Nutriție |
Alimentele ultraprocesate, sursă de proteine în dieta veganilor
Veganismul este un stil de viață în care o persoană nu consumă niciun produs de origine animală, nu poartă îmbrăcăminte de origine animală și nu foloseşte produse de înfrumusețare testate pe animale. Când vorbim exclusiv despre alimente, dieta se numeşte vegetarianism strict.
În aceste cazuri, există o mare îngrijorare cu privire la cantitatea de proteine ingerată.
Cercetările efectuate la Facultatea de Medicină din Universitatea Sao Paulo, Brazilia, au arătat că cantitatea de proteine consumată de vegetarieni stricţi este adecvată, dar se bazează pe consumul de alimente ultraprocesate.
Dintre cei peste 500 de participanți la studiu, consumul mediu de proteine a fost de 1,12 grame pe kilogram de greutate corporală, o valoare care atinge și depășește recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, care este de 0,8 până la 1,0 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală.
Cu toate acestea, pentru a atinge aportul de proteine recomandat vegetarienii stricti apelează la alimente ultraprocesate, în special la proteina texturată din soia – care trece printr-o etapă numită extrudare, motiv pentru care este considerată ultraprocesată – și suplimentele proteice pe bază de proteine vegetale.
Cercetarea a mai analizat dacă vegetarienii stricti ingerează cantități adecvate de aminoacizi esențiali – molecule care formează proteine, dar care nu sunt produse de organism și au funcții specifice în metabolism. Ca și în cazul proteinelor, adecvarea a fost mai mare de 90%.
Dietele participanților au fost analizate pe baza jurnalelor alimentare.
Chiar și în funcție de consumul de alimente ultraprocesate pentru a ajunge la cantitatea adecvată de proteine ingerată, 66% dintre caloriile ingerate de vegetarienii stricţi provin din alimente proaspete, alimente care nu suferă modificări pentru a fi consumate și alimente minim procesate – care au suferit doar procese care nu implică adăugarea de sare, grăsimi, zahăr sau alte substanțe.
Procentul de calorii provenind din alimente ultraprocesate în dieta participanților la studiu a fost de 13%.
În plus, deși alimente precum proteina texturată din soia sunt clasificate drept ultraprocesate, datorită proceselor la care sunt supuse și compoziției lor, unii cercetători susțin că ele diferă de alimentele ultraprocesate cunoscute pentru pericolele lor pentru sănătate, deoarece nu conțin sare adăugată, zahăr și grăsimi.
Piața ultraprocesatelor este în creștere în varietate, iar alimentele care vizează vegetarianismul strict nu fac excepție.