Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴னிகாய (டீகா) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
4. அக்³க³ஞ்ஞஸுத்தவண்ணனா
4. Aggaññasuttavaṇṇanā
வாஸெட்ட²பா⁴ரத்³வாஜவண்ணனா
Vāseṭṭhabhāradvājavaṇṇanā
111. எத்தா²தி ‘‘புப்³பா³ராமே, மிகா³ரமாதுபாஸாதே³’’தி ஏதஸ்மிங் பத³த்³வயே. கோயங் புப்³பா³ராமோ, கத²ஞ்ச புப்³பா³ராமோ, கா ச மிகா³ரமாதா, கத²ஞ்சஸ்ஸா பாஸாதோ³ அஹோஸீதி ஏதஸ்மிங் அந்தோலீனே அனுயோகே³. அயங் இதா³னி வுச்சமானா அனுபுப்³பி³கதா² ஆதி³தோ பட்டா²ய ஸங்கே²பேனேவ அனுபுப்³பி³கதா². பது³முத்தரங் ப⁴க³வந்தங் ஏகங் உபாஸிகங் அக்³கு³பட்டா²யிகட்டா²னே ட²பெந்திங் தி³ஸ்வான தத்த² ஸஞ்ஜாதகா³ரவப³ஹுமானா தமேவத்த²ங் புரக்க²த்வா ப⁴க³வந்தங் நிமந்தெத்வா. மெண்ட³கபுத்தஸ்ஸாதி மெண்ட³கஸெட்டி²புத்தஸ்ஸ. ஸோதாபன்னா அஹோஸி ததா² கதாதி⁴காரத்தா.
111.Etthāti ‘‘pubbārāme, migāramātupāsāde’’ti etasmiṃ padadvaye. Koyaṃ pubbārāmo, kathañca pubbārāmo, kā ca migāramātā, kathañcassā pāsādo ahosīti etasmiṃ antolīne anuyoge. Ayaṃ idāni vuccamānā anupubbikathā ādito paṭṭhāya saṅkhepeneva anupubbikathā. Padumuttaraṃ bhagavantaṃ ekaṃ upāsikaṃ aggupaṭṭhāyikaṭṭhāne ṭhapentiṃ disvāna tattha sañjātagāravabahumānā tamevatthaṃ purakkhatvā bhagavantaṃ nimantetvā. Meṇḍakaputtassāti meṇḍakaseṭṭhiputtassa. Sotāpannā ahosi tathā katādhikārattā.
மாதுட்டா²னே ட²பேஸி அத்தனோ ஸீலாசாரஸம்பத்தியா க³ருட்டா²னியத்தா. உபயோக³ந்தி தத்த² தத்த² அப்பேதப்³ப³ட்டா²னே அப்பனாவஸேன வினியோக³ங் அக³மங்ஸு. அஞ்ஞேஹி ச வேளுரியலோஹிதங்கமஸாரக³ல்லாதீ³ஹி. ப⁴ஸ்ஸதீதி ஓதரதி. ஸுத்³த⁴பாஸாதோ³வ ந ஸோப⁴தீதி கேவலோ ஏகபாஸாதோ³ ஏவ விஹாரோ ந ஸோப⁴தி. நியூஹானி ப³ஹூனி நீஹரித்வா கத்தப்³ப³ஸேனாஸனானி ‘‘து³வட்³ட⁴கே³ஹானீ’’தி வத³ந்தி. மஜ்ஜே² க³ப்³போ⁴ ஸமந்ததோ அனுபரியாயதோதி ஏவங் த்³விக்க²த்துங் வட்³டெ⁴த்வா கதஸேனாஸனானி து³வட்³ட⁴கே³ஹானி. சூளபாஸாதா³தி கு²த்³த³கபாஸாதா³.
Mātuṭṭhāne ṭhapesi attano sīlācārasampattiyā garuṭṭhāniyattā. Upayoganti tattha tattha appetabbaṭṭhāne appanāvasena viniyogaṃ agamaṃsu. Aññehi ca veḷuriyalohitaṅkamasāragallādīhi. Bhassatīti otarati. Suddhapāsādova na sobhatīti kevalo ekapāsādo eva vihāro na sobhati. Niyūhāni bahūni nīharitvā kattabbasenāsanāni ‘‘duvaḍḍhagehānī’’ti vadanti. Majjhe gabbho samantato anupariyāyatoti evaṃ dvikkhattuṃ vaḍḍhetvā katasenāsanāni duvaḍḍhagehāni. Cūḷapāsādāti khuddakapāsādā.
உத்தரதே³வீவிஹாரோ நாம நக³ரஸ்ஸ பாசீனத்³வாரஸமீபே கதவிஹாரோ.
Uttaradevīvihāro nāma nagarassa pācīnadvārasamīpe katavihāro.
தித்தி²யலிங்க³ஸ்ஸ அக்³க³ஹிதத்தா நேவ தித்தி²யபரிவாஸங் வஸந்தி. அனுபஸம்பன்னபா⁴வதோ ஆபத்தியா ஆபன்னாய அபா⁴வதோ ந ஆபத்திபரிவாஸங் வஸந்தி. பி⁴க்கு²பா⁴வந்தி உபஸம்பத³ங். தேவிஜ்ஜஸுத்தந்தி இமஸ்மிங் தீ³க⁴னிகாயே தேவிஜ்ஜஸுத்தங் ஸுத்வா.
Titthiyaliṅgassa aggahitattā neva titthiyaparivāsaṃ vasanti. Anupasampannabhāvato āpattiyā āpannāya abhāvato na āpattiparivāsaṃ vasanti. Bhikkhubhāvanti upasampadaṃ. Tevijjasuttanti imasmiṃ dīghanikāye tevijjasuttaṃ sutvā.
113. அனுவத்தமானா சங்கமிங்ஸு அனநுசங்கமனே யதா²தி⁴ப்பேதஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ புச்ச²னாதீ³னங் அஸக்குணெய்யத்தா. தேஸந்தி தேஸங் த்³வின்னங். தேனாஹ ‘‘பண்டி³ததரோ’’தி. அத்தா²தி ப⁴வத்த². குலஸம்பன்னாதி ஸம்பன்னகுலா உதி³தோதி³தே ப்³ராஹ்மணகுலே உப்பன்னா. ப்³ராஹ்மணகுலாதி கேனசி பாரிஜுஞ்ஞேன அனுபத்³து³தா ஏவ ப்³ராஹ்மணகுலா. தேனாஹ ‘‘போ⁴கா³தி³ஸம்பன்ன’’ந்திஆதி³. இமே ப்³ராஹ்மணா உச்சா ஹுத்வா ‘‘இமங் வஸலங் பப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜிங்ஸூ’’திஆதி³னா ஜாதிஆதீ³னி க⁴ட்டெந்தா அக்கோஸந்தி. பரிபா⁴ஸந்தீதி பரிப⁴வித்வா பா⁴ஸந்தி. அத்தனோ அனுரூபாயாதி அத்தனோ அஜ்ஜா²ஸயஸ்ஸ அனுரூபாய. அந்தரந்தரா விச்சி²ஜ்ஜ பவத்தியமானா பரிபா⁴ஸா பரிபுண்ணா நாம ந ஹோதி க²ண்ட³பா⁴வதோ, தப்³பி³பரியாயதோ பரிபுண்ணா நாம ஹோதீதி ஆஹ ‘‘அந்தரா’’திஆதி³.
113.Anuvattamānācaṅkamiṃsu ananucaṅkamane yathādhippetassa atthassa pucchanādīnaṃ asakkuṇeyyattā. Tesanti tesaṃ dvinnaṃ. Tenāha ‘‘paṇḍitataro’’ti. Atthāti bhavattha. Kulasampannāti sampannakulā uditodite brāhmaṇakule uppannā. Brāhmaṇakulāti kenaci pārijuññena anupaddutā eva brāhmaṇakulā. Tenāha ‘‘bhogādisampanna’’ntiādi. Ime brāhmaṇā uccā hutvā ‘‘imaṃ vasalaṃ pabbajjaṃ pabbajiṃsū’’tiādinā jātiādīni ghaṭṭentā akkosanti. Paribhāsantīti paribhavitvā bhāsanti. Attano anurūpāyāti attano ajjhāsayassa anurūpāya. Antarantarā vicchijja pavattiyamānā paribhāsā paripuṇṇā nāma na hoti khaṇḍabhāvato, tabbipariyāyato paripuṇṇā nāma hotīti āha ‘‘antarā’’tiādi.
அப்பதிட்ட²தாயாதி அபஸ்ஸயரஹிதத்தா. விபி⁴ன்னோதி வினட்டோ².
Appatiṭṭhatāyāti apassayarahitattā. Vibhinnoti vinaṭṭho.
இதரே தயோ வண்ணாதி க²த்தியாத³யோ வண்ணா ஹீனா. நனு க²த்தியாவ ஸெட்டா² வண்ணா யதா² பு³த்³தா⁴ ஏதரஹி க²த்தியகுலே ஏவ உப்பன்னாதி? ஸச்சமேதங், தே பன அத்தனோ மிச்சா²பி⁴மானேன, மிச்சா²கா³ஹேன ச ‘‘ப்³ராஹ்மணோவ ஸெட்டோ² வண்ணோ’’தி வத³ந்தி, தங் தேஸங் வசனமத்தங். ‘‘ஸுஜ்ஜ²ந்தீதி ஸுத்³தா⁴ ஹொந்தி, ந நிந்த³ங் க³ரஹங் பாபுணந்தீ’’தி வத³ந்தி. ஸுஜ்ஜ²ந்தி வா ஸங்ஸாரதோ ஸுஜ்ஜ²ந்தி, ந ஸேஸா வண்ணா அஸுக்கஜாதிகத்தா, மந்தஜ்ஜே²னாபா⁴வதோ சாதி. ப்³ரஹ்முனோ முக²தோ ஜாதா வேத³வசனதோ ஜாதாதி முக²தோ ஜாதா. ததோ ஏவ ப்³ரஹ்முனோ மஹாப்³ரஹ்முனோ வேத³வசனதோ விஜாதாதி ப்³ரஹ்மஜா. தேன து³விதே⁴னாபி நிம்மிதாதி ப்³ரஹ்மனிம்மிதா. வேத³வேத³ங்கா³தி³ப்³ரஹ்மதா³யஜ்ஜங் அரஹந்தீதி ப்³ரஹ்மதா³யாதா³. முண்ட³கே ஸமணகேதி எத்த² க-காரோ க³ரஹாயந்தி ஆஹ ‘‘நிந்த³ந்தா ஜிகு³ச்ச²ந்தா வத³ந்தீ’’தி. இப்³பே⁴தி ஸுத்³தே³, தே பன க⁴ரப³ந்த⁴னேன ப³த்³தா⁴ நிஹீனதராதி ஆஹ ‘‘க³ஹபதிகே’’தி. கண்ஹேதி கண்ஹஜாதிகே. ப³ந்த⁴னட்டே²ன ப³ந்து⁴, கஸ்ஸ பன ப³ந்தூ⁴தி ஆஹ ‘‘மாரஸ்ஸ ப³ந்து⁴பூ⁴தே’’தி. பாதா³பச்சேதி பாத³தோ ஜாதாபச்சே. அயங் கிர ப்³ராஹ்மணானங் லத்³தி⁴ ‘‘ப்³ராஹ்மணா ப்³ரஹ்முனோ முக²தோ ஜாதா, க²த்தியா உரதோ, ஊரூஹி வெஸ்ஸா, பாத³தோ ஸுத்³தா³’’தி.
Itare tayo vaṇṇāti khattiyādayo vaṇṇā hīnā. Nanu khattiyāva seṭṭhā vaṇṇā yathā buddhā etarahi khattiyakule eva uppannāti? Saccametaṃ, te pana attano micchābhimānena, micchāgāhena ca ‘‘brāhmaṇova seṭṭho vaṇṇo’’ti vadanti, taṃ tesaṃ vacanamattaṃ. ‘‘Sujjhantīti suddhā honti, na nindaṃ garahaṃ pāpuṇantī’’ti vadanti. Sujjhanti vā saṃsārato sujjhanti, na sesā vaṇṇā asukkajātikattā, mantajjhenābhāvato cāti. Brahmuno mukhato jātā vedavacanato jātāti mukhato jātā. Tato eva brahmuno mahābrahmuno vedavacanato vijātāti brahmajā. Tena duvidhenāpi nimmitāti brahmanimmitā. Vedavedaṅgādibrahmadāyajjaṃ arahantīti brahmadāyādā. Muṇḍake samaṇaketi ettha ka-kāro garahāyanti āha ‘‘nindantā jigucchantā vadantī’’ti. Ibbheti sudde, te pana gharabandhanena baddhā nihīnatarāti āha ‘‘gahapatike’’ti. Kaṇheti kaṇhajātike. Bandhanaṭṭhena bandhu, kassa pana bandhūti āha ‘‘mārassa bandhubhūte’’ti. Pādāpacceti pādato jātāpacce. Ayaṃ kira brāhmaṇānaṃ laddhi ‘‘brāhmaṇā brahmuno mukhato jātā, khattiyā urato, ūrūhi vessā, pādato suddā’’ti.
114. யஸ்மா பட²மகப்பிககாலே சதுவண்ணவவத்தா²னங் நத்தி², ஸப்³பே³வ ஸத்தா ஏகஸதி³ஸா, அபரபா⁴கே³ பன தேஸங் பயோக³பே⁴த³வஸேன அஹோஸி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘போராணங்…பே॰… அஜானந்தா’’தி. லத்³தி⁴பி⁴ந்த³னத்தா²யாதி ‘‘ப்³ராஹ்மணா ப்³ரஹ்முனோ புத்தா ஓரஸா முக²தோ ஜாதா’’தி ஏவங் பவத்தாய லத்³தி⁴யா வினிவேட²னத்த²ங். புத்தப்படிலாப⁴த்தா²யாதி ‘‘ஏவங் மயங் பெத்திகங் இணங் ஸோதெ⁴ஸ்ஸாமா’’தி லத்³தி⁴யங் ட²த்வா புத்தப்படிலாபா⁴ய. அயஞ்ஹெத்த² த⁴ம்மிகானங் ப்³ராஹ்மணானங் அஜ்ஜா²ஸயோ. ஸஞ்ஜாதபுப்பா²தி ரஜஸ்ஸலா. இத்தீ²னஞ்ஹி குமாரிபா⁴வப்பத்திதோ பட்டா²ய பச்சி²மவயதோ ஓரங் அஸதி விப³ந்தே⁴ அட்ட²மே அட்ட²மே ஸத்தாஹே க³ப்³பா⁴ஸயஸஞ்ஞிதே ததியே ஆவத்தே கதிபயா லோஹிதபீளகா ஸண்ட²ஹித்வா அக்³க³ஹிதபுப்பா² ஏவ பி⁴ஜ்ஜந்தி, ததோ லோஹிதங் பக்³க⁴ரதி, தத்த² உதுஸமஞ்ஞா, புப்ப²ஸமஞ்ஞா ச. நேஸந்தி ப்³ராஹ்மணானங். ஸச்சவசனங் ஸியாதி ‘‘ப்³ரஹ்முனோ புத்தா’’திஆதி³வசனங் ஸச்சங் யதி³ ஸியா, ப்³ராஹ்மணீனங்…பே॰… முக²ங் ப⁴வெய்ய, ந சேதங் அத்தி².
114. Yasmā paṭhamakappikakāle catuvaṇṇavavatthānaṃ natthi, sabbeva sattā ekasadisā, aparabhāge pana tesaṃ payogabhedavasena ahosi, tasmā vuttaṃ ‘‘porāṇaṃ…pe… ajānantā’’ti. Laddhibhindanatthāyāti ‘‘brāhmaṇā brahmuno puttā orasā mukhato jātā’’ti evaṃ pavattāya laddhiyā viniveṭhanatthaṃ. Puttappaṭilābhatthāyāti ‘‘evaṃ mayaṃ pettikaṃ iṇaṃ sodhessāmā’’ti laddhiyaṃ ṭhatvā puttappaṭilābhāya. Ayañhettha dhammikānaṃ brāhmaṇānaṃ ajjhāsayo. Sañjātapupphāti rajassalā. Itthīnañhi kumāribhāvappattito paṭṭhāya pacchimavayato oraṃ asati vibandhe aṭṭhame aṭṭhame sattāhe gabbhāsayasaññite tatiye āvatte katipayā lohitapīḷakā saṇṭhahitvā aggahitapupphā eva bhijjanti, tato lohitaṃ paggharati, tattha utusamaññā, pupphasamaññā ca. Nesanti brāhmaṇānaṃ. Saccavacanaṃ siyāti ‘‘brahmuno puttā’’tiādivacanaṃ saccaṃ yadi siyā, brāhmaṇīnaṃ…pe… mukhaṃ bhaveyya, na cetaṃ atthi.
சதுவண்ணஸுத்³தி⁴வண்ணனா
Catuvaṇṇasuddhivaṇṇanā
115. முக²ச்சே²த³கவாத³ந்தி ‘‘ப்³ராஹ்மணா மஹாப்³ரஹ்முனோ முக²தோ ஜாதா’’தி வாத³ஸ்ஸ சே²த³கவாத³ங். அரியபா⁴வே அஸமத்தா²தி அனரியபா⁴வாவஹா. பகதிகாளகாதி ஸபா⁴வேனேவ ந ஸுத்³தா⁴. கண்ஹோதி கிலிட்டோ² உபதாபகோ. தேனாஹ ‘‘து³க்கோ²தி அத்தோ²’’தி.
115.Mukhacchedakavādanti ‘‘brāhmaṇā mahābrahmuno mukhato jātā’’ti vādassa chedakavādaṃ. Ariyabhāve asamatthāti anariyabhāvāvahā. Pakatikāḷakāti sabhāveneva na suddhā. Kaṇhoti kiliṭṭho upatāpako. Tenāha ‘‘dukkhoti attho’’ti.
ஸுக்கபா⁴வோ நாம பரிஸுத்³த⁴தாதி ஆஹ ‘‘நிக்கிலேஸபா⁴வேன பண்ட³ரா’’தி. ஸுக்கோதி ந கிலிட்டோ² அனுபதாபகோதி வுத்தங் ‘‘ஸுகோ²தி அத்தோ²’’தி.
Sukkabhāvo nāma parisuddhatāti āha ‘‘nikkilesabhāvena paṇḍarā’’ti. Sukkoti na kiliṭṭho anupatāpakoti vuttaṃ ‘‘sukhoti attho’’ti.
116. உப⁴யவோகிண்ணேதி வசனவிபல்லாஸேன வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘உப⁴யேஸு வோகிண்ணேஸூ’’தி. மிஸ்ஸீபூ⁴தேஸூதி ‘‘கதா³சி கண்ஹா த⁴ம்மா, கதா³சி ஸுக்கா த⁴ம்மா’’தி ஏவங் ஏகஸ்மிங் ஸந்தானே, ஏகஸ்மிங்யேவ ச அத்தபா⁴வே பவத்தியா மிஸ்ஸீபூ⁴தேஸு, ந பன ஏகஜ்ஜ²ங் பவத்தியா. எத்தா²தி அனந்தரவுத்தத⁴ம்மாவ அன்வாதி⁴ட்டா²தி ஆஹ ‘‘கண்ஹஸுக்கத⁴ம்மேஸூ’’தி. யஸ்மா ச தே ப்³ராஹ்மணா ந சேவ தே த⁴ம்மே அதிக்கந்தா, யாய ச படிபதா³ய அதிக்கமெய்யுங், ஸாபி தேஸங் படிபதா³ நத்தி², தஸ்மா வுத்தங் ‘‘வத்தமானாபீ’’தி. நானுஜானந்தி அயதா²பு⁴ச்சவாத³பா⁴வதோ. அனுஜானநஞ்ச நாம அப்³ப⁴னுமோத³னந்தி தத³பா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தேன ‘‘நானுமோத³ந்தி, ந பஸங்ஸந்தீ’’தி வுத்தங். சதுன்னங் வண்ணானந்தி நித்³தா⁴ரணே ஸாமிவசனங். தேஸந்தி பன ஸம்ப³ந்தே⁴பி வா ஸாமிவசனங். தே ச ப்³ராஹ்மணா ந ஏவரூபா ந ஏதி³ஸா, யாதி³ஸோ அரஹா ஏகதே³ஸேனாபி தேன தேஸங் ஸதி³ஸதாபா⁴வதோ, தஸ்மா தேன காரணேன நேஸங் ப்³ராஹ்மணானங் ‘‘ப்³ராஹ்மணோவ ஸெட்டோ² வண்ணோ’’தி வாத³ங் விஞ்ஞூ யதா²பூ⁴தவாதி³னோ பு³த்³தா⁴த³யோ அரியா நானுஜானந்தி.
116.Ubhayavokiṇṇeti vacanavipallāsena vuttanti āha ‘‘ubhayesu vokiṇṇesū’’ti. Missībhūtesūti ‘‘kadāci kaṇhā dhammā, kadāci sukkā dhammā’’ti evaṃ ekasmiṃ santāne, ekasmiṃyeva ca attabhāve pavattiyā missībhūtesu, na pana ekajjhaṃ pavattiyā. Etthāti anantaravuttadhammāva anvādhiṭṭhāti āha ‘‘kaṇhasukkadhammesū’’ti. Yasmā ca te brāhmaṇā na ceva te dhamme atikkantā, yāya ca paṭipadāya atikkameyyuṃ, sāpi tesaṃ paṭipadā natthi, tasmā vuttaṃ ‘‘vattamānāpī’’ti. Nānujānanti ayathābhuccavādabhāvato. Anujānanañca nāma abbhanumodananti tadabhāvaṃ dassentena ‘‘nānumodanti, na pasaṃsantī’’ti vuttaṃ. Catunnaṃ vaṇṇānanti niddhāraṇe sāmivacanaṃ. Tesanti pana sambandhepi vā sāmivacanaṃ. Te ca brāhmaṇā na evarūpā na edisā, yādiso arahā ekadesenāpi tena tesaṃ sadisatābhāvato, tasmā tena kāraṇena nesaṃ brāhmaṇānaṃ ‘‘brāhmaṇova seṭṭho vaṇṇo’’ti vādaṃ viññū yathābhūtavādino buddhādayo ariyā nānujānanti.
ஆரகத்தாதீ³ஹீதி எத்த² கிலேஸானங் ஆரகத்தா பஹீனபா⁴வதோ தூ³ரத்தா அரஹங், கிலேஸாரீனங் ஹதத்தா அரஹங், ஸங்ஸாரசக்கஸ்ஸ அரானங் ஹதத்தா அரஹங், பச்சயாதீ³னங் அரஹத்தா அரஹங், பாபகரணே ரஹாபா⁴வேன அரஹந்தி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரோ பன விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 1.125 ஆத³யோ), தங் ஸங்வண்ணனாஸு (விஸுத்³தி⁴॰ டீ॰ 1.124) ச வுத்தனயேன வேதி³தப்³போ³ . ஆஸவானங் கீ²ணத்தாதி சதுன்னம்பி ஆஸவானங் அனவஸேஸதோ பஹீனத்தா. ப்³ரஹ்மசரியவாஸந்தி மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியவாஸங். தஸ்ஸ வாஸஸ்ஸ பரியோஸிதத்தா வுத்த²வாஸோ, த³ஸன்னம்பி வா அரியவாஸானங் வுத்த²த்தா வுத்த²வாஸோ. வுத்தஞ்ஹேதங் –
Ārakattādīhīti ettha kilesānaṃ ārakattā pahīnabhāvato dūrattā arahaṃ, kilesārīnaṃ hatattā arahaṃ, saṃsāracakkassa arānaṃ hatattā arahaṃ, paccayādīnaṃ arahattā arahaṃ, pāpakaraṇe rahābhāvena arahanti evamattho veditabbo. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana visuddhimagge (visuddhi. 1.125 ādayo), taṃ saṃvaṇṇanāsu (visuddhi. ṭī. 1.124) ca vuttanayena veditabbo . Āsavānaṃ khīṇattāti catunnampi āsavānaṃ anavasesato pahīnattā. Brahmacariyavāsanti maggabrahmacariyavāsaṃ. Tassa vāsassa pariyositattā vutthavāso, dasannampi vā ariyavāsānaṃ vutthattā vutthavāso. Vuttañhetaṃ –
‘‘த³ஸயிமே, பி⁴க்க²வே, அரியாவாஸா, யத³ரியா ஆவஸிங்ஸு வா ஆவஸந்தி வா ஆவஸிஸ்ஸந்தி வா. கதமே த³ஸ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² பஞ்சங்க³விப்பஹீனோ ஹோதி ச²ளங்க³ஸமன்னாக³தோ ஏகாரக்கோ² சதுராபஸ்ஸேனோ பனுண்ணபச்சேகஸச்சோ ஸமவயஸடே²ஸனோ அனாவிலஸங்கப்போ பஸ்ஸத்³த⁴காயஸங்கா²ரோ ஸுவிமுத்தசித்தோ ஸுவிமுத்தபஞ்ஞோ. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, த³ஸ அரியாவாஸா’’தி (அ॰ நி॰ 10.19).
‘‘Dasayime, bhikkhave, ariyāvāsā, yadariyā āvasiṃsu vā āvasanti vā āvasissanti vā. Katame dasa? Idha, bhikkhave, bhikkhu pañcaṅgavippahīno hoti chaḷaṅgasamannāgato ekārakkho caturāpasseno panuṇṇapaccekasacco samavayasaṭhesano anāvilasaṅkappo passaddhakāyasaṅkhāro suvimuttacitto suvimuttapañño. Ime kho, bhikkhave, dasa ariyāvāsā’’ti (a. ni. 10.19).
வுஸ்ஸதீதி வா வுஸிதங், அரியமக்³கோ³, அரியப²லஞ்ச, தங் ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி அதிஸயவசனிச்சா²வஸேன அரஹா ‘‘வுஸிதவா’’தி வுத்தோ. கரணீயங் நாம பரிஞ்ஞாபஹானஸச்சி²கிரியாபா⁴வனா து³க்க²ஸ்ஸந்தங் காதுகாமேஹி ஏகந்ததோ கத்தப்³ப³த்தா, தங் பன யஸ்மா சதூஹி மக்³கே³ஹி பச்சேகங் சதூஸு ஸச்சேஸு காதப்³ப³ங் கதங், தஸ்மா வுத்தங் ‘‘சதூஹி…பே॰… கதகரணீயோ’’தி. ஓஸீதா³பனட்டே²ன பா⁴ரா வியாதி பா⁴ரா, கிலேஸா, க²ந்தா⁴ ச. வுத்தஞ்ஹி ‘‘பா⁴ரா ஹவே பஞ்சக்க²ந்தா⁴’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.22) ஓஹாரிதோதி அபனீதோ. ஸகோ அத்தோ² ஸத³த்தோ²தி எத்த² த³-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ. காமங் தி³ட்டி²ஆத³யோபி ஸங்யோஜனானி ஏவ, ததா²பி தண்ஹாய ப⁴வஸங்யோஜனட்டோ² ஸாதிஸயோ. யதா²ஹ ‘‘அவிஜ்ஜானீவரணானங் ஸத்தானங் தண்ஹாஸங்யோஜனான’’ந்தி. (ஸங்॰ நி॰ 2.125, 126, 127, 132, 134, 136, 142; 3.5.520; கதா²॰ 75) ததோ ஸா ஏவ ஸுத்தே (தீ³॰ நி॰ 2.400; ம॰ நி॰ 1.93, 133; 3.373; ஸங்॰ நி॰ 3.1081; படி॰ ம॰ 1.34 ஆத³யோ) ஸமுத³யஸச்சபா⁴வேன வுத்தா, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘ப⁴வஸங்யோஜனங் வுச்சதி தண்ஹா’’தி. ஸம்மத³ஞ்ஞா விமுத்தோதி ஸம்மா அஞ்ஞாய ஜானநபூ⁴தாய அக்³க³மக்³க³பஞ்ஞாய ஸம்மா யதா²பூ⁴தங் யங் யதா² ஜானிதப்³ப³ங், தங் ததா² ஜானித்வா விமுத்தோ. இமஸ்மிங் லோகேதி இமஸ்மிங் ஸத்தலோகே. இத⁴த்தபா⁴வேதி இமஸ்மிங் அத்தபா⁴வே, பரத்தபா⁴வேதி பரஸ்மிங் அத்தபா⁴வே, இத⁴லோகே, பரலோகே சாதி அத்தோ².
Vussatīti vā vusitaṃ, ariyamaggo, ariyaphalañca, taṃ etassa atthīti atisayavacanicchāvasena arahā ‘‘vusitavā’’ti vutto. Karaṇīyaṃ nāma pariññāpahānasacchikiriyābhāvanā dukkhassantaṃ kātukāmehi ekantato kattabbattā, taṃ pana yasmā catūhi maggehi paccekaṃ catūsu saccesu kātabbaṃ kataṃ, tasmā vuttaṃ ‘‘catūhi…pe… katakaraṇīyo’’ti. Osīdāpanaṭṭhena bhārā viyāti bhārā, kilesā, khandhā ca. Vuttañhi ‘‘bhārā have pañcakkhandhā’’ti (saṃ. ni. 3.22) ohāritoti apanīto. Sako attho sadatthoti ettha da-kāro padasandhikaro. Kāmaṃ diṭṭhiādayopi saṃyojanāni eva, tathāpi taṇhāya bhavasaṃyojanaṭṭho sātisayo. Yathāha ‘‘avijjānīvaraṇānaṃ sattānaṃ taṇhāsaṃyojanāna’’nti. (Saṃ. ni. 2.125, 126, 127, 132, 134, 136, 142; 3.5.520; kathā. 75) tato sā eva sutte (dī. ni. 2.400; ma. ni. 1.93, 133; 3.373; saṃ. ni. 3.1081; paṭi. ma. 1.34 ādayo) samudayasaccabhāvena vuttā, tasmā vuttaṃ ‘‘bhavasaṃyojanaṃ vuccati taṇhā’’ti. Sammadaññā vimuttoti sammā aññāya jānanabhūtāya aggamaggapaññāya sammā yathābhūtaṃ yaṃ yathā jānitabbaṃ, taṃ tathā jānitvā vimutto. Imasmiṃ loketi imasmiṃ sattaloke. Idhattabhāveti imasmiṃ attabhāve, parattabhāveti parasmiṃ attabhāve, idhaloke, paraloke cāti attho.
117. அந்தரவிரஹிதாதி விபா⁴க³விரஹிதா. தேனாஹ ‘‘அத்தனோ குலேன ஸதி³ஸா’’தி. அனுயந்தீதி அனுயந்தா, அனுயந்தா ஏவ ஆனுயந்தா, அனுவத்தகா. தேனாஹ ‘‘வஸவத்தினோ’’தி.
117.Antaravirahitāti vibhāgavirahitā. Tenāha ‘‘attano kulena sadisā’’ti. Anuyantīti anuyantā, anuyantā eva ānuyantā, anuvattakā. Tenāha ‘‘vasavattino’’ti.
118. நிவிட்டா²தி ஸத்³தெ⁴ய்யவத்து²ஸ்மிங் அனுபவிஸனவஸேன நிவிட்டா². ததோ ஏவ தஸ்மிங் அதி⁴கங் நிவிஸனதோ அபி⁴னிவிட்டா². அசலட்டி²தாதி அசலபா⁴வே டி²தா.
118.Niviṭṭhāti saddheyyavatthusmiṃ anupavisanavasena niviṭṭhā. Tato eva tasmiṃ adhikaṃ nivisanato abhiniviṭṭhā. Acalaṭṭhitāti acalabhāve ṭhitā.
யந்தி யங் கதே²தப்³ப³த⁴ம்மங் அனுபதா⁴ரெத்வா, தத³த்த²ஞ்ச அப்பச்சக்க²ங் கத்வா கத²னங், ஏதங் அட்டா²னங் அகாரணங் தஸ்ஸ போ³தி⁴மூலேயேவ ஸமுச்சி²ன்னத்தா. விச்சி²ந்த³ஜனநத்த²ந்தி ரதனத்தயஸத்³தா⁴ய விச்சி²ந்த³ஸ்ஸ உப்பாத³னத்த²ங், அஞ்ஞத²த்தாயாதி அத்தோ². ஸோதி மாரோ. முஸாவாத³ங் காதுங் நாஸக்கீ²தி ஆக³தப²லஸ்ஸ அரியஸாவகஸ்ஸ புரதோ முஸா வத்துங் ந விஸஹி, தஸ்மா ஆம மாரொஸ்மீதி படிஜானி. ஸிலாபத²வியந்தி ரதனமயஸிலாபத²வியங். ஸினேருங் கிர பரிவாரெத்வா டி²தோ பூ⁴மிப்பதே³ஸோ ஸத்தரதனமயோ, ‘‘ஸுவண்ணமயோ’’தி கேசி, ஸா வித்தா²ரதோ, உப்³பே³த⁴தோ அனேகயோஜனஸஹஸ்ஸபரிமாணா அதிவிய நிச்சலா. கிங் த்வங் எத்தா²தி கிங் காரணா த்வங் எத்த². ‘‘டி²தோ’’தி அச்ச²ரங் பஹரி. டா²துங் அஸக்கொந்தோதி அரியஸாவகஸ்ஸ புரதோ டா²துங் அஸக்கொந்தோ. அயஞ்ஹி அரியத⁴ம்மாதி⁴க³மஸ்ஸ ஆனுபா⁴வோ, யங் மாரோபி நாம மஹானுபா⁴வோ உஜுகங் படிப்பரிதுங் ந ஸக்கோதி.
Yanti yaṃ kathetabbadhammaṃ anupadhāretvā, tadatthañca appaccakkhaṃ katvā kathanaṃ, etaṃ aṭṭhānaṃ akāraṇaṃ tassa bodhimūleyeva samucchinnattā. Vicchindajananatthanti ratanattayasaddhāya vicchindassa uppādanatthaṃ, aññathattāyāti attho. Soti māro. Musāvādaṃ kātuṃ nāsakkhīti āgataphalassa ariyasāvakassa purato musā vattuṃ na visahi, tasmā āma mārosmīti paṭijāni. Silāpathaviyanti ratanamayasilāpathaviyaṃ. Sineruṃ kira parivāretvā ṭhito bhūmippadeso sattaratanamayo, ‘‘suvaṇṇamayo’’ti keci, sā vitthārato, ubbedhato anekayojanasahassaparimāṇā ativiya niccalā. Kiṃ tvaṃ etthāti kiṃ kāraṇā tvaṃ ettha. ‘‘Ṭhito’’ti accharaṃ pahari. Ṭhātuṃ asakkontoti ariyasāvakassa purato ṭhātuṃ asakkonto. Ayañhi ariyadhammādhigamassa ānubhāvo, yaṃ māropi nāma mahānubhāvo ujukaṃ paṭipparituṃ na sakkoti.
மக்³கோ³ ஏவ மூலங் மக்³க³மூலங், தஸ்ஸ. ஸஞ்ஜாதத்தா உப்பன்னத்தா. தேன மக்³க³மூலேன பதிட்டி²தஸந்தானே லத்³த⁴பதிட்டா². ப⁴க³வதோ தே³ஸனாத⁴ம்மங் நிஸ்ஸாய அரியாய ஜாதியா ஜாதோ ‘‘ப⁴க³வந்தங் நிஸ்ஸாய அரியபூ⁴மியங் ஜாதோ’’தி வுத்தோ. ‘‘உரே வஸித்வா’’தி இத³ங் த⁴ம்மகோ⁴ஸஸ்ஸ உரதோ ஸமுட்டா²னதாய வுத்தங். உரே வாயாமஜனிதாபி⁴ஜாதிதாய வா ஓரஸோ. முக²தோ ஜாதேன ஜாதோ ‘‘முக²தோ ஜாதோ’’தி வுத்தோ. காரணகாரணேபி ஹி காரணே விய வோஹாரோ ஹோதி ‘‘திணேஹி ப⁴த்தங் ஸித்³த⁴’’ந்தி. கேசி பன ‘‘விமொக்க²முக²ஸ்ஸ வஸேன ஜாதத்தா முக²தோ ஜாதோ’’தி வத³ந்தி, தத்தா²பி வுத்தனயேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. புரிமேனத்தே²ன யோனிஜோ, ஸேத³ஜோ, முக²ஜோதி தீஸு ஸம்ப³ந்தே⁴ஸு முக²ஜேன ஸம்ப³ந்தே⁴ன ப⁴க³வதோ புத்தபா⁴வோ விபா⁴விதோ. அத்த²த்³வயேனாபி த⁴ம்மஜபா⁴வோயேவ தீ³பிதோ. அரியத⁴ம்மப்பத்திதோ லத்³த⁴விஸேஸோ ஹுத்வா பவத்தோ தது³த்தரகாலிகோ க²ந்த⁴ஸந்தானோ ‘‘அரியத⁴ம்மதோ ஜாதோ’’தி வேதி³தப்³போ³, அரியத⁴ம்மங் வா மக்³க³ப²லங் நிஸ்ஸாய, உபனிஸ்ஸாய ச ஜாதோ ஸப்³போ³பி த⁴ம்மப்பப³ந்தோ⁴ ‘‘அரியத⁴ம்மதோ ஜாதோ’’தி க³ஹேதப்³போ³. தேஸங் பன அரியத⁴ம்மானங் அபரியோஸிதகிச்சதாய அரியபா⁴வேன அபி⁴னிப்³ப³த்திமத்தங் உபாதா³ய ‘‘அரியத⁴ம்மதோ ஜாதத்தா’’தி வுத்தங். பரியோஸிதகிச்சதாய ததா² நிப்³ப³த்திபாரிபூரிங் உபாதா³ய ‘‘நிம்மிதத்தா’’தி வுத்தங், யதோ ‘‘த⁴ம்மஜோ த⁴ம்மனிம்மிதோ’’தி வுத்தங். ‘‘நவலோகுத்தரத⁴ம்மதா³யங் ஆதி³யதீதி த⁴ம்மதா³யாதோ³’’ திபி பாடோ². அஸ்ஸாதி ‘‘ப⁴க³வதொம்ஹிபுத்தோ’’திஆதி³னா வுத்தஸ்ஸ வாக்யஸ்ஸ. அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோதி பா⁴வத்த²ங் பகாஸெந்தோ. ததா²க³தஸ்ஸ அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணஸீலாதி³த⁴ம்மக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமூஹனிவேஸவஸேன த⁴ம்மகாயதாய ந கிஞ்சி வத்தப்³ப³ங் அத்தி², ஸத்து²ட்டா²னியஸ்ஸ பன த⁴ம்மகாயதங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கஸ்மா ததா²க³தோ த⁴ம்மகாயோதி வுத்தோ’’தி ஸயமேவ புச்ச²ங் ஸமுட்டா²பெத்வா ‘‘ததா²க³தோ ஹீ’’திஆதி³னா தமத்த²ங் விஸ்ஸஜ்ஜேதி. ஹத³யேன சிந்தெத்வாதி ‘‘இமங் த⁴ம்மங் இமஸ்ஸ தே³ஸெஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்ஸ உபக³தஸ்ஸ வேனெய்யஜனஸ்ஸ போ³த⁴னத்த²ங் சித்தேன சிந்தெத்வா. வாசாய அபி⁴னீஹரீதி ஸத்³த⁴ம்மதே³ஸனாவாசாய கரவீகருதமஞ்ஜுனா ப்³ரஹ்மஸ்ஸரேன வேனெய்யஸந்தானாபி⁴முக²ங் தத³ஜ்ஜா²ஸயானுரூபங் ஹிதமத்த²ங் நீஹரி உபனேஸி. தேனாதி தேன காரணேன ஏவங்ஸத்³த⁴ம்மாதி⁴முத்திபா⁴வேன. அஸ்ஸாதி ததா²க³தஸ்ஸ. த⁴ம்மமயத்தாதி த⁴ம்மபூ⁴தத்தா. இதா⁴தி⁴ப்பேதத⁴ம்மோ ஸெட்ட²ட்டே²ன ப்³ரஹ்மபூ⁴தோதி ஆஹ ‘‘த⁴ம்மகாயத்தா ஏவ ப்³ரஹ்மகாயோ’’தி. ஸப்³ப³ஸோ அத⁴ம்மங் பஜஹித்வா அனவஸேஸதோ த⁴ம்மோ ஏவ பூ⁴தோதி த⁴ம்மபூ⁴தோ. ததா²ரூபோ ச யஸ்மா ஸபா⁴வதோ த⁴ம்மோ ஏவாதி வத்தப்³ப³தங் அரஹதீதி ஆஹ ‘‘த⁴ம்மஸபா⁴வோ’’தி.
Maggo eva mūlaṃ maggamūlaṃ, tassa. Sañjātattā uppannattā. Tena maggamūlena patiṭṭhitasantāne laddhapatiṭṭhā. Bhagavato desanādhammaṃ nissāya ariyāya jātiyā jāto ‘‘bhagavantaṃ nissāya ariyabhūmiyaṃ jāto’’ti vutto. ‘‘Ure vasitvā’’ti idaṃ dhammaghosassa urato samuṭṭhānatāya vuttaṃ. Ure vāyāmajanitābhijātitāya vā oraso. Mukhato jātena jāto ‘‘mukhato jāto’’ti vutto. Kāraṇakāraṇepi hi kāraṇe viya vohāro hoti ‘‘tiṇehi bhattaṃ siddha’’nti. Keci pana ‘‘vimokkhamukhassa vasena jātattā mukhato jāto’’ti vadanti, tatthāpi vuttanayeneva attho veditabbo. Purimenatthena yonijo, sedajo, mukhajoti tīsu sambandhesu mukhajena sambandhena bhagavato puttabhāvo vibhāvito. Atthadvayenāpi dhammajabhāvoyeva dīpito. Ariyadhammappattito laddhaviseso hutvā pavatto taduttarakāliko khandhasantāno ‘‘ariyadhammato jāto’’ti veditabbo, ariyadhammaṃ vā maggaphalaṃ nissāya, upanissāya ca jāto sabbopi dhammappabandho ‘‘ariyadhammato jāto’’ti gahetabbo. Tesaṃ pana ariyadhammānaṃ apariyositakiccatāya ariyabhāvena abhinibbattimattaṃ upādāya ‘‘ariyadhammato jātattā’’ti vuttaṃ. Pariyositakiccatāya tathā nibbattipāripūriṃ upādāya ‘‘nimmitattā’’ti vuttaṃ, yato ‘‘dhammajo dhammanimmito’’ti vuttaṃ. ‘‘Navalokuttaradhammadāyaṃ ādiyatīti dhammadāyādo’’ tipi pāṭho. Assāti ‘‘bhagavatomhiputto’’tiādinā vuttassa vākyassa. Atthaṃ dassentoti bhāvatthaṃ pakāsento. Tathāgatassa anaññasādhāraṇasīlādidhammakkhandhassa samūhanivesavasena dhammakāyatāya na kiñci vattabbaṃ atthi, satthuṭṭhāniyassa pana dhammakāyataṃ dassetuṃ ‘‘kasmā tathāgato dhammakāyoti vutto’’ti sayameva pucchaṃ samuṭṭhāpetvā ‘‘tathāgato hī’’tiādinā tamatthaṃ vissajjeti. Hadayena cintetvāti ‘‘imaṃ dhammaṃ imassa desessāmī’’ti tassa upagatassa veneyyajanassa bodhanatthaṃ cittena cintetvā. Vācāya abhinīharīti saddhammadesanāvācāya karavīkarutamañjunā brahmassarena veneyyasantānābhimukhaṃ tadajjhāsayānurūpaṃ hitamatthaṃ nīhari upanesi. Tenāti tena kāraṇena evaṃsaddhammādhimuttibhāvena. Assāti tathāgatassa. Dhammamayattāti dhammabhūtattā. Idhādhippetadhammo seṭṭhaṭṭhena brahmabhūtoti āha ‘‘dhammakāyattā eva brahmakāyo’’ti. Sabbaso adhammaṃ pajahitvā anavasesato dhammo eva bhūtoti dhammabhūto. Tathārūpo ca yasmā sabhāvato dhammo evāti vattabbataṃ arahatīti āha ‘‘dhammasabhāvo’’ti.
119. ஸெட்ட²ச்சே²த³கவாத³ந்தி ‘‘ப்³ராஹ்மணோவ ஸெட்டோ² வண்ணோ’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.116) ஏவங் வுத்தஸெட்ட²பா⁴வச்சே²த³கவாத³ங். அபரேனபி நயேனாதி யதா²வுத்தஸெட்ட²ச்சே²த³கவாத³தோ அபரேனபி போராணகலோகுப்பத்தித³ஸ்ஸனநயேன. ஸெட்ட²ச்சே²த³…பே॰… த³ஸ்ஸேதுந்தி ஸோபி ஹி ‘‘ப்³ராஹ்மணோவ ஸெட்டோ² வண்ணோ, ஹீனா அஞ்ஞே வண்ணா’’தி, ‘‘ப்³ராஹ்மணா ப்³ரஹ்முனோ புத்தா ஓரஸா முக²தோ ஜாதா ப்³ரஹ்மஜா’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.114) ச ஏவங் பவத்தாய மிச்சா²தி³ட்டி²யா வினிவேட²னோ ஜாதிப்³ராஹ்மணானங் ஸெட்ட²பா⁴வஸ்ஸ சே²த³னதோ ஸெட்ட²ச்சே²த³னவாதோ³ நாம ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதுந்தி அத்தோ².
119.Seṭṭhacchedakavādanti ‘‘brāhmaṇova seṭṭho vaṇṇo’’ti (dī. ni. 3.116) evaṃ vuttaseṭṭhabhāvacchedakavādaṃ. Aparenapi nayenāti yathāvuttaseṭṭhacchedakavādato aparenapi porāṇakalokuppattidassananayena. Seṭṭhaccheda…pe… dassetunti sopi hi ‘‘brāhmaṇova seṭṭho vaṇṇo, hīnā aññe vaṇṇā’’ti, ‘‘brāhmaṇā brahmuno puttā orasā mukhato jātā brahmajā’’ti (dī. ni. 3.114) ca evaṃ pavattāya micchādiṭṭhiyā viniveṭhano jātibrāhmaṇānaṃ seṭṭhabhāvassa chedanato seṭṭhacchedanavādo nāma hotīti dassetunti attho.
இத்த²பா⁴வந்தி இமங் பகாரதங் மனுஸ்ஸபா⁴வங். ஸாமஞ்ஞஜோதனா ஹி விஸேஸே அவதிட்ட²தி, பகரணவஸேன வா அயமத்தோ² அவச்சி²ன்னோ த³ட்ட²ப்³போ³. மனேனேவ நிப்³ப³த்தாதி பா³ஹிரபச்சயேன வினா கேவலங் உபசாரஜா²னமனஸாவ நிப்³ப³த்தா. யாய உபசாரஜ்ஜா²னசேதனாய தே தத்த² நிப்³ப³த்தா, நீவரணவிக்க²ம்ப⁴னாதி³னா உளாரோ தஸ்ஸா பவத்திவிஸேஸோ, தஸ்மா ஜா²னப²லகப்போ தஸ்ஸா ப²லவிஸேஸோதி ஆஹ ‘‘ப்³ரஹ்மலோகே வியா’’திஆதி³. ‘‘ஸயங்பபா⁴’’தி பதா³னங் தத்த² ஸூரியாலோகாதீ³ஹி வினா அந்த⁴காரங் வித⁴மந்தா ஸயமேவ பபா⁴ஸந்தீதி ஸயங்பபா⁴, அந்தலிக்கே² ஆகாஸே சரந்தீதி அந்தலிக்க²சரா, தத³ஞ்ஞகாமாவசரஸத்தானங் விய ஸரீரஸ்ஸ விசரணட்டா²னஸ்ஸ அஸுப⁴தாபா⁴வதோ ஸுப⁴ங், ஸுபே⁴வ திட்ட²ந்தீதி ஸுப⁴ட்டா²யினோதி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Itthabhāvanti imaṃ pakārataṃ manussabhāvaṃ. Sāmaññajotanā hi visese avatiṭṭhati, pakaraṇavasena vā ayamattho avacchinno daṭṭhabbo. Manenevanibbattāti bāhirapaccayena vinā kevalaṃ upacārajhānamanasāva nibbattā. Yāya upacārajjhānacetanāya te tattha nibbattā, nīvaraṇavikkhambhanādinā uḷāro tassā pavattiviseso, tasmā jhānaphalakappo tassā phalavisesoti āha ‘‘brahmaloke viyā’’tiādi. ‘‘Sayaṃpabhā’’ti padānaṃ tattha sūriyālokādīhi vinā andhakāraṃ vidhamantā sayameva pabhāsantīti sayaṃpabhā, antalikkhe ākāse carantīti antalikkhacarā, tadaññakāmāvacarasattānaṃ viya sarīrassa vicaraṇaṭṭhānassa asubhatābhāvato subhaṃ, subheva tiṭṭhantīti subhaṭṭhāyinoti attho veditabbo.
ரஸபத²விபாதுபா⁴வவண்ணனா
Rasapathavipātubhāvavaṇṇanā
120. ஸப்³ப³ங் சக்கவாளந்தி அனவஸேஸங் கோடிஸதஸஹஸ்ஸங் சக்கவாளங். ஸமதனீதி ஸஞ்சா²தெ³ந்தீ விப்ப²ரி, ஸா பன தஸ்மிங் உத³கே பதிட்டி²தா அஹோஸீதி ஆஹ ‘‘பதிட்ட²ஹீ’’தி. வண்ணேன ஸம்பன்னாதி ஸம்பன்னவண்ணா. மக்கி²கண்ட³கரஹிதந்தி மக்கி²காஹி ச தாஸங் அண்ட³கேஹி ச ரஹிதங்.
120.Sabbaṃ cakkavāḷanti anavasesaṃ koṭisatasahassaṃ cakkavāḷaṃ. Samatanīti sañchādentī vipphari, sā pana tasmiṃ udake patiṭṭhitā ahosīti āha ‘‘patiṭṭhahī’’ti. Vaṇṇenasampannāti sampannavaṇṇā. Makkhikaṇḍakarahitanti makkhikāhi ca tāsaṃ aṇḍakehi ca rahitaṃ.
அதீதானந்தரேபி கப்பே லோலோயேவ. கஸ்மா? ஏவங் சிரபரிசிதலோலதாவஸேன ஸப்³ப³பட²மங் ததா² அகாஸீதி த³ஸ்ஸேதி. கிமேவித³ந்தி ‘‘வண்ணதோ, க³ந்த⁴தோ ச தாவ ஞாதங், ரஸதோ பன கிமேவித³ங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸங்ஸயஜாதோ வத³தி. திட்ட²தீதி அட்டா²ஸி.
Atītānantarepi kappe loloyeva. Kasmā? Evaṃ ciraparicitalolatāvasena sabbapaṭhamaṃ tathā akāsīti dasseti. Kimevidanti ‘‘vaṇṇato, gandhato ca tāva ñātaṃ, rasato pana kimevidaṃ bhavissatī’’ti saṃsayajāto vadati. Tiṭṭhatīti aṭṭhāsi.
சந்தி³மஸூரியாதி³பாதுபா⁴வவண்ணனா
Candimasūriyādipātubhāvavaṇṇanā
121. ஆலுப்பகாரகந்தி எத்த² ஆலோபபரியாயோ ஆலுப்ப-ஸத்³தோ³தி ஆஹ ‘‘ஆலோபங் கத்வா’’தி. பச்சக்க²பூ⁴தானம்பி சந்தி³மஸூரியானங் பவத்தியங் லோகியானங் ஸம்மோஹோ ஹோதி, தங் வித⁴மிதுங் ‘‘கோ பன தேஸ’’ந்திஆதி³னா அட்ட² பஞ்ஹாவிஸ்ஸஜ்ஜனானி க³ஹிதானி. தத்த² தேஸந்தி சந்தி³மஸூரியானங். கஸ்மிந்தி கஸ்மிங் டா²னே. ‘‘கோ உபரீ’’தி ஏதேனேவ கோ ஹெட்டா²தி அயமத்தோ² வுத்தோயேவ. ததா² ‘‘கோ ஸீக⁴ங் க³ச்ச²தீ’’தி இமினா கோ ஸணிகங் க³ச்ச²தீதி அயம்பி அத்தோ² வுத்தோயேவ. வீதி²யோதி க³மனவீதி²யோ. ஏகதோதி ஏகஸ்மிங் க²ணே பாதுப⁴வந்தி. ஸூரியமண்ட³லே பன அத்த²ங்க³தே சந்த³மண்ட³லங் பஞ்ஞாயித்த². ச²ந்த³ங் ஞத்வா வாதி ருசிங் ஞத்வா விய.
121.Āluppakārakanti ettha ālopapariyāyo āluppa-saddoti āha ‘‘ālopaṃ katvā’’ti. Paccakkhabhūtānampi candimasūriyānaṃ pavattiyaṃ lokiyānaṃ sammoho hoti, taṃ vidhamituṃ ‘‘ko pana tesa’’ntiādinā aṭṭha pañhāvissajjanāni gahitāni. Tattha tesanti candimasūriyānaṃ. Kasminti kasmiṃ ṭhāne. ‘‘Ko uparī’’ti eteneva ko heṭṭhāti ayamattho vuttoyeva. Tathā ‘‘ko sīghaṃ gacchatī’’ti iminā ko saṇikaṃ gacchatīti ayampi attho vuttoyeva. Vīthiyoti gamanavīthiyo. Ekatoti ekasmiṃ khaṇe pātubhavanti. Sūriyamaṇḍale pana atthaṅgate candamaṇḍalaṃ paññāyittha. Chandaṃ ñatvā vāti ruciṃ ñatvā viya.
உப⁴யந்தி அந்தோ, ப³ஹி ச.
Ubhayanti anto, bahi ca.
உஜுகந்தி ஆயாமதோ, வித்தா²ரதோ, உப்³பே³த⁴தோ ச. பரிமண்ட³லதோதி பரிக்கே²பதோ.
Ujukanti āyāmato, vitthārato, ubbedhato ca. Parimaṇḍalatoti parikkhepato.
உஜுகங் ஸணிகங் க³ச்ச²தி அமாவாஸியங் ஸூரியேன ஸத்³தி⁴ங் க³ச்ச²ந்தோ தி³வஸே தி³வஸே தோ²கங் தோ²கங் ஓஹீயந்தோ புண்ணமாஸியங் உபட்³ட⁴மக்³க³மேவ ஓஹீயனதோ. திரியங் ஸீக⁴ங் க³ச்ச²தி ஏகஸ்மிம்பி மாஸே கதா³சி த³க்கி²ணதோ, கதா³சி உத்தரதோ த³ஸ்ஸனதோ. ‘‘த்³வீஸு பஸ்ஸேஸூ’’தி இத³ங் யேபு⁴ய்யவஸேன வுத்தங். சந்த³ஸ்ஸ புரதோ, பச்ச²தோ, ஸமஞ்ச தாரகா க³ச்ச²ந்தியேவ. அத்தனோ டா²னந்தி அத்தனோ க³மனட்டா²னங். ந விஜஹந்தி அத்தனோ வீதி²யாவ க³ச்ச²னதோ. ஸூரியஸ்ஸ உஜுகங் க³மனஸ்ஸ ஸீக⁴தா சந்த³ஸ்ஸ க³மனங் உபாதா³ய வேதி³தப்³பா³. திரியங் க³மனங் த³க்கி²ணதி³ஸதோ உத்தரதி³ஸாய, உத்தரதி³ஸதோ ச த³க்கி²ணதி³ஸாய க³மனங் த³ந்த⁴ங் ச²ஹி ச²ஹி மாஸேஹி இஜ்ஜ²னதோ. ஸோதி ஸூரியோ. காளபக்க²உபோஸத²தோதி காளபக்கே² உபோஸதே² சந்தே³ன ஸஹேவ க³ந்த்வா ததோ பரங். பாடிபத³தி³வஸேதி ஸுக்கபக்க²பாடிபத³தி³வஸே. ஓஹாய க³ச்ச²தி அத்தனோ ஸீக⁴கா³மிதாய, தஸ்ஸ ச த³ந்த⁴கா³மிதாய. லேகா² விய பஞ்ஞாயதி பச்சி²மதி³ஸாயங். யாவ உபோஸத²தி³வஸாதி யாவ ஸுக்கபக்க²உபோஸத²தி³வஸா. ‘‘சந்தோ³ அனுக்கமேன வட்³டி⁴த்வா’’தி இத³ங் உபரிபா⁴க³தோ பதிதஸூரியாலோகதாய ஹெட்ட²தோ பவத்தாய ஸூரியஸ்ஸ தூ³ரபா⁴வேன தி³வஸே தி³வஸே அனுக்கமேன பரிஹாயமானாய அத்தனோ சா²யாய வஸேன அனுக்கமேன சந்த³மண்ட³லப்பதே³ஸஸ்ஸ வட்³ட⁴மானஸ்ஸ விய தி³ஸ்ஸமானதாய வுத்தங், தஸ்மா அனுக்கமேன வட்³டி⁴த்வா விய. உபோஸத²தி³வஸே புண்ணமாயங் பரிபுண்ணோ ஹோதி, பரிபுண்ணமண்ட³லோ ஹுத்வா தி³ஸ்ஸதீதி அத்தோ². தா⁴வித்வா க³ண்ஹாதி சந்த³ஸ்ஸ த³ந்த⁴க³திதாய, அத்தனோ ச ஸீக⁴க³திதாய. அனுக்கமேன ஹாயித்வாதி எத்த² ‘‘அனுக்கமேன வட்³டி⁴த்வா’’தி எத்த² வுத்தனயேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. தத்த² பன சா²யாய ஹாயமானதாய மண்ட³லங் வட்³ட⁴மானங் விய தி³ஸ்ஸதி, இத⁴ சா²யாய வட்³ட⁴மானதாய மண்ட³லங் ஹாயமானங் விய தி³ஸ்ஸதி.
Ujukaṃ saṇikaṃ gacchati amāvāsiyaṃ sūriyena saddhiṃ gacchanto divase divase thokaṃ thokaṃ ohīyanto puṇṇamāsiyaṃ upaḍḍhamaggameva ohīyanato. Tiriyaṃ sīghaṃ gacchati ekasmimpi māse kadāci dakkhiṇato, kadāci uttarato dassanato. ‘‘Dvīsu passesū’’ti idaṃ yebhuyyavasena vuttaṃ. Candassa purato, pacchato, samañca tārakā gacchantiyeva. Attano ṭhānanti attano gamanaṭṭhānaṃ. Na vijahanti attano vīthiyāva gacchanato. Sūriyassa ujukaṃ gamanassa sīghatā candassa gamanaṃ upādāya veditabbā. Tiriyaṃ gamanaṃ dakkhiṇadisato uttaradisāya, uttaradisato ca dakkhiṇadisāya gamanaṃ dandhaṃ chahi chahi māsehi ijjhanato. Soti sūriyo. Kāḷapakkhauposathatoti kāḷapakkhe uposathe candena saheva gantvā tato paraṃ. Pāṭipadadivaseti sukkapakkhapāṭipadadivase. Ohāya gacchati attano sīghagāmitāya, tassa ca dandhagāmitāya. Lekhāviya paññāyati pacchimadisāyaṃ. Yāva uposathadivasāti yāva sukkapakkhauposathadivasā. ‘‘Cando anukkamena vaḍḍhitvā’’ti idaṃ uparibhāgato patitasūriyālokatāya heṭṭhato pavattāya sūriyassa dūrabhāvena divase divase anukkamena parihāyamānāya attano chāyāya vasena anukkamena candamaṇḍalappadesassa vaḍḍhamānassa viya dissamānatāya vuttaṃ, tasmā anukkamena vaḍḍhitvā viya. Uposathadivase puṇṇamāyaṃ paripuṇṇo hoti, paripuṇṇamaṇḍalo hutvā dissatīti attho. Dhāvitvā gaṇhāti candassa dandhagatitāya, attano ca sīghagatitāya. Anukkamena hāyitvāti ettha ‘‘anukkamena vaḍḍhitvā’’ti ettha vuttanayena attho veditabbo. Tattha pana chāyāya hāyamānatāya maṇḍalaṃ vaḍḍhamānaṃ viya dissati, idha chāyāya vaḍḍhamānatāya maṇḍalaṃ hāyamānaṃ viya dissati.
யாய வீதி²யா ஸூரியே க³ச்ச²ந்தே வஸ்ஸவலாஹகா தே³வபுத்தா ஸூரியாபி⁴தாபஸந்தத்தா அத்தனோ விமானதோ ந நிக்க²மந்தி, கீளாபஸுதா ஹுத்வா ந விசரந்தி, ததா³ கிர ஸூரியஸ்ஸ விமானங் பகதிமக்³க³தோ அதோ⁴ ஓதரித்வா விசரதி, தஸ்ஸ ஓருய்ஹ சரணேனேவ சந்த³விமானம்பி அதோ⁴ ஓருய்ஹ சரதி தக்³க³திகத்தா, தஸ்மா ஸா வீதி² உத³காபா⁴வேன அஜானுரூபதாய ‘‘அஜவீதீ²’’தி ஸமஞ்ஞங் க³தா. யாய பன வீதி²யா ஸூரியே க³ச்ச²ந்தே வஸ்ஸவலாஹகா தே³வபுத்தா ஸூரியாபி⁴தாபாபா⁴வதோ அபி⁴ண்ஹங் அத்தனோ விமானதோ ப³ஹி நிக்க²மித்வா கீளாபஸுதா இதோ சிதோ ச விசரந்தி, ததா³ கிர ஸூரியவிமானங் பகதிமக்³க³தோ உத்³த⁴ங் ஆருஹித்வா விசரதி, தஸ்ஸ உத்³த⁴ங் ஆருய்ஹ சரணேனேவ சந்த³விமானம்பி உத்³த⁴ங் ஆருய்ஹ சரதி தக்³க³திகத்தா, தக்³க³திகதா ச ஸமானக³தினா வாதமண்ட³லேன விமானஸ்ஸ பே²ல்லிதப்³ப³த்தா, தஸ்மா ஸா வீதி² உத³கப³ஹுபா⁴வேன நாகா³னுரூபதாய ‘‘நாக³வீதீ²’’தி ஸமஞ்ஞங் க³தா. யதா³ ஸூரியோ உத்³த⁴மனாருஹந்தோ, அதோ⁴ ச அனோதரந்தோ பகதிமக்³கே³னேவ க³ச்ச²தி, ததா³ வஸ்ஸவலாஹகா யதா²காலங், யதா²ருசி ச விமானதோ நிக்க²மித்வா ஸுகே²ன விசரந்தி, தேன காலேன காலங் வஸ்ஸனதோ லோகே உதுஸமதா ஹோதி, தாய உதுஸமதாய ஹேதுபூ⁴தாய ஸா சந்தி³மஸூரியானங் க³தி க³வானுரூபதாய ‘‘கோ³வீதீ²’’தி ஸமஞ்ஞங் க³தா. தேன வுத்தங் ‘‘அஜவீதீ²’’திஆதி³.