Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi

    9. அலீனஸத்துசரியா

    9. Alīnasattucariyā

    74.

    74.

    ‘‘பஞ்சாலரட்டே² நக³ரவரே, கபிலாயங் 1 புருத்தமே;

    ‘‘Pañcālaraṭṭhe nagaravare, kapilāyaṃ 2 puruttame;

    ராஜா ஜயத்³தி³ஸோ நாம, ஸீலகு³ணமுபாக³தோ.

    Rājā jayaddiso nāma, sīlaguṇamupāgato.

    75.

    75.

    ‘‘தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அஹங் புத்தோ, ஸுதத⁴ம்மோ ஸுஸீலவா;

    ‘‘Tassa rañño ahaṃ putto, sutadhammo susīlavā;

    அலீனஸத்தோ கு³ணவா, அனுரக்க²பரிஜனோ ஸதா³.

    Alīnasatto guṇavā, anurakkhaparijano sadā.

    76.

    76.

    ‘‘பிதா மே மிக³வங் க³ந்த்வா, போரிஸாத³ங் உபாக³மி;

    ‘‘Pitā me migavaṃ gantvā, porisādaṃ upāgami;

    ஸோ மே பிதுமக்³க³ஹேஸி, ‘ப⁴க்கோ²ஸி மம மா சலி’.

    So me pitumaggahesi, ‘bhakkhosi mama mā cali’.

    77.

    77.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, பீ⁴தோ தஸிதவேதி⁴தோ;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, bhīto tasitavedhito;

    ஊருக்க²ம்போ⁴ அஹு தஸ்ஸ, தி³ஸ்வான போரிஸாத³கங்.

    Ūrukkhambho ahu tassa, disvāna porisādakaṃ.

    78.

    78.

    ‘‘மிக³வங் க³ஹெத்வா முஞ்சஸ்ஸு, கத்வா ஆக³மனங் புன;

    ‘‘Migavaṃ gahetvā muñcassu, katvā āgamanaṃ puna;

    ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த⁴னங் த³த்வா, பிதா ஆமந்தயீ மமங்.

    Brāhmaṇassa dhanaṃ datvā, pitā āmantayī mamaṃ.

    79.

    79.

    ‘‘‘ரஜ்ஜங் புத்த படிபஜ்ஜ, மா பமஜ்ஜி புரங் இத³ங்;

    ‘‘‘Rajjaṃ putta paṭipajja, mā pamajji puraṃ idaṃ;

    கதங் மே போரிஸாதே³ன, மம ஆக³மனங் புன’.

    Kataṃ me porisādena, mama āgamanaṃ puna’.

    80.

    80.

    ‘‘மாதாபிதூ ச வந்தி³த்வா, நிம்மினித்வான அத்தனா;

    ‘‘Mātāpitū ca vanditvā, nimminitvāna attanā;

    நிக்கி²பித்வா த⁴னுங் க²க்³க³ங், போரிஸாத³ங் உபாக³மிங்.

    Nikkhipitvā dhanuṃ khaggaṃ, porisādaṃ upāgamiṃ.

    81.

    81.

    ‘‘ஸஸத்த²ஹத்தூ²பக³தங், கதா³சி ஸோ தஸிஸ்ஸதி;

    ‘‘Sasatthahatthūpagataṃ, kadāci so tasissati;

    தேன பி⁴ஜ்ஜிஸ்ஸதி ஸீலங், பரித்தாஸங் 3 கதே மயி.

    Tena bhijjissati sīlaṃ, parittāsaṃ 4 kate mayi.

    82.

    82.

    ‘‘ஸீலக²ண்ட³ப⁴யா மய்ஹங், தஸ்ஸ தெ³ஸ்ஸங் ந ப்³யாஹரிங்;

    ‘‘Sīlakhaṇḍabhayā mayhaṃ, tassa dessaṃ na byāhariṃ;

    மெத்தசித்தோ ஹிதவாதீ³, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Mettacitto hitavādī, idaṃ vacanamabraviṃ.

    83.

    83.

    ‘‘‘உஜ்ஜாலேஹி மஹாஅக்³கி³ங், பபதிஸ்ஸாமி ருக்க²தோ;

    ‘‘‘Ujjālehi mahāaggiṃ, papatissāmi rukkhato;

    த்வங் பக்ககாலமஞ்ஞாய 5, ப⁴க்க²ய மங் பிதாமஹ’.

    Tvaṃ pakkakālamaññāya 6, bhakkhaya maṃ pitāmaha’.

    84.

    84.

    ‘‘இதி ஸீலவதங் ஹேது, நாரக்கி²ங் மம ஜீவிதங்;

    ‘‘Iti sīlavataṃ hetu, nārakkhiṃ mama jīvitaṃ;

    பப்³பா³ஜேஸிங் சஹங் தஸ்ஸ, ஸதா³ பாணாதிபாதிக’’ந்தி.

    Pabbājesiṃ cahaṃ tassa, sadā pāṇātipātika’’nti.

    அலீனஸத்துசரியங் நவமங்.

    Alīnasattucariyaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. கம்பிலாயங் (ஸீ॰), கப்பிலாயங் (ஸ்யா॰)
    2. kampilāyaṃ (sī.), kappilāyaṃ (syā.)
    3. பரிதாஸங் (ஸீ॰)
    4. paritāsaṃ (sī.)
    5. ஸுபக்ககாலமஞ்ஞாய (பீ॰)
    6. supakkakālamaññāya (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / 9. அலீனஸத்துசரியாவண்ணனா • 9. Alīnasattucariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact