Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[119] 9. அகாலராவிஜாதகவண்ணனா
[119] 9. Akālarāvijātakavaṇṇanā
அமாதாபிதரஸங்வத்³தோ⁴தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் அகாலராவிங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸாவத்தி²வாஸீ குலபுத்தோ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா வத்தங் வா ஸிக்க²ங் வா ந உக்³க³ண்ஹி. ஸோ ‘‘இமஸ்மிங் காலே மயா வத்தங் காதப்³ப³ங், இமஸ்மிங் காலே உபட்டா²தப்³ப³ங், இமஸ்மிங் காலே உக்³க³ஹேதப்³ப³ங், இமஸ்மிங் காலே ஸஜ்ஜா²யிதப்³ப³’’ந்தி ந ஜானாதி, பட²மயாமேபி மஜ்ஜி²மயாமேபி பச்சி²மயாமேபி பபு³த்³த⁴பபு³த்³த⁴க்க²ணேயேவ மஹாஸத்³த³ங் கரோதி, பி⁴க்கூ² நித்³த³ங் ந லப⁴ந்தி. த⁴ம்மஸபா⁴யங் பி⁴க்கூ² ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகோ நாம பி⁴க்கு² ஏவரூபே ரதனஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா வத்தங் வா ஸிக்க²ங் வா காலங் வா அகாலங் வா ந ஜானாதீ’’தி தஸ்ஸ அகு³ணகத²ங் கதே²ஸுங். ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த² , பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவேஸ அகாலராவீ, புப்³பே³பி அகாலராவீயேவ, காலாகாலங் அஜானநபா⁴வேன ச கீ³வாய வட்டிதாய ஜீவிதக்க²யங் பத்தோ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Amātāpitarasaṃvaddhoti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ akālarāviṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthivāsī kulaputto sāsane pabbajitvā vattaṃ vā sikkhaṃ vā na uggaṇhi. So ‘‘imasmiṃ kāle mayā vattaṃ kātabbaṃ, imasmiṃ kāle upaṭṭhātabbaṃ, imasmiṃ kāle uggahetabbaṃ, imasmiṃ kāle sajjhāyitabba’’nti na jānāti, paṭhamayāmepi majjhimayāmepi pacchimayāmepi pabuddhapabuddhakkhaṇeyeva mahāsaddaṃ karoti, bhikkhū niddaṃ na labhanti. Dhammasabhāyaṃ bhikkhū ‘‘āvuso, asuko nāma bhikkhu evarūpe ratanasāsane pabbajitvā vattaṃ vā sikkhaṃ vā kālaṃ vā akālaṃ vā na jānātī’’ti tassa aguṇakathaṃ kathesuṃ. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha , bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idānevesa akālarāvī, pubbepi akālarāvīyeva, kālākālaṃ ajānanabhāvena ca gīvāya vaṭṭitāya jīvitakkhayaṃ patto’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ உதி³ச்சப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ஸப்³ப³ஸிப்பேஸு பாரங் க³ந்த்வா பா³ராணஸியங் தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ ஹுத்வா பஞ்சஸதே மாணவே ஸிப்பங் வாசேதி. தேஸங் மாணவானங் ஏகோ காலராவீ குக்குடோ அத்தி², தே தஸ்ஸ வஸ்ஸிதஸத்³தே³ன உட்டா²ய ஸிப்பங் ஸிக்க²ந்தி. ஸோ காலமகாஸி. தே அஞ்ஞங் குக்குடங் பரியேஸந்தா சரந்தி. அதே²கோ மாணவகோ ஸுஸானவனே தா³ரூனி உத்³த⁴ரந்தோ ஏகங் குக்குடங் தி³ஸ்வா ஆனெத்வா பஞ்ஜரே ட²பெத்வா படிஜக்³க³தி. ஸோ ஸுஸானே வட்³டி⁴தத்தா ‘‘அஸுகவேலாய நாம வஸ்ஸிதப்³ப³’’ந்தி அஜானந்தோ கதா³சி அதிரத்திங் வஸ்ஸதி, கதா³சி அருணுக்³க³மனே. மாணவா தஸ்ஸ அதிரத்திங் வஸ்ஸிதகாலே ஸிப்பங் ஸிக்க²ந்தா யாவ அருணுக்³க³மனா ஸிக்கி²துங் ந ஸக்கொந்தி, நித்³தா³யமானா க³ஹிதட்டா²னம்பி ந பஸ்ஸந்தி. அதிபபா⁴தே வஸ்ஸிதகாலே ஸஜ்ஜா²யஸ்ஸ ஓகாஸமேவ ந லப⁴ந்தி. மாணவா ‘‘அயங் அதிரத்திங் வா வஸ்ஸதி அதிபபா⁴தே வா, இமங் நிஸ்ஸாய அம்ஹாகங் ஸிப்பங் ந நிட்டா²யிஸ்ஸதீ’’தி தங் க³ஹெத்வா கீ³வங் வட்டெத்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா ‘‘அகாலராவீ குக்குடோ அம்ஹேஹி கா⁴திதோ’’தி ஆசரியஸ்ஸ கதே²ஸுங். ஆசரியோ ‘‘ஓவாத³ங் அக்³க³ஹெத்வா ஸங்வட்³டி⁴தபா⁴வேன மரணங் பத்தோ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto udiccabrāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto sabbasippesu pāraṃ gantvā bārāṇasiyaṃ disāpāmokkho ācariyo hutvā pañcasate māṇave sippaṃ vāceti. Tesaṃ māṇavānaṃ eko kālarāvī kukkuṭo atthi, te tassa vassitasaddena uṭṭhāya sippaṃ sikkhanti. So kālamakāsi. Te aññaṃ kukkuṭaṃ pariyesantā caranti. Atheko māṇavako susānavane dārūni uddharanto ekaṃ kukkuṭaṃ disvā ānetvā pañjare ṭhapetvā paṭijaggati. So susāne vaḍḍhitattā ‘‘asukavelāya nāma vassitabba’’nti ajānanto kadāci atirattiṃ vassati, kadāci aruṇuggamane. Māṇavā tassa atirattiṃ vassitakāle sippaṃ sikkhantā yāva aruṇuggamanā sikkhituṃ na sakkonti, niddāyamānā gahitaṭṭhānampi na passanti. Atipabhāte vassitakāle sajjhāyassa okāsameva na labhanti. Māṇavā ‘‘ayaṃ atirattiṃ vā vassati atipabhāte vā, imaṃ nissāya amhākaṃ sippaṃ na niṭṭhāyissatī’’ti taṃ gahetvā gīvaṃ vaṭṭetvā jīvitakkhayaṃ pāpetvā ‘‘akālarāvī kukkuṭo amhehi ghātito’’ti ācariyassa kathesuṃ. Ācariyo ‘‘ovādaṃ aggahetvā saṃvaḍḍhitabhāvena maraṇaṃ patto’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
119.
119.
‘‘அமாதாபிதர-ஸங்வத்³தோ⁴, அனாசேரகுலே வஸங்;
‘‘Amātāpitara-saṃvaddho, anācerakule vasaṃ;
நாயங் காலங் அகாலங் வா, அபி⁴ஜானாதி குக்குடோ’’தி.
Nāyaṃ kālaṃ akālaṃ vā, abhijānāti kukkuṭo’’ti.
தத்த² அமாதாபிதரஸங்வத்³தோ⁴தி மாதாபிதரோ நிஸ்ஸாய தேஸங் ஓவாத³ங் அக்³க³ஹெத்வா ஸங்வட்³டோ⁴. அனாசேரகுலே வஸந்தி ஆசரியகுலேபி அவஸமானோ, ஆசாரஸிக்கா²பகங் கஞ்சி நிஸ்ஸாய அவஸிதத்தாதி அத்தோ². நாயங் காலங் அகாலங் வாதி ‘‘இமஸ்மிங் காலே வஸ்ஸிதப்³ப³ங், இமஸ்மிங் ந வஸ்ஸிதப்³ப³’’ந்தி ஏவங் வஸ்ஸிதப்³ப³யுத்தகங் காலங் வா அகாலங் வா ஏஸ குக்குடோ ந ஜானாதி, அஜானநபா⁴வேனேவ ஜீவிதக்க²யங் பத்தோதி. இத³ங் காரணங் த³ஸ்ஸெத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ யாவதாயுகங் ட²த்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Tattha amātāpitarasaṃvaddhoti mātāpitaro nissāya tesaṃ ovādaṃ aggahetvā saṃvaḍḍho. Anācerakule vasanti ācariyakulepi avasamāno, ācārasikkhāpakaṃ kañci nissāya avasitattāti attho. Nāyaṃ kālaṃ akālaṃ vāti ‘‘imasmiṃ kāle vassitabbaṃ, imasmiṃ na vassitabba’’nti evaṃ vassitabbayuttakaṃ kālaṃ vā akālaṃ vā esa kukkuṭo na jānāti, ajānanabhāveneva jīvitakkhayaṃ pattoti. Idaṃ kāraṇaṃ dassetvā bodhisatto yāvatāyukaṃ ṭhatvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ அகாலராவீ குக்குடோ அயங் பி⁴க்கு² அஹோஸி, அந்தேவாஸிகா பு³த்³த⁴பரிஸா, ஆசரியோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā akālarāvī kukkuṭo ayaṃ bhikkhu ahosi, antevāsikā buddhaparisā, ācariyo pana ahameva ahosi’’nti.
அகாலராவிஜாதகவண்ணனா நவமா.
Akālarāvijātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 119. அகாலராவிஜாதகங் • 119. Akālarāvijātakaṃ