News / Știință |
Algoritm pentru a estima lumina absorbită de piele
La Facultatea de Filosofie, Științe și Litere din Ribeirão Preto, din Brazilia, cercetătorii de la Departamentul de Fizică au analizat țesuturi umane de diferite nuanțe obținute în timpul intervențiilor chirurgicale și au constatat că lumina nu poate trece de pielea mai închisă la culoare, la o intensitate mare, ceea ce poate afecta terapiile și, de asemenea, diagnosticul.
Rezultatele cercetării, propun un algoritm de estimare a absorbției luminii de către piele în funcție de pigmentarea acesteia.
În procedurile de diagnostic și terapeutice care implică radiații optice, adică lumină furnizată de lămpi, lasere sau LED-uri, efectele sunt dependente de cantitatea de lumină pe care o oferă echipamentul.
Deci, o procedură care utilizează lasere roșii și infraroșii pentru a reduce durerea sau pentru a reduce inflamația trebuie să furnizeze o anumită cantitate de lumină sub piele pentru a obține acest efect.
Aceste proceduri sunt utilizate în mod regulat în cabinetele stomatologice și fizioterapeutice și sunt cunoscute în mod popular ca fotobiomodulație.
Dacă pacientul are pielea mai pigmentată, acest pigment, care este melanina, va absorbi și va bloca transmiterea luminii sub piele și, în consecință, efectul poate să nu fie atins.
O soluție este să iradiezi mai mult timp sau cu o putere mai mare a luminii, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil.
Cercetarea a măsurat culoarea pielii, calculând un indicator numit adâncimea de penetrare optică.
S-a luat în considerare coeficientul de absorbție al pielii, care indică cât de multă lumină este absorbită de cromofori, care sunt molecule ale pielii sensibile la lumină, cum ar fi melanina, și coeficientul de împrăștiere, care indică cât de multă lumină se împrăștie și nu pătrunde în piele.
Acest studiu este important pentru că indică faptul că lumina nu poate atinge o intensitate ridicată pe pielea întunecată, limitând potențial tratamentele pe bază de lumină, cum ar fi fotomodularea, fotoacustica sau oximetria.
În lucrarea publicată în Journal of the Optical Society of America, cercetătorii prezintă un model matematic, creat din date experimentale, pentru a fi utilizat într-un algoritm care poate estima absorbția luminii în funcție de culoarea pielii.
Acest lucru poate ajuta la estimarea fluenței necesare în unele tratamente și poate reduce erorile echipamentelor.