Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā

    9. அலீனஸத்துசரியாவண்ணனா

    9. Alīnasattucariyāvaṇṇanā

    74. நவமே பஞ்சாலரட்டே²தி ஏவங்னாமகே ஜனபதே³. நக³ரவரே, கபிலாயந்தி ‘‘கபிலா’’தி ஏவங்லத்³த⁴னாமே உத்தமனக³ரே. ‘‘நக³ரவரே’’தி வத்வா புன ‘‘புருத்தமே’’தி வசனங் தஸ்மிங் காலே ஜம்பு³தீ³பே ஸப்³ப³னக³ரானங் தஸ்ஸ நக³ரஸ்ஸ அக்³க³னக³ரபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங். ஜயத்³தி³ஸோ நாமாதி ரஞ்ஞா அத்தனோ பச்சத்தி²கே ஜிதே ஜாதோ, அத்தனோ வா பச்சாமித்தபூ⁴தங் யக்கி²னீஸங்கா²தங் ஜயத்³தி³ஸங் ஜிதோதி ஏவங்லத்³த⁴னாமோ. ஸீலகு³ணமுபாக³தோதி ஆசாரஸீலஞ்சேவ உஸ்ஸாஹஸம்பத்தியாதி³ராஜகு³ணஞ்ச உபாக³தோ, தேன ஸமன்னாக³தோதி அத்தோ².

    74. Navame pañcālaraṭṭheti evaṃnāmake janapade. Nagaravare, kapilāyanti ‘‘kapilā’’ti evaṃladdhanāme uttamanagare. ‘‘Nagaravare’’ti vatvā puna ‘‘puruttame’’ti vacanaṃ tasmiṃ kāle jambudīpe sabbanagarānaṃ tassa nagarassa agganagarabhāvadassanatthaṃ. Jayaddiso nāmāti raññā attano paccatthike jite jāto, attano vā paccāmittabhūtaṃ yakkhinīsaṅkhātaṃ jayaddisaṃ jitoti evaṃladdhanāmo. Sīlaguṇamupāgatoti ācārasīlañceva ussāhasampattiyādirājaguṇañca upāgato, tena samannāgatoti attho.

    75. தஸ்ஸ ரஞ்ஞோதி ஜயத்³தி³ஸராஜஸ்ஸ, அஹங் புத்தோ அஹோஸிந்தி வசனஸேஸோ. ஸுதத⁴ம்மோதி யாவதா ராஜபுத்தேன ஸோதப்³ப³த⁴ம்மோ நாம, தஸ்ஸ ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஸுதத்தா ஸுதத⁴ம்மோ, ப³ஹுஸ்ஸுதோதி அத்தோ². அத² வா ஸுதத⁴ம்மோதி விஸ்ஸுதத⁴ம்மோ, த⁴ம்மசரியாய ஸமசரியாய பகாஸோ பஞ்ஞாதோ, லோகே பத்த²டகித்தித⁴ம்மோதி அத்தோ². அலீனஸத்தோதி ஏவங்னாமோ. கு³ணவாதி உளாரேஹி மஹாபுரிஸகு³ணேஹி ஸமன்னாக³தோ. அனுரக்க²பரிஜனோ ஸதா³தி ஸத்³தா⁴தி³கு³ணவிஸேஸயோக³தோ சதூஹி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி ஸம்மதே³வ ஸங்க³ஹணதோ ச ஸப்³ப³காலங் ஸம்ப⁴த்தபரிவாரஜனோ.

    75.Tassa raññoti jayaddisarājassa, ahaṃ putto ahosinti vacanaseso. Sutadhammoti yāvatā rājaputtena sotabbadhammo nāma, tassa sabbassa sutattā sutadhammo, bahussutoti attho. Atha vā sutadhammoti vissutadhammo, dhammacariyāya samacariyāya pakāso paññāto, loke patthaṭakittidhammoti attho. Alīnasattoti evaṃnāmo. Guṇavāti uḷārehi mahāpurisaguṇehi samannāgato. Anurakkhaparijano sadāti saddhādiguṇavisesayogato catūhi saṅgahavatthūhi sammadeva saṅgahaṇato ca sabbakālaṃ sambhattaparivārajano.

    76. பிதா மே மிக³வங் க³ந்த்வா, போரிஸாத³ங் உபாக³மீதி மய்ஹங் பிதா ஜயத்³தி³ஸராஜா மிக³வங் சரந்தோ அரஞ்ஞமஜ்ஜ²ங் க³ந்த்வா போரிஸாத³ங் மனுஸ்ஸகா²த³கங் யக்கி²னிபுத்தங் உபக³ஞ்சி², தேன ஸமாக³மி.

    76.Pitā me migavaṃ gantvā, porisādaṃ upāgamīti mayhaṃ pitā jayaddisarājā migavaṃ caranto araññamajjhaṃ gantvā porisādaṃ manussakhādakaṃ yakkhiniputtaṃ upagañchi, tena samāgami.

    ஜயத்³தி³ஸராஜா கிர ஏகதி³வஸங் ‘‘மிக³வங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி தத³னுரூபேன மஹதா பரிவாரேன கபிலனக³ரதோ நிக்க²மி. தங் நிக்க²ந்தமத்தமேவ தக்கஸிலாவாஸீ நந்தோ³ நாம ப்³ராஹ்மணோ சதஸ்ஸோ ஸதாரஹா கா³தா² நாம கதே²துங் ஆதா³ய உபஸங்கமித்வா அத்தனோ ஆக³மனகாரணங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா ‘‘நிவத்தித்வா ஸுணிஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்ஸ வஸனகே³ஹங் பரிப்³ப³யஞ்ச தா³பெத்வா அரஞ்ஞங் பவிட்டோ² ‘‘யஸ்ஸ பஸ்ஸேன மிகோ³ பலாயதி, தஸ்ஸேவ ஸோ கீ³வா’’தி வத்வா மிகே³ பரியேஸந்தோ விசரதி. அதே²கோ பஸத³மிகோ³ மஹாஜனஸ்ஸ பத³ஸத்³தே³ன ஆஸயதோ நிக்க²மித்வா ரஞ்ஞோ அபி⁴முகோ² க³ந்த்வா பலாயி. அமச்சா பரிஹாஸங் கரிங்ஸு. ராஜா தங் அனுப³ந்தி⁴த்வா தியோஜனமத்த²கே தங் பரிக்கீ²ணஜவங் டி²தங் விஜ்ஜி²த்வா பாதேஸி. பதிதங் க²க்³கே³ன த்³விதா⁴ கத்வா அனத்தி²கோபி ‘‘மங்ஸேன மிக³ங் க³ஹேதுங் நாஸக்கீ²’’தி வசனமோசனத்த²ங் காஜே கத்வா ஆக³ச்ச²ந்தோ ஏகஸ்ஸ நிக்³ரோத⁴ஸ்ஸ மூலே த³ப்³ப³திணேஸு நிஸீதி³த்வா தோ²கங் விஸ்ஸமித்வா க³ந்துங் ஆரபி⁴.

    Jayaddisarājā kira ekadivasaṃ ‘‘migavaṃ gamissāmī’’ti tadanurūpena mahatā parivārena kapilanagarato nikkhami. Taṃ nikkhantamattameva takkasilāvāsī nando nāma brāhmaṇo catasso satārahā gāthā nāma kathetuṃ ādāya upasaṅkamitvā attano āgamanakāraṇaṃ rañño ārocesi. Rājā ‘‘nivattitvā suṇissāmī’’ti tassa vasanagehaṃ paribbayañca dāpetvā araññaṃ paviṭṭho ‘‘yassa passena migo palāyati, tasseva so gīvā’’ti vatvā mige pariyesanto vicarati. Atheko pasadamigo mahājanassa padasaddena āsayato nikkhamitvā rañño abhimukho gantvā palāyi. Amaccā parihāsaṃ kariṃsu. Rājā taṃ anubandhitvā tiyojanamatthake taṃ parikkhīṇajavaṃ ṭhitaṃ vijjhitvā pātesi. Patitaṃ khaggena dvidhā katvā anatthikopi ‘‘maṃsena migaṃ gahetuṃ nāsakkhī’’ti vacanamocanatthaṃ kāje katvā āgacchanto ekassa nigrodhassa mūle dabbatiṇesu nisīditvā thokaṃ vissamitvā gantuṃ ārabhi.

    தேன ச ஸமயேன தஸ்ஸேவ ரஞ்ஞோ ஜெட்ட²பா⁴தா ஜாததி³வஸே ஏவ ஏகாய யக்கி²னியா கா²தி³துங் க³ஹிதோ ஆரக்க²மனுஸ்ஸேஹி அனுப³த்³தா⁴ய தாய நித்³த⁴மனமக்³கே³ன க³ச்ச²ந்தியா உரே ட²பிதோ மாதுஸஞ்ஞாய முகே²ன த²னக்³க³ஹணேன புத்தஸினேஹங் உப்பாதெ³த்வா ஸங்வட்³டி⁴யமானோ ததா³ஹாரோபயோகி³தாய மனுஸ்ஸமங்ஸங் கா²த³ந்தோ அனுக்கமேன வுத்³தி⁴ப்பத்தோ அத்தானங் அந்தரதா⁴பனத்த²ங் யக்கி²னியா தி³ன்னஓஸத⁴மூலானுபா⁴வேன அந்தரஹிதோ ஹுத்வா மனுஸ்ஸமங்ஸங் கா²தி³த்வா ஜீவந்தோ தாய யக்கி²னியா மதாய தங் ஓஸத⁴மூலங் அத்தனோ பமாதே³ன நாஸெத்வா தி³ஸ்ஸமானரூபோவ மனுஸ்ஸமங்ஸங் கா²த³ந்தோ நக்³கோ³ உப்³பி³க்³க³விரூபத³ஸ்ஸனோ ராஜபுரிஸேஹி பஸ்ஸித்வா அனுப³த்³தோ⁴ பலாயித்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா தஸ்ஸ நிக்³ரோத⁴ஸ்ஸ மூலே வாஸங் கப்பெந்தோ ராஜானங் தி³ஸ்வா ‘‘ப⁴க்கோ²ஸி மே’’தி ஹத்தே² அக்³க³ஹேஸி. தேன வுத்தங் ‘‘ஸோ மே பிதுமக்³க³ஹேஸி, ப⁴க்கோ²ஸி மம மா சலீ’’திஆதி³.

    Tena ca samayena tasseva rañño jeṭṭhabhātā jātadivase eva ekāya yakkhiniyā khādituṃ gahito ārakkhamanussehi anubaddhāya tāya niddhamanamaggena gacchantiyā ure ṭhapito mātusaññāya mukhena thanaggahaṇena puttasinehaṃ uppādetvā saṃvaḍḍhiyamāno tadāhāropayogitāya manussamaṃsaṃ khādanto anukkamena vuddhippatto attānaṃ antaradhāpanatthaṃ yakkhiniyā dinnaosadhamūlānubhāvena antarahito hutvā manussamaṃsaṃ khāditvā jīvanto tāya yakkhiniyā matāya taṃ osadhamūlaṃ attano pamādena nāsetvā dissamānarūpova manussamaṃsaṃ khādanto naggo ubbiggavirūpadassano rājapurisehi passitvā anubaddho palāyitvā araññaṃ pavisitvā tassa nigrodhassa mūle vāsaṃ kappento rājānaṃ disvā ‘‘bhakkhosi me’’ti hatthe aggahesi. Tena vuttaṃ ‘‘so me pitumaggahesi, bhakkhosi mama mā calī’’tiādi.

    தத்த² ஸோ மே பிதுமக்³க³ஹேஸீதி ஸோ போரிஸாதோ³ மம பிதரங் ஜயத்³தி³ஸராஜானங் அத்தனோ நிஸின்னருக்க²ஸமீபமாக³தங் ‘‘மம ப⁴க்கோ² த்வங் ஆக³தோஸி, ஹத்த²பரிப்ப²ந்த³னாதி³வஸேன மா சலி, சலந்தம்பி அஹங் தங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஹத்தே² அக்³க³ஹேஸி.

    Tattha so me pitumaggahesīti so porisādo mama pitaraṃ jayaddisarājānaṃ attano nisinnarukkhasamīpamāgataṃ ‘‘mama bhakkho tvaṃ āgatosi, hatthaparipphandanādivasena mā cali, calantampi ahaṃ taṃ khādissāmī’’ti hatthe aggahesi.

    77. தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ யக்கி²னிபுத்தஸ்ஸ. தஸிதவேதி⁴தோதி சித்துத்ராஸேன தஸிதோ ஸரீரபரிகம்பேன வேதி⁴தோ. ஊருக்க²ம்போ⁴தி உபி⁴ன்னங் ஊரூனங் த²த்³த⁴பா⁴வோ, யேன ஸோ ததோ பலாயிதுங் நாஸக்கி².

    77.Tassāti tassa yakkhiniputtassa. Tasitavedhitoti cittutrāsena tasito sarīraparikampena vedhito. Ūrukkhambhoti ubhinnaṃ ūrūnaṃ thaddhabhāvo, yena so tato palāyituṃ nāsakkhi.

    மிக³வங் க³ஹெத்வா முஞ்சஸ்ஸூதி எத்த² மிக³வந்தி மிக³வவஸேன லத்³த⁴த்தா தங் மிக³மங்ஸங் ‘‘மிக³வ’’ந்தி ஆஹ, இமங் மிக³மங்ஸங் க³ஹெத்வா மங் முஞ்சஸ்ஸூதி அத்தோ². ஸோ ஹி ராஜா நங் யக்கி²னிபுத்தங் தி³ஸ்வா பீ⁴தோ ஊருக்க²ம்ப⁴ங் பத்வா கா²ணுகோ விய அட்டா²ஸி. ஸோ வேகே³ன க³ந்த்வா தங் ஹத்தே² க³ஹெத்வா ‘‘ப⁴க்கோ²ஸி மே ஆக³தோஸீ’’தி ஆஹ. அத² நங் ராஜா ஸதிங் பச்சுபட்ட²பெத்வா ‘‘ஸசே ஆஹாரத்தி²கோ, இமங் தே மங்ஸங் த³தா³மி, தங் க³ஹெத்வா கா²த³, மங் முஞ்சாஹீ’’தி ஆஹ . தங் ஸுத்வா போரிஸாதோ³ ‘‘கிமித³ங் மய்ஹமேவ ஸந்தகங் த³த்வா மயா வோஹாரங் கரோஸி, நனு இமங் மங்ஸஞ்ச த்வஞ்ச மம ஹத்த²க³தகாலதோ பட்டா²ய மய்ஹமேவ ஸந்தகங், தஸ்மா தங் பட²மங் கா²தி³த்வா பச்சா² மங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ.

    Migavaṃ gahetvā muñcassūti ettha migavanti migavavasena laddhattā taṃ migamaṃsaṃ ‘‘migava’’nti āha, imaṃ migamaṃsaṃ gahetvā maṃ muñcassūti attho. So hi rājā naṃ yakkhiniputtaṃ disvā bhīto ūrukkhambhaṃ patvā khāṇuko viya aṭṭhāsi. So vegena gantvā taṃ hatthe gahetvā ‘‘bhakkhosi me āgatosī’’ti āha. Atha naṃ rājā satiṃ paccupaṭṭhapetvā ‘‘sace āhāratthiko, imaṃ te maṃsaṃ dadāmi, taṃ gahetvā khāda, maṃ muñcāhī’’ti āha . Taṃ sutvā porisādo ‘‘kimidaṃ mayhameva santakaṃ datvā mayā vohāraṃ karosi, nanu imaṃ maṃsañca tvañca mama hatthagatakālato paṭṭhāya mayhameva santakaṃ, tasmā taṃ paṭhamaṃ khāditvā pacchā maṃsaṃ khādissāmī’’ti āha.

    அத² ராஜா ‘‘மங்ஸனிக்கயேனாயங் ந மங் முஞ்சதி, மயா ச மிக³வங் ஆக³ச்ச²ந்தேன தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ‘ஆக³ந்த்வா தே த⁴னங் த³ஸ்ஸாமீ’தி படிஞ்ஞா கதா. ஸசாயங் யக்கோ² அனுஜானிஸ்ஸதி, ஸச்சங் அனுரக்க²ந்தோ கே³ஹங் க³ந்த்வா தங் படிஞ்ஞங் மோசெத்வா புன இமஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴த்தத்த²ங் ஆக³ச்செ²ய்ய’’ந்தி சிந்தெத்வா தஸ்ஸ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. தங் ஸுத்வா போரிஸாதோ³ ‘‘ஸசே த்வங் ஸச்சங் அனுரக்க²ந்தோ க³ந்துகாமோஸி, க³ந்த்வா தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங் த⁴னங் த³த்வா ஸச்சங் அனுரக்க²ந்தோ ஸீக⁴ங் புன ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி வத்வா ராஜானங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸோ தேன விஸ்ஸட்டோ² ‘‘த்வங் மா சிந்தயி, அஹங் பாதோவ ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா மக்³க³னிமித்தானி ஸல்லக்கெ²ந்தோ அத்தனோ ப³லகாயங் உபக³ந்த்வா தேன பரிவுதோ நக³ரங் பவிஸித்வா நந்த³ப்³ராஹ்மணங் பக்கோஸாபெத்வா மஹாரஹே ஆஸனே நிஸீதா³பெத்வா தா கா³தா² ஸுத்வா சத்தாரி ஸஹஸ்ஸானி த³த்வா யானங் ஆரோபெத்வா ‘‘இமங் தக்கஸிலமேவ நேதா²’’தி மனுஸ்ஸே த³த்வா ப்³ராஹ்மணங் உய்யோஜெத்வா து³தியதி³வஸே போரிஸாத³ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்துகாமோ புத்தங் ரஜ்ஜே பதிட்ட²பேதுங் அனுஸாஸனிஞ்ச தெ³ந்தோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. தேன வுத்தங் –

    Atha rājā ‘‘maṃsanikkayenāyaṃ na maṃ muñcati, mayā ca migavaṃ āgacchantena tassa brāhmaṇassa ‘āgantvā te dhanaṃ dassāmī’ti paṭiññā katā. Sacāyaṃ yakkho anujānissati, saccaṃ anurakkhanto gehaṃ gantvā taṃ paṭiññaṃ mocetvā puna imassa yakkhassa bhattatthaṃ āgaccheyya’’nti cintetvā tassa tamatthaṃ ārocesi. Taṃ sutvā porisādo ‘‘sace tvaṃ saccaṃ anurakkhanto gantukāmosi, gantvā tassa brāhmaṇassa dātabbaṃ dhanaṃ datvā saccaṃ anurakkhanto sīghaṃ puna āgaccheyyāsī’’ti vatvā rājānaṃ vissajjesi. So tena vissaṭṭho ‘‘tvaṃ mā cintayi, ahaṃ pātova āgamissāmī’’ti vatvā magganimittāni sallakkhento attano balakāyaṃ upagantvā tena parivuto nagaraṃ pavisitvā nandabrāhmaṇaṃ pakkosāpetvā mahārahe āsane nisīdāpetvā tā gāthā sutvā cattāri sahassāni datvā yānaṃ āropetvā ‘‘imaṃ takkasilameva nethā’’ti manusse datvā brāhmaṇaṃ uyyojetvā dutiyadivase porisādassa santikaṃ gantukāmo puttaṃ rajje patiṭṭhapetuṃ anusāsaniñca dento tamatthaṃ ārocesi. Tena vuttaṃ –

    78.

    78.

    ‘‘மிக³வங் க³ஹெத்வா முஞ்சஸ்ஸு, கத்வா ஆக³மனங் புன;

    ‘‘Migavaṃ gahetvā muñcassu, katvā āgamanaṃ puna;

    ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த⁴னங் த³த்வா, பிதா ஆமந்தயீ மமங்.

    Brāhmaṇassa dhanaṃ datvā, pitā āmantayī mamaṃ.

    79.

    79.

    ‘‘ரஜ்ஜங் புத்த படிபஜ்ஜ, மா பமஜ்ஜி புரங் இத³ங்;

    ‘‘Rajjaṃ putta paṭipajja, mā pamajji puraṃ idaṃ;

    கதங் மே போரிஸாதே³ன, மம ஆக³மனங் புனா’’தி.

    Kataṃ me porisādena, mama āgamanaṃ punā’’ti.

    தத்த² ஆக³மனங் புனாதி புன ஆக³மனங் படிஞ்ஞாதஸ்ஸ போரிஸாத³ஸ்ஸ ஸங்க³ரங் கத்வா. ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த⁴னங் த³த்வாதி தக்கஸிலதோ ஆக³தஸ்ஸ நந்த³னாமஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ தா கா³தா² ஸுத்வா சதுஸஹஸ்ஸபரிமாணங் த⁴னங் த³த்வா. பிதா ஆமந்தயீ மமந்தி மம பிதா ஜயத்³தி³ஸராஜா மங் ஆமந்தேஸி.

    Tattha āgamanaṃ punāti puna āgamanaṃ paṭiññātassa porisādassa saṅgaraṃ katvā. Brāhmaṇassa dhanaṃ datvāti takkasilato āgatassa nandanāmassa brāhmaṇassa tā gāthā sutvā catusahassaparimāṇaṃ dhanaṃ datvā. Pitā āmantayī mamanti mama pitā jayaddisarājā maṃ āmantesi.

    கத²ங் ஆமந்தேஸீதி சே? ஆஹ ‘‘ரஜ்ஜ’’ந்திஆதி³. தஸ்ஸத்தோ² – புத்த, த்வங் இமங் குலஸந்தகங் ரஜ்ஜங் படிபஜ்ஜ, யதா²ஹங் த⁴ம்மேன ஸமேன ரஜ்ஜங் காரேமி, ஏவங் த்வம்பி ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா ரஜ்ஜங் காரேஹி. த்வங் இத³ங் புரங் ரக்க²ந்தோ ரஜ்ஜஞ்ச காரெந்தோ மா பமாத³மாபஜ்ஜி, அஸுகஸ்மிங் டா²னே நிக்³ரோத⁴ருக்க²மூலே போரிஸாதே³ன யக்கே²ன கதமேதங் மயா ஸங்க³ரங் மம புன தஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³மனங் உத்³தி³ஸ்ஸ, கேவலங் தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த⁴னதா³னத்த²ங் இதா⁴க³தோ ஸச்சங் அனுரக்க²ந்தோ, தஸ்மா தத்தா²ஹங் க³மிஸ்ஸாமீதி.

    Kathaṃ āmantesīti ce? Āha ‘‘rajja’’ntiādi. Tassattho – putta, tvaṃ imaṃ kulasantakaṃ rajjaṃ paṭipajja, yathāhaṃ dhammena samena rajjaṃ kāremi, evaṃ tvampi chattaṃ ussāpetvā rajjaṃ kārehi. Tvaṃ idaṃ puraṃ rakkhanto rajjañca kārento mā pamādamāpajji, asukasmiṃ ṭhāne nigrodharukkhamūle porisādena yakkhena katametaṃ mayā saṅgaraṃ mama puna tassa santikaṃ āgamanaṃ uddissa, kevalaṃ tassa brāhmaṇassa dhanadānatthaṃ idhāgato saccaṃ anurakkhanto, tasmā tatthāhaṃ gamissāmīti.

    தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ ‘‘மா கோ² த்வங், மஹாராஜ, தத்த² அக³மாஸி, அஹங் தத்த² க³மிஸ்ஸாமி. ஸசே பன த்வங், தாத, க³மிஸ்ஸஸியேவ, அஹம்பி தயா ஸத்³தி⁴ங் க³மிஸ்ஸாமியேவா’’தி. ‘‘ஏவங் ஸந்தே மயங் உபோ⁴பி ந ப⁴விஸ்ஸாம, தஸ்மா அஹமேவ தத்த² க³மிஸ்ஸாமீ’’தி நானப்பகாரேன வாரெந்தங் ராஜானங் ஸஞ்ஞாபெத்வா மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா பிது அத்தா²ய அத்தானங் பரிச்சஜித்வா ஸொத்தி²பா⁴வாய பிதரி ஸாஸிதவாத³ங் பயுஞ்ஜமானே மாதுப⁴கி³னிப⁴ரியாஸு ச ஸச்சகிரியங் கரொந்தீஸு ஆவுத⁴ங் க³ஹெத்வா நக³ரதோ நிக்க²மித்வா அஸ்ஸுபுண்ணமுக²ங் மஹாஜனங் அனுப³ந்த⁴ந்தங் ஆபுச்சி²த்வா பிதரா அக்கா²தனயேன யக்க²வாஸமக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. யக்கி²னிபுத்தோபி ‘‘க²த்தியா நாம ப³ஹுமாயா, கோ ஜானாதி கிங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ருக்க²ங் அபி⁴ருஹித்வா ரஞ்ஞோ ஆக³மனங் ஓலோகெந்தோ நிஸின்னோ குமாரங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘பிதரங் நிவத்தெத்வா புத்தோ ஆக³தோ ப⁴விஸ்ஸதி, நத்தி² மே ப⁴ய’’ந்தி ஓதரித்வா தஸ்ஸ பிட்டி²ங் த³ஸ்ஸெத்வாவ நிஸீதி³. மஹாஸத்தோ ஆக³ந்த்வா தஸ்ஸ புரதோ அட்டா²ஸி. தேன வுத்தங் –

    Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘mā kho tvaṃ, mahārāja, tattha agamāsi, ahaṃ tattha gamissāmi. Sace pana tvaṃ, tāta, gamissasiyeva, ahampi tayā saddhiṃ gamissāmiyevā’’ti. ‘‘Evaṃ sante mayaṃ ubhopi na bhavissāma, tasmā ahameva tattha gamissāmī’’ti nānappakārena vārentaṃ rājānaṃ saññāpetvā mātāpitaro vanditvā pitu atthāya attānaṃ pariccajitvā sotthibhāvāya pitari sāsitavādaṃ payuñjamāne mātubhaginibhariyāsu ca saccakiriyaṃ karontīsu āvudhaṃ gahetvā nagarato nikkhamitvā assupuṇṇamukhaṃ mahājanaṃ anubandhantaṃ āpucchitvā pitarā akkhātanayena yakkhavāsamaggaṃ paṭipajji. Yakkhiniputtopi ‘‘khattiyā nāma bahumāyā, ko jānāti kiṃ bhavissatī’’ti rukkhaṃ abhiruhitvā rañño āgamanaṃ olokento nisinno kumāraṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘pitaraṃ nivattetvā putto āgato bhavissati, natthi me bhaya’’nti otaritvā tassa piṭṭhiṃ dassetvāva nisīdi. Mahāsatto āgantvā tassa purato aṭṭhāsi. Tena vuttaṃ –

    80.

    80.

    ‘‘மாதாபிதூ ச வந்தி³த்வா, நிம்மினித்வான அத்தனா;

    ‘‘Mātāpitū ca vanditvā, nimminitvāna attanā;

    நிக்கி²பித்வா த⁴னுங் க²க்³க³ங், போரிஸாத³ங் உபாக³மி’’ந்தி.

    Nikkhipitvā dhanuṃ khaggaṃ, porisādaṃ upāgami’’nti.

    81. ஸஸத்த²ஹத்தூ²பக³தந்தி ஸஸத்த²ஹத்த²ங் உபக³தங் ஆவுத⁴பாணிங் மங் அத்தனோ ஸந்திகங் உபக³தங் தி³ஸ்வா. கதா³சி ஸோ தஸிஸ்ஸதீதி ஸோ யக்கோ² அபி தஸெய்ய. தேன பி⁴ஜ்ஜிஸ்ஸதி ஸீலந்தி தேன தஸ்ஸ தாஸுப்பாத³னேன மய்ஹங் ஸீலங் வினஸ்ஸதி ஸங்கிலிஸ்ஸதி. பரிதாஸங் கதே மயீதி மயி தஸ்ஸ பரிதாஸங் கதே ஸதி.

    81.Sasatthahatthūpagatanti sasatthahatthaṃ upagataṃ āvudhapāṇiṃ maṃ attano santikaṃ upagataṃ disvā. Kadāci so tasissatīti so yakkho api taseyya. Tena bhijjissati sīlanti tena tassa tāsuppādanena mayhaṃ sīlaṃ vinassati saṃkilissati. Paritāsaṃ kate mayīti mayi tassa paritāsaṃ kate sati.

    82. ஸீலக²ண்ட³ப⁴யா மய்ஹங், தஸ்ஸ தெ³ஸ்ஸங் ந ப்³யாஹரிந்தி யதா² ச ஸீலபே⁴த³ப⁴யேன நிஹிதஸத்தோ² தஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி, ஏவங் மய்ஹங் ஸீலக²ண்ட³ப⁴யா ஏவ தஸ்ஸ போரிஸாத³ஸ்ஸ தெ³ஸ்ஸங் அனிட்ட²ம்பி ந ப்³யாஹரிங், கேவலங் பன மெத்தசித்தேன ஹிதவாதீ³ இத³ங் இதா³னி வக்க²மானங் வசனங் அபா⁴ஸிங்.

    82.Sīlakhaṇḍabhayā mayhaṃ, tassa dessaṃ na byāharinti yathā ca sīlabhedabhayena nihitasattho tassa santikaṃ agamāsi, evaṃ mayhaṃ sīlakhaṇḍabhayā eva tassa porisādassa dessaṃ aniṭṭhampi na byāhariṃ, kevalaṃ pana mettacittena hitavādī idaṃ idāni vakkhamānaṃ vacanaṃ abhāsiṃ.

    மஹாஸத்தோ ச க³ந்த்வா புரதோ டி²தோ. யக்கி²னிபுத்தோ தங் வீமங்ஸிதுகாமோ ‘‘கோஸி த்வங், குதோ ஆக³தோ, கிங் மங் ந ஜானாஸி ‘லுத்³தோ³ மனுஸ்ஸமங்ஸகா²த³கோ’தி, கஸ்மா ச இதா⁴க³தோஸீ’’தி புச்சி². குமாரோ ‘‘அஹங் ஜயத்³தி³ஸரஞ்ஞோ புத்தோ, த்வங் போரிஸாத³கோதி ஜானாமி, பிது ஜீவிதங் ரக்கி²துங் இதா⁴க³தோ, தஸ்மா தங் முஞ்ச, மங் கா²தா³’’தி ஆஹ. புன யக்கி²னிபுத்தோ முகா²காரேனேவ ‘‘தங் தஸ்ஸ புத்தோதி அஹங் ஜானாமி, து³க்கரங் பன தயா கதங் ஏவங் ஆக³ச்ச²ந்தேனா’’தி ஆஹ. குமாரோ ‘‘ந இத³ங் து³க்கரங், யங் பிது அத்தே² ஜீவிதபரிச்சஜனங், மாதாபிதுஹேது ஹி ஏவரூபங் புஞ்ஞங் கத்வா ஏகந்தேனேவ ஸக்³கே³ பமோத³தி, அஹஞ்ச ‘அமரணத⁴ம்மோ நாம கோசி ஸத்தோ நத்தீ²’தி ஜானாமி, அத்தனா ச கிஞ்சி கதங் பாபங் நாம ந ஸராமி, தஸ்மா மரணதோபி மே ப⁴யங் நத்தி², இத³ங் ஸரீரங் மயா தே நிஸ்ஸட்ட²ங், அக்³கி³ங் ஜாலெத்வா கா²தா³’’தி ஆஹ. தேன வுத்தங் –

    Mahāsatto ca gantvā purato ṭhito. Yakkhiniputto taṃ vīmaṃsitukāmo ‘‘kosi tvaṃ, kuto āgato, kiṃ maṃ na jānāsi ‘luddo manussamaṃsakhādako’ti, kasmā ca idhāgatosī’’ti pucchi. Kumāro ‘‘ahaṃ jayaddisarañño putto, tvaṃ porisādakoti jānāmi, pitu jīvitaṃ rakkhituṃ idhāgato, tasmā taṃ muñca, maṃ khādā’’ti āha. Puna yakkhiniputto mukhākāreneva ‘‘taṃ tassa puttoti ahaṃ jānāmi, dukkaraṃ pana tayā kataṃ evaṃ āgacchantenā’’ti āha. Kumāro ‘‘na idaṃ dukkaraṃ, yaṃ pitu atthe jīvitapariccajanaṃ, mātāpituhetu hi evarūpaṃ puññaṃ katvā ekanteneva sagge pamodati, ahañca ‘amaraṇadhammo nāma koci satto natthī’ti jānāmi, attanā ca kiñci kataṃ pāpaṃ nāma na sarāmi, tasmā maraṇatopi me bhayaṃ natthi, idaṃ sarīraṃ mayā te nissaṭṭhaṃ, aggiṃ jāletvā khādā’’ti āha. Tena vuttaṃ –

    83.

    83.

    ‘‘உஜ்ஜாலேஹி மஹாஅக்³கி³ங், பபதிஸ்ஸாமி ருக்க²தோ;

    ‘‘Ujjālehi mahāaggiṃ, papatissāmi rukkhato;

    த்வங் பக்ககாலமஞ்ஞாய, ப⁴க்க²ய மங் பிதாமஹா’’தி.

    Tvaṃ pakkakālamaññāya, bhakkhaya maṃ pitāmahā’’ti.

    தங் ஸுத்வா யக்கி²னிபுத்தோ ‘‘ந ஸக்கா இமஸ்ஸ மங்ஸங் கா²தி³துங், உபாயேன இமங் பலாபெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘தேன ஹி அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ஸாரதா³ரூனி ஆஹரித்வா நித்³தூ⁴மே அங்கா³ரே கரோஹி, தத்த² தே மங்ஸங் பசித்வா கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. மஹாஸத்தோ ததா² கத்வா தஸ்ஸ ஆரோசேஸி. ஸோ தங் ஓலோகெந்தோ ‘‘அயங் புரிஸஸீஹோ மரணதோபி ப⁴யங் நத்தி², ஏவங் நிப்³ப⁴யோ நாம ந மயா தி³ட்ட²புப்³போ³’’தி லோமஹங்ஸஜாதோ குமாரங் ஓலோகேஸி. குமாரோ கிஸ்ஸ மங் ஓலோகேஸி, ந யதா²வுத்தங் கரோஸீதி. யக்கி²னிபுத்தோ மஹாஸத்தங் ‘‘ஸத்ததா⁴ தஸ்ஸ முத்³தா⁴ ப²லெய்ய, யோ தங் கா²தெ³ய்யா’’தி ஆஹ. ‘‘ஸசே மங் ந கா²தி³துகாமோஸி, அத² கஸ்மா அக்³கி³ங் காரேஸீ’’தி? ‘‘தவ பரிக்³க³ண்ஹனத்த²’’ந்தி. ‘‘த்வங் இதா³னி மங் கத²ங் பரிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸஸி, ஸ்வாஹங் திரச்சா²னயோனியங் நிப்³ப³த்தோபி ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ அத்தானங் பரிக்³க³ண்ஹிதுங் ந அதா³ஸி’’ந்தி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Taṃ sutvā yakkhiniputto ‘‘na sakkā imassa maṃsaṃ khādituṃ, upāyena imaṃ palāpessāmī’’ti cintetvā ‘‘tena hi araññaṃ pavisitvā sāradārūni āharitvā niddhūme aṅgāre karohi, tattha te maṃsaṃ pacitvā khādissāmī’’ti āha. Mahāsatto tathā katvā tassa ārocesi. So taṃ olokento ‘‘ayaṃ purisasīho maraṇatopi bhayaṃ natthi, evaṃ nibbhayo nāma na mayā diṭṭhapubbo’’ti lomahaṃsajāto kumāraṃ olokesi. Kumāro kissa maṃ olokesi, na yathāvuttaṃ karosīti. Yakkhiniputto mahāsattaṃ ‘‘sattadhā tassa muddhā phaleyya, yo taṃ khādeyyā’’ti āha. ‘‘Sace maṃ na khāditukāmosi, atha kasmā aggiṃ kāresī’’ti? ‘‘Tava pariggaṇhanattha’’nti. ‘‘Tvaṃ idāni maṃ kathaṃ pariggaṇhissasi, svāhaṃ tiracchānayoniyaṃ nibbattopi sakkassa devarañño attānaṃ pariggaṇhituṃ na adāsi’’nti imamatthaṃ dassento –

    ‘‘இத³ஞ்ஹி ஸோ ப்³ராஹ்மணங் மஞ்ஞமானோ, ஸஸோ அவாஸேஸி ஸகே ஸரீரே;

    ‘‘Idañhi so brāhmaṇaṃ maññamāno, saso avāsesi sake sarīre;

    தேனேவ ஸோ சந்தி³மா தே³வபுத்தோ, ஸஸத்து²தோ காமது³ஹஜ்ஜ யக்கா²’’தி.(ஜா॰ 1.16.93) –

    Teneva so candimā devaputto, sasatthuto kāmaduhajja yakkhā’’ti.(jā. 1.16.93) –

    கா³த²மாஹ.

    Gāthamāha.

    தத்த² ஸஸோ அவாஸேஸி ஸகே ஸரீரேதி அத்தனோ ஸரீரஹேது இமங் ஸரீரங் கா²தி³த்வா இத⁴ வஸாதி ஏவங் ஸகே ஸரீரே அத்தனோ ஸரீரங் தெ³ந்தோ தங் ப்³ராஹ்மணரூபங் ஸக்கங் தத்த² வாஸேஸி. ஸஸத்து²தோதி ‘‘ஸஸீ’’தி ஏவங் ஸஸஸத்³தே³ன து²தோ. காமது³ஹோதி காமவட்³ட⁴னோ. யக்கா²தி தே³வ.

    Tattha saso avāsesi sake sarīreti attano sarīrahetu imaṃ sarīraṃ khāditvā idha vasāti evaṃ sake sarīre attano sarīraṃ dento taṃ brāhmaṇarūpaṃ sakkaṃ tattha vāsesi. Sasatthutoti ‘‘sasī’’ti evaṃ sasasaddena thuto. Kāmaduhoti kāmavaḍḍhano. Yakkhāti deva.

    ஏவங் மஹாஸத்தோ சந்தே³ ஸஸலக்க²ணங் கப்பட்டி²யங் பாடிஹாரியங் ஸக்கி²ங் கத்வா அத்தனோ ஸக்கேனபி பரிக்³க³ண்ஹிதுங் அஸக்குணெய்யதங் அபா⁴ஸி. தங் ஸுத்வா போரிஸாதோ³ அச்ச²ரியப்³பு⁴தசித்தஜாதோ –

    Evaṃ mahāsatto cande sasalakkhaṇaṃ kappaṭṭhiyaṃ pāṭihāriyaṃ sakkhiṃ katvā attano sakkenapi pariggaṇhituṃ asakkuṇeyyataṃ abhāsi. Taṃ sutvā porisādo acchariyabbhutacittajāto –

    ‘‘சந்தோ³ யதா² ராஹுமுகா² பமுத்தோ, விரோசதே பன்னரஸேவ பா⁴ணுமா;

    ‘‘Cando yathā rāhumukhā pamutto, virocate pannaraseva bhāṇumā;

    ஏவங் துவங் போரிஸாதா³ பமுத்தோ, விரோச கபிலே மஹானுபா⁴வ;

    Evaṃ tuvaṃ porisādā pamutto, viroca kapile mahānubhāva;

    ஆமோத³யங் பிதரங் மாதரஞ்ச, ஸப்³போ³ ச தே நந்த³து ஞாதிபக்கோ²’’தி. (ஜா॰ 1.16.94) –

    Āmodayaṃ pitaraṃ mātarañca, sabbo ca te nandatu ñātipakkho’’ti. (jā. 1.16.94) –

    கா³த²ங் வத்வா ‘‘க³ச்ச² மஹாவீரா’’தி குமாரங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸோபி தங் நிப்³பி³ஸேவனங் கத்வா பஞ்ச ஸீலானி த³த்வா ‘‘யக்கோ² நு கோ² ஏஸ, நோ’’தி வீமங்ஸந்தோ ‘‘யக்கா²னங் அக்கீ²னி ரத்தானி ஹொந்தி அனிமிஸானி ச, சா²யா ச ந பஞ்ஞாயதி, அஸம்பீ⁴தோ ஹோதி, ந இமஸ்ஸ ததா². தஸ்மா நாயங் யக்கோ² மனுஸ்ஸோ ஏஸோ, மய்ஹங் கிர பிது தயோ பா⁴தரோ யக்கி²னியா க³ஹிதா, தேஸு தாய த்³வே கா²தி³தா ப⁴விஸ்ஸந்தி, ஏகோ புத்தஸினேஹேன படிஜக்³கி³தோ ப⁴விஸ்ஸதி. இமினா தேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி நயக்³கா³ஹேன அனுமானேன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன விய அவிபரீததோ நிட்ட²ங் க³ந்த்வா ‘‘மய்ஹங் பிது ஆசிக்கி²த்வா ரஜ்ஜே பதிட்டா²பெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘ந த்வங் யக்கோ², பிது மே ஜெட்ட²பா⁴திகோஸி, ஏஹி மயா ஸத்³தி⁴ங் க³ந்த்வா குலஸந்தகங் ரஜ்ஜங் படிபஜ்ஜாஹீ’’தி ஆஹ. தேன வுத்தங் ‘‘த்வங் பிதாமஹா’’தி, த்வங் மம மஹாபிதாதி அத்தோ². இதரேன ‘‘நாஹங் மனுஸ்ஸோ’’தி வுத்தே தேன ஸத்³தா⁴தப்³ப³ஸ்ஸ தி³ப்³ப³சக்கு²கதாபஸஸ்ஸ ஸந்திகங் நேஸி. தாபஸேன ‘‘கிங் கரொந்தா பிதா புத்தா அரஞ்ஞே விசரதா²’’தி பிதுபா⁴வே கதி²தே போரிஸாதோ³ ஸத்³த³ஹித்வா ‘‘க³ச்ச², தாத, த்வங், ந மே ரஜ்ஜேன அத்தோ², பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமஹ’’ந்தி தாபஸஸ்ஸ ஸந்திகே இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜி. தேன வுத்தங் –

    Gāthaṃ vatvā ‘‘gaccha mahāvīrā’’ti kumāraṃ vissajjesi. Sopi taṃ nibbisevanaṃ katvā pañca sīlāni datvā ‘‘yakkho nu kho esa, no’’ti vīmaṃsanto ‘‘yakkhānaṃ akkhīni rattāni honti animisāni ca, chāyā ca na paññāyati, asambhīto hoti, na imassa tathā. Tasmā nāyaṃ yakkho manusso eso, mayhaṃ kira pitu tayo bhātaro yakkhiniyā gahitā, tesu tāya dve khāditā bhavissanti, eko puttasinehena paṭijaggito bhavissati. Iminā tena bhavitabba’’nti nayaggāhena anumānena sabbaññutaññāṇena viya aviparītato niṭṭhaṃ gantvā ‘‘mayhaṃ pitu ācikkhitvā rajje patiṭṭhāpessāmī’’ti cintetvā ‘‘na tvaṃ yakkho, pitu me jeṭṭhabhātikosi, ehi mayā saddhiṃ gantvā kulasantakaṃ rajjaṃ paṭipajjāhī’’ti āha. Tena vuttaṃ ‘‘tvaṃ pitāmahā’’ti, tvaṃ mama mahāpitāti attho. Itarena ‘‘nāhaṃ manusso’’ti vutte tena saddhātabbassa dibbacakkhukatāpasassa santikaṃ nesi. Tāpasena ‘‘kiṃ karontā pitā puttā araññe vicarathā’’ti pitubhāve kathite porisādo saddahitvā ‘‘gaccha, tāta, tvaṃ, na me rajjena attho, pabbajissāmaha’’nti tāpasassa santike isipabbajjaṃ pabbaji. Tena vuttaṃ –

    84.

    84.

    ‘‘இதி ஸீலவதங் ஹேது, நாரக்கி²ங் மம ஜீவிதங்;

    ‘‘Iti sīlavataṃ hetu, nārakkhiṃ mama jīvitaṃ;

    பப்³பா³ஜேஸிங் சஹங் தஸ்ஸ, ஸதா³ பாணாதிபாதிக’’ந்தி.

    Pabbājesiṃ cahaṃ tassa, sadā pāṇātipātika’’nti.

    தத்த² ஸீலவதங் ஹேதூதி ஸீலவந்தானங் மம பிதூனங் ஹேது. அத² வா ஸீலவதங் ஹேதூதி ஸீலவதஹேது, மய்ஹங் ஸீலவதஸமாதா³னநிமித்தங் தஸ்ஸ அபி⁴ஜ்ஜனத்த²ங். தஸ்ஸாதி தங் போரிஸாத³ங்.

    Tattha sīlavataṃ hetūti sīlavantānaṃ mama pitūnaṃ hetu. Atha vā sīlavataṃ hetūti sīlavatahetu, mayhaṃ sīlavatasamādānanimittaṃ tassa abhijjanatthaṃ. Tassāti taṃ porisādaṃ.

    அத² மஹாஸத்தோ அத்தனோ மஹாபிதரங் பப்³ப³ஜிதங் வந்தி³த்வா நக³ரஸ்ஸ ஸமீபங் க³ந்த்வா ‘‘குமாரோ கிர ஆக³தோ’’தி ஸுத்வா ஹட்ட²துட்டே²ன ரஞ்ஞா நாக³ரேஹி நேக³மஜானபதே³ஹி ச பச்சுக்³க³தோ ராஜானங் வந்தி³த்வா ஸப்³ப³ங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. தங் ஸுத்வா ராஜா தங்க²ணஞ்ஞேவ பே⁴ரிங் சராபெத்வா மஹந்தேன பரிவாரேன தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ஏஹி, பா⁴திக, ரஜ்ஜங் படிபஜ்ஜாஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘அலங், மஹாராஜா’’தி. ‘‘தேன ஹி மய்ஹங் உய்யானே வஸா’’தி. ‘‘ந ஆக³ச்சா²மீ’’தி. ராஜா தஸ்ஸ அஸ்ஸமஸ்ஸ அவிதூ³ரே கா³மங் நிவேஸெத்வா பி⁴க்க²ங் பட்ட²பேஸி. ஸோ சூளகம்மாஸத³ம்மனிக³மோ நாம ஜாதோ.

    Atha mahāsatto attano mahāpitaraṃ pabbajitaṃ vanditvā nagarassa samīpaṃ gantvā ‘‘kumāro kira āgato’’ti sutvā haṭṭhatuṭṭhena raññā nāgarehi negamajānapadehi ca paccuggato rājānaṃ vanditvā sabbaṃ pavattiṃ ārocesi. Taṃ sutvā rājā taṅkhaṇaññeva bheriṃ carāpetvā mahantena parivārena tassa santikaṃ gantvā ‘‘ehi, bhātika, rajjaṃ paṭipajjāhī’’ti āha. ‘‘Alaṃ, mahārājā’’ti. ‘‘Tena hi mayhaṃ uyyāne vasā’’ti. ‘‘Na āgacchāmī’’ti. Rājā tassa assamassa avidūre gāmaṃ nivesetvā bhikkhaṃ paṭṭhapesi. So cūḷakammāsadammanigamo nāma jāto.

    ததா³ மாதாபிதரோ மஹாராஜகுலானி அஹேஸுங், தாபஸோ ஸாரிபுத்தோ, போரிஸாதோ³ அங்கு³லிமாலோ, கனிட்டா² உப்பலவண்ணா, அக்³க³மஹேஸீ ராஹுலமாதா, அலீனஸத்துகுமாரோ லோகனாதோ².

    Tadā mātāpitaro mahārājakulāni ahesuṃ, tāpaso sāriputto, porisādo aṅgulimālo, kaniṭṭhā uppalavaṇṇā, aggamahesī rāhulamātā, alīnasattukumāro lokanātho.

    தஸ்ஸ இதா⁴பி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ யதா²ரஹங் ஸேஸபாரமியோ நித்³தா⁴ரேதப்³பா³. ததா² பிதரா நிவாரியமானோ அத்தனோ ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா பிது ஜீவிதரக்க²ணத்த²ங் ‘‘போரிஸாத³ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி நிச்ச²யோ, தஸ்ஸ ச ஸந்தாஸபரிஹரணத்த²ங் நிஹிதஸத்த²ஸ்ஸ க³மனங், ‘‘அத்தனோ ஸீலக²ண்ட³னங் மா ஹோதூ’’தி தேன பியவாசாய ஸமுதா³சாரோ, தேன ச நானானயேஹி பரிக்³க³ண்ஹியமானஸ்ஸ மரணஸந்தாஸாபா⁴வோ, பிது அத்தே² மய்ஹங் ஸரீரங் ஸப²லங் கரிஸ்ஸாமீதி ஹட்ட²துட்ட²பா⁴வோ, ஸக்கேனாபி பரிக்³க³ண்ஹிதுங் அஸக்குணெய்யஸ்ஸ ஸஸஜாதியம்பி பரிச்சாக³த்த²ங் அத்தனோ ஜீவிதனிரபெக்க²பா⁴வஸ்ஸ ஜானநங், தேன ஸமாக³மேபி ஒஸ்ஸட்டே²பி சித்தஸ்ஸ விகாராபா⁴வோ, தஸ்ஸ ச மனுஸ்ஸபா⁴வமஹாபிதுபா⁴வானங் அவிபரீததோ ஜானநங், ஞாதமத்தே ச தங் குலஸந்தகே ரஜ்ஜே பதிட்டா²பேதுகாமதா, த⁴ம்மதே³ஸனாய ஸங்வேஜெத்வா ஸீலேஸு பதிட்டா²பனந்தி. ஏவமாத³யோ இத⁴ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கு³ணானுபா⁴வா விபா⁴வேதப்³பா³தி.

    Tassa idhāpi heṭṭhā vuttanayeneva yathārahaṃ sesapāramiyo niddhāretabbā. Tathā pitarā nivāriyamāno attano jīvitaṃ pariccajitvā pitu jīvitarakkhaṇatthaṃ ‘‘porisādassa santikaṃ gamissāmī’’ti nicchayo, tassa ca santāsapariharaṇatthaṃ nihitasatthassa gamanaṃ, ‘‘attano sīlakhaṇḍanaṃ mā hotū’’ti tena piyavācāya samudācāro, tena ca nānānayehi pariggaṇhiyamānassa maraṇasantāsābhāvo, pitu atthe mayhaṃ sarīraṃ saphalaṃ karissāmīti haṭṭhatuṭṭhabhāvo, sakkenāpi pariggaṇhituṃ asakkuṇeyyassa sasajātiyampi pariccāgatthaṃ attano jīvitanirapekkhabhāvassa jānanaṃ, tena samāgamepi ossaṭṭhepi cittassa vikārābhāvo, tassa ca manussabhāvamahāpitubhāvānaṃ aviparītato jānanaṃ, ñātamatte ca taṃ kulasantake rajje patiṭṭhāpetukāmatā, dhammadesanāya saṃvejetvā sīlesu patiṭṭhāpananti. Evamādayo idha bodhisattassa guṇānubhāvā vibhāvetabbāti.

    அலீனஸத்துசரியாவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Alīnasattucariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi / 9. அலீனஸத்துசரியா • 9. Alīnasattucariyā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact