Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[156] 6. அலீனசித்தஜாதகவண்ணனா
[156] 6. Alīnacittajātakavaṇṇanā
அலீனசித்தங் நிஸ்ஸாயாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஒஸ்ஸட்ட²வீரியங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஏகாத³ஸனிபாதே ஸங்வரஜாதகே (ஜா॰ 1.11.97 ஆத³யோ) ஆவிப⁴விஸ்ஸதி. ஸோ பன பி⁴க்கு² ஸத்தா²ரா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், பி⁴க்கு², வீரியங் ஒஸ்ஸஜீ’’தி வுத்தே ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘நனு த்வங், பி⁴க்கு², புப்³பே³ வீரியங் அவிஸ்ஸஜ்ஜெத்வா மங்ஸபேஸிஸதி³ஸஸ்ஸ த³ஹரகுமாரஸ்ஸ த்³வாத³ஸயோஜனிகே பா³ராணஸினக³ரே ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா அதா³ஸி, இதா³னி கஸ்மா ஏவரூபே ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா வீரியங் ஒஸ்ஸஜஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Alīnacittaṃ nissāyāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ossaṭṭhavīriyaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Vatthu ekādasanipāte saṃvarajātake (jā. 1.11.97 ādayo) āvibhavissati. So pana bhikkhu satthārā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, vīriyaṃ ossajī’’ti vutte ‘‘saccaṃ, bhagavā’’ti āha. Atha naṃ satthā ‘‘nanu tvaṃ, bhikkhu, pubbe vīriyaṃ avissajjetvā maṃsapesisadisassa daharakumārassa dvādasayojanike bārāṇasinagare rajjaṃ gahetvā adāsi, idāni kasmā evarūpe sāsane pabbajitvā vīriyaṃ ossajasī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே பா³ராணஸிதோ அவிதூ³ரே வட்³ட⁴கீகா³மோ அஹோஸி, தத்த² பஞ்சஸதா வட்³ட⁴கீ வஸந்தி. தே நாவாய உபரிஸோதங் க³ந்த்வா அரஞ்ஞே கே³ஹஸம்பா⁴ரதா³ரூனி கொட்டெத்வா தத்தே²வ ஏகபூ⁴மிகத்³விபூ⁴மிகாதி³பே⁴தே³ கே³ஹஸம்பா⁴ரே ஸஜ்ஜெத்வா த²ம்ப⁴தோ பட்டா²ய ஸப்³ப³தா³ரூஸு ஸஞ்ஞங் கத்வா நதீ³தீரங் நெத்வா நாவங் ஆரோபெத்வா அனுஸோதேன நக³ரங் ஆக³ந்த்வா யே யாதி³ஸானி கே³ஹானி ஆகங்க²ந்தி, தேஸங் தாதி³ஸானி கத்வா கஹாபணே க³ஹெத்வா புன தத்தே²வ க³ந்த்வா கே³ஹஸம்பா⁴ரே ஆஹரந்தி. ஏவங் தேஸங் ஜீவிகங் கப்பெந்தானங் ஏகஸ்மிங் காலே க²ந்தா⁴வாரங் ப³ந்தி⁴த்வா தா³ரூனி கொட்டெந்தானங் அவிதூ³ரே ஏகோ ஹத்தீ² க²தி³ரகா²ணுகங் அக்கமி. தஸ்ஸ ஸோ கா²ணுகோ பாத³ங் விஜ்ஜி², ப³லவவேத³னா வத்தந்தி, பாதோ³ உத்³து⁴மாயித்வா புப்³ப³ங் க³ண்ஹி. ஸோ வேத³னாப்பத்தோ தேஸங் தா³ருகொட்டனஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘இமே வட்³ட⁴கீ நிஸ்ஸாய மய்ஹங் ஸொத்தி² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி மஞ்ஞமானோ தீஹி பாதே³ஹி தேஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா அவிதூ³ரே நிபஜ்ஜி, வட்³ட⁴கீ தங் உத்³து⁴மாதபாத³ங் தி³ஸ்வா உபஸங்கமித்வா பாதே³ கா²ணுகங் தி³ஸ்வா திகி²ணவாஸியா கா²ணுகஸ்ஸ ஸமந்ததோ ஓதி⁴ங் த³த்வா ரஜ்ஜுயா ப³ந்தி⁴த்வா ஆகட்³ட⁴ந்தா கா²ணுங் நீஹரித்வா புப்³ப³ங் மோசெத்வா உண்ஹோத³கேன தோ⁴வித்வா தத³னுரூபேஹி பே⁴ஸஜ்ஜேஹி மக்கெ²த்வா நசிரஸ்ஸேவ வணங் பா²ஸுகங் கரிங்ஸு.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bārāṇasito avidūre vaḍḍhakīgāmo ahosi, tattha pañcasatā vaḍḍhakī vasanti. Te nāvāya uparisotaṃ gantvā araññe gehasambhāradārūni koṭṭetvā tattheva ekabhūmikadvibhūmikādibhede gehasambhāre sajjetvā thambhato paṭṭhāya sabbadārūsu saññaṃ katvā nadītīraṃ netvā nāvaṃ āropetvā anusotena nagaraṃ āgantvā ye yādisāni gehāni ākaṅkhanti, tesaṃ tādisāni katvā kahāpaṇe gahetvā puna tattheva gantvā gehasambhāre āharanti. Evaṃ tesaṃ jīvikaṃ kappentānaṃ ekasmiṃ kāle khandhāvāraṃ bandhitvā dārūni koṭṭentānaṃ avidūre eko hatthī khadirakhāṇukaṃ akkami. Tassa so khāṇuko pādaṃ vijjhi, balavavedanā vattanti, pādo uddhumāyitvā pubbaṃ gaṇhi. So vedanāppatto tesaṃ dārukoṭṭanasaddaṃ sutvā ‘‘ime vaḍḍhakī nissāya mayhaṃ sotthi bhavissatī’’ti maññamāno tīhi pādehi tesaṃ santikaṃ gantvā avidūre nipajji, vaḍḍhakī taṃ uddhumātapādaṃ disvā upasaṅkamitvā pāde khāṇukaṃ disvā tikhiṇavāsiyā khāṇukassa samantato odhiṃ datvā rajjuyā bandhitvā ākaḍḍhantā khāṇuṃ nīharitvā pubbaṃ mocetvā uṇhodakena dhovitvā tadanurūpehi bhesajjehi makkhetvā nacirasseva vaṇaṃ phāsukaṃ kariṃsu.
ஹத்தீ² அரோகோ³ ஹுத்வா சிந்தேஸி – ‘‘மயா இமே வட்³ட⁴கீ நிஸ்ஸாய ஜீவிதங் லத்³த⁴ங், இதா³னி தேஸங் மயா உபகாரங் காதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ ததோ பட்டா²ய வட்³ட⁴கீஹி ஸத்³தி⁴ங் ருக்கே² நீஹரதி, தச்செ²ந்தானங் பரிவத்தெத்வா தே³தி, வாஸிஆதீ³னி உபஸங்ஹரதி, ஸொண்டா³ய வேடெ²த்வா காளஸுத்தகோடியங் க³ண்ஹாதி. வட்³ட⁴கீபிஸ்ஸ போ⁴ஜனவேலாய ஏகேகங் பிண்ட³ங் தெ³ந்தா பஞ்ச பிண்ட³ஸதானி தெ³ந்தி. தஸ்ஸ பன ஹத்தி²ஸ்ஸ புத்தோ ஸப்³ப³ஸேதோ ஹத்தா²ஜானீயபோதகோ அத்தி², தேனஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அஹங் ஏதரஹி மஹல்லகோ. இதா³னி மயா இமேஸங் வட்³ட⁴கீனங் கம்மகரணத்தாய புத்தங் த³த்வா க³ந்துங் வட்டதீ’’தி. ஸோ வட்³ட⁴கீனங் அனாசிக்கி²த்வாவ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா புத்தங் ஆனெத்வா ‘‘அயங் ஹத்தி²போதகோ மம புத்தோ, தும்ஹேஹி மய்ஹங் ஜீவிதங் தி³ன்னங், அஹங் வோ வேஜ்ஜவேதனத்தா²ய இமங் த³ம்மி, அயங் தும்ஹாகங் இதோ பட்டா²ய கம்மானி கரிஸ்ஸதீ’’தி வத்வா ‘‘இதோ பட்டா²ய, புத்தக, யங் மயா கத்தப்³ப³ங் கம்மங், தங் த்வங் கரோஹீ’’தி புத்தங் ஓவதி³த்வா வட்³ட⁴கீனங் த³த்வா ஸயங் அரஞ்ஞங் பாவிஸி.
Hatthī arogo hutvā cintesi – ‘‘mayā ime vaḍḍhakī nissāya jīvitaṃ laddhaṃ, idāni tesaṃ mayā upakāraṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti. So tato paṭṭhāya vaḍḍhakīhi saddhiṃ rukkhe nīharati, tacchentānaṃ parivattetvā deti, vāsiādīni upasaṃharati, soṇḍāya veṭhetvā kāḷasuttakoṭiyaṃ gaṇhāti. Vaḍḍhakīpissa bhojanavelāya ekekaṃ piṇḍaṃ dentā pañca piṇḍasatāni denti. Tassa pana hatthissa putto sabbaseto hatthājānīyapotako atthi, tenassa etadahosi – ‘‘ahaṃ etarahi mahallako. Idāni mayā imesaṃ vaḍḍhakīnaṃ kammakaraṇattāya puttaṃ datvā gantuṃ vaṭṭatī’’ti. So vaḍḍhakīnaṃ anācikkhitvāva araññaṃ pavisitvā puttaṃ ānetvā ‘‘ayaṃ hatthipotako mama putto, tumhehi mayhaṃ jīvitaṃ dinnaṃ, ahaṃ vo vejjavetanatthāya imaṃ dammi, ayaṃ tumhākaṃ ito paṭṭhāya kammāni karissatī’’ti vatvā ‘‘ito paṭṭhāya, puttaka, yaṃ mayā kattabbaṃ kammaṃ, taṃ tvaṃ karohī’’ti puttaṃ ovaditvā vaḍḍhakīnaṃ datvā sayaṃ araññaṃ pāvisi.
ததோ பட்டா²ய ஹத்தி²போதகோ வட்³ட⁴கீனங் வசனகரோ ஓவாத³க்க²மோ ஹுத்வா ஸப்³ப³கிச்சானி கரோதி. தேபி தங் பஞ்சஹி பிண்ட³ஸதேஹி போஸெந்தி, ஸோ கம்மங் கத்வா நதி³ங் ஓதரித்வா ந்ஹத்வா கீளித்வா ஆக³ச்ச²தி, வட்³ட⁴கீதா³ரகாபி தங் ஸொண்டா³தீ³ஸு க³ஹெத்வா உத³கேபி த²லேபி தேன ஸத்³தி⁴ங் கீளந்தி. ஆஜானீயா பன ஹத்தி²னோபி அஸ்ஸாபி புரிஸாபி உத³கே உச்சாரங் வா பஸ்ஸாவங் வா ந கரொந்தி, தஸ்மா ஸோபி உத³கே உச்சாரபஸ்ஸாவங் அகத்வா ப³ஹினதீ³தீரேயேவ கரோதி. அதே²கஸ்மிங் தி³வஸே உபரினதி³யா தே³வோ வஸ்ஸி, அத² ஸுக்க²ங் ஹத்தி²லண்ட³ங் உத³கேன நதி³ங் ஓதரித்வா க³ச்ச²ந்தங் பா³ராணஸீனக³ரதித்தே² ஏகஸ்மிங் கு³ம்பே³ லக்³கெ³த்வா அட்டா²ஸி. அத² ரஞ்ஞோ ஹத்தி²கோ³பகா ‘‘ஹத்தீ² ந்ஹாபெஸ்ஸாமா’’தி பஞ்ச ஹத்தி²ஸதானி நயிங்ஸு. ஆஜானீயலண்ட³ஸ்ஸ க³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா ஏகோபி ஹத்தீ² நதி³ங் ஓதரிதுங் ந உஸ்ஸஹி. ஸப்³பே³பி நங்கு³ட்ட²ங் உக்கி²பித்வா பலாயிதுங் ஆரபி⁴ங்ஸு, ஹத்தி²கோ³பகா ஹத்தா²சரியானங் ஆரோசேஸுங். தே ‘‘உத³கே பரிபந்தே²ன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி உத³கங் ஸோதா⁴பெத்வா தஸ்மிங் கு³ம்பே³ தங் ஆஜானீயலண்ட³ங் தி³ஸ்வா ‘‘இத³மெத்த² காரண’’ந்தி ஞத்வா சாடிங் ஆஹராபெத்வா உத³கஸ்ஸ பூரெத்வா தங் தத்த² மத்³தி³த்வா ஹத்தீ²னங் ஸரீரே ஸிஞ்சாபேஸுங், ஸரீரானி ஸுக³ந்தா⁴னி அஹேஸுங். தஸ்மிங் காலே தே நதி³ங் ஓதரித்வா ந்ஹாயிங்ஸு.
Tato paṭṭhāya hatthipotako vaḍḍhakīnaṃ vacanakaro ovādakkhamo hutvā sabbakiccāni karoti. Tepi taṃ pañcahi piṇḍasatehi posenti, so kammaṃ katvā nadiṃ otaritvā nhatvā kīḷitvā āgacchati, vaḍḍhakīdārakāpi taṃ soṇḍādīsu gahetvā udakepi thalepi tena saddhiṃ kīḷanti. Ājānīyā pana hatthinopi assāpi purisāpi udake uccāraṃ vā passāvaṃ vā na karonti, tasmā sopi udake uccārapassāvaṃ akatvā bahinadītīreyeva karoti. Athekasmiṃ divase uparinadiyā devo vassi, atha sukkhaṃ hatthilaṇḍaṃ udakena nadiṃ otaritvā gacchantaṃ bārāṇasīnagaratitthe ekasmiṃ gumbe laggetvā aṭṭhāsi. Atha rañño hatthigopakā ‘‘hatthī nhāpessāmā’’ti pañca hatthisatāni nayiṃsu. Ājānīyalaṇḍassa gandhaṃ ghāyitvā ekopi hatthī nadiṃ otarituṃ na ussahi. Sabbepi naṅguṭṭhaṃ ukkhipitvā palāyituṃ ārabhiṃsu, hatthigopakā hatthācariyānaṃ ārocesuṃ. Te ‘‘udake paripanthena bhavitabba’’nti udakaṃ sodhāpetvā tasmiṃ gumbe taṃ ājānīyalaṇḍaṃ disvā ‘‘idamettha kāraṇa’’nti ñatvā cāṭiṃ āharāpetvā udakassa pūretvā taṃ tattha madditvā hatthīnaṃ sarīre siñcāpesuṃ, sarīrāni sugandhāni ahesuṃ. Tasmiṃ kāle te nadiṃ otaritvā nhāyiṃsu.
ஹத்தா²சரியா ரஞ்ஞோ தங் பவத்திங் ஆரோசெத்வா ‘‘தங் ஹத்தா²ஜானீயங் பரியேஸித்வா ஆனேதுங் வட்டதி, தே³வா’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா நாவாஸங்கா⁴டேஹி நதி³ங் பக்க²ந்தி³த்வா உத்³த⁴ங்கா³மீஹி நாவாஸங்கா⁴டேஹி வட்³ட⁴கீனங் வஸனட்டா²னங் ஸம்பாபுணி. ஹத்தி²போதகோ நதி³யங் கீளந்தோ பே⁴ரிஸத்³த³ங் ஸுத்வா க³ந்த்வா வட்³ட⁴கீனங் ஸந்திகே அட்டா²ஸி. வட்³ட⁴கீ ரஞ்ஞோ பச்சுக்³க³மனங் கத்வா ‘‘தே³வ, ஸசே தா³ரூஹி அத்தோ², கிங் காரணா ஆக³தத்த², கிங் பேஸெத்வா ஆஹராபேதுங் ந வட்டதீ’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘நாஹங், ப⁴ணே, தா³ரூனங் அத்தா²ய ஆக³தோ, இமஸ்ஸ பன ஹத்தி²ஸ்ஸ அத்தா²ய ஆக³தொம்ஹீ’’தி. ‘‘கா³ஹாபெத்வா க³ச்ச²த², தே³வா’’தி. ஹத்தி²போதகோ க³ந்துங் ந இச்சி². ‘‘கிங் காராபேதி, ப⁴ணே, ஹத்தீ²’’தி? ‘‘வட்³ட⁴கீனங் போஸாவனிகங் ஆஹராபேதி, தே³வா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ணே’’தி ராஜா ஹத்தி²ஸ்ஸ சதுன்னங் பாதா³னங் ஸொண்டா³ய நங்கு³ட்ட²ஸ்ஸ ச ஸந்திகே ஸதஸஹஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸகஹாபணே ட²பாபேஸி. ஹத்தீ² எத்தகேனாபி அக³ந்த்வா ஸப்³ப³வட்³ட⁴கீனங் து³ஸ்ஸயுகே³ஸு வட்³ட⁴கீப⁴ரியானங் நிவாஸனஸாடகேஸு தி³ன்னேஸு ஸத்³தி⁴ங்கீளிதானங் தா³ரகானஞ்ச தா³ரகபரிஹாரே கதே நிவத்தித்வா வட்³ட⁴கீ ச இத்தி²யோ ச தா³ரகே ச ஓலோகெத்வா ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் அக³மாஸி.
Hatthācariyā rañño taṃ pavattiṃ ārocetvā ‘‘taṃ hatthājānīyaṃ pariyesitvā ānetuṃ vaṭṭati, devā’’ti āhaṃsu. Rājā nāvāsaṅghāṭehi nadiṃ pakkhanditvā uddhaṃgāmīhi nāvāsaṅghāṭehi vaḍḍhakīnaṃ vasanaṭṭhānaṃ sampāpuṇi. Hatthipotako nadiyaṃ kīḷanto bherisaddaṃ sutvā gantvā vaḍḍhakīnaṃ santike aṭṭhāsi. Vaḍḍhakī rañño paccuggamanaṃ katvā ‘‘deva, sace dārūhi attho, kiṃ kāraṇā āgatattha, kiṃ pesetvā āharāpetuṃ na vaṭṭatī’’ti āhaṃsu. ‘‘Nāhaṃ, bhaṇe, dārūnaṃ atthāya āgato, imassa pana hatthissa atthāya āgatomhī’’ti. ‘‘Gāhāpetvā gacchatha, devā’’ti. Hatthipotako gantuṃ na icchi. ‘‘Kiṃ kārāpeti, bhaṇe, hatthī’’ti? ‘‘Vaḍḍhakīnaṃ posāvanikaṃ āharāpeti, devā’’ti. ‘‘Sādhu, bhaṇe’’ti rājā hatthissa catunnaṃ pādānaṃ soṇḍāya naṅguṭṭhassa ca santike satasahassasatasahassakahāpaṇe ṭhapāpesi. Hatthī ettakenāpi agantvā sabbavaḍḍhakīnaṃ dussayugesu vaḍḍhakībhariyānaṃ nivāsanasāṭakesu dinnesu saddhiṃkīḷitānaṃ dārakānañca dārakaparihāre kate nivattitvā vaḍḍhakī ca itthiyo ca dārake ca oloketvā raññā saddhiṃ agamāsi.
ராஜா தங் ஆதா³ய நக³ரங் க³ந்த்வா நக³ரஞ்ச ஹத்தி²ஸாலஞ்ச அலங்காராபெத்வா ஹத்தி²ங் நக³ரங் பத³க்கி²ணங் காரெத்வா ஹத்தி²ஸாலங் பவேஸெத்வா ஸப்³பா³லங்காரேஹி அலங்கரித்வா அபி⁴ஸேகங் த³த்வா ஓபவய்ஹங் கத்வா அத்தனோ ஸஹாயட்டா²னே ட²பெத்வா உபட்³ட⁴ரஜ்ஜங் ஹத்தி²ஸ்ஸ த³த்வா அத்தனா ஸமானபரிஹாரங் அகாஸி. ஹத்தி²ஸ்ஸ ஆக³தகாலதோ பட்டா²ய ரஞ்ஞோ ஸகலஜம்பு³தீ³பே ரஜ்ஜங் ஹத்த²க³தமேவ அஹோஸி. ஏவங் காலே க³ச்ச²ந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. தஸ்ஸா க³ப்³ப⁴பரிபாககாலே ராஜா காலமகாஸி. ஹத்தீ² பன ஸசே ரஞ்ஞோ காலகதபா⁴வங் ஜானெய்ய, தத்தே²வஸ்ஸ ஹத³யங் ப²லெய்ய, தஸ்மா ஹத்தி²ங் ரஞ்ஞோ காலகதபா⁴வங் அஜானாபெத்வாவ உபட்ட²ஹிங்ஸு. ரஞ்ஞோ பன காலகதபா⁴வங் ஸுத்வா ‘‘துச்ச²ங் கிர ரஜ்ஜ’’ந்தி அனந்தரஸாமந்தகோஸலராஜா மஹதியா ஸேனாய ஆக³ந்த்வா நக³ரங் பரிவாரேஸி. நக³ரவாஸினோ த்³வாரானி பித³ஹித்வா கோஸலரஞ்ஞோ ஸாஸனங் பஹிணிங்ஸு – ‘‘அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸீ பரிபுண்ணக³ப்³பா⁴ ‘இதோ கிர ஸத்தமே தி³வஸே புத்தங் விஜாயிஸ்ஸதீ’தி அங்க³விஜ்ஜாபாட²கா ஆஹங்ஸு. ஸசே ஸா புத்தங் விஜாயிஸ்ஸதி, மயங் ஸத்தமே தி³வஸே யுத்³த⁴ங் த³ஸ்ஸாம, ந ரஜ்ஜங், எத்தகங் காலங் ஆக³மேதா²’’தி. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி².
Rājā taṃ ādāya nagaraṃ gantvā nagarañca hatthisālañca alaṅkārāpetvā hatthiṃ nagaraṃ padakkhiṇaṃ kāretvā hatthisālaṃ pavesetvā sabbālaṅkārehi alaṅkaritvā abhisekaṃ datvā opavayhaṃ katvā attano sahāyaṭṭhāne ṭhapetvā upaḍḍharajjaṃ hatthissa datvā attanā samānaparihāraṃ akāsi. Hatthissa āgatakālato paṭṭhāya rañño sakalajambudīpe rajjaṃ hatthagatameva ahosi. Evaṃ kāle gacchante bodhisatto tassa rañño aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Tassā gabbhaparipākakāle rājā kālamakāsi. Hatthī pana sace rañño kālakatabhāvaṃ jāneyya, tatthevassa hadayaṃ phaleyya, tasmā hatthiṃ rañño kālakatabhāvaṃ ajānāpetvāva upaṭṭhahiṃsu. Rañño pana kālakatabhāvaṃ sutvā ‘‘tucchaṃ kira rajja’’nti anantarasāmantakosalarājā mahatiyā senāya āgantvā nagaraṃ parivāresi. Nagaravāsino dvārāni pidahitvā kosalarañño sāsanaṃ pahiṇiṃsu – ‘‘amhākaṃ rañño aggamahesī paripuṇṇagabbhā ‘ito kira sattame divase puttaṃ vijāyissatī’ti aṅgavijjāpāṭhakā āhaṃsu. Sace sā puttaṃ vijāyissati, mayaṃ sattame divase yuddhaṃ dassāma, na rajjaṃ, ettakaṃ kālaṃ āgamethā’’ti. Rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi.
தே³வீ ஸத்தமே தி³வஸே புத்தங் விஜாயி. தஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே பன மஹாஜனஸ்ஸ அலீனசித்தங் பக்³க³ண்ஹந்தோ ஜாதோதி ‘‘அலீனசித்தகுமாரோ’’த்வேவஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. ஜாததி³வஸதோயேவ பனஸ்ஸ பட்டா²ய நாக³ரா கோஸலரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் யுஜ்ஜி²ங்ஸு. நின்னாயகத்தா ஸங்கா³மஸ்ஸ மஹந்தம்பி ப³லங் யுஜ்ஜ²மானங் தோ²கங் தோ²கங் ஓஸக்கதி. அமச்சா தே³வியா தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா ‘‘மயங் ஏவங் ஓஸக்கமானே ப³லே பராஜயபா⁴வஸ்ஸ பா⁴யாம, அம்ஹாகங் பன ரஞ்ஞோ காலகதபா⁴வங், புத்தஸ்ஸ ஜாதபா⁴வங், கோஸலரஞ்ஞோ ஆக³ந்த்வா யுஜ்ஜா²னபா⁴வஞ்ச ரஞ்ஞோ ஸஹாயகோ மங்க³லஹத்தீ² ந ஜானாதி, ஜானாபேம ந’’ந்தி புச்சி²ங்ஸு. ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா புத்தங் அலங்கரித்வா து³கூலசும்ப³டகே நிபஜ்ஜாபெத்வா பாஸாதா³ ஓருய்ஹ அமச்சக³ணபரிவுதா ஹத்தி²ஸாலங் க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ஹத்தி²ஸ்ஸ பாத³மூலே நிபஜ்ஜாபெத்வா ‘‘ஸாமி, ஸஹாயோ தே காலகதோ, மயங் துய்ஹங் ஹத³யபா²லனப⁴யேன நாரோசயிம்ஹ, அயங் தே ஸஹாயஸ்ஸ புத்தோ, கோஸலராஜா ஆக³ந்த்வா நக³ர ங் பரிவாரெத்வா தவ புத்தேன ஸத்³தி⁴ங் யுஜ்ஜ²தி, ப³லங் ஓஸக்கதி, தவ புத்தங் த்வஞ்ஞேவ வா மாரேஹி, ரஜ்ஜங் வாஸ்ஸ க³ண்ஹித்வா தே³ஹீ’’தி ஆஹ.
Devī sattame divase puttaṃ vijāyi. Tassa nāmaggahaṇadivase pana mahājanassa alīnacittaṃ paggaṇhanto jātoti ‘‘alīnacittakumāro’’tvevassa nāmaṃ akaṃsu. Jātadivasatoyeva panassa paṭṭhāya nāgarā kosalaraññā saddhiṃ yujjhiṃsu. Ninnāyakattā saṅgāmassa mahantampi balaṃ yujjhamānaṃ thokaṃ thokaṃ osakkati. Amaccā deviyā tamatthaṃ ārocetvā ‘‘mayaṃ evaṃ osakkamāne bale parājayabhāvassa bhāyāma, amhākaṃ pana rañño kālakatabhāvaṃ, puttassa jātabhāvaṃ, kosalarañño āgantvā yujjhānabhāvañca rañño sahāyako maṅgalahatthī na jānāti, jānāpema na’’nti pucchiṃsu. Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā puttaṃ alaṅkaritvā dukūlacumbaṭake nipajjāpetvā pāsādā oruyha amaccagaṇaparivutā hatthisālaṃ gantvā bodhisattaṃ hatthissa pādamūle nipajjāpetvā ‘‘sāmi, sahāyo te kālakato, mayaṃ tuyhaṃ hadayaphālanabhayena nārocayimha, ayaṃ te sahāyassa putto, kosalarājā āgantvā nagara ṃ parivāretvā tava puttena saddhiṃ yujjhati, balaṃ osakkati, tava puttaṃ tvaññeva vā mārehi, rajjaṃ vāssa gaṇhitvā dehī’’ti āha.
தஸ்மிங் காலே ஹத்தீ² போ³தி⁴ஸத்தங் ஸொண்டா³ய பராமஸித்வா உக்கி²பித்வா கும்பே⁴ ட²பெத்வா ரோதி³த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ஓதாரெத்வா தே³வியா ஹத்தே² நிபஜ்ஜாபெத்வா ‘‘கோஸலராஜங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ஹத்தி²ஸாலதோ நிக்க²மி. அத²ஸ்ஸ அமச்சா வம்மங் படிமுஞ்சித்வா அலங்கரித்வா நக³ரத்³வாரங் அவாபுரித்வா தங் பரிவாரெத்வா நிக்க²மிங்ஸு. ஹத்தீ² நக³ரா நிக்க²மித்வா கோஞ்சனாத³ங் கத்வா மஹாஜனங் ஸந்தாஸெத்வா பலாபெத்வா ப³லகொட்ட²கங் பி⁴ந்தி³த்வா கோஸலராஜானங் சூளாய க³ஹெத்வா ஆனெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ பாத³மூலே நிபஜ்ஜாபெத்வா மாரணத்தா²யஸ்ஸ உட்டி²தே வாரெத்வா ‘‘இதோ பட்டா²ய அப்பமத்தோ ஹோஹி, ‘குமாரோ த³ஹரோ’தி ஸஞ்ஞங் மா கரீ’’தி ஓவதி³த்வா உய்யோஜேஸி. ததோ பட்டா²ய ஸகலஜம்பு³தீ³பே ரஜ்ஜங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஹத்த²க³தமேவ ஜாதங், அஞ்ஞோ படிஸத்து நாம உட்ட²ஹிதுங் ஸமத்தோ² நாஹோஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஸத்தவஸ்ஸிககாலே அபி⁴ஸேகங் கத்வா அலீனசித்தராஜா நாம ஹுத்வா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெத்வா ஜீவிதபரியோஸானே ஸக்³க³புரங் பூரேஸி.
Tasmiṃ kāle hatthī bodhisattaṃ soṇḍāya parāmasitvā ukkhipitvā kumbhe ṭhapetvā roditvā bodhisattaṃ otāretvā deviyā hatthe nipajjāpetvā ‘‘kosalarājaṃ gaṇhissāmī’’ti hatthisālato nikkhami. Athassa amaccā vammaṃ paṭimuñcitvā alaṅkaritvā nagaradvāraṃ avāpuritvā taṃ parivāretvā nikkhamiṃsu. Hatthī nagarā nikkhamitvā koñcanādaṃ katvā mahājanaṃ santāsetvā palāpetvā balakoṭṭhakaṃ bhinditvā kosalarājānaṃ cūḷāya gahetvā ānetvā bodhisattassa pādamūle nipajjāpetvā māraṇatthāyassa uṭṭhite vāretvā ‘‘ito paṭṭhāya appamatto hohi, ‘kumāro daharo’ti saññaṃ mā karī’’ti ovaditvā uyyojesi. Tato paṭṭhāya sakalajambudīpe rajjaṃ bodhisattassa hatthagatameva jātaṃ, añño paṭisattu nāma uṭṭhahituṃ samattho nāhosi. Bodhisatto sattavassikakāle abhisekaṃ katvā alīnacittarājā nāma hutvā dhammena rajjaṃ kāretvā jīvitapariyosāne saggapuraṃ pūresi.
ஸத்தா² இமங் அதீதங் ஆஹரித்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமங் கா³தா²த்³வயமாஹ –
Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthādvayamāha –
11.
11.
‘‘அலீனசித்தங் நிஸ்ஸாய, பஹட்டா² மஹதீ சமூ;
‘‘Alīnacittaṃ nissāya, pahaṭṭhā mahatī camū;
கோஸலங் ஸேனாஸந்துட்ட²ங், ஜீவக்³கா³ஹங் அகா³ஹயி.
Kosalaṃ senāsantuṭṭhaṃ, jīvaggāhaṃ agāhayi.
12.
12.
‘‘ஏவங் நிஸ்ஸயஸம்பன்னோ, பி⁴க்கு² ஆரத்³த⁴வீரியோ;
‘‘Evaṃ nissayasampanno, bhikkhu āraddhavīriyo;
பா⁴வயங் குஸலங் த⁴ம்மங், யோக³க்கே²மஸ்ஸ பத்தியா;
Bhāvayaṃ kusalaṃ dhammaṃ, yogakkhemassa pattiyā;
பாபுணே அனுபுப்³பே³ன, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²ய’’ந்தி.
Pāpuṇe anupubbena, sabbasaṃyojanakkhaya’’nti.
தத்த² அலீனசித்தங் நிஸ்ஸாயாதி அலீனசித்தங் ராஜகுமாரங் நிஸ்ஸாய. பஹட்டா² மஹதீ சமூதி ‘‘பவேணீரஜ்ஜங் நோ தி³ட்ட²’’ந்தி ஹட்ட²துட்டா² ஹுத்வா மஹதீ ஸேனா. கோஸலங் ஸேனாஸந்துட்ட²ந்தி கோஸலராஜானங் ஸேன ரஜ்ஜேன அஸந்துட்ட²ங் பரரஜ்ஜலோபே⁴ன ஆக³தங். ஜீவக்³கா³ஹங் அகா³ஹயீதி அமாரெத்வாவ ஸா சமூ தங் ராஜானங் ஹத்தி²னா ஜீவக்³கா³ஹங் க³ண்ஹாபேஸி. ஏவங் நிஸ்ஸயஸம்பன்னோதி யதா² ஸா சமூ, ஏவங் அஞ்ஞோபி குலபுத்தோ நிஸ்ஸயஸம்பன்னோ கல்யாணமித்தங் பு³த்³த⁴ங் வா பு³த்³த⁴ஸாவகங் வா நிஸ்ஸயங் லபி⁴த்வா. பி⁴க்கூ²தி பரிஸுத்³தா⁴தி⁴வசனமேதங். ஆரத்³த⁴வீரியோதி பக்³க³ஹிதவீரியோ சதுதோ³ஸாபக³தேன வீரியேன ஸமன்னாக³தோ. பா⁴வயங் குஸலங் த⁴ம்மந்தி குஸலங் நிரவஜ்ஜங் ஸத்ததிங்ஸபோ³தி⁴பக்கி²யஸங்கா²தங் த⁴ம்மங் பா⁴வெந்தோ. யோக³க்கே²மஸ்ஸ பத்தியாதி சதூஹி யோகே³ஹி கே²மஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ பாபுணனத்தா²ய தங் த⁴ம்மங் பா⁴வெந்தோ. பாபுணே அனுபுப்³பே³ன, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யந்தி ஏவங் விபஸ்ஸனதோ பட்டா²ய இமங் குஸலங் த⁴ம்மங் பா⁴வெந்தோ ஸோ கல்யாணமித்துபனிஸ்ஸயஸம்பன்னோ பி⁴க்கு² அனுபுப்³பே³ன விபஸ்ஸனாஞாணானி ச ஹெட்டி²மமக்³க³ப²லானி ச பாபுணந்தோ பரியோஸானே த³ஸன்னம்பி ஸங்யோஜனானங் க²யந்தே உப்பன்னத்தா ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யஸங்கா²தங் அரஹத்தங் பாபுணாதி. யஸ்மா வா நிப்³பா³னங் ஆக³ம்ம ஸப்³ப³ஸங்யோஜனானி கீ²யந்தி, தஸ்மா தம்பி ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யமேவ, ஏவங் அனுபுப்³பே³ன நிப்³பா³னஸங்கா²தங் ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யங் பாபுணாதீதி அத்தோ².
Tattha alīnacittaṃ nissāyāti alīnacittaṃ rājakumāraṃ nissāya. Pahaṭṭhā mahatī camūti ‘‘paveṇīrajjaṃ no diṭṭha’’nti haṭṭhatuṭṭhā hutvā mahatī senā. Kosalaṃ senāsantuṭṭhanti kosalarājānaṃ sena rajjena asantuṭṭhaṃ pararajjalobhena āgataṃ. Jīvaggāhaṃ agāhayīti amāretvāva sā camū taṃ rājānaṃ hatthinā jīvaggāhaṃ gaṇhāpesi. Evaṃ nissayasampannoti yathā sā camū, evaṃ aññopi kulaputto nissayasampanno kalyāṇamittaṃ buddhaṃ vā buddhasāvakaṃ vā nissayaṃ labhitvā. Bhikkhūti parisuddhādhivacanametaṃ. Āraddhavīriyoti paggahitavīriyo catudosāpagatena vīriyena samannāgato. Bhāvayaṃ kusalaṃ dhammanti kusalaṃ niravajjaṃ sattatiṃsabodhipakkhiyasaṅkhātaṃ dhammaṃ bhāvento. Yogakkhemassa pattiyāti catūhi yogehi khemassa nibbānassa pāpuṇanatthāya taṃ dhammaṃ bhāvento. Pāpuṇe anupubbena, sabbasaṃyojanakkhayanti evaṃ vipassanato paṭṭhāya imaṃ kusalaṃ dhammaṃ bhāvento so kalyāṇamittupanissayasampanno bhikkhu anupubbena vipassanāñāṇāni ca heṭṭhimamaggaphalāni ca pāpuṇanto pariyosāne dasannampi saṃyojanānaṃ khayante uppannattā sabbasaṃyojanakkhayasaṅkhātaṃ arahattaṃ pāpuṇāti. Yasmā vā nibbānaṃ āgamma sabbasaṃyojanāni khīyanti, tasmā tampi sabbasaṃyojanakkhayameva, evaṃ anupubbena nibbānasaṅkhātaṃ sabbasaṃyojanakkhayaṃ pāpuṇātīti attho.
இதி ப⁴க³வா அமதமஹானிப்³பா³னேன த⁴ம்மதே³ஸனாய கூடங் க³ஹெத்வா உத்தரிபி ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஒஸ்ஸட்ட²வீரியோ பி⁴க்கு² அரஹத்தே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ மாதா மஹாமாயா, பிதா ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜா அஹோஸி, ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா தி³ன்னஹத்தீ² அயங் ஒஸ்ஸட்ட²வீரியோ பி⁴க்கு², ஹத்தி²ஸ்ஸ பிதா ஸாரிபுத்தோ, ஸாமந்தகோஸலராஜா மொக்³க³ல்லானோ, அலீனசித்தகுமாரோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Iti bhagavā amatamahānibbānena dhammadesanāya kūṭaṃ gahetvā uttaripi saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ossaṭṭhavīriyo bhikkhu arahatte patiṭṭhahi. ‘‘Tadā mātā mahāmāyā, pitā suddhodanamahārājā ahosi, rajjaṃ gahetvā dinnahatthī ayaṃ ossaṭṭhavīriyo bhikkhu, hatthissa pitā sāriputto, sāmantakosalarājā moggallāno, alīnacittakumāro pana ahameva ahosi’’nti.
அலீனசித்தஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Alīnacittajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 156. அலீனசித்தஜாதகங் • 156. Alīnacittajātakaṃ