Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
அலஜ்ஜீனிஸ்ஸயவத்து²கதா²
Alajjīnissayavatthukathā
120. அலஜ்ஜீனங் நிஸ்ஸாய வஸந்தீதி உபயோக³த்தே² ஸாமிவசனங்; அலஜ்ஜிபுக்³க³லே நிஸ்ஸாய வஸந்தீதி அத்தோ². யாவ பி⁴க்கு²ஸபா⁴க³தங் ஜானாமீதி நிஸ்ஸயதா³யகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பி⁴க்கூ²ஹி ஸபா⁴க³தங் லஜ்ஜிபா⁴வங் யாவ ஜானாமீதி அத்தோ². தஸ்மா நவங் டா²னங் க³தேன ‘‘ஏஹி பி⁴க்கு², நிஸ்ஸயங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வுச்சமானேனாபி சதூஹபஞ்சாஹங் நிஸ்ஸயதா³யகஸ்ஸ லஜ்ஜிபா⁴வங் உபபரிக்கி²த்வா நிஸ்ஸயோ க³ஹேதப்³போ³.
120.Alajjīnaṃ nissāya vasantīti upayogatthe sāmivacanaṃ; alajjipuggale nissāya vasantīti attho. Yāva bhikkhusabhāgataṃ jānāmīti nissayadāyakassa bhikkhuno bhikkhūhi sabhāgataṃ lajjibhāvaṃ yāva jānāmīti attho. Tasmā navaṃ ṭhānaṃ gatena ‘‘ehi bhikkhu, nissayaṃ gaṇhāhī’’ti vuccamānenāpi catūhapañcāhaṃ nissayadāyakassa lajjibhāvaṃ upaparikkhitvā nissayo gahetabbo.
ஸசே ‘‘தே²ரோ லஜ்ஜீ’’தி பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே ஸுத்வா ஆக³ததி³வஸேயேவ க³ஹேதுகாமோ ஹோதி, தே²ரோ பன ‘‘ஆக³மேஹி தாவ, வஸந்தோ ஜானிஸ்ஸஸீ’’தி கதிபாஹங் ஆசாரங் உபபரிக்கி²த்வா நிஸ்ஸயங் தே³தி, வட்டதி. பகதியா நிஸ்ஸயக்³க³ஹணட்டா²னங் க³தேன தத³ஹேவ க³ஹேதப்³போ³, ஏகதி³வஸம்பி பரிஹாரோ நத்தி². ஸசே பட²மயாமே ஆசரியஸ்ஸ ஓகாஸோ நத்தி², ஓகாஸங் அலப⁴ந்தோ ‘‘பச்சூஸஸமயே க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி ஸயதி, அருணங் உக்³க³தம்பி ந ஜானாதி, அனாபத்தி. ஸசே பன ‘‘க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ஆபோ⁴க³ங் அகத்வா ஸயதி, அருணுக்³க³மனே து³க்கடங். அக³தபுப்³ப³ங் டா²னங் க³தேன த்³வே தீணி தி³வஸானி வஸித்வா க³ந்துகாமேன அனிஸ்ஸிதேன வஸிதப்³ப³ங். ‘‘ஸத்தாஹங் வஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஆலயங் கரொந்தேன பன நிஸ்ஸயோ க³ஹேதப்³போ³. ஸசே தே²ரோ ‘‘கிங் ஸத்தாஹங் வஸந்தஸ்ஸ நிஸ்ஸயேனா’’தி வத³தி, படிக்கி²த்தகாலதோ பட்டா²ய லத்³த⁴பரிஹாரோ ஹோதி.
Sace ‘‘thero lajjī’’ti bhikkhūnaṃ santike sutvā āgatadivaseyeva gahetukāmo hoti, thero pana ‘‘āgamehi tāva, vasanto jānissasī’’ti katipāhaṃ ācāraṃ upaparikkhitvā nissayaṃ deti, vaṭṭati. Pakatiyā nissayaggahaṇaṭṭhānaṃ gatena tadaheva gahetabbo, ekadivasampi parihāro natthi. Sace paṭhamayāme ācariyassa okāso natthi, okāsaṃ alabhanto ‘‘paccūsasamaye gahessāmī’’ti sayati, aruṇaṃ uggatampi na jānāti, anāpatti. Sace pana ‘‘gaṇhissāmī’’ti ābhogaṃ akatvā sayati, aruṇuggamane dukkaṭaṃ. Agatapubbaṃ ṭhānaṃ gatena dve tīṇi divasāni vasitvā gantukāmena anissitena vasitabbaṃ. ‘‘Sattāhaṃ vasissāmī’’ti ālayaṃ karontena pana nissayo gahetabbo. Sace thero ‘‘kiṃ sattāhaṃ vasantassa nissayenā’’ti vadati, paṭikkhittakālato paṭṭhāya laddhaparihāro hoti.
அலஜ்ஜீனிஸ்ஸயவத்து²கதா² நிட்டி²தா.
Alajjīnissayavatthukathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 58. அலஜ்ஜீனிஸ்ஸயவத்தூ²னி • 58. Alajjīnissayavatthūni
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அலஜ்ஜீனிஸ்ஸயவத்து²கதா²வண்ணனா • Alajjīnissayavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அலஜ்ஜீனிஸ்ஸயவத்து²கதா²வண்ணனா • Alajjīnissayavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அலஜ்ஜினிஸ்ஸயவத்து²கதா²வண்ணனா • Alajjinissayavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 58. அலஜ்ஜீனிஸ்ஸயவத்து²கதா² • 58. Alajjīnissayavatthukathā