Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    4. அக்³கி³ஸுத்தங்

    4. Aggisuttaṃ

    93. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    93. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘தயோமே, பி⁴க்க²வே, அக்³கீ³. கதமே தயோ? ராக³க்³கி³, தோ³ஸக்³கி³, மோஹக்³கி³ – இமே கோ², பி⁴க்க²வே, தயோ அக்³கீ³’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Tayome, bhikkhave, aggī. Katame tayo? Rāgaggi, dosaggi, mohaggi – ime kho, bhikkhave, tayo aggī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘ராக³க்³கி³ த³ஹதி மச்சே, ரத்தே காமேஸு முச்சி²தே;

    ‘‘Rāgaggi dahati macce, ratte kāmesu mucchite;

    தோ³ஸக்³கி³ பன ப்³யாபன்னே, நரே பாணாதிபாதினோ.

    Dosaggi pana byāpanne, nare pāṇātipātino.

    ‘‘மோஹக்³கி³ பன ஸம்மூள்ஹே, அரியத⁴ம்மே அகோவிதே³;

    ‘‘Mohaggi pana sammūḷhe, ariyadhamme akovide;

    ஏதே அக்³கீ³ அஜானந்தா, ஸக்காயாபி⁴ரதா பஜா.

    Ete aggī ajānantā, sakkāyābhiratā pajā.

    ‘‘தே வட்³ட⁴யந்தி நிரயங், திரச்சா²னஞ்ச யோனியோ;

    ‘‘Te vaḍḍhayanti nirayaṃ, tiracchānañca yoniyo;

    அஸுரங் பெத்திவிஸயங், அமுத்தா மாரப³ந்த⁴னா.

    Asuraṃ pettivisayaṃ, amuttā mārabandhanā.

    ‘‘யே ச ரத்திந்தி³வா யுத்தா, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாஸனே;

    ‘‘Ye ca rattindivā yuttā, sammāsambuddhasāsane;

    தே நிப்³பா³பெந்தி ராக³க்³கி³ங், நிச்சங் அஸுப⁴ஸஞ்ஞினோ.

    Te nibbāpenti rāgaggiṃ, niccaṃ asubhasaññino.

    ‘‘தோ³ஸக்³கி³ங் பன மெத்தாய, நிப்³பா³பெந்தி நருத்தமா;

    ‘‘Dosaggiṃ pana mettāya, nibbāpenti naruttamā;

    மோஹக்³கி³ங் பன பஞ்ஞாய, யாயங் நிப்³பே³த⁴கா³மினீ.

    Mohaggiṃ pana paññāya, yāyaṃ nibbedhagāminī.

    ‘‘தே நிப்³பா³பெத்வா நிபகா, ரத்திந்தி³வமதந்தி³தா;

    ‘‘Te nibbāpetvā nipakā, rattindivamatanditā;

    அஸேஸங் பரினிப்³ப³ந்தி, அஸேஸங் து³க்க²மச்சகு³ங்.

    Asesaṃ parinibbanti, asesaṃ dukkhamaccaguṃ.

    ‘‘அரியத்³த³ஸா வேத³கு³னோ, ஸம்மத³ஞ்ஞாய பண்டி³தா;

    ‘‘Ariyaddasā vedaguno, sammadaññāya paṇḍitā;

    ஜாதிக்க²யமபி⁴ஞ்ஞாய, நாக³ச்ச²ந்தி புனப்³ப⁴வ’’ந்தி.

    Jātikkhayamabhiññāya, nāgacchanti punabbhava’’nti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. சதுத்த²ங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Catutthaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 4. அக்³கி³ஸுத்தவண்ணனா • 4. Aggisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact