Știință

    Albinele au suferit o extincţie în masă odată cu dinozaurii


    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din New Hampshire, din Marea Britanie, au studiat o extincţie a albinelor ce a avut loc acum 65 milioane de ani, concomitent cu dispariţia dinozaurilor şi a multor plante cu flori. Ei au modelat o extincţie în masa în grupul albinelor Xylocopinae sau albine tâmplar, la sfârşitul Cretacicului şi începutul epocii Paleogen, cunoscută ca limita K-T.



    Albina tâmplar. Foto: Wikimedia Commons/Alvesgaspar.


    Studiile anterioare au arătat că atunci au dispărut masiv plantele cu flori şi deci şi albinele care depind de aceste flori. Însă, spre deosebire de dinozauri, există prea puţine fosile de albine. Această lipsă a fost depăşită de cercetători prin analiza AND-ului din patru grupuri diferite de albine, 230 de specii de pe patru continente.

    Combinarea înregistrărilor fosile cu analiza AND-ului a făcut posibilă conceperea de modele care să arate ce legături există între grupuri şi cât de vechi sunt.

    Analizele au spus că ceva s-a întâmplat în toate grupurile în acelaşi timp şi exact când au dispărut dinozaurii.

    Albinele tâmplar sunt răspândite pe tot globul. Numele lor vine de la faptul că îşi fac cuibul în scorburi, în lemne uscate, bambus sau structuri de lemn şi folosesc bucăţele mici de lemn pentru a construi pereţii celulelor din cuib.

    Sunt un polenizator important pentru florile de câmp. Din cauza mărimii şi culorii sunt adesea confundate cu bondarii. Sunt niste albine destul de docile, nu înţeapă decât provocate.

    GH. MANOIU | 22 NOIEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetările Departamentului de Biologie Cognitivă de la Universitatea din Viena arată că, corbii pot rezolva sarcini care necesită atât coordonare cât şi cooperare, abilităţi despre care se credea că le au doar oamenii, cimpanzeii şi elefanţii.
    Oamenii de ştiinţă spanioli au cerut interzicerea medicamentului diclofenac în medicina veterinară, având în vedere efectul său mortal asupra păsărilor necrofage. Diclofenacul este un medicament antiinflamator autorizat în martie 2013 pentru uz veterinar.
    Kiwi, emblema Noii Zeelande, pasărea nocturnă care nu poate zbura, nu este urmaşul pitic al unui strămoş indepărtat, ci al unei păsări ce a migrat din Australia, spun cercetătorii de la Flinders University.
    O echipă de experţi a stabilit că Pământul se îndreaptă spre ziua de 25 de ore, pe măsură ce mişcarea sa pe orbită încetineşte.
    O expediţie internaţională care fora în planşeul Oceanului Indian, pentru a ajunge sub scoarţa Pământului, s-a încheiat fără să-şi atingă ţelul.
    Oamenii de ştiinţă de la laboratoarele LIGO au confirmat existenţa undelor gravitaţionale despre care Albert Einstein vorbea acum o sută de ani.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact