Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[129] 9. அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜஜாதகவண்ணனா
[129] 9. Aggikabhāradvājajātakavaṇṇanā
நாயங் ஸிகா² புஞ்ஞஹேதூதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ குஹகஞ்ஞேவ பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Nāyaṃsikhā puññahetūti idaṃ satthā jetavane viharanto kuhakaññeva bhikkhuṃ ārabbha kathesi.
அதீதஸ்மிஞ்ஹி பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ மூஸிகராஜா ஹுத்வா அரஞ்ஞே வஸதி. அதே²கோ ஸிங்கா³லோ த³வடா³ஹே உட்டி²தே பலாயிதுங் அஸக்கொந்தோ ஏகஸ்மிங் ருக்கே² ஸீஸங் ஆஹச்ச அட்டா²ஸி. தஸ்ஸ ஸகலஸரீரே லோமானி ஜா²யிங்ஸு, ருக்க²ங் ஆஹச்ச டி²தட்டா²னே பன மத்த²கே சூளா விய தோ²கானி லோமானி அட்ட²ங்ஸு. ஸோ ஏகதி³வஸங் ஸொண்டி³யங் பானீயங் பிவந்தோ சா²யங் ஓலோகெந்தோ சூளங் தி³ஸ்வா ‘‘உப்பன்னங் தா³னி மே ப⁴ண்ட³மூல’’ந்தி அரஞ்ஞே விசரந்தோ தங் மூஸிகாத³ரிங் தி³ஸ்வா ‘‘இமா மூஸிகா வஞ்செத்வா கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ அவிதூ³ரே அட்டா²ஸி. அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ கோ³சராய சரந்தோ தி³ஸ்வா ‘‘ஸீலவா அய’’ந்தி ஸஞ்ஞாய உபஸங்கமித்வா ‘‘த்வங் கின்னாமோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘அஹங் அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜோ நாமா’’தி. ‘‘அத² கஸ்மா ஆக³தோஸீ’’தி? ‘‘தும்ஹாகங் ரக்க²னத்தா²யா’’தி. ‘‘கிந்தி கத்வா அம்ஹே ரக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘அஹங் அங்கு³ட்ட²க³ணனங் நாம ஜானாமி, தும்ஹாகங் பாதோவ நிக்க²மித்வா கோ³சராய க³மனகாலே ‘எத்தகா’தி க³ணெத்வா பச்சாக³மனகாலேபி க³ணெஸ்ஸாமி, ஏவங் ஸாயங் பாதங் க³ணெந்தோ ரக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி ரக்க² மாதுலா’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா நிக்க²மனகாலே ‘‘ஏகோ த்³வே தயோ’’தி க³ணெத்வா பச்சாக³மனகாலேபி ததே²வ க³ணெத்வா ஸப்³ப³பச்சி²மங் க³ஹெத்வா கா²த³தி. ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ.
Atītasmiñhi bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto mūsikarājā hutvā araññe vasati. Atheko siṅgālo davaḍāhe uṭṭhite palāyituṃ asakkonto ekasmiṃ rukkhe sīsaṃ āhacca aṭṭhāsi. Tassa sakalasarīre lomāni jhāyiṃsu, rukkhaṃ āhacca ṭhitaṭṭhāne pana matthake cūḷā viya thokāni lomāni aṭṭhaṃsu. So ekadivasaṃ soṇḍiyaṃ pānīyaṃ pivanto chāyaṃ olokento cūḷaṃ disvā ‘‘uppannaṃ dāni me bhaṇḍamūla’’nti araññe vicaranto taṃ mūsikādariṃ disvā ‘‘imā mūsikā vañcetvā khādissāmī’’ti heṭṭhā vuttanayeneva avidūre aṭṭhāsi. Atha naṃ bodhisatto gocarāya caranto disvā ‘‘sīlavā aya’’nti saññāya upasaṅkamitvā ‘‘tvaṃ kinnāmosī’’ti pucchi. ‘‘Ahaṃ aggikabhāradvājo nāmā’’ti. ‘‘Atha kasmā āgatosī’’ti? ‘‘Tumhākaṃ rakkhanatthāyā’’ti. ‘‘Kinti katvā amhe rakkhissasī’’ti? ‘‘Ahaṃ aṅguṭṭhagaṇanaṃ nāma jānāmi, tumhākaṃ pātova nikkhamitvā gocarāya gamanakāle ‘ettakā’ti gaṇetvā paccāgamanakālepi gaṇessāmi, evaṃ sāyaṃ pātaṃ gaṇento rakkhissāmī’’ti. ‘‘Tena hi rakkha mātulā’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā nikkhamanakāle ‘‘eko dve tayo’’ti gaṇetvā paccāgamanakālepi tatheva gaṇetvā sabbapacchimaṃ gahetvā khādati. Sesaṃ purimasadisameva.
இத⁴ பன மூஸிகராஜா நிவத்தித்வா டி²தோ ‘‘போ⁴ அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜ, நாயங் தவ த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதாய மத்த²கே சூளா ட²பிதா, குச்சி²காரணா பன ட²பிதா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Idha pana mūsikarājā nivattitvā ṭhito ‘‘bho aggikabhāradvāja, nāyaṃ tava dhammasudhammatāya matthake cūḷā ṭhapitā, kucchikāraṇā pana ṭhapitā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
129.
129.
‘‘நாயங் ஸிகா² புஞ்ஞஹேது, கா⁴ஸஹேது அயங் ஸிகா²;
‘‘Nāyaṃ sikhā puññahetu, ghāsahetu ayaṃ sikhā;
நாகு³ட்டி²க³ணனங் யாதி, அலங் தே ஹோது அக்³கி³கா’’தி.
Nāguṭṭhigaṇanaṃ yāti, alaṃ te hotu aggikā’’ti.
தத்த² நாகு³ட்டி²க³ணனங் யாதீதி ‘‘அங்கு³ட்டி²க³ணனா’’தி அங்கு³ட்ட²க³ணனா வுச்சதி, அயங் மூஸிகக³ணோ அங்கு³ட்ட²க³ணனங் ந க³ச்ச²தி ந உபேதி ந பூரேதி, பரிக்க²யங் க³ச்ச²தீதி அத்தோ². அலங் தே ஹோது அக்³கி³காதி ஸிங்கா³லங் நாமேன ஆலபந்தோ ஆஹ. எத்தாவதா தே அலங் ஹோது, ந இதோ பரங் மூஸிகே கா²தி³ஸ்ஸஸி . அம்ஹேஹி வா தயா ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸோ அலங் ஹோது, ந மயங் இதா³னி தயா ஸத்³தி⁴ங் வஸிஸ்ஸாமாதிபி அத்தோ². ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ.
Tattha nāguṭṭhigaṇanaṃ yātīti ‘‘aṅguṭṭhigaṇanā’’ti aṅguṭṭhagaṇanā vuccati, ayaṃ mūsikagaṇo aṅguṭṭhagaṇanaṃ na gacchati na upeti na pūreti, parikkhayaṃ gacchatīti attho. Alaṃ te hotu aggikāti siṅgālaṃ nāmena ālapanto āha. Ettāvatā te alaṃ hotu, na ito paraṃ mūsike khādissasi . Amhehi vā tayā saddhiṃ saṃvāso alaṃ hotu, na mayaṃ idāni tayā saddhiṃ vasissāmātipi attho. Sesaṃ purimasadisameva.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி ‘‘ததா³ ஸிங்கா³லோ அயங் பி⁴க்கு² அஹோஸி, மூஸிகராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā siṅgālo ayaṃ bhikkhu ahosi, mūsikarājā pana ahameva ahosi’’nti.
அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜஜாதகவண்ணனா நவமா.
Aggikabhāradvājajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 129. அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜஜாதகங் • 129. Aggikabhāradvājajātakaṃ