Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[523] 3. அலம்பு³ஸாஜாதகவண்ணனா
[523] 3. Alambusājātakavaṇṇanā
அத²ப்³ரவீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ புராணது³தியிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² இந்த்³ரியஜாதகே (ஜா॰ 1.8.60 ஆத³யோ) வித்தா²ரிதமேவ. ஸத்தா² பன தங் பி⁴க்கு²ங் ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், பி⁴க்கு², உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘கேன உக்கண்டா²பிதோஸீ’’தி வத்வா ‘‘புராணது³தியிகாயா’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² ஏஸா இத்தீ² துய்ஹங் அனத்த²காரிகா, த்வங் ஏதங் நிஸ்ஸாய ஜா²னங் நாஸெத்வா தீணி ஸங்வச்ச²ரானி மூள்ஹோ விஸஞ்ஞீ நிபஜ்ஜித்வா உப்பன்னாய ஸஞ்ஞாய மஹாபரிதே³வங் பரிதே³வீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Athabravīti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Vatthu indriyajātake (jā. 1.8.60 ādayo) vitthāritameva. Satthā pana taṃ bhikkhuṃ ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kena ukkaṇṭhāpitosī’’ti vatvā ‘‘purāṇadutiyikāyā’’ti vutte ‘‘bhikkhu esā itthī tuyhaṃ anatthakārikā, tvaṃ etaṃ nissāya jhānaṃ nāsetvā tīṇi saṃvaccharāni mūḷho visaññī nipajjitvā uppannāya saññāya mahāparidevaṃ paridevī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிரட்டே² ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ஸப்³ப³ஸிப்பேஸு நிப்ப²த்திங் பத்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அரஞ்ஞாயதனே வனமூலப²லாஹாரோ யாபேஸி. அதே²கா மிகீ³ தஸ்ஸ பஸ்ஸாவட்டா²னே ஸம்ப⁴வமிஸ்ஸகங் திணங் கா²தி³த்வா உத³கங் பிவி. எத்தகேனேவ ச தஸ்மிங் படிப³த்³த⁴சித்தா க³ப்³ப⁴ங் படிலபி⁴த்வா ததோ பட்டா²ய கத்த²சி அக³ந்த்வா தத்தே²வ திணங் கா²தி³த்வா அஸ்ஸமஸ்ஸ ஸாமந்தேயேவ விசரதி . மஹாஸத்தோ பரிக்³க³ண்ஹந்தோ தங் காரணங் அஞ்ஞாஸி. ஸா அபரபா⁴கே³ மனுஸ்ஸதா³ரகங் விஜாயி. மஹாஸத்தோ தங் புத்தஸினேஹேன படிஜக்³கி³, ‘‘இஸிஸிங்கோ³’’திஸ்ஸ நாமங் அகாஸி. அத² நங் மஹாஸத்தோ விஞ்ஞுதப்பத்தங் பப்³பா³ஜெத்வா அத்தனோ மஹல்லககாலே தங் ஆதா³ய நாரிவனங் நாம க³ந்த்வா, ‘‘தாத, இமஸ்மிங் ஹிமவந்தே இமேஹி புப்பே²ஹி ஸதி³ஸா இத்தி²யோ நாம ஹொந்தி, தா அத்தனோ வஸங் க³தே மஹாவினாஸங் பாபெந்தி, ந தாஸங் வஸங் நாம க³ந்துங் வட்டதீ’’தி ஓவதி³த்வா அபரபா⁴கே³ ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto sabbasippesu nipphattiṃ patvā isipabbajjaṃ pabbajitvā araññāyatane vanamūlaphalāhāro yāpesi. Athekā migī tassa passāvaṭṭhāne sambhavamissakaṃ tiṇaṃ khāditvā udakaṃ pivi. Ettakeneva ca tasmiṃ paṭibaddhacittā gabbhaṃ paṭilabhitvā tato paṭṭhāya katthaci agantvā tattheva tiṇaṃ khāditvā assamassa sāmanteyeva vicarati . Mahāsatto pariggaṇhanto taṃ kāraṇaṃ aññāsi. Sā aparabhāge manussadārakaṃ vijāyi. Mahāsatto taṃ puttasinehena paṭijaggi, ‘‘isisiṅgo’’tissa nāmaṃ akāsi. Atha naṃ mahāsatto viññutappattaṃ pabbājetvā attano mahallakakāle taṃ ādāya nārivanaṃ nāma gantvā, ‘‘tāta, imasmiṃ himavante imehi pupphehi sadisā itthiyo nāma honti, tā attano vasaṃ gate mahāvināsaṃ pāpenti, na tāsaṃ vasaṃ nāma gantuṃ vaṭṭatī’’ti ovaditvā aparabhāge brahmalokaparāyaṇo ahosi.
இஸிஸிங்கோ³பி ஜா²னகீளங் கீளந்தோ ஹிமவந்தப்பதே³ஸே வாஸங் கப்பேஸி. கோ⁴ரதபோ பரமதி⁴திந்த்³ரியோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ ஸீலதேஜேன ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் கம்பி, ஸக்கோ ஆவஜ்ஜெந்தோ தங் காரணங் ஞத்வா ‘‘அயங் மங் ஸக்கத்தா சாவெய்ய, ஏகங் அச்ச²ரங் பேஸெத்வா ஸீலமஸ்ஸ பி⁴ந்தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி ஸகலதே³வலோகங் உபபரிக்க²ந்தோ அத்தனோ அட்³ட⁴தெய்யகோடிஸங்கா²னங் பரிசாரிகானங் மஜ்ஜே² ஏகங் அலம்பு³ஸங் நாம அச்ச²ரங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் தஸ்ஸ ஸீலங் பி⁴ந்தி³துங் ஸமத்த²ங் அதி³ஸ்வா தங் பக்கோஸாபெத்வா தஸ்ஸ ஸீலபே⁴த³ங் காதுங் ஆணாபேஸி. தமத்த²ங் ஆவிகரொந்தோ ஸத்தா² பட²மங் கா³த²மாஹ –
Isisiṅgopi jhānakīḷaṃ kīḷanto himavantappadese vāsaṃ kappesi. Ghoratapo paramadhitindriyo ahosi. Athassa sīlatejena sakkassa bhavanaṃ kampi, sakko āvajjento taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘ayaṃ maṃ sakkattā cāveyya, ekaṃ accharaṃ pesetvā sīlamassa bhindāpessāmī’’ti sakaladevalokaṃ upaparikkhanto attano aḍḍhateyyakoṭisaṅkhānaṃ paricārikānaṃ majjhe ekaṃ alambusaṃ nāma accharaṃ ṭhapetvā aññaṃ tassa sīlaṃ bhindituṃ samatthaṃ adisvā taṃ pakkosāpetvā tassa sīlabhedaṃ kātuṃ āṇāpesi. Tamatthaṃ āvikaronto satthā paṭhamaṃ gāthamāha –
95.
95.
‘‘அத²ப்³ரவி ப்³ரஹா இந்தோ³, வத்ரபூ⁴ ஜயதங் பிதா;
‘‘Athabravi brahā indo, vatrabhū jayataṃ pitā;
தே³வகஞ்ஞங் பராபெ⁴த்வா, ஸுத⁴ம்மாயங் அலம்பு³ஸ’’ந்தி.
Devakaññaṃ parābhetvā, sudhammāyaṃ alambusa’’nti.
தத்த² ப்³ரஹாதி மஹா. வத்ரபூ⁴தி வத்ரஸ்ஸ நாம அஸுரஸ்ஸ அபி⁴ப⁴விதா. ஜயதங் பிதாதி ஜயந்தானங் ஜயப்பத்தானங் ஸேஸானங் தெத்திங்ஸாய தே³வபுத்தானங் பிதுகிச்சஸாத⁴னேன பிதா. பராபெ⁴த்வாதி ஹத³யங் பி⁴ந்தி³த்வா ஓலோகெந்தோ விய தங் ‘‘படிப³லா அய’’ந்தி ஞத்வாதி அத்தோ². ஸுத⁴ம்மாயந்தி ஸுத⁴ம்மாயங் தே³வஸபா⁴யங்.
Tattha brahāti mahā. Vatrabhūti vatrassa nāma asurassa abhibhavitā. Jayataṃ pitāti jayantānaṃ jayappattānaṃ sesānaṃ tettiṃsāya devaputtānaṃ pitukiccasādhanena pitā. Parābhetvāti hadayaṃ bhinditvā olokento viya taṃ ‘‘paṭibalā aya’’nti ñatvāti attho. Sudhammāyanti sudhammāyaṃ devasabhāyaṃ.
பண்டு³கம்ப³லஸிலாஸனே நிஸின்னோ தங் அலம்பு³ஸங் பக்கோஸாபெத்வா இத³மாஹ –
Paṇḍukambalasilāsane nisinno taṃ alambusaṃ pakkosāpetvā idamāha –
96.
96.
‘‘மிஸ்ஸே தே³வா தங் யாசந்தி, தாவதிங்ஸா ஸஇந்த³கா;
‘‘Misse devā taṃ yācanti, tāvatiṃsā saindakā;
இஸிப்பலோப⁴னே க³ச்ச², இஸிஸிங்க³ங் அலம்பு³ஸே’’தி.
Isippalobhane gaccha, isisiṅgaṃ alambuse’’ti.
தத்த² மிஸ்ஸேதி தங் ஆலபதி, இத³ஞ்ச தஸ்ஸா நாமங், ஸப்³பா³ பனித்தி²யோ புரிஸே கிலேஸமிஸ்ஸனேன மிஸ்ஸனதோ ‘‘மிஸ்ஸா’’தி வுச்சந்தி, தேன ஸாதா⁴ரணேன கு³ணனாமேனாலபந்தோ ஏவமாஹ. இஸிப்பலோப⁴னேதி இஸீனங் பலோப⁴னஸமத்தே². இஸிஸிங்க³ந்தி தஸ்ஸ கிர மத்த²கே மிக³ஸிங்கா³காரேன த்³வே சூளா உட்ட²ஹிங்ஸு, தஸ்மா ஏவங் வுச்சதி.
Tattha misseti taṃ ālapati, idañca tassā nāmaṃ, sabbā panitthiyo purise kilesamissanena missanato ‘‘missā’’ti vuccanti, tena sādhāraṇena guṇanāmenālapanto evamāha. Isippalobhaneti isīnaṃ palobhanasamatthe. Isisiṅganti tassa kira matthake migasiṅgākārena dve cūḷā uṭṭhahiṃsu, tasmā evaṃ vuccati.
இதி ஸக்கோ ‘‘க³ச்ச² இஸிஸிங்க³ங் உபஸங்கமித்வா அத்தனோ வஸங் ஆனெத்வா ஸீலமஸ்ஸ பி⁴ந்தா³’’தி அலம்பு³ஸங் ஆணாபேஸி.
Iti sakko ‘‘gaccha isisiṅgaṃ upasaṅkamitvā attano vasaṃ ānetvā sīlamassa bhindā’’ti alambusaṃ āṇāpesi.
97.
97.
‘‘புராயங் அம்ஹே அச்சேதி, வத்தவா ப்³ரஹ்மசரியவா;
‘‘Purāyaṃ amhe acceti, vattavā brahmacariyavā;
நிப்³பா³னாபி⁴ரதோ வுத்³தோ⁴, தஸ்ஸ மக்³கா³னி ஆவரா’’தி. – வசனங் ஆஹ;
Nibbānābhirato vuddho, tassa maggāni āvarā’’ti. – vacanaṃ āha;
தத்த² புராயந்தி அயங் தாபஸோ வத்தஸம்பன்னோ ச ப்³ரஹ்மசரியவா ச, ஸோ பனேஸ தீ³கா⁴யுகதாய நிப்³பா³னஸங்கா²தே மக்³கே³ அபி⁴ரதோ கு³ணவுத்³தி⁴யா ச வுத்³தோ⁴. தஸ்மா யாவ ஏஸ அம்ஹே நாதிக்கமதி, ந அபி⁴ப⁴வித்வா இமம்ஹா டா²னா சாவேதி, தாவதே³வ த்வங் க³ந்த்வா தஸ்ஸ தே³வலோகக³மனானி மக்³கா³னி ஆவர, யதா² இத⁴ நாக³ச்ச²தி, ஏவங் கரோஹீதி அத்தோ².
Tattha purāyanti ayaṃ tāpaso vattasampanno ca brahmacariyavā ca, so panesa dīghāyukatāya nibbānasaṅkhāte magge abhirato guṇavuddhiyā ca vuddho. Tasmā yāva esa amhe nātikkamati, na abhibhavitvā imamhā ṭhānā cāveti, tāvadeva tvaṃ gantvā tassa devalokagamanāni maggāni āvara, yathā idha nāgacchati, evaṃ karohīti attho.
தங் ஸுத்வா அலம்பு³ஸா கா³தா²த்³வயமாஹ –
Taṃ sutvā alambusā gāthādvayamāha –
98.
98.
‘‘தே³வராஜ கிமேவ த்வங், மமேவ துவங் ஸிக்க²ஸி;
‘‘Devarāja kimeva tvaṃ, mameva tuvaṃ sikkhasi;
இஸிப்பலோப⁴னே க³ச்ச², ஸந்தி அஞ்ஞாபி அச்ச²ரா.
Isippalobhane gaccha, santi aññāpi accharā.
99.
99.
‘‘மாதி³ஸியோ பவரா சேவ, அஸோகே நந்த³னே வனே;
‘‘Mādisiyo pavarā ceva, asoke nandane vane;
தாஸம்பி ஹோது பரியாயோ, தாபி யந்து பலோப⁴னா’’தி.
Tāsampi hotu pariyāyo, tāpi yantu palobhanā’’ti.
தத்த² கிமேவ த்வந்தி கிங் நாமேதங் த்வங் கரோஸீதி தீ³பேதி. மமேவ துவங் ஸிக்க²ஸீதி இமஸ்மிங் ஸகலதே³வலோகே மமேவ துவங் இக்க²ஸி, அஞ்ஞங் ந பஸ்ஸஸீதி அதி⁴ப்பாயேன வத³தி. ஸ-காரோ பனெத்த² ப்³யஞ்ஜனஸந்தி⁴கரோ. இஸிப்பலோப⁴னே க³ச்சா²தி கிங்காரணா மஞ்ஞேவ ஏவங் வதே³ஸீதி அதி⁴ப்பாயோ . பவரா சேவாதி மயா உத்தரிதரா சேவ. அஸோகேதி ஸோகரஹிதே. நந்த³னேதி நந்தி³ஜனகே. பரியாயோதி க³மனவாரோ.
Tattha kimeva tvanti kiṃ nāmetaṃ tvaṃ karosīti dīpeti. Mameva tuvaṃ sikkhasīti imasmiṃ sakaladevaloke mameva tuvaṃ ikkhasi, aññaṃ na passasīti adhippāyena vadati. Sa-kāro panettha byañjanasandhikaro. Isippalobhane gacchāti kiṃkāraṇā maññeva evaṃ vadesīti adhippāyo . Pavarā cevāti mayā uttaritarā ceva. Asoketi sokarahite. Nandaneti nandijanake. Pariyāyoti gamanavāro.
ததோ ஸக்கோ திஸ்ஸோ கா³தா²யோ அபா⁴ஸி –
Tato sakko tisso gāthāyo abhāsi –
100.
100.
‘‘அத்³தா⁴ ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஸந்தி அஞ்ஞாபி அச்ச²ரா;
‘‘Addhā hi saccaṃ bhaṇasi, santi aññāpi accharā;
தாதி³ஸியோ பவரா சேவ, அஸோகே நந்த³னே வனே.
Tādisiyo pavarā ceva, asoke nandane vane.
101.
101.
‘‘ந தா ஏவங் பஜானந்தி, பாரிசரியங் புமங் க³தா;
‘‘Na tā evaṃ pajānanti, pāricariyaṃ pumaṃ gatā;
யாதி³ஸங் த்வங் பஜானாஸி, நாரி ஸப்³ப³ங்க³ஸோப⁴னே.
Yādisaṃ tvaṃ pajānāsi, nāri sabbaṅgasobhane.
102.
102.
‘‘த்வமேவ க³ச்ச² கல்யாணி, இத்தீ²னங் பவரா சஸி;
‘‘Tvameva gaccha kalyāṇi, itthīnaṃ pavarā casi;
தவேவ வண்ணரூபேன, ஸவஸமானயிஸ்ஸஸீ’’தி.
Taveva vaṇṇarūpena, savasamānayissasī’’ti.
தத்த² புமங் க³தாதி புரிஸங் உபஸங்கமந்தா ஸமானா புரிஸபலோபி⁴னிபாரிசரியங் ந ஜானந்தி. வண்ணரூபேனாதி ஸரீரவண்ணேன சேவ ரூபஸம்பத்தியா ச. ஸவஸமானயிஸ்ஸஸீதி தங் தாபஸங் அத்தனோ வஸங் ஆனெஸ்ஸஸீதி.
Tattha pumaṃ gatāti purisaṃ upasaṅkamantā samānā purisapalobhinipāricariyaṃ na jānanti. Vaṇṇarūpenāti sarīravaṇṇena ceva rūpasampattiyā ca. Savasamānayissasīti taṃ tāpasaṃ attano vasaṃ ānessasīti.
தங் ஸுத்வா அலம்பு³ஸா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā alambusā dve gāthā abhāsi –
103.
103.
‘‘ந வாஹங் ந க³மிஸ்ஸாமி, தே³வராஜேன பேஸிதா;
‘‘Na vāhaṃ na gamissāmi, devarājena pesitā;
விபே⁴மி சேதங் ஆஸாது³ங், உக்³க³தேஜோ ஹி ப்³ராஹ்மணோ.
Vibhemi cetaṃ āsāduṃ, uggatejo hi brāhmaṇo.
104.
104.
‘‘அனேகே நிரயங் பத்தா, இஸிமாஸாதி³யா ஜனா;
‘‘Aneke nirayaṃ pattā, isimāsādiyā janā;
ஆபன்னா மோஹஸங்ஸாரங், தஸ்மா லோமானி ஹங்ஸயே’’தி.
Āpannā mohasaṃsāraṃ, tasmā lomāni haṃsaye’’ti.
தத்த² ந வாஹந்தி ந வே அஹங். விபே⁴மீதி பா⁴யாமி. ஆஸாது³ந்தி ஆஸாதி³துங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – நாஹங், தே³வ, தயா பேஸிதா ந க³மிஸ்ஸாமி, அபிசாஹங் தங் இஸிங் ஸீலபே⁴த³னத்தா²ய அல்லீயிதுங் பா⁴யாமி, உக்³க³தேஜோ ஹி ஸோதி. ஆஸாதி³யாதி ஆஸாதெ³த்வா. மோஹஸங்ஸாரந்தி மோஹேன ஸங்ஸாரங், மோஹேன இஸிங் பலோபெ⁴த்வா ஸங்ஸாரங் ஆபன்னா வட்டது³க்கே² பதிட்டி²தா ஸத்தா க³ணனபத²ங் அதிக்கந்தா . தஸ்மாதி தேன காரணேன. லோமானி ஹங்ஸயேதி அஹங் லோமானி உட்ட²பேமி, ‘‘தஸ்ஸ கிராஹங் ஸீலங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தயமானாய மே லோமானி பஹங்ஸந்தீதி வத³தி.
Tattha na vāhanti na ve ahaṃ. Vibhemīti bhāyāmi. Āsādunti āsādituṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – nāhaṃ, deva, tayā pesitā na gamissāmi, apicāhaṃ taṃ isiṃ sīlabhedanatthāya allīyituṃ bhāyāmi, uggatejo hi soti. Āsādiyāti āsādetvā. Mohasaṃsāranti mohena saṃsāraṃ, mohena isiṃ palobhetvā saṃsāraṃ āpannā vaṭṭadukkhe patiṭṭhitā sattā gaṇanapathaṃ atikkantā . Tasmāti tena kāraṇena. Lomāni haṃsayeti ahaṃ lomāni uṭṭhapemi, ‘‘tassa kirāhaṃ sīlaṃ bhindissāmī’’ti cintayamānāya me lomāni pahaṃsantīti vadati.
105.
105.
‘‘இத³ங் வத்வான பக்காமி, அச்ச²ரா காமவண்ணினீ;
‘‘Idaṃ vatvāna pakkāmi, accharā kāmavaṇṇinī;
மிஸ்ஸா மிஸ்ஸிதுமிச்ச²ந்தீ, இஸிஸிங்க³ங் அலம்பு³ஸா.
Missā missitumicchantī, isisiṅgaṃ alambusā.
106.
106.
‘‘ஸா ச தங் வனமோக³ய்ஹ, இஸிஸிங்கே³ன ரக்கி²தங்;
‘‘Sā ca taṃ vanamogayha, isisiṅgena rakkhitaṃ;
பி³ம்பி³ஜாலகஸஞ்ச²ன்னங், ஸமந்தா அத்³த⁴யோஜனங்.
Bimbijālakasañchannaṃ, samantā addhayojanaṃ.
107.
107.
‘‘பாதோவ பாதராஸம்ஹி, உத³ண்ஹஸமயங் பதி;
‘‘Pātova pātarāsamhi, udaṇhasamayaṃ pati;
அக்³கி³ட்ட²ங் பரிமஜ்ஜந்தங், இஸிஸிங்க³ங் உபாக³மீ’’தி. – இமா அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா²;
Aggiṭṭhaṃ parimajjantaṃ, isisiṅgaṃ upāgamī’’ti. – imā abhisambuddhagāthā;
தத்த² பக்காமீதி தேன ஹி, தே³வராஜ, ஆவஜ்ஜெய்யாஸி மந்தி அத்தனோ ஸயனக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா அலங்கரித்வா இஸிஸிங்க³ங் கிலேஸேன மிஸ்ஸிதுங் இச்ச²ந்தீ பக்காமி, பி⁴க்க²வே, ஸா அச்ச²ரா தஸ்ஸ அஸ்ஸமங் க³தாதி. பி³ம்பி³ஜாலகஸஞ்ச²ன்னந்தி ரத்தங்குரவனேன ஸஞ்ச²ன்னங். பாதோவ பாதராஸம்ஹீதி, பி⁴க்க²வே, பாதராஸவேலாய பாதோவ பகே³யேவ அதிபகே³வ. உத³ண்ஹஸமயங் பதீதி ஸூரியுக்³க³மனவேலாயமேவ. அக்³கி³ட்ட²ந்தி அக்³கி³ஸாலங். ரத்திங் பதா⁴னமனுயுஞ்ஜித்வா பாதோவ ந்ஹத்வா உத³ககிச்சங் கத்வா பண்ணஸாலாயங் தோ²கங் ஜா²னஸுகே²ன வீதினாமெத்வா நிக்க²மித்வா அக்³கி³ஸாலங் ஸம்மஜ்ஜந்தங் தங் இஸிஸிங்க³ங் ஸா உபாக³மி, இத்தி²விலாஸங் த³ஸ்ஸெந்தீ தஸ்ஸ புரதோ அட்டா²ஸி.
Tattha pakkāmīti tena hi, devarāja, āvajjeyyāsi manti attano sayanagabbhaṃ pavisitvā alaṅkaritvā isisiṅgaṃ kilesena missituṃ icchantī pakkāmi, bhikkhave, sā accharā tassa assamaṃ gatāti. Bimbijālakasañchannanti rattaṅkuravanena sañchannaṃ. Pātova pātarāsamhīti, bhikkhave, pātarāsavelāya pātova pageyeva atipageva. Udaṇhasamayaṃ patīti sūriyuggamanavelāyameva. Aggiṭṭhanti aggisālaṃ. Rattiṃ padhānamanuyuñjitvā pātova nhatvā udakakiccaṃ katvā paṇṇasālāyaṃ thokaṃ jhānasukhena vītināmetvā nikkhamitvā aggisālaṃ sammajjantaṃ taṃ isisiṅgaṃ sā upāgami, itthivilāsaṃ dassentī tassa purato aṭṭhāsi.
அத² நங் தாபஸோ புச்ச²ந்தோ ஆஹ –
Atha naṃ tāpaso pucchanto āha –
108.
108.
‘‘கா நு விஜ்ஜுரிவாபா⁴ஸி, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா;
‘‘Kā nu vijjurivābhāsi, osadhī viya tārakā;
விசித்தஹத்தா²ப⁴ரணா, ஆமுத்தமணிகுண்ட³லா.
Vicittahatthābharaṇā, āmuttamaṇikuṇḍalā.
109.
109.
‘‘ஆதி³ச்சவண்ணஸங்காஸா, ஹேமசந்த³னக³ந்தி⁴னீ;
‘‘Ādiccavaṇṇasaṅkāsā, hemacandanagandhinī;
ஸஞ்ஞதூரூ மஹாமாயா, குமாரீ சாருத³ஸ்ஸனா.
Saññatūrū mahāmāyā, kumārī cārudassanā.
110.
110.
‘‘விலக்³கா³ முது³கா ஸுத்³தா⁴, பாதா³ தே ஸுப்பதிட்டி²தா;
‘‘Vilaggā mudukā suddhā, pādā te suppatiṭṭhitā;
க³மனா காமனீயா தே, ஹரந்தியேவ மே மனோ.
Gamanā kāmanīyā te, harantiyeva me mano.
111.
111.
‘‘அனுபுப்³பா³ ச தே ஊரூ, நாக³னாஸஸமூபமா;
‘‘Anupubbā ca te ūrū, nāganāsasamūpamā;
விமட்டா² துய்ஹங் ஸுஸ்ஸோணீ, அக்க²ஸ்ஸ ப²லகங் யதா².
Vimaṭṭhā tuyhaṃ sussoṇī, akkhassa phalakaṃ yathā.
112.
112.
‘‘உப்பலஸ்ஸேவ கிஞ்ஜக்கா², நாபி⁴ தே ஸாது⁴ஸண்டி²தா;
‘‘Uppalasseva kiñjakkhā, nābhi te sādhusaṇṭhitā;
புரா கண்ஹஞ்ஜனஸ்ஸேவ, தூ³ரதோ பதிதி³ஸ்ஸதி.
Purā kaṇhañjanasseva, dūrato patidissati.
113.
113.
‘‘து³விதா⁴ ஜாதா உரஜா, அவண்டா ஸாது⁴பச்சுதா³;
‘‘Duvidhā jātā urajā, avaṇṭā sādhupaccudā;
பயோத⁴ரா அபதிதா, அட்³ட⁴லாபு³ஸமா த²னா.
Payodharā apatitā, aḍḍhalābusamā thanā.
114.
114.
‘‘தீ³கா⁴ கம்பு³தலாபா⁴ஸா, கீ³வா ஏணெய்யகா யதா²;
‘‘Dīghā kambutalābhāsā, gīvā eṇeyyakā yathā;
பண்ட³ராவரணா வக்³கு³, சதுத்த²மனஸன்னிபா⁴.
Paṇḍarāvaraṇā vaggu, catutthamanasannibhā.
115.
115.
‘‘உத்³த⁴க்³கா³ ச அத⁴க்³கா³ ச, து³மக்³க³பரிமஜ்ஜிதா;
‘‘Uddhaggā ca adhaggā ca, dumaggaparimajjitā;
து³விஜா நேலஸம்பூ⁴தா, த³ந்தா தவ ஸுத³ஸ்ஸனா.
Duvijā nelasambhūtā, dantā tava sudassanā.
116.
116.
‘‘அபண்ட³ரா லோஹிதந்தா, ஜிஞ்ஜூகப²லஸன்னிபா⁴;
‘‘Apaṇḍarā lohitantā, jiñjūkaphalasannibhā;
ஆயதா ச விஸாலா ச, நெத்தா தவ ஸுத³ஸ்ஸனா.
Āyatā ca visālā ca, nettā tava sudassanā.
117.
117.
‘‘நாதிதீ³கா⁴ ஸுஸம்மட்டா², கனகப்³யாஸமோசிதா;
‘‘Nātidīghā susammaṭṭhā, kanakabyāsamocitā;
உத்தமங்க³ருஹா துய்ஹங், கேஸா சந்த³னக³ந்தி⁴கா.
Uttamaṅgaruhā tuyhaṃ, kesā candanagandhikā.
118.
118.
‘‘யாவதா கஸிகோ³ரக்கா², வாணிஜானஞ்ச யா க³தி;
‘‘Yāvatā kasigorakkhā, vāṇijānañca yā gati;
இஸீனஞ்ச பரக்கந்தங், ஸஞ்ஞதானங் தபஸ்ஸினங்.
Isīnañca parakkantaṃ, saññatānaṃ tapassinaṃ.
119.
119.
‘‘ந தே ஸமஸமங் பஸ்ஸே, அஸ்மிங் பத²விமண்ட³லே;
‘‘Na te samasamaṃ passe, asmiṃ pathavimaṇḍale;
கோ வா த்வங் கஸ்ஸ வா புத்தோ, கத²ங் ஜானேமு தங் மய’’ந்தி.
Ko vā tvaṃ kassa vā putto, kathaṃ jānemu taṃ maya’’nti.
தத்த² விசித்தஹத்தா²ப⁴ரணாதி விசித்தேஹி ஹத்தா²ப⁴ரணேஹி ஸமன்னாக³தா. ஹேமசந்த³னக³ந்தி⁴னீதி ஸுவண்ணவண்ணசந்த³னக³ந்த⁴விலேபனா. ஸஞ்ஞதூரூதி ஸுவட்டிதக⁴னஊரு ஸம்பன்னஊருலக்க²ணா. விலக்³கா³தி ஸங்கி²த்தமஜ்ஜா². முது³காதி முது³ ஸுகு²மாலா. ஸுத்³தா⁴தி நிம்மலா. ஸுப்பதிட்டி²தாதி ஸமங் பத²விங் பு²ஸந்தா ஸுட்டு² பதிட்டி²தா. க³மனாதி க³ச்ச²மானா. காமனீயாதி கந்தா காமிதப்³ப³யுத்தகா. ஹரந்தியேவ மே மனோதி ஏதே ஏவரூபேன பரமேன இத்தி²விலாஸேன சங்கமந்தியா தவ பாதா³ மம சித்தங் ஹரந்தியேவ. விமட்டா²தி விஸாலா. ஸுஸ்ஸோணீதி ஸுந்த³ரஸோணீ. அக்க²ஸ்ஸாதி ஸுந்த³ரவண்ணஸ்ஸ அக்க²ஸ்ஸ ஸுவண்ணப²லகங் விய விஸாலா தே ஸோணீதி வத³தி. உப்பலஸ்ஸேவ கிஞ்ஜக்கா²தி நீலுப்பலகண்ணிகா விய. கண்ஹஞ்ஜனஸ்ஸேவாதி ஸுகு²மகண்ஹலோமசித்தத்தா ஏவமாஹ.
Tattha vicittahatthābharaṇāti vicittehi hatthābharaṇehi samannāgatā. Hemacandanagandhinīti suvaṇṇavaṇṇacandanagandhavilepanā. Saññatūrūti suvaṭṭitaghanaūru sampannaūrulakkhaṇā. Vilaggāti saṃkhittamajjhā. Mudukāti mudu sukhumālā. Suddhāti nimmalā. Suppatiṭṭhitāti samaṃ pathaviṃ phusantā suṭṭhu patiṭṭhitā. Gamanāti gacchamānā. Kāmanīyāti kantā kāmitabbayuttakā. Harantiyeva me manoti ete evarūpena paramena itthivilāsena caṅkamantiyā tava pādā mama cittaṃ harantiyeva. Vimaṭṭhāti visālā. Sussoṇīti sundarasoṇī. Akkhassāti sundaravaṇṇassa akkhassa suvaṇṇaphalakaṃ viya visālā te soṇīti vadati. Uppalasseva kiñjakkhāti nīluppalakaṇṇikā viya. Kaṇhañjanassevāti sukhumakaṇhalomacittattā evamāha.
‘‘து³விதா⁴’’திகா³த²ங் த²னே வண்ணயந்தோ ஆஹ. தே ஹி த்³வே ஹுத்வா உரே ஜாதா வண்டஸ்ஸ அபா⁴வா அவண்டா, உரே லக்³கா³ ஏவ ஹுத்வா ஸுட்டு² நிக்க²ந்தத்தா ஸாது⁴பச்சுதா³, பயஸ்ஸ தா⁴ரணதோ பயோத⁴ரா, அபதிதாதி ந பதிதா, அமிலாததாய வா அலம்ப³னதாய வா ந அந்தோ பவிட்டா²தி அபதிதா, ஸுவண்ணப²லகே ட²பிதஸுவண்ணமயவட்டஅலாபு³னோ அட்³டே⁴ன ஸதி³ஸதாய அட்³ட⁴லாபு³ஸமா த²னா. ஏணெய்யகா யதா²தி ஏணீமிக³ஸ்ஸ ஹி தீ³கா⁴ ச வட்டா ச கீ³வா ஸோப⁴தி யதா², ஏவங் தவ கீ³வா தோ²கங் தீ³கா⁴. கம்பு³தலாபா⁴ஸாதி ஸுவண்ணாலிங்க³தலஸன்னிபா⁴ கீ³வாதி அத்தோ². பண்ட³ராவரணாதி த³ந்தாவரணா. சதுத்த²மனஸன்னிபா⁴தி சதுத்த²மனோ வுச்சதி சதுத்த²மனவத்து²பூ⁴தா ஜிவ்ஹா. அபி⁴ரத்தபா⁴வேன ஜிவ்ஹாஸதி³ஸங் தே ஒட்ட²பரியோஸானந்தி வத³தி. உத்³த⁴க்³கா³தி ஹெட்டி²மத³ந்தா. அத⁴க்³கா³தி உபரிமத³ந்தா. து³மக்³க³பரிமஜ்ஜிதாதி த³ந்தகட்ட²பரிமஜ்ஜிதா பரிஸுத்³தா⁴. து³விஜாதி த்³விஜா. நேலஸம்பூ⁴தாதி நித்³தோ³ஸேஸு ஹனுமங்ஸபரியோஸானேஸு ஸம்பூ⁴தா.
‘‘Duvidhā’’tigāthaṃ thane vaṇṇayanto āha. Te hi dve hutvā ure jātā vaṇṭassa abhāvā avaṇṭā, ure laggā eva hutvā suṭṭhu nikkhantattā sādhupaccudā, payassa dhāraṇato payodharā, apatitāti na patitā, amilātatāya vā alambanatāya vā na anto paviṭṭhāti apatitā, suvaṇṇaphalake ṭhapitasuvaṇṇamayavaṭṭaalābuno aḍḍhena sadisatāya aḍḍhalābusamā thanā. Eṇeyyakā yathāti eṇīmigassa hi dīghā ca vaṭṭā ca gīvā sobhati yathā, evaṃ tava gīvā thokaṃ dīghā. Kambutalābhāsāti suvaṇṇāliṅgatalasannibhā gīvāti attho. Paṇḍarāvaraṇāti dantāvaraṇā. Catutthamanasannibhāti catutthamano vuccati catutthamanavatthubhūtā jivhā. Abhirattabhāvena jivhāsadisaṃ te oṭṭhapariyosānanti vadati. Uddhaggāti heṭṭhimadantā. Adhaggāti uparimadantā. Dumaggaparimajjitāti dantakaṭṭhaparimajjitā parisuddhā. Duvijāti dvijā. Nelasambhūtāti niddosesu hanumaṃsapariyosānesu sambhūtā.
அபண்ட³ராதி கண்ஹா. லோஹிதந்தாதி ரத்தபரியந்தா. ஜிஞ்ஜூகப²லஸன்னிபா⁴தி ரத்தட்டா²னே ஜிஞ்ஜுகப²லஸதி³ஸா. ஸுத³ஸ்ஸனாதி பஸ்ஸந்தானங் அதித்திகரா பஞ்சபஸாத³ஸமன்னாக³தா. நாதிதீ³கா⁴தி பமாணயுத்தா. ஸுஸம்மட்டா²தி ஸுட்டு² ஸம்மட்டா². கனகப்³யாஸமோசிதாதி கனகப்³யா வுச்சதி ஸுவண்ணப²ணிகா, தாய க³ந்த⁴தேலங் ஆதா³ய பஹரிதா ஸுரசிதா. கஸிகோ³ரக்கா²தி இமினா கஸிஞ்ச கோ³ரக்க²ஞ்ச நிஸ்ஸாய ஜீவனகஸத்தே த³ஸ்ஸேதி. யா க³தீதி யத்தகா நிப்ப²த்தி. பரக்கந்தந்தி யத்தகங் இஸீனங் பரக்கந்தங், வித்தா²ரீகதா இமஸ்மிங் ஹிமவந்தே யத்தகா இஸயோ வஸந்தீதி அத்தோ². ந தே ஸமஸமந்தி தேஸு ஸப்³பே³ஸு ஏகம்பி ரூபலீளாவிலாஸாதி³ஸமதாய தயா ஸமானங் ந பஸ்ஸாமி. கோ வா த்வந்தி இத³ங் தஸ்ஸா இத்தி²பா⁴வங் ஜானந்தோ புரிஸவோஹாரவஸேன புச்ச²தி.
Apaṇḍarāti kaṇhā. Lohitantāti rattapariyantā. Jiñjūkaphalasannibhāti rattaṭṭhāne jiñjukaphalasadisā. Sudassanāti passantānaṃ atittikarā pañcapasādasamannāgatā. Nātidīghāti pamāṇayuttā. Susammaṭṭhāti suṭṭhu sammaṭṭhā. Kanakabyāsamocitāti kanakabyā vuccati suvaṇṇaphaṇikā, tāya gandhatelaṃ ādāya paharitā suracitā. Kasigorakkhāti iminā kasiñca gorakkhañca nissāya jīvanakasatte dasseti. Yā gatīti yattakā nipphatti. Parakkantanti yattakaṃ isīnaṃ parakkantaṃ, vitthārīkatā imasmiṃ himavante yattakā isayo vasantīti attho. Na te samasamanti tesu sabbesu ekampi rūpalīḷāvilāsādisamatāya tayā samānaṃ na passāmi. Ko vā tvanti idaṃ tassā itthibhāvaṃ jānanto purisavohāravasena pucchati.
ஏவங் பாத³தோ பட்டா²ய யாவ கேஸா அத்தனோ வண்ணங் பா⁴ஸந்தே தாபஸே அலம்பு³ஸா துண்ஹீ ஹுத்வா தஸ்ஸா கதா²ய யதா²னுஸந்தி⁴ங் க³தாய தஸ்ஸ ஸம்மூள்ஹபா⁴வங் ஞத்வா கா³த²மாஹ –
Evaṃ pādato paṭṭhāya yāva kesā attano vaṇṇaṃ bhāsante tāpase alambusā tuṇhī hutvā tassā kathāya yathānusandhiṃ gatāya tassa sammūḷhabhāvaṃ ñatvā gāthamāha –
120.
120.
‘‘ந பஞ்ஹகாலோ ப⁴த்³த³ந்தே, கஸ்ஸபேவங் க³தே ஸதி;
‘‘Na pañhakālo bhaddante, kassapevaṃ gate sati;
ஏஹி ஸம்ம ரமிஸ்ஸாம, உபோ⁴ அஸ்மாகமஸ்ஸமே;
Ehi samma ramissāma, ubho asmākamassame;
ஏஹி தங் உபகூ³ஹிஸ்ஸங், ரதீனங் குஸலோ ப⁴வா’’தி.
Ehi taṃ upagūhissaṃ, ratīnaṃ kusalo bhavā’’ti.
தத்த² கஸ்ஸபேவங் க³தே ஸதீதி கஸ்ஸபகொ³த்த ஏவங் தவ சித்தே பவத்தே ஸதி பஞ்ஹகாலோ ந ஹோதி. ஸம்மாதி வயஸ்ஸ, பியவசனாலபனமேதங். ரதீனந்தி பஞ்சகாமகு³ணரதீனங்.
Tattha kassapevaṃ gate satīti kassapagotta evaṃ tava citte pavatte sati pañhakālo na hoti. Sammāti vayassa, piyavacanālapanametaṃ. Ratīnanti pañcakāmaguṇaratīnaṃ.
ஏவங் வத்வா அலம்பு³ஸா சிந்தேஸி – ‘‘நாயங் மயி டி²தாய ஹத்த²பாஸங் ஆக³மிஸ்ஸதி, க³ச்ச²ந்தீ விய ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா இத்தி²மாயாகுஸலதாய தாபஸங் அனுபஸங்கமித்வா ஆக³தமக்³கா³பி⁴முகீ² பாயாஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –
Evaṃ vatvā alambusā cintesi – ‘‘nāyaṃ mayi ṭhitāya hatthapāsaṃ āgamissati, gacchantī viya bhavissāmī’’ti. Sā itthimāyākusalatāya tāpasaṃ anupasaṅkamitvā āgatamaggābhimukhī pāyāsi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
121.
121.
‘‘இத³ங் வத்வான பக்காமி, அச்ச²ரா காமவண்ணினீ;
‘‘Idaṃ vatvāna pakkāmi, accharā kāmavaṇṇinī;
மிஸ்ஸா மிஸ்ஸிதுமிச்ச²ந்தீ, இஸிஸிங்க³ங் அலம்பு³ஸா’’தி.
Missā missitumicchantī, isisiṅgaṃ alambusā’’ti.
அத² நங் தாபஸோ க³ச்ச²ந்திங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் க³ச்ச²தீ’’தி அத்தனோ த³ந்த⁴பரக்கமங் மந்த³க³மனங் சி²ந்தி³த்வா வேகே³ன தா⁴வித்வா கேஸேஸு ஹத்தே²ன பராமஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –
Atha naṃ tāpaso gacchantiṃ disvā ‘‘ayaṃ gacchatī’’ti attano dandhaparakkamaṃ mandagamanaṃ chinditvā vegena dhāvitvā kesesu hatthena parāmasi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
122.
122.
‘‘ஸோ ச வேகே³ன நிக்க²ம்ம, செ²த்வா த³ந்த⁴பரக்கமங்;
‘‘So ca vegena nikkhamma, chetvā dandhaparakkamaṃ;
தமுத்தமாஸு வேணீஸு, அஜ்ஜ²ப்பத்தோ பராமஸி.
Tamuttamāsu veṇīsu, ajjhappatto parāmasi.
123.
123.
‘‘தமுதா³வத்த கல்யாணீ, பலிஸ்ஸஜி ஸுஸோப⁴னா;
‘‘Tamudāvatta kalyāṇī, palissaji susobhanā;
சவிதம்ஹி ப்³ரஹ்மசரியா, யதா² தங் அத² தோஸிதா.
Cavitamhi brahmacariyā, yathā taṃ atha tositā.
124.
124.
‘‘மனஸா அக³மா இந்த³ங், வஸந்தங் நந்த³னே வனே;
‘‘Manasā agamā indaṃ, vasantaṃ nandane vane;
தஸ்ஸா ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, மக⁴வா தே³வகுஞ்ஜரோ.
Tassā saṅkappamaññāya, maghavā devakuñjaro.
125.
125.
‘‘பல்லங்கங் பஹிணீ கி²ப்பங், ஸோவண்ணங் ஸோபவாஹனங்;
‘‘Pallaṅkaṃ pahiṇī khippaṃ, sovaṇṇaṃ sopavāhanaṃ;
ஸஉத்தரச்ச²த³பஞ்ஞாஸங், ஸஹஸ்ஸபடியத்த²தங்.
Sauttaracchadapaññāsaṃ, sahassapaṭiyatthataṃ.
126.
126.
‘‘தமேனங் தத்த² தா⁴ரேஸி, உரே கத்வான ஸோப⁴னா;
‘‘Tamenaṃ tattha dhāresi, ure katvāna sobhanā;
யதா² ஏகமுஹுத்தங்வ, தீணி வஸ்ஸானி தா⁴ரயி.
Yathā ekamuhuttaṃva, tīṇi vassāni dhārayi.
127.
127.
‘‘விமதோ³ தீஹி வஸ்ஸேஹி, பபு³ஜ்ஜி²த்வான ப்³ராஹ்மணோ;
‘‘Vimado tīhi vassehi, pabujjhitvāna brāhmaṇo;
அத்³த³ஸாஸி ஹரிதருக்கே², ஸமந்தா அக்³கி³யாயனங்.
Addasāsi haritarukkhe, samantā aggiyāyanaṃ.
128.
128.
‘‘நவபத்தவனங் பு²ல்லங், கோகிலக்³க³ணகோ⁴ஸிதங்;
‘‘Navapattavanaṃ phullaṃ, kokilaggaṇaghositaṃ;
ஸமந்தா பவிலோகெத்வா, ருத³ங் அஸ்ஸூனி வத்தயி.
Samantā paviloketvā, rudaṃ assūni vattayi.
129.
129.
‘‘ந ஜுஹே ந ஜபே மந்தே, அக்³கி³ஹுத்தங் பஹாபிதங்;
‘‘Na juhe na jape mante, aggihuttaṃ pahāpitaṃ;
கோ நு மே பாரிசரியாய, புப்³பே³ சித்தங் பலோப⁴யி.
Ko nu me pāricariyāya, pubbe cittaṃ palobhayi.
130.
130.
‘‘அரஞ்ஞே மே விஹரதோ, யோ மே தேஜா ஹ ஸம்பு⁴தங்;
‘‘Araññe me viharato, yo me tejā ha sambhutaṃ;
நானாரதனபரிபூரங், நாவங்வ க³ண்ஹி அண்ணவே’’தி.
Nānāratanaparipūraṃ, nāvaṃva gaṇhi aṇṇave’’ti.
தத்த² அஜ்ஜ²ப்பத்தோதி ஸம்பத்தோ. தமுதா³வத்த கல்யாணீதி தங் கேஸே பராமஸித்வா டி²தங் இஸிங் உதா³வத்தித்வா நிவத்தித்வா கல்யாணத³ஸ்ஸனா ஸா ஸுட்டு² ஸோப⁴னா. பலிஸ்ஸஜீதி ஆலிங்கி³. சவிதம்ஹி ப்³ரஹ்மசரியா, யதா² தங் அத² தோஸிதாதி, பி⁴க்க²வே, தஸ்ஸ இஸினோ தாவதே³வ ஜா²னங் அந்தரதா⁴யி. தஸ்மிங் தம்ஹா ஜா²னா ப்³ரஹ்மசரியா சவிதே யதா² தங் ஸக்கேன பத்தி²தங், ததே²வ அஹோஸி. அத² ஸக்கஸ்ஸ பத்த²னாய ஸமித்³த⁴பா⁴வங் விதி³த்வா ஸா தே³வகஞ்ஞா தோஸிதா, தஸ்ஸ தேன ப்³ரஹ்மசரியவினாஸேன ஸஞ்ஜனிதபீதிபாமோஜ்ஜாதி அத்தோ².
Tattha ajjhappattoti sampatto. Tamudāvatta kalyāṇīti taṃ kese parāmasitvā ṭhitaṃ isiṃ udāvattitvā nivattitvā kalyāṇadassanā sā suṭṭhu sobhanā. Palissajīti āliṅgi. Cavitamhi brahmacariyā, yathā taṃ atha tositāti, bhikkhave, tassa isino tāvadeva jhānaṃ antaradhāyi. Tasmiṃ tamhā jhānā brahmacariyā cavite yathā taṃ sakkena patthitaṃ, tatheva ahosi. Atha sakkassa patthanāya samiddhabhāvaṃ viditvā sā devakaññā tositā, tassa tena brahmacariyavināsena sañjanitapītipāmojjāti attho.
மனஸா அக³மாதி ஸா தங் ஆலிங்கி³த்வா டி²தா ‘‘அஹோ வத ஸக்கோ பல்லங்கங் மே பேஸெய்யா’’தி ஏவங் பவத்தேன மனஸா இந்த³ங் அக³மா. நந்த³னே வனேதி நந்தி³ஜனநஸமத்த²தாய நந்த³னவனஸங்கா²தே தாவதிங்ஸப⁴வனே வஸந்தங். தே³வகுஞ்ஜரோதி தே³வஸெட்டோ² . பஹிணீதி பேஸேஸி. ‘‘பாஹிணீ’’திபி பாடோ². ஸோபவாஹனந்தி ஸபரிவாரங். ஸஉத்தரச்ச²த³பஞ்ஞாஸந்தி பஞ்ஞாஸாய உத்தரச்ச²தே³ஹி படிச்சா²தி³தங். ஸஹஸ்ஸபடியத்த²தந்தி ஸஹஸ்ஸதி³ப்³ப³கோஜவத்த²தங். தமேனங் தத்தா²தி தங் இஸிஸிங்க³ங் தத்த² தி³ப்³ப³பல்லங்கே நிஸின்னா ஸா உரே கத்வா தா⁴ரேஸி. தீணி வஸ்ஸானீதி ஏகமுஹுத்தங் விய மனுஸ்ஸக³ணனாய தீணி வஸ்ஸானி தங் உரே நிபஜ்ஜாபெத்வா தத்த² நிஸின்னா தா⁴ரேஸி.
Manasā agamāti sā taṃ āliṅgitvā ṭhitā ‘‘aho vata sakko pallaṅkaṃ me peseyyā’’ti evaṃ pavattena manasā indaṃ agamā. Nandane vaneti nandijananasamatthatāya nandanavanasaṅkhāte tāvatiṃsabhavane vasantaṃ. Devakuñjaroti devaseṭṭho . Pahiṇīti pesesi. ‘‘Pāhiṇī’’tipi pāṭho. Sopavāhananti saparivāraṃ. Sauttaracchadapaññāsanti paññāsāya uttaracchadehi paṭicchāditaṃ. Sahassapaṭiyatthatanti sahassadibbakojavatthataṃ. Tamenaṃ tatthāti taṃ isisiṅgaṃ tattha dibbapallaṅke nisinnā sā ure katvā dhāresi. Tīṇi vassānīti ekamuhuttaṃ viya manussagaṇanāya tīṇi vassāni taṃ ure nipajjāpetvā tattha nisinnā dhāresi.
விமதோ³தி நிம்மதோ³ விக³தஸஞ்ஞபா⁴வோ. ஸோ ஹி தீணி ஸங்வச்ச²ரானி விஸஞ்ஞோ ஸயித்வா பச்சா² படிலத்³த⁴ஸஞ்ஞோ பபு³ஜ்ஜி². தஸ்மிங் பபு³ஜ்ஜ²மானே ஹத்தா²தி³ப²ந்த³னங் தி³ஸ்வாவ அலம்பு³ஸா தஸ்ஸ பபு³ஜ்ஜ²னபா⁴வங் ஞத்வா பல்லங்கங் அந்தரதா⁴பெத்வா ஸயம்பி அந்தரஹிதா அட்டா²ஸி. அத்³த³ஸாஸீதி ஸோ அஸ்ஸமபத³ங் ஓலோகெந்தோ ‘‘கேன நு கொ²ம்ஹி ஸீலவினாஸங் பாபிதோ’’தி சிந்தெத்வா மஹந்தேன ஸத்³தே³ன பரிதே³வமானோ அத்³த³ஸாஸி. ஹரிதருக்கே²தி அக்³கி³யாயனஸங்கா²தங் அக்³கி³ஸாலங் ஸமந்தா பரிவாரெத்வா டி²தே ஹரிதபத்தருக்கே². நவபத்தவனந்தி தருணேஹி நவபத்தேஹி ஸஞ்ச²ன்னங் வனங். ருத³ந்தி பரிதே³வந்தோ.
Vimadoti nimmado vigatasaññabhāvo. So hi tīṇi saṃvaccharāni visañño sayitvā pacchā paṭiladdhasañño pabujjhi. Tasmiṃ pabujjhamāne hatthādiphandanaṃ disvāva alambusā tassa pabujjhanabhāvaṃ ñatvā pallaṅkaṃ antaradhāpetvā sayampi antarahitā aṭṭhāsi. Addasāsīti so assamapadaṃ olokento ‘‘kena nu khomhi sīlavināsaṃ pāpito’’ti cintetvā mahantena saddena paridevamāno addasāsi. Haritarukkheti aggiyāyanasaṅkhātaṃ aggisālaṃ samantā parivāretvā ṭhite haritapattarukkhe. Navapattavananti taruṇehi navapattehi sañchannaṃ vanaṃ. Rudanti paridevanto.
ந ஜுஹே ந ஜபே மந்தேதி அயமஸ்ஸ பரிதே³வனகா³தா². பஹாபிதந்தி ஹாபிதங், ப-காரோ உபஸக்³க³மத்தங். பாரிசரியாயாதி கோ நு கிலேஸபாரிசரியாய இதோ புப்³பே³ மம சித்தங் பலோப⁴யீதி பரிதே³வதி. யோ மே தேஜா ஹ ஸம்பு⁴தந்தி ஹ-காரோ நிபாதமத்தங். யோ மம ஸமணதேஜேன ஸம்பூ⁴தங் ஜா²னகு³ணங் நானாரதனபரிபுண்ணங் மஹந்தங் மஹண்ணவே நாவங் விய க³ண்ஹி, வினாஸங் பாபேஸி, கோ நாமேஸோதி பரிதே³வதீதி.
Najuhe na jape manteti ayamassa paridevanagāthā. Pahāpitanti hāpitaṃ, pa-kāro upasaggamattaṃ. Pāricariyāyāti ko nu kilesapāricariyāya ito pubbe mama cittaṃ palobhayīti paridevati. Yo me tejā ha sambhutanti ha-kāro nipātamattaṃ. Yo mama samaṇatejena sambhūtaṃ jhānaguṇaṃ nānāratanaparipuṇṇaṃ mahantaṃ mahaṇṇave nāvaṃ viya gaṇhi, vināsaṃ pāpesi, ko nāmesoti paridevatīti.
தங் ஸுத்வா அலம்பு³ஸா சிந்தேஸி – ‘‘ஸசாஹங் ந கதெ²ஸ்ஸாமி, அயங் மே அபி⁴ஸபிஸ்ஸதி, ஹந்த³ஸ்ஸ கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா தி³ஸ்ஸமானேன காயேன ட²த்வா கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā alambusā cintesi – ‘‘sacāhaṃ na kathessāmi, ayaṃ me abhisapissati, handassa kathessāmī’’ti. Sā dissamānena kāyena ṭhatvā gāthamāha –
131.
131.
‘‘அஹங் தே பாரிசரியாய, தே³வராஜேன பேஸிதா;
‘‘Ahaṃ te pāricariyāya, devarājena pesitā;
அவதி⁴ங் சித்தங் சித்தேன, பமாதோ³ த்வங் ந பு³ஜ்ஜ²ஸீ’’தி.
Avadhiṃ cittaṃ cittena, pamādo tvaṃ na bujjhasī’’ti.
ஸோ தஸ்ஸா கத²ங் ஸுத்வா பிதரா தி³ன்னஓவாத³ங் ஸரித்வா ‘‘பிது வசனங் அகத்வா மஹாவினாஸங் பத்தொம்ஹீ’’தி பரிதே³வந்தோ சதஸ்ஸோ கா³தா²யோ அபா⁴ஸி –
So tassā kathaṃ sutvā pitarā dinnaovādaṃ saritvā ‘‘pitu vacanaṃ akatvā mahāvināsaṃ pattomhī’’ti paridevanto catasso gāthāyo abhāsi –
132.
132.
‘‘இமானி கிர மங் தாதோ, கஸ்ஸபோ அனுஸாஸதி;
‘‘Imāni kira maṃ tāto, kassapo anusāsati;
கமலாஸதி³ஸித்தி²யோ, தாயோ பு³ஜ்ஜே²ஸி மாணவ.
Kamalāsadisitthiyo, tāyo bujjhesi māṇava.
133.
133.
‘‘உரேக³ண்டா³யோ பு³ஜ்ஜே²ஸி, தாயோ பு³ஜ்ஜே²ஸி மாணவ;
‘‘Uregaṇḍāyo bujjhesi, tāyo bujjhesi māṇava;
இச்சானுஸாஸி மங் தாதோ, யதா² மங் அனுகம்பகோ.
Iccānusāsi maṃ tāto, yathā maṃ anukampako.
134.
134.
‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் நாகங், பிது வுத்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;
‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ nākaṃ, pitu vuddhassa sāsanaṃ;
அரஞ்ஞே நிம்மனுஸ்ஸம்ஹி, ஸ்வஜ்ஜ ஜா²யாமி ஏககோ.
Araññe nimmanussamhi, svajja jhāyāmi ekako.
135.
135.
‘‘ஸோஹங் ததா² கரிஸ்ஸாமி, தி⁴ரத்து² ஜீவிதேன மே;
‘‘Sohaṃ tathā karissāmi, dhiratthu jīvitena me;
புன வா தாதி³ஸோ ஹெஸ்ஸங், மரணங் மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.
Puna vā tādiso hessaṃ, maraṇaṃ me bhavissatī’’ti.
தத்த² இமானீதி இமானி வசனானி. கமலாஸதி³ஸித்தி²யோதி கமலா வுச்சதி நாரிபுப்ப²லதா, தாஸங் புப்ப²ஸதி³ஸா இத்தி²யோ. தாயோ பு³ஜ்ஜே²ஸி மாணவாதி மாணவ த்வங் தாயோ ஜானெய்யாஸி, ஞத்வா த³ஸ்ஸனபத²ங் அக³ந்த்வா பலாபெய்யாஸீதி யானி ஏவரூபானி வசனானி ததா³ மங் தாதோ அனுஸாஸதி, இமானி கிர தானீதி. உரேக³ண்டா³யோதி உரம்ஹி த்³வீஹி க³ண்டே³ஹி ஸமன்னாக³தா. தாயோ பு³ஜ்ஜே²ஸி, மாணவாதி, மாணவ, தாயோ அத்தனோ வஸங் க³தே வினாஸங் பாபெந்தீதி த்வங் ஜானெய்யாஸி. நாகந்தி நாகரிங். ஜா²யாமீதி பஜ்ஜா²யாமி பரிதே³வாமி. தி⁴ரத்து² ஜீவிதேன மேதி தி⁴ரத்து² க³ரஹிதங் மம ஜீவிதங், ஜீவிதேன மே கோ அத்தோ². புன வாதி ததா² கரிஸ்ஸாமி, யதா² புன வா தாதி³ஸோ ப⁴விஸ்ஸாமி, நட்ட²ங் ஜா²னங் உப்பாதெ³த்வா வீதராகோ³ ப⁴விஸ்ஸாமி, மரணங் வா மே ப⁴விஸ்ஸதீதி.
Tattha imānīti imāni vacanāni. Kamalāsadisitthiyoti kamalā vuccati nāripupphalatā, tāsaṃ pupphasadisā itthiyo. Tāyo bujjhesi māṇavāti māṇava tvaṃ tāyo jāneyyāsi, ñatvā dassanapathaṃ agantvā palāpeyyāsīti yāni evarūpāni vacanāni tadā maṃ tāto anusāsati, imāni kira tānīti. Uregaṇḍāyoti uramhi dvīhi gaṇḍehi samannāgatā. Tāyo bujjhesi, māṇavāti, māṇava, tāyo attano vasaṃ gate vināsaṃ pāpentīti tvaṃ jāneyyāsi. Nākanti nākariṃ. Jhāyāmīti pajjhāyāmi paridevāmi. Dhiratthu jīvitena meti dhiratthu garahitaṃ mama jīvitaṃ, jīvitena me ko attho. Puna vāti tathā karissāmi, yathā puna vā tādiso bhavissāmi, naṭṭhaṃ jhānaṃ uppādetvā vītarāgo bhavissāmi, maraṇaṃ vā me bhavissatīti.
ஸோ காமராக³ங் பஹாய புன ஜா²னங் உப்பாதே³ஸி. அத²ஸ்ஸ ஸமணதேஜங் தி³ஸ்வா ஜா²னஸ்ஸ ச உப்பாதி³தபா⁴வங் ஞத்வா அலம்பு³ஸா பீ⁴தா க²மாபேஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² த்³வே கா³தா²யோ அபா⁴ஸி –
So kāmarāgaṃ pahāya puna jhānaṃ uppādesi. Athassa samaṇatejaṃ disvā jhānassa ca uppāditabhāvaṃ ñatvā alambusā bhītā khamāpesi. Tamatthaṃ pakāsento satthā dve gāthāyo abhāsi –
136.
136.
‘‘தஸ்ஸ தேஜங் வீரியஞ்ச, தி⁴திங் ஞத்வா அவட்டி²தங்;
‘‘Tassa tejaṃ vīriyañca, dhitiṃ ñatvā avaṭṭhitaṃ;
ஸிரஸா அக்³க³ஹீ பாதே³, இஸிஸிங்க³ங் அலம்பு³ஸா.
Sirasā aggahī pāde, isisiṅgaṃ alambusā.
137.
137.
‘‘மா மே குஜ்ஜ² மஹாவீர, மா மே குஜ்ஜ² மஹாஇஸே;
‘‘Mā me kujjha mahāvīra, mā me kujjha mahāise;
மஹா அத்தோ² மயா சிண்ணோ, தித³ஸானங் யஸஸ்ஸினங்;
Mahā attho mayā ciṇṇo, tidasānaṃ yasassinaṃ;
தயா பகம்பிதங் ஆஸி, ஸப்³ப³ங் தே³வபுரங் ததா³’’தி.
Tayā pakampitaṃ āsi, sabbaṃ devapuraṃ tadā’’ti.
அத² நங் ஸோ ‘‘க²மாமி தே, ப⁴த்³தே³, யதா²ஸுக²ங் க³ச்சா²’’தி விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ கா³த²மாஹ –
Atha naṃ so ‘‘khamāmi te, bhadde, yathāsukhaṃ gacchā’’ti vissajjento gāthamāha –
138.
138.