Ediţia în limba română
    News / Tehnologie

    Aerogelul, spuma de aur la fel de uşoară ca aerul

    Un colectiv de cercetători conduşi de profesorul Raffaele Mezzenga, de la ETH Zurich, Elveţia, au creat un nou tip de material, numit aerogel, asemănător unei spume de aur, dar de o mie de ori mai uşor decât aurul masiv.



    Aerogelul, spuma de aur la fel de uşoară ca aerul.


    Aerogelul este aproape imposibil de deosebit cu ochiul liber de aurul masiv, deşi este mai uşor ca apa şi aproape la fel de uşor ca aerul. Are un luciu metalic şi este moale şi maleabil. Se compune din 98 părţi aer şi numai două părţi de material solid. Din acest material solid, patru cincimi sunt de aur şi mai puţin de o cincime o reprezintă fibrile de proteine din lapte.

    Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze acest material poros prin încălzirea proteinelor ​​din lapte pentru a produce fibre de proteine de mărime nanometrică, aşa-numitele fibrile de amiloid, care au fost plasate într-o soluţie de sare de aur. Fibrele proteice au format o structură de bază, de-a lungul căreia aurul a cristalizat în particule minuscule. A rezultat o reţea de fibre de aur asemănătoare unui gel.

    Prin schimbarea condiţiilor de reacţie se pot influenţa nu numai culoarea, ci şi alte proprietăţi optice, cum ar fi absorbţia şi reflecţia.

    Utilizarea în ceasuri şi bijuterii sunt două dintre posibilităţile evidente ale noului material. Alte aplicaţii sunt senzorii de presiune şi cataliză chimică. Materialul este extrem de poros, are o suprafaţă foarte mare, iar reacţiile chimice care depind de prezenţa aurului pot fi rulate într-un mod eficient.

    29 NOIEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.
    O echipă de cercetători de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statle Unitea a folosit o nouă variantă a unei metode vechi pentru a detecta materiale în cele mai mici cantități înregistrate până acum.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact