Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [124] 4. அம்ப³ஜாதகவண்ணனா

    [124] 4. Ambajātakavaṇṇanā

    வாயமேதே²வ புரிஸோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் வத்தஸம்பன்னங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸாவத்தி²வாஸீ குலபுத்தோ ஸாஸனே உரங் த³த்வா பப்³ப³ஜிதோ வத்தஸம்பன்னோ அஹோஸி, ஆசரியுபஜ்ஜா²யவத்தானி பானீயபரிபோ⁴ஜனீயஉபோஸதா²கா³ரஜந்தாக⁴ராதி³வத்தானி ச ஸாது⁴கங் கரோதி, சுத்³த³ஸஸு மஹாவத்தேஸு அஸீதிக²ந்த⁴கவத்தேஸு ச பரிபூரகாரீயேவ ஹோதி, விஹாரங் ஸம்மஜ்ஜதி, பரிவேணங் விதக்கமாளகங் விஹாரமக்³க³ங் ஸம்மஜ்ஜதி, மனுஸ்ஸானங் பானீயங் தே³தி. மனுஸ்ஸா தஸ்ஸ வத்தஸம்பத்தியங் பஸீதி³த்வா பஞ்சஸதமத்தானி து⁴வப⁴த்தானி அத³ங்ஸு, மஹாலாப⁴ஸக்காரோ உப்பஜ்ஜி. தங் நிஸ்ஸாய ப³ஹூனங் பா²ஸுவிஹாரோ ஜாதோ. அதே²கதி³வஸங் த⁴ம்மஸபா⁴யங் பி⁴க்கூ² கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகோ நாம பி⁴க்கு² அத்தனோ வத்தஸம்பத்தியா மஹந்தங் லாப⁴ஸக்காரங் நிப்³ப³த்தேஸி, ஏதங் ஏகங் நிஸ்ஸாய ப³ஹூனங் பா²ஸுவிஹாரோ ஜாதோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே , ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பாயங் பி⁴க்கு² வத்தஸம்பன்னோ, புப்³பே³பேதங் ஏகங் நிஸ்ஸாய பஞ்ச இஸிஸதானி ப²லாப²லத்தா²ய அரஞ்ஞங் அக³ந்த்வா ஏதேனேவ ஆனீதப²லாப²லேஹி யாபேஸு’’ந்தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Vāyamethevapurisoti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ vattasampannaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthivāsī kulaputto sāsane uraṃ datvā pabbajito vattasampanno ahosi, ācariyupajjhāyavattāni pānīyaparibhojanīyauposathāgārajantāgharādivattāni ca sādhukaṃ karoti, cuddasasu mahāvattesu asītikhandhakavattesu ca paripūrakārīyeva hoti, vihāraṃ sammajjati, pariveṇaṃ vitakkamāḷakaṃ vihāramaggaṃ sammajjati, manussānaṃ pānīyaṃ deti. Manussā tassa vattasampattiyaṃ pasīditvā pañcasatamattāni dhuvabhattāni adaṃsu, mahālābhasakkāro uppajji. Taṃ nissāya bahūnaṃ phāsuvihāro jāto. Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, asuko nāma bhikkhu attano vattasampattiyā mahantaṃ lābhasakkāraṃ nibbattesi, etaṃ ekaṃ nissāya bahūnaṃ phāsuvihāro jāto’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave , etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepāyaṃ bhikkhu vattasampanno, pubbepetaṃ ekaṃ nissāya pañca isisatāni phalāphalatthāya araññaṃ agantvā eteneva ānītaphalāphalehi yāpesu’’nti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ உதி³ச்சப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா பஞ்சஸதஇஸிபரிவாரோ பப்³ப³தபாதே³ விஹாஸி. ததா³ ஹிமவந்தே சண்டோ³ நிதா³கோ⁴ அஹோஸி, தத்த² தத்த² பானீயானி சி²ஜ்ஜிங்ஸு, திரச்சா²னா பானீயங் அலப⁴மானா கிலமந்தி. அத² தேஸு தாபஸேஸு ஏகோ தாபஸோ தேஸங் பிபாஸது³க்க²ங் தி³ஸ்வா ஏகங் ருக்க²ங் சி²ந்தி³த்வா தோ³ணிங் கத்வா பானீயங் உஸ்ஸிஞ்சித்வா தோ³ணிங் பூரெத்வா தேஸங் பானீயங் அதா³ஸி. ப³ஹூஸு ஸன்னிபதித்வா பானீயங் பிவந்தேஸு தாபஸஸ்ஸ ப²லாப²லத்தா²ய க³மனோகாஸோ நாஹோஸி. ஸோ நிராஹாரோபி பானீயங் தே³தியேவ. மிக³க³ணா சிந்தேஸுங் ‘‘அயங் அம்ஹாகங் பானீயங் தெ³ந்தோ ப²லாப²லத்தா²ய க³ந்துங் ஓகாஸங் ந லப⁴தி, நிராஹாரதாய அதிவிய கிலமதி, ஹந்த³மயங் கதிகங் கரோமா’’தி. தே கதிகங் அகங்ஸு ‘‘இதோ பட்டா²ய பானீயங் பிவனத்தா²ய ஆக³ச்ச²ந்தேன அத்தனோ ப³லானுரூபேன ப²லாப²லங் க³ஹெத்வாவ ஆக³ந்தப்³ப³’’ந்தி. தே ததோ பட்டா²ய ஏகேகோ திரச்சா²னோ அத்தனோ அத்தனோ ப³லானுரூபேன மது⁴ரமது⁴ரானி அம்ப³ஜம்பு³பனஸாதீ³னிக³ஹெத்வாவ ஆக³ச்ச²தி. ஏகஸ்ஸ அத்தா²ய ஆப⁴தங் ப²லாப²லங் அட்³ட⁴தெய்யஸகடபா⁴ரப்பமாணங் அஹோஸி. பஞ்சஸததாபஸா ததே³வ பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி. அதிரேகங் ச²ட்³டி³யித்த².

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto udiccabrāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto isipabbajjaṃ pabbajitvā pañcasataisiparivāro pabbatapāde vihāsi. Tadā himavante caṇḍo nidāgho ahosi, tattha tattha pānīyāni chijjiṃsu, tiracchānā pānīyaṃ alabhamānā kilamanti. Atha tesu tāpasesu eko tāpaso tesaṃ pipāsadukkhaṃ disvā ekaṃ rukkhaṃ chinditvā doṇiṃ katvā pānīyaṃ ussiñcitvā doṇiṃ pūretvā tesaṃ pānīyaṃ adāsi. Bahūsu sannipatitvā pānīyaṃ pivantesu tāpasassa phalāphalatthāya gamanokāso nāhosi. So nirāhāropi pānīyaṃ detiyeva. Migagaṇā cintesuṃ ‘‘ayaṃ amhākaṃ pānīyaṃ dento phalāphalatthāya gantuṃ okāsaṃ na labhati, nirāhāratāya ativiya kilamati, handamayaṃ katikaṃ karomā’’ti. Te katikaṃ akaṃsu ‘‘ito paṭṭhāya pānīyaṃ pivanatthāya āgacchantena attano balānurūpena phalāphalaṃ gahetvāva āgantabba’’nti. Te tato paṭṭhāya ekeko tiracchāno attano attano balānurūpena madhuramadhurāni ambajambupanasādīnigahetvāva āgacchati. Ekassa atthāya ābhataṃ phalāphalaṃ aḍḍhateyyasakaṭabhārappamāṇaṃ ahosi. Pañcasatatāpasā tadeva paribhuñjanti. Atirekaṃ chaḍḍiyittha.

    போ³தி⁴ஸத்தோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏகங் நாம வத்தஸம்பன்னங் நிஸ்ஸாய எத்தகானங் தாபஸானங் ப²லாப²லத்தா²ய அக³ந்த்வா யாபனங் உப்பன்னங், வீரியங் நாம காதப்³ப³மேவா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto taṃ disvā ‘‘ekaṃ nāma vattasampannaṃ nissāya ettakānaṃ tāpasānaṃ phalāphalatthāya agantvā yāpanaṃ uppannaṃ, vīriyaṃ nāma kātabbamevā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    124.

    124.

    ‘‘வாயமேதே²வ புரிஸோ, ந நிப்³பி³ந்தெ³ய்ய பண்டி³தோ;

    ‘‘Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    வாயாமஸ்ஸ ப²லங் பஸ்ஸ, பு⁴த்தா அம்பா³ அனீதிஹ’’ந்தி.

    Vāyāmassa phalaṃ passa, bhuttā ambā anītiha’’nti.

    தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – பண்டி³தோ அத்தனோ வத்தபூரணாதி³கே கம்மஸ்மிங் வாயமேதே²வ, ந உக்கண்டெ²ய்ய. கிங்காரணா? வாயாமஸ்ஸ நிப்ப²லதாய அபா⁴வதோ. இதி மஹாஸத்தோ ‘‘வாயாமோ நாமேஸ ஸப²லோவ ஹோதீ’’தி இஸிக³ணங் ஆலபந்தோ ‘‘வாயாமஸ்ஸ ப²லங் பஸ்ஸா’’தி ஆஹ. கீதி³ஸங்? பு⁴த்தா அம்பா³ அனீதிஹங். தத்த² அம்பா³தி தே³ஸனாமத்தங், தேஹி பன நானப்பகாரானி ப²லாப²லானி ஆப⁴தானி. தேஸு ஸம்பன்னதரானங் உஸ்ஸன்னதரானங் வா வஸேன ‘‘அம்பா³’’தி வுத்தங். யே இமேஹி பஞ்சஹி இஸிஸதேஹி ஸயங் அரஞ்ஞங் அக³ந்த்வா ஏகஸ்ஸ அத்தா²ய ஆனீதா அம்பா³ பு⁴த்தா, இத³ங் வாயாமஸ்ஸ ப²லங். தஞ்ச கோ² பன அனீதிஹங், ‘‘இதி ஆஹ இதி ஆஹா’’தி ஏவங் இதிஹீதிஹேன க³ஹேதப்³ப³ங் ந ஹோதி, பச்சக்க²மேவ தங் ப²லங் பஸ்ஸாதி. ஏவங் மஹாஸத்தோ இஸிக³ணஸ்ஸ ஓவாத³ங் அதா³ஸி.

    Tatrāyaṃ saṅkhepattho – paṇḍito attano vattapūraṇādike kammasmiṃ vāyametheva, na ukkaṇṭheyya. Kiṃkāraṇā? Vāyāmassa nipphalatāya abhāvato. Iti mahāsatto ‘‘vāyāmo nāmesa saphalova hotī’’ti isigaṇaṃ ālapanto ‘‘vāyāmassa phalaṃ passā’’ti āha. Kīdisaṃ? Bhuttā ambā anītihaṃ. Tattha ambāti desanāmattaṃ, tehi pana nānappakārāni phalāphalāni ābhatāni. Tesu sampannatarānaṃ ussannatarānaṃ vā vasena ‘‘ambā’’ti vuttaṃ. Ye imehi pañcahi isisatehi sayaṃ araññaṃ agantvā ekassa atthāya ānītā ambā bhuttā, idaṃ vāyāmassa phalaṃ. Tañca kho pana anītihaṃ, ‘‘iti āha iti āhā’’ti evaṃ itihītihena gahetabbaṃ na hoti, paccakkhameva taṃ phalaṃ passāti. Evaṃ mahāsatto isigaṇassa ovādaṃ adāsi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ வத்தஸம்பன்னோ தாபஸோ அயங் பி⁴க்கு² அஹோஸி, க³ணஸத்தா² பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā vattasampanno tāpaso ayaṃ bhikkhu ahosi, gaṇasatthā pana ahameva ahosi’’nti.

    அம்ப³ஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Ambajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 124. அம்ப³ஜாதகங் • 124. Ambajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact