Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
8. அக்³கி³கஸுத்தங்
8. Aggikasuttaṃ
194. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. தேன கோ² பன ஸமயேன அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸப்பினா பாயஸோ ஸன்னிஹிதோ ஹோதி – ‘‘அக்³கி³ங் ஜுஹிஸ்ஸாமி, அக்³கி³ஹுத்தங் பரிசரிஸ்ஸாமீ’’தி.
194. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena aggikabhāradvājassa brāhmaṇassa sappinā pāyaso sannihito hoti – ‘‘aggiṃ juhissāmi, aggihuttaṃ paricarissāmī’’ti.
அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ராஜக³ஹங் பிண்டா³ய பாவிஸி. ராஜக³ஹே ஸபதா³னங் பிண்டா³ய சரமானோ யேன அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி ; உபஸங்கமித்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. அத்³த³ஸா கோ² அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் பிண்டா³ய டி²தங். தி³ஸ்வான ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya rājagahaṃ piṇḍāya pāvisi. Rājagahe sapadānaṃ piṇḍāya caramāno yena aggikabhāradvājassa brāhmaṇassa nivesanaṃ tenupasaṅkami ; upasaṅkamitvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Addasā kho aggikabhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ piṇḍāya ṭhitaṃ. Disvāna bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
‘‘தீஹி விஜ்ஜாஹி ஸம்பன்னோ, ஜாதிமா ஸுதவா ப³ஹூ;
‘‘Tīhi vijjāhi sampanno, jātimā sutavā bahū;
விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ, ஸோமங் பு⁴ஞ்ஜெய்ய பாயஸ’’ந்தி.
Vijjācaraṇasampanno, somaṃ bhuñjeyya pāyasa’’nti.
‘‘ப³ஹும்பி பலபங் ஜப்பங், ந ஜச்சா ஹோதி ப்³ராஹ்மணோ;
‘‘Bahumpi palapaṃ jappaṃ, na jaccā hoti brāhmaṇo;
அந்தோகஸம்பு³ ஸங்கிலிட்டோ², குஹனாபரிவாரிதோ.
Antokasambu saṃkiliṭṭho, kuhanāparivārito.
‘‘புப்³பே³னிவாஸங் யோ வேதீ³, ஸக்³கா³பாயஞ்ச பஸ்ஸதி;
‘‘Pubbenivāsaṃ yo vedī, saggāpāyañca passati;
அதோ² ஜாதிக்க²யங் பத்தோ, அபி⁴ஞ்ஞாவோஸிதோ முனி.
Atho jātikkhayaṃ patto, abhiññāvosito muni.
‘‘ஏதாஹி தீஹி விஜ்ஜாஹி, தேவிஜ்ஜோ ஹோதி ப்³ராஹ்மணோ;
‘‘Etāhi tīhi vijjāhi, tevijjo hoti brāhmaṇo;
விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ, ஸோமங் பு⁴ஞ்ஜெய்ய பாயஸ’’ந்தி.
Vijjācaraṇasampanno, somaṃ bhuñjeyya pāyasa’’nti.
‘‘பு⁴ஞ்ஜது ப⁴வங் கோ³தமோ. ப்³ராஹ்மணோ ப⁴வ’’ந்தி.
‘‘Bhuñjatu bhavaṃ gotamo. Brāhmaṇo bhava’’nti.
‘‘கா³தா²பி⁴கீ³தங் மே அபோ⁴ஜனெய்யங்,
‘‘Gāthābhigītaṃ me abhojaneyyaṃ,
ஸம்பஸ்ஸதங் ப்³ராஹ்மண நேஸ த⁴ம்மோ;
Sampassataṃ brāhmaṇa nesa dhammo;
கா³தா²பி⁴கீ³தங் பனுத³ந்தி பு³த்³தா⁴,
Gāthābhigītaṃ panudanti buddhā,
த⁴ம்மே ஸதி ப்³ராஹ்மண வுத்திரேஸா.
Dhamme sati brāhmaṇa vuttiresā.
‘‘அஞ்ஞேன ச கேவலினங் மஹேஸிங்,
‘‘Aññena ca kevalinaṃ mahesiṃ,
கீ²ணாஸவங் குக்குச்சவூபஸந்தங்;
Khīṇāsavaṃ kukkuccavūpasantaṃ;
அன்னேன பானேன உபட்ட²ஹஸ்ஸு,
Annena pānena upaṭṭhahassu,
கெ²த்தஞ்ஹி தங் புஞ்ஞபெக்க²ஸ்ஸ ஹோதீ’’தி.
Khettañhi taṃ puññapekkhassa hotī’’ti.
ஏவங் வுத்தே, அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம…பே॰… அஞ்ஞதரோ ச பனாயஸ்மா அக்³கி³கபா⁴ரத்³வாஜோ அரஹதங் அஹோஸீ’’தி.
Evaṃ vutte, aggikabhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama…pe… aññataro ca panāyasmā aggikabhāradvājo arahataṃ ahosī’’ti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8. அக்³கி³கஸுத்தவண்ணனா • 8. Aggikasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. அக்³கி³கஸுத்தவண்ணனா • 8. Aggikasuttavaṇṇanā