Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    10. அஜிதத்தே²ரஅபதா³னங்

    10. Ajitattheraapadānaṃ

    484.

    484.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா ஹிமவந்தங், நிஸீதி³ லோகனாயகோ.

    Ajjhogāhetvā himavantaṃ, nisīdi lokanāyako.

    485.

    485.

    ‘‘நாஹங் அத்³த³க்கி²ங் 1 ஸம்பு³த்³த⁴ங், நபி ஸத்³த³ங் ஸுணோமஹங்;

    ‘‘Nāhaṃ addakkhiṃ 2 sambuddhaṃ, napi saddaṃ suṇomahaṃ;

    மம ப⁴க்க²ங் க³வேஸந்தோ, ஆஹிண்டா³மி வனே அஹங் 3.

    Mama bhakkhaṃ gavesanto, āhiṇḍāmi vane ahaṃ 4.

    486.

    486.

    ‘‘தத்த²த்³த³ஸ்ஸாஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், த்³வத்திங்ஸவரலக்க²ணங்;

    ‘‘Tatthaddassāsiṃ sambuddhaṃ, dvattiṃsavaralakkhaṇaṃ;

    தி³ஸ்வான வித்திமாபஜ்ஜிங் 5, ஸத்தோ கோ நாமயங் ப⁴வே.

    Disvāna vittimāpajjiṃ 6, satto ko nāmayaṃ bhave.

    487.

    487.

    ‘‘லக்க²ணானி விலோகெத்வா, மம விஜ்ஜங் அனுஸ்ஸரிங்;

    ‘‘Lakkhaṇāni viloketvā, mama vijjaṃ anussariṃ;

    ஸுதஞ்ஹி மேதங் வுட்³டா⁴னங், பண்டி³தானங் ஸுபா⁴ஸிதங்.

    Sutañhi metaṃ vuḍḍhānaṃ, paṇḍitānaṃ subhāsitaṃ.

    488.

    488.

    ‘‘தேஸங் யதா² தங் வசனங், அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Tesaṃ yathā taṃ vacanaṃ, ayaṃ buddho bhavissati;

    யங்னூனாஹங் ஸக்கரெய்யங், க³திங் மே ஸோத⁴யிஸ்ஸதி.

    Yaṃnūnāhaṃ sakkareyyaṃ, gatiṃ me sodhayissati.

    489.

    489.

    ‘‘கி²ப்பங் அஸ்ஸமமாக³ந்த்வா, மது⁴தேலங் க³ஹிங் அஹங்;

    ‘‘Khippaṃ assamamāgantvā, madhutelaṃ gahiṃ ahaṃ;

    கோலம்ப³கங் க³ஹெத்வான, உபக³ச்சி²ங் வினாயகங் 7.

    Kolambakaṃ gahetvāna, upagacchiṃ vināyakaṃ 8.

    490.

    490.

    ‘‘தித³ண்ட³கே க³ஹெத்வான, அப்³போ⁴காஸே ட²பேஸஹங்;

    ‘‘Tidaṇḍake gahetvāna, abbhokāse ṭhapesahaṃ;

    பதீ³பங் பஜ்ஜலித்வான, அட்ட²க்க²த்துங் அவந்த³ஹங்.

    Padīpaṃ pajjalitvāna, aṭṭhakkhattuṃ avandahaṃ.

    491.

    491.

    ‘‘ஸத்தரத்திந்தி³வங் பு³த்³தோ⁴, நிஸீதி³ புரிஸுத்தமோ;

    ‘‘Sattarattindivaṃ buddho, nisīdi purisuttamo;

    ததோ ரத்யா விவஸானே, வுட்டா²ஸி லோகனாயகோ.

    Tato ratyā vivasāne, vuṭṭhāsi lokanāyako.

    492.

    492.

    ‘‘பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, ஸப்³ப³ரத்திந்தி³வங் அஹங்;

    ‘‘Pasannacitto sumano, sabbarattindivaṃ ahaṃ;

    தீ³பங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பாதா³ஸிங், பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Dīpaṃ buddhassa pādāsiṃ, pasanno sehi pāṇibhi.

    493.

    493.

    ‘‘ஸப்³பே³ வனா க³ந்த⁴மயா, பப்³ப³தே க³ந்த⁴மாத³னே;

    ‘‘Sabbe vanā gandhamayā, pabbate gandhamādane;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன, ஆக³ச்சு²ங் பு³த்³த⁴ஸந்திகங் 9.

    Buddhassa ānubhāvena, āgacchuṃ buddhasantikaṃ 10.

    494.

    494.

    ‘‘யே கேசி புப்ப²க³ந்தா⁴ஸே, புப்பி²தா த⁴ரணீருஹா;

    ‘‘Ye keci pupphagandhāse, pupphitā dharaṇīruhā;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன, ஸப்³பே³ ஸன்னிபதுங் ததா³.

    Buddhassa ānubhāvena, sabbe sannipatuṃ tadā.

    495.

    495.

    ‘‘யாவதா ஹிமவந்தம்ஹி, நாகா³ ச க³ருளா உபோ⁴;

    ‘‘Yāvatā himavantamhi, nāgā ca garuḷā ubho;

    த⁴ம்மஞ்ச ஸோதுகாமா தே, ஆக³ச்சு²ங் பு³த்³த⁴ஸந்திகங்.

    Dhammañca sotukāmā te, āgacchuṃ buddhasantikaṃ.

    496.

    496.

    ‘‘தே³வலோ நாம ஸமணோ, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அக்³க³ஸாவகோ;

    ‘‘Devalo nāma samaṇo, buddhassa aggasāvako;

    வஸீஸதஸஹஸ்ஸேஹி, பு³த்³த⁴ஸந்திகுபாக³மி.

    Vasīsatasahassehi, buddhasantikupāgami.

    497.

    497.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    498.

    498.

    ‘‘‘யோ மே தீ³பங் பதீ³பேஸி, பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴;

    ‘‘‘Yo me dīpaṃ padīpesi, pasanno sehi pāṇibhi;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    499.

    499.

    ‘‘‘ஸட்டி² கப்பஸஹஸ்ஸானி, தே³வலோகே ரமிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Saṭṭhi kappasahassāni, devaloke ramissati;

    ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் ராஜா ச, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissati.

    ஸோளஸமங் பா⁴ணவாரங்.

    Soḷasamaṃ bhāṇavāraṃ.

    500.

    500.

    ‘‘‘ச²த்திஸக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Chattisakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati;

    பத²வியங் ஸத்தஸதங், விபுலங் ரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி.

    Pathaviyaṃ sattasataṃ, vipulaṃ rajjaṃ karissati.

    501.

    501.

    ‘‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்;

    ‘‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    இமினா தீ³பதா³னேன, தி³ப்³ப³சக்கு² ப⁴விஸ்ஸதி.

    Iminā dīpadānena, dibbacakkhu bhavissati.

    502.

    502.

    ‘‘‘ஸமந்ததோ அட்ட²கோஸங் 11, பஸ்ஸிஸ்ஸதி அயங் ஸதா³;

    ‘‘‘Samantato aṭṭhakosaṃ 12, passissati ayaṃ sadā;

    தே³வலோகா சவந்தஸ்ஸ, நிப்³ப³த்தந்தஸ்ஸ ஜந்துனோ.

    Devalokā cavantassa, nibbattantassa jantuno.

    503.

    503.

    ‘‘‘தி³வா வா யதி³ வா ரத்திங், பதீ³பங் தா⁴ரயிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Divā vā yadi vā rattiṃ, padīpaṃ dhārayissati;

    ஜாயமானஸ்ஸ ஸத்தஸ்ஸ, புஞ்ஞகம்மஸமங்கி³னோ.

    Jāyamānassa sattassa, puññakammasamaṅgino.

    504.

    504.

    ‘‘‘யாவதா நக³ரங் ஆஸி, தாவதா ஜோதயிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Yāvatā nagaraṃ āsi, tāvatā jotayissati;

    உபபஜ்ஜதி யங் யோனிங், தே³வத்தங் அத² மானுஸங்.

    Upapajjati yaṃ yoniṃ, devattaṃ atha mānusaṃ.

    505.

    505.

    ‘‘‘அஸ்ஸேவ தீ³பதா³னஸ்ஸ, 13 அட்ட²தீ³பப²லேன ஹி;

    ‘‘‘Asseva dīpadānassa, 14 aṭṭhadīpaphalena hi;

    ந ஜயிஸ்ஸந்திமங் ஜந்தூ 15, தீ³பதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Na jayissantimaṃ jantū 16, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    506.

    506.

    ‘‘‘கப்பஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி , ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Kappasatasahassamhi , okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    507.

    507.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, நிப்³பா³யிஸ்ஸதினாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    508.

    508.

    ‘‘‘தோஸயித்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், கோ³தமங் ஸக்யபுங்க³வங்;

    ‘‘‘Tosayitvāna sambuddhaṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;

    அஜிதோ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ’.

    Ajito nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    509.

    509.

    ‘‘ஸட்டி² கப்பஸஹஸ்ஸானி, தே³வலோகே ரமிங் அஹங்;

    ‘‘Saṭṭhi kappasahassāni, devaloke ramiṃ ahaṃ;

    தத்ராபி மே தீ³பஸதங், ஜோததே நிச்சகாலிகங் 17.

    Tatrāpi me dīpasataṃ, jotate niccakālikaṃ 18.

    510.

    510.

    ‘‘தே³வலோகே மனுஸ்ஸே வா, நித்³தா⁴வந்தி பபா⁴ மம;

    ‘‘Devaloke manusse vā, niddhāvanti pabhā mama;

    பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் ஸரித்வான, பி⁴ய்யோ ஹாஸங் ஜனேஸஹங்.

    Buddhaseṭṭhaṃ saritvāna, bhiyyo hāsaṃ janesahaṃ.

    511.

    511.

    ‘‘துஸிதாஹங் சவித்வான, ஓக்கமிங் மாதுகுச்சி²யங்;

    ‘‘Tusitāhaṃ cavitvāna, okkamiṃ mātukucchiyaṃ;

    ஜாயமானஸ்ஸ ஸந்தஸ்ஸ, ஆலோகோ விபுலோ அஹு.

    Jāyamānassa santassa, āloko vipulo ahu.

    512.

    512.

    ‘‘அகா³ரா அபி⁴னிக்க²ம்ம, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Agārā abhinikkhamma, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    பா³வரிங் உபஸங்கம்ம, ஸிஸ்ஸத்தங் அஜ்ஜு²பாக³மிங்.

    Bāvariṃ upasaṅkamma, sissattaṃ ajjhupāgamiṃ.

    513.

    513.

    ‘‘ஹிமவந்தே வஸந்தோஹங், அஸ்ஸோஸிங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Himavante vasantohaṃ, assosiṃ lokanāyakaṃ;

    உத்தமத்த²ங் க³வேஸந்தோ, உபக³ச்சி²ங் வினாயகங்.

    Uttamatthaṃ gavesanto, upagacchiṃ vināyakaṃ.

    514.

    514.

    ‘‘த³ந்தோ பு³த்³தோ⁴ த³மேதாவீ, ஓக⁴திண்ணோ நிரூபதி⁴;

    ‘‘Danto buddho dametāvī, oghatiṇṇo nirūpadhi;

    நிப்³பா³னங் கத²யீ பு³த்³தோ⁴, ஸப்³ப³து³க்க²ப்பமோசனங்.

    Nibbānaṃ kathayī buddho, sabbadukkhappamocanaṃ.

    515.

    515.

    ‘‘தங் மே ஆக³மனங் ஸித்³த⁴ங், தோஸிதோஹங் மஹாமுனிங்;

    ‘‘Taṃ me āgamanaṃ siddhaṃ, tositohaṃ mahāmuniṃ;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    516.

    516.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் தீ³பமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dīpamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, தீ³பதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    517.

    517.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    518.

    518.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    519.

    519.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா அஜிதோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ajito thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    அஜிதத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் த³ஸமங்.

    Ajitattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    பிலிந்த³வச்ச²வக்³கோ³ சத்தாலீஸமோ.

    Pilindavacchavaggo cattālīsamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    பிலிந்த³வச்சோ² ஸேலோ ச, ஸப்³ப³கித்தீ மது⁴ங்த³தோ³;

    Pilindavaccho selo ca, sabbakittī madhuṃdado;

    கூடாகா³ரீ பா³குலோ ச, கி³ரி ஸளலஸவ்ஹயோ.

    Kūṭāgārī bākulo ca, giri saḷalasavhayo.

    ஸப்³ப³தோ³ அஜிதோ சேவ, கா³தா²யோ க³ணிதா இஹ;

    Sabbado ajito ceva, gāthāyo gaṇitā iha;

    ஸதானி பஞ்ச கா³தா²னங், வீஸதி ச தது³த்தரீதி.

    Satāni pañca gāthānaṃ, vīsati ca taduttarīti.

    அத² வக்³கு³த்³தா³னங் –

    Atha vagguddānaṃ –

    பது³மாரக்க²தோ³ சேவ, உமா க³ந்தோ⁴த³கேன ச;

    Padumārakkhado ceva, umā gandhodakena ca;

    ஏகபத்³ம ஸத்³த³ஸஞ்ஞீ, மந்தா³ரங் போ³தி⁴வந்த³கோ.

    Ekapadma saddasaññī, mandāraṃ bodhivandako.

    அவடஞ்ச பிலிந்தி³ 19 ச, கா³தா²யோ க³ணிதா இஹ;

    Avaṭañca pilindi 20 ca, gāthāyo gaṇitā iha;

    சதுஸத்ததி கா³தா²யோ, ஏகாத³ஸ ஸதானி ச.

    Catusattati gāthāyo, ekādasa satāni ca.

    பது³மவக்³க³த³ஸகங்.

    Padumavaggadasakaṃ.

    சதுத்த²ஸதகங் ஸமத்தங்.

    Catutthasatakaṃ samattaṃ.







    Footnotes:
    1. பஸ்ஸாமி (?)
    2. passāmi (?)
    3. ததா³ (ஸீ॰)
    4. tadā (sī.)
    5. சித்தமாபஜ்ஜி (ஸீ॰), சித்தமாபஜ்ஜிங் (ஸ்யா॰)
    6. cittamāpajji (sī.), cittamāpajjiṃ (syā.)
    7. நராஸப⁴ங் (ஸீ॰)
    8. narāsabhaṃ (sī.)
    9. உபக³ச்சு²ங் ததா³ ஜினங் (ஸீ॰)
    10. upagacchuṃ tadā jinaṃ (sī.)
    11. அட்³ட⁴கோஸங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    12. aḍḍhakosaṃ (sī. syā.)
    13. அட்ட²தீ³பப²லேன ஹி; உபட்டி²ஸ்ஸந்திமங் ஜந்துங் (ஸ்யா॰), அட்ட² தீ³பா ப²லேன ஹி; ந ஜஹிஸ்ஸந்தி’மங் ஜந்துங் (?)
    14. aṭṭhadīpaphalena hi; upaṭṭhissantimaṃ jantuṃ (syā.), aṭṭha dīpā phalena hi; na jahissanti’maṃ jantuṃ (?)
    15. அட்ட²தீ³பப²லேன ஹி; உபட்டி²ஸ்ஸந்திமங் ஜந்துங் (ஸ்யா॰), அட்ட² தீ³பா ப²லேன ஹி; ந ஜஹிஸ்ஸந்தி’மங் ஜந்துங் (?)
    16. aṭṭhadīpaphalena hi; upaṭṭhissantimaṃ jantuṃ (syā.), aṭṭha dīpā phalena hi; na jahissanti’maṃ jantuṃ (?)
    17. ஸப்³ப³காலிகங் (ஸீ॰)
    18. sabbakālikaṃ (sī.)
    19. ஏவமேவ தி³ஸ்ஸதி
    20. evameva dissati

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact