Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    6. ஆதி³த்தஸுத்தவண்ணனா

    6. Ādittasuttavaṇṇanā

    28. ச²ட்டே² க³யாஸீஸேதி க³யாகா³மஸ்ஸ ஹி அவிதூ³ரே க³யாதி ஏகா பொக்க²ரணீபி அத்தி² நதீ³பி, க³யாஸீஸனாமகோ ஹத்தி²கும்ப⁴ஸதி³ஸோ பிட்டி²பாஸாணோபி, யத்த² பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸஸ்ஸபி ஓகாஸோ பஹோதி, ப⁴க³வா தத்த² விஹரதி. தேன வுத்தங் ‘‘க³யாஸீஸே’’தி. பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸீதி தேஸங் ஸப்பாயத⁴ம்மதே³ஸனங் விசினித்வா தங் தே³ஸெஸ்ஸாமீதி ஆமந்தேஸி.

    28. Chaṭṭhe gayāsīseti gayāgāmassa hi avidūre gayāti ekā pokkharaṇīpi atthi nadīpi, gayāsīsanāmako hatthikumbhasadiso piṭṭhipāsāṇopi, yattha bhikkhusahassassapi okāso pahoti, bhagavā tattha viharati. Tena vuttaṃ ‘‘gayāsīse’’ti. Bhikkhū āmantesīti tesaṃ sappāyadhammadesanaṃ vicinitvā taṃ desessāmīti āmantesi.

    தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா² – இதோ கிர த்³வானவுதிகப்பே மஹிந்தோ³ நாம ராஜா அஹோஸி. தஸ்ஸ ஜெட்ட²புத்தோ பு²ஸ்ஸோ நாம. ஸோ பூரிதபாரமீ பச்சி²மப⁴விகஸத்தோ, பரிபாகக³தே ஞாணே போ³தி⁴மண்ட³ங் ஆருய்ஹ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் படிவிஜ்ஜி² . ரஞ்ஞோ கனிட்ட²புத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³ஸாவகோ அஹோஸி, புரோஹிதபுத்தோ து³தியஸாவகோ. ராஜா சிந்தேஸி – ‘‘மய்ஹங் ஜெட்ட²புத்தோ நிக்க²மித்வா பு³த்³தோ⁴ ஜாதோ, கனிட்ட²புத்தோ அக்³க³ஸாவகோ, புரோஹிதபுத்தோ து³தியஸாவகோ’’தி. ஸோ ‘‘அம்ஹாகங்யேவ பு³த்³தோ⁴, அம்ஹாகங் த⁴ம்மோ, அம்ஹாகங் ஸங்கோ⁴’’தி விஹாரங் காரெத்வா விஹாரத்³வாரகொட்ட²கதோ யாவ அத்தனோ க⁴ரத்³வாரா உப⁴தோ வேளுபி⁴த்திகுடிகாஹி பரிக்கி²பித்வா மத்த²கே ஸுவண்ணதாரகக²சிதஸமோஸரிதக³ந்த⁴தா³மமாலாதா³மவிதானங் ப³ந்தா⁴பெத்வா ஹெட்டா² ரஜதவண்ணங் வாலுகங் ஸந்த²ரித்வா புப்பா²னி விகிராபெத்வா தேன மக்³கே³ன ப⁴க³வதோ ஆக³மனங் காரேஸி.

    Tatrāyaṃ anupubbikathā – ito kira dvānavutikappe mahindo nāma rājā ahosi. Tassa jeṭṭhaputto phusso nāma. So pūritapāramī pacchimabhavikasatto, paripākagate ñāṇe bodhimaṇḍaṃ āruyha sabbaññutaṃ paṭivijjhi . Rañño kaniṭṭhaputto tassa aggasāvako ahosi, purohitaputto dutiyasāvako. Rājā cintesi – ‘‘mayhaṃ jeṭṭhaputto nikkhamitvā buddho jāto, kaniṭṭhaputto aggasāvako, purohitaputto dutiyasāvako’’ti. So ‘‘amhākaṃyeva buddho, amhākaṃ dhammo, amhākaṃ saṅgho’’ti vihāraṃ kāretvā vihāradvārakoṭṭhakato yāva attano gharadvārā ubhato veḷubhittikuṭikāhi parikkhipitvā matthake suvaṇṇatārakakhacitasamosaritagandhadāmamālādāmavitānaṃ bandhāpetvā heṭṭhā rajatavaṇṇaṃ vālukaṃ santharitvā pupphāni vikirāpetvā tena maggena bhagavato āgamanaṃ kāresi.

    ஸத்தா² விஹாரஸ்மிங்யேவ டி²தோ சீவரங் பாருபித்வா அந்தோஸாணியாவ ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ராஜகே³ஹங் ஆக³ச்ச²தி, கதப⁴த்தகிச்சோ அந்தோஸாணியாவ க³ச்ச²தி. கோசி கடச்சு²பி⁴க்கா²மத்தம்பி தா³துங் ந லப⁴தி. ததோ நாக³ரா உஜ்ஜா²யிங்ஸு, ‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே உப்பன்னோ, ந ச மயங் புஞ்ஞானி காதுங் லபா⁴ம. யதா² ஹி சந்தி³மஸூரியா ஸப்³பே³ஸங் ஆலோகங் கரொந்தி, ஏவங் பு³த்³தா⁴ நாம ஸப்³பே³ஸங் ஹிதத்தா²ய உப்பஜ்ஜந்தி, அயங் பன ராஜா ஸப்³பே³ஸங் புஞ்ஞசேதனங் அத்தனோயேவ அந்தோ பவேஸேதீ’’தி.

    Satthā vihārasmiṃyeva ṭhito cīvaraṃ pārupitvā antosāṇiyāva saddhiṃ bhikkhusaṅghena rājagehaṃ āgacchati, katabhattakicco antosāṇiyāva gacchati. Koci kaṭacchubhikkhāmattampi dātuṃ na labhati. Tato nāgarā ujjhāyiṃsu, ‘‘buddho loke uppanno, na ca mayaṃ puññāni kātuṃ labhāma. Yathā hi candimasūriyā sabbesaṃ ālokaṃ karonti, evaṃ buddhā nāma sabbesaṃ hitatthāya uppajjanti, ayaṃ pana rājā sabbesaṃ puññacetanaṃ attanoyeva anto pavesetī’’ti.

    தஸ்ஸ ச ரஞ்ஞோ அஞ்ஞே தயோ புத்தா அத்தி². நாக³ரா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ ஹுத்வா ஸம்மந்தயிங்ஸு, ‘‘ராஜகுலேஹி ஸத்³தி⁴ங் அட்டோ நாம நத்தி², ஏகங் உபாயங் கரோமா’’தி. தே பச்சந்தே சோரே உட்டா²பெத்வா, ‘‘கதிபயா கா³மா பஹடா’’தி ஸாஸனங் ஆஹராபெத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசயிங்ஸு. ராஜா புத்தே பக்கோஸாபெத்வா‘‘தாதா, அஹங் மஹல்லகோ, க³ச்ச²த² சோரே வூபஸமேதா²’’தி பேஸேஸி. பயுத்தசோரா இதோ சிதோ ச அவிப்பகிரித்வா தேஸங் ஸந்திகமேவ ஆக³ச்சி²ங்ஸு. தே அனாவாஸே கா³மே வாஸெத்வா ‘‘வூபஸமிதா சோரா’’தி ஆக³ந்த்வா ராஜானங் வந்தி³த்வா அட்ட²ங்ஸு.

    Tassa ca rañño aññe tayo puttā atthi. Nāgarā tehi saddhiṃ ekato hutvā sammantayiṃsu, ‘‘rājakulehi saddhiṃ aṭṭo nāma natthi, ekaṃ upāyaṃ karomā’’ti. Te paccante core uṭṭhāpetvā, ‘‘katipayā gāmā pahaṭā’’ti sāsanaṃ āharāpetvā rañño ārocayiṃsu. Rājā putte pakkosāpetvā‘‘tātā, ahaṃ mahallako, gacchatha core vūpasamethā’’ti pesesi. Payuttacorā ito cito ca avippakiritvā tesaṃ santikameva āgacchiṃsu. Te anāvāse gāme vāsetvā ‘‘vūpasamitā corā’’ti āgantvā rājānaṃ vanditvā aṭṭhaṃsu.

    ராஜா துட்டோ² ‘‘தாதா, வரங் வோ தே³மீ’’தி ஆஹ. தே அதி⁴வாஸெத்வா க³ந்த்வா நாக³ரேஹி ஸத்³தி⁴ங் மந்தயிங்ஸு, ‘‘ரஞ்ஞா அம்ஹாகங் வரோ தி³ன்னோ. கிங் க³ண்ஹாமா’’தி? அய்யபுத்தா, தும்ஹாகங் ஹத்தி²அஸ்ஸாத³யோ ந து³ல்லபா⁴ , பு³த்³த⁴ரதனங் பன து³ல்லப⁴ங், ந ஸப்³ப³காலங் உப்பஜ்ஜதி, தும்ஹாகங் ஜெட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ பு²ஸ்ஸபு³த்³த⁴ஸ்ஸ படிஜக்³க³னவரங் க³ண்ஹதா²தி. தே ‘‘ஏவங் கரிஸ்ஸாமா’’தி நாக³ரானங் படிஸ்ஸுணித்வா கதமஸ்ஸுகம்மா ஸுன்ஹாதா ஸுவிலித்தா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா, ‘‘தே³வ, நோ வரங் தே³தா²’’தி யாசிங்ஸு. கிங் க³ண்ஹிஸ்ஸத² தாதாதி? தே³வ, அம்ஹாகங் ஹத்தி²அஸ்ஸாதீ³ஹி அத்தோ² நத்தி², ஜெட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ நோ பு²ஸ்ஸபு³த்³த⁴ஸ்ஸ படிஜக்³க³னவரங் தே³தா²தி. ‘‘அயங் வரோ ந ஸக்கா மயா ஜீவமானேன தா³து’’ந்தி த்³வே கண்ணே பித³ஹி. ‘‘தே³வ, ந தும்ஹே அம்ஹேஹி ப³லக்காரேன வரங் தா³பிதா, தும்ஹேஹி அத்தனோ ருசியா துட்டே²ஹி தி³ன்னோ. கிங், தே³வ, ராஜகுலஸ்ஸ த்³வே கதா² வட்டந்தீ’’தி? ஸச்சவாதி³தாய ப⁴ணிங்ஸு.

    Rājā tuṭṭho ‘‘tātā, varaṃ vo demī’’ti āha. Te adhivāsetvā gantvā nāgarehi saddhiṃ mantayiṃsu, ‘‘raññā amhākaṃ varo dinno. Kiṃ gaṇhāmā’’ti? Ayyaputtā, tumhākaṃ hatthiassādayo na dullabhā , buddharatanaṃ pana dullabhaṃ, na sabbakālaṃ uppajjati, tumhākaṃ jeṭṭhabhātikassa phussabuddhassa paṭijagganavaraṃ gaṇhathāti. Te ‘‘evaṃ karissāmā’’ti nāgarānaṃ paṭissuṇitvā katamassukammā sunhātā suvilittā rañño santikaṃ gantvā, ‘‘deva, no varaṃ dethā’’ti yāciṃsu. Kiṃ gaṇhissatha tātāti? Deva, amhākaṃ hatthiassādīhi attho natthi, jeṭṭhabhātikassa no phussabuddhassa paṭijagganavaraṃ dethāti. ‘‘Ayaṃ varo na sakkā mayā jīvamānena dātu’’nti dve kaṇṇe pidahi. ‘‘Deva, na tumhe amhehi balakkārena varaṃ dāpitā, tumhehi attano ruciyā tuṭṭhehi dinno. Kiṃ, deva, rājakulassa dve kathā vaṭṭantī’’ti? Saccavāditāya bhaṇiṃsu.

    ராஜா வினிவத்திதுங் அலப⁴ந்தோ – ‘‘தாதா, ஸத்த ஸங்வச்ச²ரே ஸத்த மாஸே ஸத்த ச தி³வஸே உபட்ட²ஹித்வா தும்ஹாகங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஸுந்த³ரங், தே³வ, பாடிபோ⁴க³ங் தே³தா²’’தி. ‘‘கிஸ்ஸ பாடிபோ⁴க³ங் தாதா’’தி? ‘‘எத்தகங் காலங் அமரணபாடிபோ⁴க³ங் தே³வா’’தி. ‘‘தாதா, அயுத்தங் பாடிபோ⁴க³ங் தா³பேத², ந ஸக்கா ஏவங் பாடிபோ⁴க³ங் தா³துங், திணக்³கே³ உஸ்ஸாவபி³ந்து³ஸதி³ஸங் ஸத்தானங் ஜீவித’’ந்தி. ‘‘நோ சே, தே³வ, பாடிபோ⁴க³ங் தே³த², மயங் அந்தரா மதா கிங் குஸலங் கரிஸ்ஸாமா’’தி? ‘‘தேன ஹி, தாதா, ச² ஸங்வச்ச²ரானி தே³தா²’’தி. ‘‘ந ஸக்கா, தே³வா’’தி. ‘‘தேன ஹி பஞ்ச, சத்தாரி, தீணி, த்³வே, ஏகங் ஸங்வச்ச²ரங் தே³த²’’. ‘‘ஸத்த, ச² மாஸே தே³த²…பே॰… மாஸட்³ட⁴மத்தங் தே³தா²’’தி. ‘‘ந ஸக்கா, தே³வா’’தி. ‘‘தேன ஹி ஸத்ததி³வஸமத்தங் தே³தா²’’தி. ‘‘ஸாது⁴, தே³வாதி ஸத்த தி³வஸே ஸம்படிச்சி²ங்ஸு’’. ராஜா ஸத்த ஸங்வச்ச²ரே ஸத்த மாஸே ஸத்த தி³வஸே கத்தப்³ப³ஸக்காரங் ஸத்தஸுயேவ தி³வஸேஸு அகாஸி.

    Rājā vinivattituṃ alabhanto – ‘‘tātā, satta saṃvacchare satta māse satta ca divase upaṭṭhahitvā tumhākaṃ dassāmī’’ti āha. ‘‘Sundaraṃ, deva, pāṭibhogaṃ dethā’’ti. ‘‘Kissa pāṭibhogaṃ tātā’’ti? ‘‘Ettakaṃ kālaṃ amaraṇapāṭibhogaṃ devā’’ti. ‘‘Tātā, ayuttaṃ pāṭibhogaṃ dāpetha, na sakkā evaṃ pāṭibhogaṃ dātuṃ, tiṇagge ussāvabindusadisaṃ sattānaṃ jīvita’’nti. ‘‘No ce, deva, pāṭibhogaṃ detha, mayaṃ antarā matā kiṃ kusalaṃ karissāmā’’ti? ‘‘Tena hi, tātā, cha saṃvaccharāni dethā’’ti. ‘‘Na sakkā, devā’’ti. ‘‘Tena hi pañca, cattāri, tīṇi, dve, ekaṃ saṃvaccharaṃ detha’’. ‘‘Satta, cha māse detha…pe… māsaḍḍhamattaṃ dethā’’ti. ‘‘Na sakkā, devā’’ti. ‘‘Tena hi sattadivasamattaṃ dethā’’ti. ‘‘Sādhu, devāti satta divase sampaṭicchiṃsu’’. Rājā satta saṃvacchare satta māse satta divase kattabbasakkāraṃ sattasuyeva divasesu akāsi.

    ததோ புத்தானங் வஸனட்டா²னங் ஸத்தா²ரங் பேஸேதுங் அட்ட²உஸப⁴வித்த²தங் மக்³க³ங் அலங்காராபேஸி, மஜ்ஜ²ட்டா²னே சதுஉஸப⁴ப்பமாணங் பதே³ஸங் ஹத்தீ²ஹி மத்³தா³பெத்வா கஸிணமண்ட³லஸதி³ஸங் கத்வா வாலுகாய ஸந்த²ராபெத்வா புப்பா²பி⁴கிண்ணமகாஸி, தத்த² தத்த² கத³லியோ ச புண்ணக⁴டே ச ட²பாபெத்வா த⁴ஜபடாகா உக்கி²பாபேஸி. உஸபே⁴ உஸபே⁴ பொக்க²ரணிங் க²ணாபேஸி, அபரபா⁴கே³ த்³வீஸு பஸ்ஸேஸு க³ந்த⁴மாலாபுப்பா²பணே பஸாராபேஸி. மஜ்ஜ²ட்டா²னே சதுஉஸப⁴வித்தா²ரஸ்ஸ அலங்கதமக்³க³ஸ்ஸ உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு த்³வே த்³வே உஸப⁴வித்தா²ரே மக்³கே³ கா²ணுகண்டகே ஹராபெத்வா த³ண்ட³தீ³பிகாயோ காராபேஸி. ராஜபுத்தாபி அத்தனோ ஆணாபவத்திட்டா²னே ஸோளஸஉஸப⁴மக்³க³ங் ததே²வ அலங்காராபேஸுங்.

    Tato puttānaṃ vasanaṭṭhānaṃ satthāraṃ pesetuṃ aṭṭhausabhavitthataṃ maggaṃ alaṅkārāpesi, majjhaṭṭhāne catuusabhappamāṇaṃ padesaṃ hatthīhi maddāpetvā kasiṇamaṇḍalasadisaṃ katvā vālukāya santharāpetvā pupphābhikiṇṇamakāsi, tattha tattha kadaliyo ca puṇṇaghaṭe ca ṭhapāpetvā dhajapaṭākā ukkhipāpesi. Usabhe usabhe pokkharaṇiṃ khaṇāpesi, aparabhāge dvīsu passesu gandhamālāpupphāpaṇe pasārāpesi. Majjhaṭṭhāne catuusabhavitthārassa alaṅkatamaggassa ubhosu passesu dve dve usabhavitthāre magge khāṇukaṇṭake harāpetvā daṇḍadīpikāyo kārāpesi. Rājaputtāpi attano āṇāpavattiṭṭhāne soḷasausabhamaggaṃ tatheva alaṅkārāpesuṃ.

    ராஜா அத்தனோ ஆணாபவத்திட்டா²னஸ்ஸ கேதா³ரஸீமங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா பரிதே³வமானோ, ‘‘தாதா, மய்ஹங் த³க்கி²ணக்கி²ங் உப்பாடெத்வா க³ண்ஹந்தா விய க³ச்ச²த², ஏவங் க³ண்ஹித்வா க³தா பன பு³த்³தா⁴னங் அனுச்ச²விகங் கரெய்யாத². மா ஸுராஸொண்டா³ விய பமத்தா விசரித்தா²’’தி ஆஹ. தே ‘‘ஜானிஸ்ஸாம மயங், தே³வா’’தி ஸத்தா²ரங் க³ஹெத்வா க³தா, விஹாரங் காரெத்வா ஸத்து² நிய்யாதெத்வா தத்த² ஸத்தா²ரங் படிஜக்³க³ந்தா காலேன தே²ராஸனே, காலேன மஜ்ஜி²மாஸனே, காலேன ஸங்க⁴னவகாஸனே திட்ட²ந்தி. தா³னங் உபபரிக்க²மானானங் திண்ணம்பி ஜனானங் ஏகஸதி³ஸமேவ அஹோஸி. தே உபகட்டா²ய வஸ்ஸூபனாயிகாய சிந்தயிங்ஸு – ‘‘கத²ங் நு கோ² ஸத்து² அஜ்ஜா²ஸயங் க³ண்ஹெய்யாமா’’தி? அத² நேஸங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘பு³த்³தா⁴ நாம த⁴ம்மக³ருனோ, ந ஆமிஸக³ருனோ, ஸீலே பதிட்ட²மானா மயங் ஸத்து² அஜ்ஜா²ஸயங் க³ஹேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமா’’தி தா³னஸங்விதா⁴யகே மனுஸ்ஸே பக்கோஸாபெத்வா, ‘‘தாதா, இமினாவ நீஹாரேன யாகு³ப⁴த்தகா²த³னீயாதீ³னி ஸம்பாதெ³ந்தா தா³னங் பவத்தேதா²’’தி வத்வா தா³னஸங்வித³ஹனபலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³ங்ஸு.

    Rājā attano āṇāpavattiṭṭhānassa kedārasīmaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā paridevamāno, ‘‘tātā, mayhaṃ dakkhiṇakkhiṃ uppāṭetvā gaṇhantā viya gacchatha, evaṃ gaṇhitvā gatā pana buddhānaṃ anucchavikaṃ kareyyātha. Mā surāsoṇḍā viya pamattā vicaritthā’’ti āha. Te ‘‘jānissāma mayaṃ, devā’’ti satthāraṃ gahetvā gatā, vihāraṃ kāretvā satthu niyyātetvā tattha satthāraṃ paṭijaggantā kālena therāsane, kālena majjhimāsane, kālena saṅghanavakāsane tiṭṭhanti. Dānaṃ upaparikkhamānānaṃ tiṇṇampi janānaṃ ekasadisameva ahosi. Te upakaṭṭhāya vassūpanāyikāya cintayiṃsu – ‘‘kathaṃ nu kho satthu ajjhāsayaṃ gaṇheyyāmā’’ti? Atha nesaṃ etadahosi – ‘‘buddhā nāma dhammagaruno, na āmisagaruno, sīle patiṭṭhamānā mayaṃ satthu ajjhāsayaṃ gahetuṃ sakkhissāmā’’ti dānasaṃvidhāyake manusse pakkosāpetvā, ‘‘tātā, imināva nīhārena yāgubhattakhādanīyādīni sampādentā dānaṃ pavattethā’’ti vatvā dānasaṃvidahanapalibodhaṃ chindiṃsu.

    அத² நேஸங் ஜெட்ட²பா⁴தா பஞ்சஸதே புரிஸே ஆதா³ய த³ஸஸு ஸீலேஸு பதிட்டா²ய த்³வே காஸாயானி அச்சா²தெ³த்வா கப்பியங் உத³கங் பரிபு⁴ஞ்ஜமானோ வாஸங் கப்பேஸி. மஜ்ஜி²மோ தீஹி, கனிட்டோ² த்³வீஹி புரிஸஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ததே²வ படிபஜ்ஜி. தே யாவஜீவங் ஸத்தா²ரங் உபட்ட²ஹிங்ஸு. ஸத்தா² தேஸங்யேவ ஸந்திகே பரினிப்³பா³யி.

    Atha nesaṃ jeṭṭhabhātā pañcasate purise ādāya dasasu sīlesu patiṭṭhāya dve kāsāyāni acchādetvā kappiyaṃ udakaṃ paribhuñjamāno vāsaṃ kappesi. Majjhimo tīhi, kaniṭṭho dvīhi purisasatehi saddhiṃ tatheva paṭipajji. Te yāvajīvaṃ satthāraṃ upaṭṭhahiṃsu. Satthā tesaṃyeva santike parinibbāyi.

    தேபி காலங் கத்வா ததோ பட்டா²ய த்³வானவுதிகப்பே மனுஸ்ஸலோகதோ தே³வலோகங், தே³வலோகதோ ச மனுஸ்ஸலோகங் ஸங்ஸரந்தா அம்ஹாகங் ஸத்து²காலே தே³வலோகா சவித்வா மனுஸ்ஸலோகே நிப்³ப³த்திங்ஸு. தேஸங் தா³னக்³கே³ ப்³யாவடோ மஹாஅமச்சோ அங்க³மக³தா⁴னங் ராஜா பி³ம்பி³ஸாரோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தே தஸ்ஸேவ ரஞ்ஞோ ரட்டே² ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்திங்ஸு. ஜெட்ட²பா⁴தா ஜெட்டோ²வ ஜாதோ, மஜ்ஜி²மகனிட்டா² மஜ்ஜி²மகனிட்டா²யேவ. யேபி தேஸங் பரிவாரமனுஸ்ஸா, தே பரிவாரமனுஸ்ஸாவ ஜாதா. தே வுத்³தி⁴மன்வாய தயோபி ஜனா தங் புரிஸஸஹஸ்ஸங் ஆதா³ய நிக்க²மித்வா தாபஸா ஹுத்வா உருவேலாயங் நதீ³தீரேயேவ வஸிங்ஸு. அங்க³மக³த⁴வாஸினோ மாஸே மாஸே தேஸங் மஹாஸக்காரங் அபி⁴ஹரந்தி.

    Tepi kālaṃ katvā tato paṭṭhāya dvānavutikappe manussalokato devalokaṃ, devalokato ca manussalokaṃ saṃsarantā amhākaṃ satthukāle devalokā cavitvā manussaloke nibbattiṃsu. Tesaṃ dānagge byāvaṭo mahāamacco aṅgamagadhānaṃ rājā bimbisāro hutvā nibbatti. Te tasseva rañño raṭṭhe brāhmaṇamahāsālakule nibbattiṃsu. Jeṭṭhabhātā jeṭṭhova jāto, majjhimakaniṭṭhā majjhimakaniṭṭhāyeva. Yepi tesaṃ parivāramanussā, te parivāramanussāva jātā. Te vuddhimanvāya tayopi janā taṃ purisasahassaṃ ādāya nikkhamitvā tāpasā hutvā uruvelāyaṃ nadītīreyeva vasiṃsu. Aṅgamagadhavāsino māse māse tesaṃ mahāsakkāraṃ abhiharanti.

    அத² அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ கதாபி⁴னிக்க²மனோ அனுபுப்³பே³ன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கோ யஸாத³யோ குலபுத்தே வினெத்வா ஸட்டி² அரஹந்தே த⁴ம்மதே³ஸனத்தா²ய தி³ஸாஸு உய்யோஜெத்வா ஸயங் பத்தசீவரமாதா³ய – ‘‘தே தயோ ஜடிலபா⁴திகே த³மெஸ்ஸாமீ’’தி உருவேலங் க³ந்த்வா அனேகேஹி பாடிஹாரியஸதேஹி தேஸங் தி³ட்டி²ங் பி⁴ந்தி³த்வா தே பப்³பா³ஜேஸி. ஸோ தங் இத்³தி⁴மயபத்தசீவரத⁴ரங் ஸமணஸஹஸ்ஸங் ஆதா³ய க³யாஸீஸங் க³ந்த்வா தேஹி பரிவாரிதோ நிஸீதி³த்வா, – ‘‘கதரா நு கோ² ஏதேஸங் த⁴ம்மகதா² ஸப்பாயா’’தி சிந்தெந்தோ, ‘‘இமே ஸாயங்பாதங் அக்³கி³ங் பரிசரந்தி. இமேஸங் த்³வாத³ஸாயதனானி ஆதி³த்தானி ஸம்பஜ்ஜலிதானி விய கத்வா தே³ஸெஸ்ஸாமி, ஏவங் இமே அரஹத்தங் பாபுணிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸந்தீ’’தி ஸன்னிட்டா²னமகாஸி. அத² நேஸங் ததா² த⁴ம்மங் தே³ஸேதுங் இமங் ஆதி³த்தபரியாயங் அபா⁴ஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸீதி தேஸங் ஸப்பாயத⁴ம்மதே³ஸனங் விசினித்வா தங் தே³ஸெஸ்ஸாமீதி ஆமந்தேஸீ’’தி. தத்த² ஆதி³த்தந்தி பதி³த்தங் ஸம்பஜ்ஜலிதங். ஸேஸங் வுத்தனயமேவ. இதி இமஸ்மிங் ஸுத்தே து³க்க²லக்க²ணங் கதி²தங்.

    Atha amhākaṃ bodhisatto katābhinikkhamano anupubbena sabbaññutaṃ patvā pavattitavaradhammacakko yasādayo kulaputte vinetvā saṭṭhi arahante dhammadesanatthāya disāsu uyyojetvā sayaṃ pattacīvaramādāya – ‘‘te tayo jaṭilabhātike damessāmī’’ti uruvelaṃ gantvā anekehi pāṭihāriyasatehi tesaṃ diṭṭhiṃ bhinditvā te pabbājesi. So taṃ iddhimayapattacīvaradharaṃ samaṇasahassaṃ ādāya gayāsīsaṃ gantvā tehi parivārito nisīditvā, – ‘‘katarā nu kho etesaṃ dhammakathā sappāyā’’ti cintento, ‘‘ime sāyaṃpātaṃ aggiṃ paricaranti. Imesaṃ dvādasāyatanāni ādittāni sampajjalitāni viya katvā desessāmi, evaṃ ime arahattaṃ pāpuṇituṃ sakkhissantī’’ti sanniṭṭhānamakāsi. Atha nesaṃ tathā dhammaṃ desetuṃ imaṃ ādittapariyāyaṃ abhāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘bhikkhū āmantesīti tesaṃ sappāyadhammadesanaṃ vicinitvā taṃ desessāmīti āmantesī’’ti. Tattha ādittanti padittaṃ sampajjalitaṃ. Sesaṃ vuttanayameva. Iti imasmiṃ sutte dukkhalakkhaṇaṃ kathitaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 6. ஆதி³த்தஸுத்தங் • 6. Ādittasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6. ஆதி³த்தஸுத்தவண்ணனா • 6. Ādittasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact