸு கிர பூ⁴தேஸு, ஸந்தி ஸீலஸமாஹிதா;
‘‘Sabbesu kira bhūtesu, santi sīlasamāhitā;
பஸ்ஸ ஸாக²மிக³ங் ஜம்மங், ஆதி³ச்சமுபதிட்ட²தீ’’தி.
Passa sākhamigaṃ jammaṃ, ādiccamupatiṭṭhatī’’ti.
தத்த² ஸந்தி ஸீலஸமாஹிதாதி ஸீலேன ஸமன்னாக³தா ஸங்விஜ்ஜந்தி, ஸீலவந்தா ச ஸமாஹிதா ச ஏகக்³க³சித்தா ஸங்விஜ்ஜந்தீதிபி அத்தோ². ஜம்மந்தி லாமகங். ஆதி³ச்சமுபதிட்ட²தீதி ஸூரியங் நமஸ்ஸமானோ திட்ட²தி.
Tattha santi sīlasamāhitāti sīlena samannāgatā saṃvijjanti, sīlavantā ca samāhitā ca ekaggacittā saṃvijjantītipi attho. Jammanti lāmakaṃ. Ādiccamupatiṭṭhatīti sūriyaṃ namassamāno tiṭṭhati.
ஏவங் தே மனுஸ்ஸே தஸ்ஸ கு³ணங் கதெ²ந்தே தி³ஸ்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘தும்ஹே இமஸ்ஸ லோலமக்கடஸ்ஸ ஸீலாசாரங் அஜானித்வா அவத்து²ஸ்மிங்யேவ பஸன்னா’’தி வத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Evaṃ te manusse tassa guṇaṃ kathente disvā bodhisatto ‘‘tumhe imassa lolamakkaṭassa sīlācāraṃ ajānitvā avatthusmiṃyeva pasannā’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –
50.
50.
‘‘நாஸ்ஸ ஸீலங் விஜானாத², அனஞ்ஞாய பஸங்ஸத²;
‘‘Nāssa sīlaṃ vijānātha, anaññāya pasaṃsatha;
அக்³கி³ஹுத்தஞ்ச உஹன்னங், த்³வே ச பி⁴ன்னா கமண்ட³லூ’’தி.
Aggihuttañca uhannaṃ, dve ca bhinnā kamaṇḍalū’’ti.
தத்த² அனஞ்ஞாயாதி அஜானித்வா. உஹன்னந்தி இமினா பாபமக்கடேன ஊஹத³ங். கமண்ட³லூதி குண்டி³கா. ‘‘த்³வே ச குண்டி³கா தேன பி⁴ன்னா’’தி ஏவமஸ்ஸ அகு³ணங் கதே²ஸி.
Tattha anaññāyāti ajānitvā. Uhannanti iminā pāpamakkaṭena ūhadaṃ. Kamaṇḍalūti kuṇḍikā. ‘‘Dve ca kuṇḍikā tena bhinnā’’ti evamassa aguṇaṃ kathesi.
மனுஸ்ஸா மக்கடஸ்ஸ குஹகபா⁴வங் ஞத்வா லெட்³டு³ஞ்ச யட்டி²ஞ்ச க³ஹெத்வா போதெ²த்வா பலாபெத்வா இஸிக³ணஸ்ஸ பி⁴க்க²ங் அத³ங்ஸு. இஸயோபி ஹிமவந்தமேவ க³ந்த்வா அபரிஹீனஜ்ஜா²னா ப்³ரஹ்மலோகபராயணா அஹேஸுங்.
Manussā makkaṭassa kuhakabhāvaṃ ñatvā leḍḍuñca yaṭṭhiñca gahetvā pothetvā palāpetvā isigaṇassa bhikkhaṃ adaṃsu. Isayopi himavantameva gantvā aparihīnajjhānā brahmalokaparāyaṇā ahesuṃ.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மக்கடோ அயங் குஹகோ பி⁴க்கு² அஹோஸி, இஸிக³ணோ பு³த்³த⁴பரிஸா, க³ணஸத்தா² பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā makkaṭo ayaṃ kuhako bhikkhu ahosi, isigaṇo buddhaparisā, gaṇasatthā pana ahameva ahosi’’nti.
ஆதி³ச்சுபட்டா²னஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.
Ādiccupaṭṭhānajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 175. ஆதி³ச்சுபட்டா²னஜாதகங் • 175. Ādiccupaṭṭhānajātakaṃ