Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    4. அலோமவிமானவண்ணனா

    4. Alomavimānavaṇṇanā

    அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனாதி அலோமவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா பா³ராணஸியங் இஸிபதனே மிக³தா³யே விஹரந்தோ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய பா³ராணஸிங் பிண்டா³ய பாவிஸி . தத்தே²கா அலோமா நாம து³க்³க³தித்தீ² ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தா அஞ்ஞங் தா³தப்³ப³ங் அபஸ்ஸந்தீ ‘‘ஈதி³ஸம்பி ப⁴க³வதோ தி³ன்னங் மய்ஹங் மஹப்ப²லங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா பரிபி⁴ன்னவண்ணங் அலோணங் ஸுக்க²கும்மாஸங் உபனேஸி, ப⁴க³வா படிக்³க³ஹேஸி. ஸா தங் தா³னங் ஆரம்மணங் கத்வா ஸோமனஸ்ஸங் பவேதே³ஸி, ஸா அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு நிப்³ப³த்தி. தங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ –

    Abhikkantenavaṇṇenāti alomavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā bārāṇasiyaṃ isipatane migadāye viharanto pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya bārāṇasiṃ piṇḍāya pāvisi . Tatthekā alomā nāma duggatitthī bhagavantaṃ disvā pasannacittā aññaṃ dātabbaṃ apassantī ‘‘īdisampi bhagavato dinnaṃ mayhaṃ mahapphalaṃ bhavissatī’’ti cintetvā paribhinnavaṇṇaṃ aloṇaṃ sukkhakummāsaṃ upanesi, bhagavā paṭiggahesi. Sā taṃ dānaṃ ārammaṇaṃ katvā somanassaṃ pavedesi, sā aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsesu nibbatti. Taṃ āyasmā mahāmoggallāno –

    711.

    711.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன…பே॰… வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. –

    புச்சி². ஸாபி தஸ்ஸ ப்³யாகாஸி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் –

    Pucchi. Sāpi tassa byākāsi, taṃ dassetuṃ –

    714.

    714.

    ‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி. – வுத்தங்;

    ‘‘Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phala’’nti. – vuttaṃ;

    715.

    715.

    ‘‘அஹஞ்ச பா³ராணஸியங், பு³த்³த⁴ஸ்ஸாதி³ச்சப³ந்து⁴னோ;

    ‘‘Ahañca bārāṇasiyaṃ, buddhassādiccabandhuno;

    அதா³ஸிங் ஸுக்க²கும்மாஸங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Adāsiṃ sukkhakummāsaṃ, pasannā sehi pāṇibhi.

    716.

    716.

    ‘‘ஸுக்கா²ய அலோணிகாய ச, பஸ்ஸ ப²லங் கும்மாஸபிண்டி³யா;

    ‘‘Sukkhāya aloṇikāya ca, passa phalaṃ kummāsapiṇḍiyā;

    அலோமங் ஸுகி²தங் தி³ஸ்வா, கோ புஞ்ஞங் ந கரிஸ்ஸதி.

    Alomaṃ sukhitaṃ disvā, ko puññaṃ na karissati.

    717.

    717.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰… வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    716. தத்த² அலோமங் ஸுகி²தங் தி³ஸ்வாதி அலோமம்பி நாம ஸுக்க²கும்மாஸமத்தங் த³த்வா ஏவங் தி³ப்³ப³ஸுகே²ன ஸுகி²தங் தி³ஸ்வா. கோ புஞ்ஞங் ந கரிஸ்ஸதீதி கோ நாம அத்தனோ ஹிதஸுக²ங் இச்ச²ந்தோ புஞ்ஞங் ந கரிஸ்ஸதீதி. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    716. Tattha alomaṃ sukhitaṃ disvāti alomampi nāma sukkhakummāsamattaṃ datvā evaṃ dibbasukhena sukhitaṃ disvā. Ko puññaṃ na karissatīti ko nāma attano hitasukhaṃ icchanto puññaṃ na karissatīti. Sesaṃ vuttanayameva.

    அலோமவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Alomavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 4. அலோமவிமானவத்து² • 4. Alomavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact