Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[24] 4. ஆஜஞ்ஞஜாதகவண்ணனா
[24] 4. Ājaññajātakavaṇṇanā
யதா³ யதா³தி இத³ம்பி ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஒஸ்ஸட்ட²வீரியமேவ பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தங் பன பி⁴க்கு²ங் ஸத்தா² ஆமந்தெத்வா ‘‘பி⁴க்கு² புப்³பே³ பண்டி³தா அனாயதனேபி லத்³த⁴ப்பஹாராபி ஹுத்வா வீரியங் அகங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yadāyadāti idampi satthā jetavane viharanto ossaṭṭhavīriyameva bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Taṃ pana bhikkhuṃ satthā āmantetvā ‘‘bhikkhu pubbe paṇḍitā anāyatanepi laddhappahārāpi hutvā vīriyaṃ akaṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே புரிமனயேனேவ ஸத்த ராஜானோ நக³ரங் பரிவாரயிங்ஸு. அதே²கோ ரதி²கயோதோ⁴ த்³வே பா⁴திகஸிந்த⁴வே ரதே² யோஜெத்வா நக³ரா நிக்க²ம்ம ச² ப³லகொட்ட²கே பி⁴ந்தி³த்வா ச² ராஜானோ அக்³க³ஹேஸி. தஸ்மிங் க²ணே ஜெட்ட²கஅஸ்ஸோ பஹாரங் லபி⁴. ரதி²கோ ரத²ங் பேஸெந்தோ ராஜத்³வாரங் ஆக³ந்த்வா ஜெட்ட²பா⁴திகங் ரதா² மோசெத்வா ஸன்னாஹங் ஸிதி²லங் கத்வா ஏகேனேவ பஸ்ஸேன நிபஜ்ஜாபெத்வா அஞ்ஞங் அஸ்ஸங் ஸன்னய்ஹிதுங் ஆரத்³தோ⁴. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் தி³ஸ்வா புரிமனயேனேவ சிந்தெத்வா ரதி²கங் பக்கோஸாபெத்வா நிபன்னகோவ இமங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente purimanayeneva satta rājāno nagaraṃ parivārayiṃsu. Atheko rathikayodho dve bhātikasindhave rathe yojetvā nagarā nikkhamma cha balakoṭṭhake bhinditvā cha rājāno aggahesi. Tasmiṃ khaṇe jeṭṭhakaasso pahāraṃ labhi. Rathiko rathaṃ pesento rājadvāraṃ āgantvā jeṭṭhabhātikaṃ rathā mocetvā sannāhaṃ sithilaṃ katvā ekeneva passena nipajjāpetvā aññaṃ assaṃ sannayhituṃ āraddho. Bodhisatto taṃ disvā purimanayeneva cintetvā rathikaṃ pakkosāpetvā nipannakova imaṃ gāthamāha –
24.
24.
‘‘யதா³ யதா³ யத்த² யதா³, யத்த² யத்த² யதா³ யதா³;
‘‘Yadā yadā yattha yadā, yattha yattha yadā yadā;
ஆஜஞ்ஞோ குருதே வேக³ங், ஹாயந்தி தத்த² வாளவா’’தி.
Ājañño kurute vegaṃ, hāyanti tattha vāḷavā’’ti.
தத்த² யதா³ யதா³தி புப்³ப³ண்ஹாதீ³ஸு யஸ்மிங் யஸ்மிங் காலே. யத்தா²தி யஸ்மிங் டா²னே மக்³கே³ வா ஸங்கா³மஸீஸே வா. யதா³தி யஸ்மிங் க²ணே. யத்த² யத்தா²தி ஸத்தன்னங் ப³லகொட்ட²கானங் வஸேன ப³ஹூஸு யுத்³த⁴மண்ட³லேஸு. யதா³ யதா³தி யஸ்மிங் யஸ்மிங் காலே பஹாரங் லத்³த⁴காலே வா அலத்³த⁴காலே வா. ஆஜஞ்ஞோ குருதே வேக³ந்தி ஸாரதி²ஸ்ஸ சித்தருசிதங் காரணங் ஆஜானநஸபா⁴வோ ஆஜஞ்ஞோ வரஸிந்த⁴வோ வேக³ங் கரோதி வாயமதி வீரியங் ஆரப⁴தி. ஹாயந்தி தத்த² வாளவாதி தஸ்மிங் வேகே³ கரியமானே இதரே வளவஸங்கா²தா க²ளுங்கஸ்ஸா ஹாயந்தி பரிஹாயந்தி, தஸ்மா இமஸ்மிங் ரதே² மங்யேவ யோஜேஹீதி ஆஹ.
Tattha yadā yadāti pubbaṇhādīsu yasmiṃ yasmiṃ kāle. Yatthāti yasmiṃ ṭhāne magge vā saṅgāmasīse vā. Yadāti yasmiṃ khaṇe. Yattha yatthāti sattannaṃ balakoṭṭhakānaṃ vasena bahūsu yuddhamaṇḍalesu. Yadā yadāti yasmiṃ yasmiṃ kāle pahāraṃ laddhakāle vā aladdhakāle vā. Ājañño kurute veganti sārathissa cittarucitaṃ kāraṇaṃ ājānanasabhāvo ājañño varasindhavo vegaṃ karoti vāyamati vīriyaṃ ārabhati. Hāyanti tattha vāḷavāti tasmiṃ vege kariyamāne itare vaḷavasaṅkhātā khaḷuṅkassā hāyanti parihāyanti, tasmā imasmiṃ rathe maṃyeva yojehīti āha.
ஸாரதி² போ³தி⁴ஸத்தங் உட்டா²பெத்வா ரதே² யோஜெத்வா ஸத்தமங் ப³லகொட்ட²கங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸத்தமங் ராஜானங் ஆதா³ய ரத²ங் பேஸெந்தோ ராஜத்³வாரங் ஆக³ந்த்வா ஸிந்த⁴வங் மோசேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகேன பஸ்ஸேன நிபன்னோ புரிமனயேனேவ ரஞ்ஞோ ஓவாத³ங் த³த்வா நிருஜ்ஜி². ராஜா தஸ்ஸ ஸரீரகிச்சங் காரெத்வா ஸாரதி²ஸ்ஸ ஸம்மானங் கத்வா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Sārathi bodhisattaṃ uṭṭhāpetvā rathe yojetvā sattamaṃ balakoṭṭhakaṃ bhinditvā sattamaṃ rājānaṃ ādāya rathaṃ pesento rājadvāraṃ āgantvā sindhavaṃ mocesi. Bodhisatto ekena passena nipanno purimanayeneva rañño ovādaṃ datvā nirujjhi. Rājā tassa sarīrakiccaṃ kāretvā sārathissa sammānaṃ katvā dhammena rajjaṃ kāretvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோ பி⁴க்கு² அரஹத்தே பதிட்டா²ஸி. ஸத்தா² ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்த³த்தே²ரோ அஹோஸி, அஸ்ஸோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne so bhikkhu arahatte patiṭṭhāsi. Satthā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā rājā ānandatthero ahosi, asso sammāsambuddho’’ti.
ஆஜஞ்ஞஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².
Ājaññajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 24. ஆஜஞ்ஞஜாதகங் • 24. Ājaññajātakaṃ