Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    6. அஜாதஸுத்தங்

    6. Ajātasuttaṃ

    43. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    43. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே , அஜாதங் அபூ⁴தங் அகதங் அஸங்க²தங். நோ சேதங், பி⁴க்க²வே, அப⁴விஸ்ஸ அஜாதங் அபூ⁴தங் அகதங் அஸங்க²தங், நயித⁴ ஜாதஸ்ஸ பூ⁴தஸ்ஸ கதஸ்ஸ ஸங்க²தஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் பஞ்ஞாயேத². யஸ்மா ச கோ², பி⁴க்க²வே, அத்தி² அஜாதங் அபூ⁴தங் அகதங் அஸங்க²தங், தஸ்மா ஜாதஸ்ஸ பூ⁴தஸ்ஸ கதஸ்ஸ ஸங்க²தஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் பஞ்ஞாயதீ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Atthi, bhikkhave , ajātaṃ abhūtaṃ akataṃ asaṅkhataṃ. No cetaṃ, bhikkhave, abhavissa ajātaṃ abhūtaṃ akataṃ asaṅkhataṃ, nayidha jātassa bhūtassa katassa saṅkhatassa nissaraṇaṃ paññāyetha. Yasmā ca kho, bhikkhave, atthi ajātaṃ abhūtaṃ akataṃ asaṅkhataṃ, tasmā jātassa bhūtassa katassa saṅkhatassa nissaraṇaṃ paññāyatī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘ஜாதங் பூ⁴தங் ஸமுப்பன்னங், கதங் ஸங்க²தமத்³து⁴வங்;

    ‘‘Jātaṃ bhūtaṃ samuppannaṃ, kataṃ saṅkhatamaddhuvaṃ;

    ஜராமரணஸங்கா⁴டங், ரோக³னீளங் 1 பப⁴ங்கு³ரங் 2.

    Jarāmaraṇasaṅghāṭaṃ, roganīḷaṃ 3 pabhaṅguraṃ 4.

    ‘‘ஆஹாரனெத்திப்பப⁴வங், நாலங் தத³பி⁴னந்தி³துங்;

    ‘‘Āhāranettippabhavaṃ, nālaṃ tadabhinandituṃ;

    தஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் ஸந்தங், அதக்காவசரங் து⁴வங்.

    Tassa nissaraṇaṃ santaṃ, atakkāvacaraṃ dhuvaṃ.

    ‘‘அஜாதங் அஸமுப்பன்னங், அஸோகங் விரஜங் பத³ங்;

    ‘‘Ajātaṃ asamuppannaṃ, asokaṃ virajaṃ padaṃ;

    நிரோதோ⁴ து³க்க²த⁴ம்மானங், ஸங்கா²ரூபஸமோ ஸுகோ²’’தி.

    Nirodho dukkhadhammānaṃ, saṅkhārūpasamo sukho’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ச²ட்ட²ங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. ரோக³னிட்³ட⁴ங் (ஸீ॰)
    2. பப⁴ங்கு³னங் (க॰ ஸீ॰ க॰), பப⁴ங்கு³ணங் (ஸ்யா॰)
    3. roganiḍḍhaṃ (sī.)
    4. pabhaṅgunaṃ (ka. sī. ka.), pabhaṅguṇaṃ (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 6. அஜாதஸுத்தவண்ணனா • 6. Ajātasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact