Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi

    அக³திஅக³ந்தப்³ப³வண்ணனா

    Agatiagantabbavaṇṇanā

    379. ப³ஹுஜனஅஹிதாய படிபன்னோ ஹோதீதி பாளிங் வித்தா²ரெந்தோ ஆஹ ‘‘வினயத⁴ரேன ஹீ’’திஆதி³. தத்த² வினயத⁴ரேனாதி அனுவிஜ்ஜகேன, வினிச்சி²தேதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஓவாதூ³பஜீவினியோதி பி⁴க்கூ²னங் ஓவாத³ங் உபனிஸ்ஸாய ஜீவினியோ. உபாஸகாபீதி ரதனத்தயங் படிஸ்ஸரணந்தி உபாஸகாபி. தா³யகாபீதி பி⁴க்கூ²னங் பச்சயதா³யகாபி. தேஸந்தி உபாஸகாதீ³னங். ததே²வாதி யதா² உபாஸகாத³யோ த்³விதா⁴ பி⁴ஜ்ஜந்தி, ததே²வ. ததோதி ஆரக்க²தே³வதாஹி பரந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேனாதி த்³விதா⁴காரணேன.

    379.Bahujanaahitāya paṭipanno hotīti pāḷiṃ vitthārento āha ‘‘vinayadharena hī’’tiādi. Tattha vinayadharenāti anuvijjakena, vinicchiteti sambandho. Ovādūpajīviniyoti bhikkhūnaṃ ovādaṃ upanissāya jīviniyo. Upāsakāpīti ratanattayaṃ paṭissaraṇanti upāsakāpi. Dāyakāpīti bhikkhūnaṃ paccayadāyakāpi. Tesanti upāsakādīnaṃ. Tathevāti yathā upāsakādayo dvidhā bhijjanti, tatheva. Tatoti ārakkhadevatāhi paranti sambandho. Tenāti dvidhākāraṇena.

    382. க³ஹனநிஸ்ஸிதோதி எத்த² க³ஹனஸத்³தோ³ தி³ட்டி²பரியாயோதி ஆஹ ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²அந்தக்³கா³ஹிகதி³ட்டி²ஸங்கா²தங் க³ஹன’’ந்தி.

    382.Gahananissitoti ettha gahanasaddo diṭṭhipariyāyoti āha ‘‘micchādiṭṭhiantaggāhikadiṭṭhisaṅkhātaṃ gahana’’nti.

    393. தஸ்ஸ அவஜானந்தோதி எத்த² ‘‘தஸ்ஸா’’தி பத³ங் ‘‘வசன’’ந்தி பாட²ஸேஸேன ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘தஸ்ஸ வசன’’ந்தி. தஸ்ஸாதி நவகஸ்ஸ. ந்தி நவகங்.

    393.Tassa avajānantoti ettha ‘‘tassā’’ti padaṃ ‘‘vacana’’nti pāṭhasesena sambandhitabbanti āha ‘‘tassa vacana’’nti. Tassāti navakassa. Tanti navakaṃ.

    394. ‘‘யங்அத்தா²யா’’தி ஏஸோ ஸத்³தோ³ ஸமாஸோதி ஆஹ ‘‘யத³த்தா²யா’’தி. ‘‘தங் அத்த²’’ந்தி ஏஸோ ஸத்³தோ³ லிங்க³விபல்லாஸோதி ஆஹ ‘‘ஸோ அத்தோ²’’தி. அத்த²ஸத்³தோ³ ஹி புல்லிங்கோ³, பாளியங் ந பரிஹாபேதப்³ப³ந்தி எத்தா²பி லிங்க³விபல்லாஸோ வேதி³தப்³போ³. ஸப்³ப³த்தா²தி ஸப்³ப³ஸ்மிங் மஹாஸங்கா³மே.

    394.‘‘Yaṃatthāyā’’ti eso saddo samāsoti āha ‘‘yadatthāyā’’ti. ‘‘Taṃ attha’’nti eso saddo liṅgavipallāsoti āha ‘‘so attho’’ti. Atthasaddo hi pulliṅgo, pāḷiyaṃ na parihāpetabbanti etthāpi liṅgavipallāso veditabbo. Sabbatthāti sabbasmiṃ mahāsaṅgāme.

    இதி மஹாஸங்கா³மவண்ணனாய யோஜனா ஸமத்தா.

    Iti mahāsaṅgāmavaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi
    2. அக³திஅக³ந்தப்³போ³ • 2. Agatiagantabbo
    5. பரபக்கா²தி³அவஜானநங் • 5. Parapakkhādiavajānanaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / அக³திஅக³ந்தப்³ப³வண்ணனா • Agatiagantabbavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / வோஹரந்தேன ஜானிதப்³பா³தி³வண்ணனா • Voharantena jānitabbādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact