Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    அஜ்ஜா²ராமேஉபாஹனபடிக்கே²பகதா²

    Ajjhārāmeupāhanapaṭikkhepakathā

    248. அபி⁴ஜீவனிகஸ்ஸாதி யேன ஸிப்பேன அபி⁴ஜீவந்தி, ஜீவிகங் கப்பெந்தி, தஸ்ஸ காரணாதி அத்தோ². இத⁴ கோ² தங் பி⁴க்க²வேதி எத்த² தந்தி நிபாதமத்தங், இத⁴ கோ² பி⁴க்க²வே ஸோபெ⁴ய்யாதா²தி அத்தோ². யங் தும்ஹேதி யே தும்ஹே. அத² வா யதி³ தும்ஹேதி வுத்தங் ஹோதி. யதி³ஸத்³த³ஸ்ஸ ஹி அத்தே² அயங் நிபாதோ. ஆசரியேஸூதிஆதி³ம்ஹி பப்³ப³ஜ்ஜாசரியோ, உபஸம்பதா³சரியோ, நிஸ்ஸயாசாரியோ, உத்³தே³ஸாசரியோதி இமே சத்தாரோபி இத⁴ ஆசரியா ஏவ. அவஸ்ஸிகஸ்ஸ ச²ப்³ப³ஸ்ஸோ ஆசரியமத்தோ. ஸோ ஹி சதுவஸ்ஸகாலே தங் நிஸ்ஸாய வச்ச²தி; ஏவங் ஏகவஸ்ஸஸ்ஸ ஸத்தவஸ்ஸோ, து³வஸ்ஸஸ்ஸ அட்ட²வஸ்ஸோ, திவஸ்ஸஸ்ஸ நவவஸ்ஸோ, சதுவஸ்ஸஸ்ஸ த³ஸவஸ்ஸோ. இமேபி ஆசரியமத்தா ஏவ . உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ஸந்தி³ட்ட²ஸம்ப⁴த்தா பன ஸஹாயபி⁴க்கூ², யே வா பன கேசி த³ஸஹி வஸ்ஸேஹி மஹந்ததரா தே ஸப்³பே³பி உபஜ்ஜா²யமத்தா நாம. எத்தகேஸு பி⁴க்கூ²ஸு அனுபாஹனேஸு சங்கமந்தேஸு ஸஉபாஹனஸ்ஸ சங்கமதோ ஆபத்தி.

    248.Abhijīvanikassāti yena sippena abhijīvanti, jīvikaṃ kappenti, tassa kāraṇāti attho. Idha kho taṃ bhikkhaveti ettha tanti nipātamattaṃ, idha kho bhikkhave sobheyyāthāti attho. Yaṃ tumheti ye tumhe. Atha vā yadi tumheti vuttaṃ hoti. Yadisaddassa hi atthe ayaṃ nipāto. Ācariyesūtiādimhi pabbajjācariyo, upasampadācariyo, nissayācāriyo, uddesācariyoti ime cattāropi idha ācariyā eva. Avassikassa chabbasso ācariyamatto. So hi catuvassakāle taṃ nissāya vacchati; evaṃ ekavassassa sattavasso, duvassassa aṭṭhavasso, tivassassa navavasso, catuvassassa dasavasso. Imepi ācariyamattā eva . Upajjhāyassa sandiṭṭhasambhattā pana sahāyabhikkhū, ye vā pana keci dasahi vassehi mahantatarā te sabbepi upajjhāyamattā nāma. Ettakesu bhikkhūsu anupāhanesu caṅkamantesu saupāhanassa caṅkamato āpatti.

    249. பாத³கீ²லாபா³தோ⁴ நாம பாத³தோ கீ²லஸதி³ஸங் மங்ஸங் நிக்க²ந்தங் ஹோதி.

    249.Pādakhīlābādho nāma pādato khīlasadisaṃ maṃsaṃ nikkhantaṃ hoti.

    251. திணபாது³காதி யேன கேனசி திணேன கதபாது³கா. ஹிந்தாலபாது³காதி க²ஜ்ஜூரீபத்தேஹி கதபாது³கா; ஹிந்தாலபத்தேஹிபி ந வட்டதியேவ. கமலபாது³காதி கமலதிணங் நாம அத்தி², தேன கதபாது³கா; உஸீரபாது³காதிபி வத³ந்தி. கம்ப³லபாது³காதி உண்ணாஹி கதபாது³கா. அஸங்கமனீயாதி பூ⁴மியங் ஸுப்பதிட்டி²தா நிச்சலா அஸங்ஹாரியா.

    251.Tiṇapādukāti yena kenaci tiṇena katapādukā. Hintālapādukāti khajjūrīpattehi katapādukā; hintālapattehipi na vaṭṭatiyeva. Kamalapādukāti kamalatiṇaṃ nāma atthi, tena katapādukā; usīrapādukātipi vadanti. Kambalapādukāti uṇṇāhi katapādukā. Asaṅkamanīyāti bhūmiyaṃ suppatiṭṭhitā niccalā asaṃhāriyā.

    252. அங்க³ஜாதங் சு²பந்தீதி அங்க³ஜாதேனேவ அங்க³ஜாதங் சு²பந்தி. ஓகா³ஹெத்வா மாரெந்தீதி அந்தோ உத³கே த³ள்ஹங் க³ஹெத்வா மாரெந்தி.

    252.Aṅgajātaṃ chupantīti aṅgajāteneva aṅgajātaṃ chupanti. Ogāhetvā mārentīti anto udake daḷhaṃ gahetvā mārenti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
    151. அஜ்ஜா²ராமே உபாஹனபடிக்கே²போ • 151. Ajjhārāme upāhanapaṭikkhepo
    152. கட்ட²பாது³காதி³படிக்கே²போ • 152. Kaṭṭhapādukādipaṭikkhepo

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அஜ்ஜா²ராமேஉபாஹனபடிக்கே²பகதா²தி³வண்ணனா • Ajjhārāmeupāhanapaṭikkhepakathādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 151. அஜ்ஜா²ராமே உபாஹனபடிக்கே²பகதா² • 151. Ajjhārāme upāhanapaṭikkhepakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact