Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi

    அஜாதஸத்துகுமாரவத்து²

    Ajātasattukumāravatthu

    339. அத² கோ² தே³வத³த்தோ யேன அஜாதஸத்து குமாரோ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா அஜாதஸத்துங் குமாரங் ஏதத³வோச – ‘‘புப்³பே³ கோ², குமார, மனுஸ்ஸா தீ³கா⁴யுகா, ஏதரஹி அப்பாயுகா. டா²னங் கோ² பனேதங் விஜ்ஜதி யங் த்வங் குமாரோவ ஸமானோ காலங் கரெய்யாஸி. தேன ஹி த்வங், குமார, பிதரங் ஹந்த்வா ராஜா ஹோஹி. அஹங் ப⁴க³வந்தங் ஹந்த்வா பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி.

    339. Atha kho devadatto yena ajātasattu kumāro tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā ajātasattuṃ kumāraṃ etadavoca – ‘‘pubbe kho, kumāra, manussā dīghāyukā, etarahi appāyukā. Ṭhānaṃ kho panetaṃ vijjati yaṃ tvaṃ kumārova samāno kālaṃ kareyyāsi. Tena hi tvaṃ, kumāra, pitaraṃ hantvā rājā hohi. Ahaṃ bhagavantaṃ hantvā buddho bhavissāmī’’ti.

    அத² கோ² அஜாதஸத்து குமாரோ – அய்யோ கோ² தே³வத³த்தோ மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ, ஜானெய்யாஸி அய்யோ தே³வத³த்தோதி – ஊருயா பொத்த²னிகங் ப³ந்தி⁴த்வா தி³வா தி³வஸ்ஸ 1 பீ⁴தோ உப்³பி³க்³கோ³ உஸ்ஸங்கீ உத்ரஸ்தோ ஸஹஸா அந்தேபுரங் பாவிஸி. அத்³த³ஸாஸுங் கோ² அந்தேபுரே உபசாரகா மஹாமத்தா அஜாதஸத்துங் குமாரங் தி³வா தி³வஸ்ஸ பீ⁴தங் உப்³பி³க்³க³ங் உஸ்ஸங்கிங் உத்ரஸ்தங் ஸஹஸா அந்தேபுரங் பவிஸந்தங்; தி³ஸ்வான அக்³க³ஹேஸுங். தே விசினந்தா ஊருயா பொத்த²னிகங் ப³த்³த⁴ங் 2 தி³ஸ்வான அஜாதஸத்துங் குமாரங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘கிங் த்வங், குமார, கத்துகாமோஸீ’’தி? ‘‘பிதரம்ஹி ஹந்துகாமோ’’தி. ‘‘கேனாஸி உஸ்ஸாஹிதோ’’தி? ‘‘அய்யேன தே³வத³த்தேனா’’தி. ஏகச்சே மஹாமத்தா ஏவங் மதிங் அகங்ஸு – ‘‘குமாரோ ச ஹந்தப்³போ³, தே³வத³த்தோ ச, ஸப்³பே³ ச பி⁴க்கூ² ஹந்தப்³பா³’’தி. ஏகச்சே மஹாமத்தா ஏவங் மதிங் அகங்ஸு – ‘‘ந பி⁴க்கூ² ஹந்தப்³பா³. ந பி⁴க்கூ² கிஞ்சி அபரஜ்ஜ²ந்தி. குமாரோ ச ஹந்தப்³போ³, தே³வத³த்தோ சா’’தி. ஏகச்சே மஹாமத்தா ஏவங் மதிங் அகங்ஸு – ‘‘ந குமாரோ ச ஹந்தப்³போ³, ந தே³வத³த்தோ. ந பி⁴க்கூ² ஹந்தப்³பா³. ரஞ்ஞோ ஆரோசேதப்³ப³ங். யதா² ராஜா வக்க²தி ததா² கரிஸ்ஸாமா’’தி.

    Atha kho ajātasattu kumāro – ayyo kho devadatto mahiddhiko mahānubhāvo, jāneyyāsi ayyo devadattoti – ūruyā potthanikaṃ bandhitvā divā divassa 3 bhīto ubbiggo ussaṅkī utrasto sahasā antepuraṃ pāvisi. Addasāsuṃ kho antepure upacārakā mahāmattā ajātasattuṃ kumāraṃ divā divassa bhītaṃ ubbiggaṃ ussaṅkiṃ utrastaṃ sahasā antepuraṃ pavisantaṃ; disvāna aggahesuṃ. Te vicinantā ūruyā potthanikaṃ baddhaṃ 4 disvāna ajātasattuṃ kumāraṃ etadavocuṃ – ‘‘kiṃ tvaṃ, kumāra, kattukāmosī’’ti? ‘‘Pitaramhi hantukāmo’’ti. ‘‘Kenāsi ussāhito’’ti? ‘‘Ayyena devadattenā’’ti. Ekacce mahāmattā evaṃ matiṃ akaṃsu – ‘‘kumāro ca hantabbo, devadatto ca, sabbe ca bhikkhū hantabbā’’ti. Ekacce mahāmattā evaṃ matiṃ akaṃsu – ‘‘na bhikkhū hantabbā. Na bhikkhū kiñci aparajjhanti. Kumāro ca hantabbo, devadatto cā’’ti. Ekacce mahāmattā evaṃ matiṃ akaṃsu – ‘‘na kumāro ca hantabbo, na devadatto. Na bhikkhū hantabbā. Rañño ārocetabbaṃ. Yathā rājā vakkhati tathā karissāmā’’ti.

    அத² கோ² தே மஹாமத்தா அஜாதஸத்துங் குமாரங் ஆதா³ய யேன ராஜா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ தேனுபஸங்கமிங்ஸு , உபஸங்கமித்வா ரஞ்ஞோ மாக³த⁴ஸ்ஸ ஸேனியஸ்ஸ பி³ம்பி³ஸாரஸ்ஸ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங் . ‘‘கத²ங், ப⁴ணே, மஹாமத்தேஹி மதி கதா’’தி? ‘‘ஏகச்சே, தே³வ, மஹாமத்தா ஏவங் மதிங் அகங்ஸு – ‘குமாரோ ச ஹந்தப்³போ³, தே³வத³த்தோ ச, ஸப்³பே³ ச பி⁴க்கூ² ஹந்தப்³பா³’தி. ஏகச்சே மஹாமத்தா ஏவங் மதிங் அகங்ஸு – ‘ந பி⁴க்கூ² ஹந்தப்³பா³. ந பி⁴க்கூ² கிஞ்சி அபரஜ்ஜ²ந்தி. குமாரோ ச ஹந்தப்³போ³, தே³வத³த்தோ சா’தி. ஏகச்சே மஹாமத்தா ஏவங் மதிங் அகங்ஸு – ‘ந குமாரோ ச ஹந்தப்³போ³, ந தே³வத³த்தோ. ந பி⁴க்கூ² ஹந்தப்³பா³. ரஞ்ஞோ ஆரோசேதப்³ப³ங். யதா² ராஜா வக்க²தி ததா² கரிஸ்ஸாமா’’’தி. ‘‘கிங், ப⁴ணே, கரிஸ்ஸதி பு³த்³தோ⁴ வா த⁴ம்மோ வா ஸங்கோ⁴ வா? நனு ப⁴க³வதா படிகச்சேவ தே³வத³த்தோ ராஜக³ஹே பகாஸாபிதோ – ‘புப்³பே³ தே³வத³த்தஸ்ஸ அஞ்ஞா பகதி அஹோஸி, இதா³னி அஞ்ஞா பகதி. யங் தே³வத³த்தோ கரெய்ய காயேன வாசாய, ந தேன பு³த்³தோ⁴ வா த⁴ம்மோ வா ஸங்கோ⁴ வா த³ட்ட²ப்³போ³, தே³வத³த்தோவ தேன த³ட்ட²ப்³போ³’’தி? தத்த² யே தே மஹாமத்தா ஏவங் மதிங் அகங்ஸு – ‘குமாரோ ச ஹந்தப்³போ³ தே³வத³த்தோ ச; ஸப்³பே³ ச பி⁴க்கூ² ஹந்தப்³பா³’தி; தே அட்டா²னே அகாஸி. யே தே மஹாமத்தா ஏவங் மதிங் அகங்ஸு – ‘ந பி⁴க்கூ² ஹந்தப்³பா³; ந பி⁴க்கூ² கிஞ்சி அபரஜ்ஜ²ந்தி; குமாரோ ச ஹந்தப்³போ³ தே³வத³த்தோ சா’தி; தே நீசே டா²னே ட²பேஸி. யே தே மஹாமத்தா ஏவங் மதிங் அகங்ஸு – ‘ந குமாரோ ச ஹந்தப்³போ³, ந தே³வத³த்தோ; ந பி⁴க்கூ² ஹந்தப்³பா³; ரஞ்ஞோ ஆரோசேதப்³ப³ங்; யதா² ராஜா வக்க²தி ததா² கரிஸ்ஸாமா’தி; தே உச்சே டா²னே ட²பேஸி. அத² கோ² ராஜா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ அஜாதஸத்துங் குமாரங் ஏதத³வோச – ‘‘கிஸ்ஸ மங் த்வங், குமார, ஹந்துகாமோஸீ’’தி? ‘‘ரஜ்ஜேனாம்ஹி, தே³வ, அத்தி²கோ’’தி. ‘‘ஸசே கோ² த்வங், குமார, ரஜ்ஜேன அத்தி²கோ, ஏதங் தே ரஜ்ஜ’’ந்தி அஜாதஸத்துஸ்ஸ குமாரஸ்ஸ ரஜ்ஜங் நிய்யாதே³ஸி.

    Atha kho te mahāmattā ajātasattuṃ kumāraṃ ādāya yena rājā māgadho seniyo bimbisāro tenupasaṅkamiṃsu , upasaṅkamitvā rañño māgadhassa seniyassa bimbisārassa etamatthaṃ ārocesuṃ . ‘‘Kathaṃ, bhaṇe, mahāmattehi mati katā’’ti? ‘‘Ekacce, deva, mahāmattā evaṃ matiṃ akaṃsu – ‘kumāro ca hantabbo, devadatto ca, sabbe ca bhikkhū hantabbā’ti. Ekacce mahāmattā evaṃ matiṃ akaṃsu – ‘na bhikkhū hantabbā. Na bhikkhū kiñci aparajjhanti. Kumāro ca hantabbo, devadatto cā’ti. Ekacce mahāmattā evaṃ matiṃ akaṃsu – ‘na kumāro ca hantabbo, na devadatto. Na bhikkhū hantabbā. Rañño ārocetabbaṃ. Yathā rājā vakkhati tathā karissāmā’’’ti. ‘‘Kiṃ, bhaṇe, karissati buddho vā dhammo vā saṅgho vā? Nanu bhagavatā paṭikacceva devadatto rājagahe pakāsāpito – ‘pubbe devadattassa aññā pakati ahosi, idāni aññā pakati. Yaṃ devadatto kareyya kāyena vācāya, na tena buddho vā dhammo vā saṅgho vā daṭṭhabbo, devadattova tena daṭṭhabbo’’ti? Tattha ye te mahāmattā evaṃ matiṃ akaṃsu – ‘kumāro ca hantabbo devadatto ca; sabbe ca bhikkhū hantabbā’ti; te aṭṭhāne akāsi. Ye te mahāmattā evaṃ matiṃ akaṃsu – ‘na bhikkhū hantabbā; na bhikkhū kiñci aparajjhanti; kumāro ca hantabbo devadatto cā’ti; te nīce ṭhāne ṭhapesi. Ye te mahāmattā evaṃ matiṃ akaṃsu – ‘na kumāro ca hantabbo, na devadatto; na bhikkhū hantabbā; rañño ārocetabbaṃ; yathā rājā vakkhati tathā karissāmā’ti; te ucce ṭhāne ṭhapesi. Atha kho rājā māgadho seniyo bimbisāro ajātasattuṃ kumāraṃ etadavoca – ‘‘kissa maṃ tvaṃ, kumāra, hantukāmosī’’ti? ‘‘Rajjenāmhi, deva, atthiko’’ti. ‘‘Sace kho tvaṃ, kumāra, rajjena atthiko, etaṃ te rajja’’nti ajātasattussa kumārassa rajjaṃ niyyādesi.







    Footnotes:
    1. தி³வா தி³வஸஸ்ஸ (க॰)
    2. ப³ந்த⁴ங் (க॰)
    3. divā divasassa (ka.)
    4. bandhaṃ (ka.)



    Related texts:



    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பஞ்சஸத்து²கதா²வண்ணனா • Pañcasatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Chasakyapabbajjākathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²தி³வண்ணனா • Chasakyapabbajjākathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact