Sănătate |
Alzheimer, un stadiu avansat de diabet?
A avea diabet de tip 2 poate insemna că sunteţi deja pe drumul spre Alzheimer, afirmă cercetătorii de la University at Albany din New York în urma unui studiu ce leagă cele două boli. S-ar putea folosi medicamentele pentru Alzheimer încă din stadiul de diabet pentru a preveni tulburările cognitive de la început, au declarat ei.
Unul dintre cele mai mari riscuri pentru a face Alzheimer este să ai diabet de tip 2. Acesta apare când ficatul, muşchii şi celulele grase nu mai răspund eficient la insulină. Boala se declanşează de obicei în cazul consumului exagerat de alimente dulci şi bogate în grăsimi.
Rezistenţa la insulină poate duce la probleme cognitive, cum sunt confuzia şi pierderile de memorie.
Un studiu anterior a arătat că persoanele cu diabet de tip 2 au un risc crescut de a face Alzheimer. În acest tip de demenţă, parte din creier implicată în procesul de învăţare şi memorare, hipocampusul, pare să fie insensibilă la insulină, deci nu numai celulele ficatului, muşchilor şi celulele grase sunt diabetice, ci şi creierul.
Hrănirea animalelor de laborator cu un regim alimentar care să ducă la diabet de tip 2 a lăsat creierul lor ciuruit de plăci insolubile de proteină amiloid-beta.
Se ştie că insulina joacă un rol important în procesul de memorare, ceea ce ne duce la concluzia că Alzheimerul ar putea fi cauzat de un tip de diabet al creierului.
Dacă Alzheimer este un stadiu avansat de diabet de tip 2, viitorul ar putea să nu fie aşa de sumbru. Diabetul de tip 2 este în mare măsură o boală a stilului de viaţă şi poate fi prevenit, ameliorat şi vindecat de schimbarea stilului de viaţă. Poate că şi Alzheimer ar avea nevoie de o abordare similară.
GH. MANOIU | 4 DECEMBRIE 2013