Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    4. மஹாவக்³கோ³

    4. Mahāvaggo

    1. அம்ப³ஸக்கரபேதவத்து²

    1. Ambasakkarapetavatthu

    517.

    517.

    வேஸாலீ நாம நக³ரத்தி² வஜ்ஜீனங், தத்த² அஹு லிச்ச²வி அம்ப³ஸக்கரோ 1;

    Vesālī nāma nagaratthi vajjīnaṃ, tattha ahu licchavi ambasakkaro 2;

    தி³ஸ்வான பேதங் நக³ரஸ்ஸ பா³ஹிரங், தத்தே²வ புச்சி²த்த² தங் காரணத்தி²கோ.

    Disvāna petaṃ nagarassa bāhiraṃ, tattheva pucchittha taṃ kāraṇatthiko.

    518.

    518.

    ‘‘ஸெய்யா நிஸஜ்ஜா நயிமஸ்ஸ அத்தி², அபி⁴க்கமோ நத்தி² படிக்கமோ ச;

    ‘‘Seyyā nisajjā nayimassa atthi, abhikkamo natthi paṭikkamo ca;

    அஸிதபீதகா²யிதவத்த²போ⁴கா³, பரிசாரிகா 3 ஸாபி இமஸ்ஸ நத்தி².

    Asitapītakhāyitavatthabhogā, paricārikā 4 sāpi imassa natthi.

    519.

    519.

    ‘‘யே ஞாதகா தி³ட்ட²ஸுதா ஸுஹஜ்ஜா, அனுகம்பகா யஸ்ஸ அஹேஸுங் புப்³பே³;

    ‘‘Ye ñātakā diṭṭhasutā suhajjā, anukampakā yassa ahesuṃ pubbe;

    த³ட்டு²ம்பி தே தா³னி ந தங் லப⁴ந்தி, விராஜிதத்தோ 5 ஹி ஜனேன தேன.

    Daṭṭhumpi te dāni na taṃ labhanti, virājitatto 6 hi janena tena.

    520.

    520.

    ‘‘ந ஒக்³க³தத்தஸ்ஸ ப⁴வந்தி மித்தா, ஜஹந்தி மித்தா விகலங் விதி³த்வா;

    ‘‘Na oggatattassa bhavanti mittā, jahanti mittā vikalaṃ viditvā;

    அத்த²ஞ்ச தி³ஸ்வா பரிவாரயந்தி, ப³ஹூ மித்தா உக்³க³தத்தஸ்ஸ ஹொந்தி.

    Atthañca disvā parivārayanti, bahū mittā uggatattassa honti.

    521.

    521.

    ‘‘நிஹீனத்தோ ஸப்³ப³போ⁴கே³ஹி கிச்சோ², ஸம்மக்கி²தோ ஸம்பரிபி⁴ன்னக³த்தோ;

    ‘‘Nihīnatto sabbabhogehi kiccho, sammakkhito samparibhinnagatto;

    உஸ்ஸாவபி³ந்தூ³வ பலிம்பமானோ, அஜ்ஜ ஸுவே ஜீவிதஸ்ஸூபரோதோ⁴.

    Ussāvabindūva palimpamāno, ajja suve jīvitassūparodho.

    522.

    522.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் உத்தமகிச்ச²ப்பத்தங், உத்தாஸிதங் புசிமந்த³ஸ்ஸ ஸூலே;

    ‘‘Etādisaṃ uttamakicchappattaṃ, uttāsitaṃ pucimandassa sūle;

    ‘அத² த்வங் கேன வண்ணேன வதே³ஸி யக்க², ஜீவ போ⁴ ஜீவிதமேவ ஸெய்யோ’’’தி.

    ‘Atha tvaṃ kena vaṇṇena vadesi yakkha, jīva bho jīvitameva seyyo’’’ti.

    523.

    523.

    ‘‘ஸாலோஹிதோ ஏஸ அஹோஸி மய்ஹங், அஹங் ஸராமி புரிமாய ஜாதியா;

    ‘‘Sālohito esa ahosi mayhaṃ, ahaṃ sarāmi purimāya jātiyā;

    தி³ஸ்வா ச மே காருஞ்ஞமஹோஸி ராஜ, மா பாபத⁴ம்மோ நிரயங் பதாயங் 7.

    Disvā ca me kāruññamahosi rāja, mā pāpadhammo nirayaṃ patāyaṃ 8.

    524.

    524.

    ‘‘இதோ சுதோ லிச்ச²வி ஏஸ போஸோ, ஸத்துஸ்ஸத³ங் நிரயங் கோ⁴ரரூபங்;

    ‘‘Ito cuto licchavi esa poso, sattussadaṃ nirayaṃ ghorarūpaṃ;

    உபபஜ்ஜதி து³க்கடகம்மகாரீ, மஹாபி⁴தாபங் கடுகங் ப⁴யானகங்.

    Upapajjati dukkaṭakammakārī, mahābhitāpaṃ kaṭukaṃ bhayānakaṃ.

    525.

    525.

    ‘‘அனேகபா⁴கே³ன கு³ணேன ஸெய்யோ, அயமேவ ஸூலோ நிரயேன தேன;

    ‘‘Anekabhāgena guṇena seyyo, ayameva sūlo nirayena tena;

    ஏகந்தது³க்க²ங் கடுகங் ப⁴யானகங், ஏகந்ததிப்³ப³ங் நிரயங் பதாயங் 9.

    Ekantadukkhaṃ kaṭukaṃ bhayānakaṃ, ekantatibbaṃ nirayaṃ patāyaṃ 10.

    526.

    526.

    ‘‘இத³ஞ்ச ஸுத்வா வசனங் மமேஸோ, து³க்கூ²பனீதோ விஜஹெய்ய பாணங்;

    ‘‘Idañca sutvā vacanaṃ mameso, dukkhūpanīto vijaheyya pāṇaṃ;

    தஸ்மா அஹங் ஸந்திகே ந ப⁴ணாமி, மா மே கதோ ஜீவிதஸ்ஸூபரோதோ⁴’’.

    Tasmā ahaṃ santike na bhaṇāmi, mā me kato jīvitassūparodho’’.

    527.

    527.

    ‘‘அஞ்ஞாதோ ஏஸோ 11 புரிஸஸ்ஸ அத்தோ², அஞ்ஞம்பி இச்சா²மஸே புச்சி²துங் துவங்;

    ‘‘Aññāto eso 12 purisassa attho, aññampi icchāmase pucchituṃ tuvaṃ;

    ஓகாஸகம்மங் ஸசே நோ கரோஸி, புச்சா²ம தங் நோ ந ச குஜ்ஜி²தப்³ப³’’ந்தி.

    Okāsakammaṃ sace no karosi, pucchāma taṃ no na ca kujjhitabba’’nti.

    528.

    528.

    ‘‘அத்³தா⁴ படிஞ்ஞா மே ததா³ அஹு 13, நாசிக்க²னா அப்பஸன்னஸ்ஸ ஹோதி;

    ‘‘Addhā paṭiññā me tadā ahu 14, nācikkhanā appasannassa hoti;

    அகாமா ஸத்³தெ⁴ய்யவசோதி கத்வா, புச்ச²ஸ்ஸு மங் காமங் யதா² விஸய்ஹ’’ந்தி 15.

    Akāmā saddheyyavacoti katvā, pucchassu maṃ kāmaṃ yathā visayha’’nti 16.

    529.

    529.

    ‘‘யங் கிஞ்சஹங் சக்கு²னா பஸ்ஸிஸ்ஸாமி 17, ஸப்³ப³ம்பி தாஹங் அபி⁴ஸத்³த³ஹெய்யங்;

    ‘‘Yaṃ kiñcahaṃ cakkhunā passissāmi 18, sabbampi tāhaṃ abhisaddaheyyaṃ;

    தி³ஸ்வாவ தங் நோபி சே ஸத்³த³ஹெய்யங், கரெய்யாஸி 19 மே யக்க² நியஸ்ஸகம்ம’’ந்தி.

    Disvāva taṃ nopi ce saddaheyyaṃ, kareyyāsi 20 me yakkha niyassakamma’’nti.

    530.

    530.

    ‘‘ஸச்சப்படிஞ்ஞா தவ மேஸா ஹோது, ஸுத்வான த⁴ம்மங் லப⁴ ஸுப்பஸாத³ங்;

    ‘‘Saccappaṭiññā tava mesā hotu, sutvāna dhammaṃ labha suppasādaṃ;

    அஞ்ஞத்தி²கோ நோ ச பது³ட்ட²சித்தோ, யங் தே ஸுதங் அஸுதஞ்சாபி த⁴ம்மங்;

    Aññatthiko no ca paduṭṭhacitto, yaṃ te sutaṃ asutañcāpi dhammaṃ;

    ஸப்³ப³ம்பி அக்கி²ஸ்ஸங் 21 யதா² பஜானந்தி.

    Sabbampi akkhissaṃ 22 yathā pajānanti.

    531.

    531.

    ‘‘ஸேதேன அஸ்ஸேன அலங்கதேன, உபயாஸி ஸூலாவுதகஸ்ஸ ஸந்திகே;

    ‘‘Setena assena alaṅkatena, upayāsi sūlāvutakassa santike;

    யானங் இத³ங் அப்³பு⁴தங் த³ஸ்ஸனெய்யங், கிஸ்ஸேதங் கம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ’’தி.

    Yānaṃ idaṃ abbhutaṃ dassaneyyaṃ, kissetaṃ kammassa ayaṃ vipāko’’ti.

    532.

    532.

    ‘‘வேஸாலியா நக³ரஸ்ஸ 23 மஜ்ஜே², சிக்க²ல்லமக்³கே³ நரகங் அஹோஸி;

    ‘‘Vesāliyā nagarassa 24 majjhe, cikkhallamagge narakaṃ ahosi;

    கோ³ஸீஸமேகாஹங் பஸன்னசித்தோ, ஸேதங் 25 க³ஹெத்வா நரகஸ்மிங் நிக்கி²பிங்.

    Gosīsamekāhaṃ pasannacitto, setaṃ 26 gahetvā narakasmiṃ nikkhipiṃ.

    533.

    533.

    ‘‘ஏதஸ்மிங் பாதா³னி பதிட்ட²பெத்வா, மயஞ்ச அஞ்ஞே ச அதிக்கமிம்ஹா;

    ‘‘Etasmiṃ pādāni patiṭṭhapetvā, mayañca aññe ca atikkamimhā;

    யானங் இத³ங் அப்³பு⁴தங் த³ஸ்ஸனெய்யங், தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ’’தி.

    Yānaṃ idaṃ abbhutaṃ dassaneyyaṃ, tasseva kammassa ayaṃ vipāko’’ti.

    534.

    534.

    ‘‘வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதி, க³ந்தோ⁴ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பவாயதி;

    ‘‘Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsati, gandho ca te sabbadisā pavāyati;

    யக்கி²த்³தி⁴பத்தோஸி மஹானுபா⁴வோ, நக்³கோ³ சாஸி கிஸ்ஸ அயங் விபாகோ’’தி.

    Yakkhiddhipattosi mahānubhāvo, naggo cāsi kissa ayaṃ vipāko’’ti.

    535.

    535.

    ‘‘அக்கோத⁴னோ நிச்சபஸன்னசித்தோ, ஸண்ஹாஹி வாசாஹி ஜனங் உபேமி;

    ‘‘Akkodhano niccapasannacitto, saṇhāhi vācāhi janaṃ upemi;

    தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ, தி³ப்³போ³ மே வண்ணோ ஸததங் பபா⁴ஸதி.

    Tasseva kammassa ayaṃ vipāko, dibbo me vaṇṇo satataṃ pabhāsati.

    536.

    536.

    ‘‘யஸஞ்ச கித்திஞ்ச த⁴ம்மே டி²தானங், தி³ஸ்வான மந்தேமி 27 பஸன்னசித்தோ;

    ‘‘Yasañca kittiñca dhamme ṭhitānaṃ, disvāna mantemi 28 pasannacitto;

    தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ, தி³ப்³போ³ மே க³ந்தோ⁴ ஸததங் பவாயதி.

    Tasseva kammassa ayaṃ vipāko, dibbo me gandho satataṃ pavāyati.

    537.

    537.

    ‘‘ஸஹாயானங் தித்த²ஸ்மிங் ந்ஹாயந்தானங், த²லே க³ஹெத்வா நித³ஹிஸ்ஸ து³ஸ்ஸங்;

    ‘‘Sahāyānaṃ titthasmiṃ nhāyantānaṃ, thale gahetvā nidahissa dussaṃ;

    கி²ட்³ட³த்தி²கோ நோ ச பது³ட்ட²சித்தோ, தேனம்ஹி நக்³கோ³ கஸிரா ச வுத்தீ’’தி.

    Khiḍḍatthiko no ca paduṭṭhacitto, tenamhi naggo kasirā ca vuttī’’ti.

    538.

    538.

    ‘‘யோ கீளமானோ பகரோதி பாபங், தஸ்ஸேதி³ஸங் கம்மவிபாகமாஹு;

    ‘‘Yo kīḷamāno pakaroti pāpaṃ, tassedisaṃ kammavipākamāhu;

    அகீளமானோ பன யோ கரோதி, கிங் தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகமாஹூ’’தி.

    Akīḷamāno pana yo karoti, kiṃ tassa kammassa vipākamāhū’’ti.

    539.

    539.

    ‘‘யே து³ட்ட²ஸங்கப்பமனா மனுஸ்ஸா, காயேன வாசாய ச ஸங்கிலிட்டா²;

    ‘‘Ye duṭṭhasaṅkappamanā manussā, kāyena vācāya ca saṅkiliṭṭhā;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ அபி⁴ஸம்பராயங், அஸங்ஸயங் தே நிரயங் உபெந்தி.

    Kāyassa bhedā abhisamparāyaṃ, asaṃsayaṃ te nirayaṃ upenti.

    540.

    540.

    ‘‘அபரே பன ஸுக³திமாஸமானா, தா³னே ரதா ஸங்க³ஹிதத்தபா⁴வா;

    ‘‘Apare pana sugatimāsamānā, dāne ratā saṅgahitattabhāvā;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ அபி⁴ஸம்பராயங், அஸங்ஸயங் தே ஸுக³திங் உபெந்தீ’’தி.

    Kāyassa bhedā abhisamparāyaṃ, asaṃsayaṃ te sugatiṃ upentī’’ti.

    541.

    541.

    ‘‘தங் கிந்தி ஜானெய்யமஹங் அவேச்ச, கல்யாணபாபஸ்ஸ அயங் விபாகோ;

    ‘‘Taṃ kinti jāneyyamahaṃ avecca, kalyāṇapāpassa ayaṃ vipāko;

    கிங் வாஹங் தி³ஸ்வா அபி⁴ஸத்³த³ஹெய்யங், கோ வாபி மங் ஸத்³த³ஹாபெய்ய ஏத’’ந்தி.

    Kiṃ vāhaṃ disvā abhisaddaheyyaṃ, ko vāpi maṃ saddahāpeyya eta’’nti.

    542.

    542.

    ‘‘தி³ஸ்வா ச ஸுத்வா அபி⁴ஸத்³த³ஹஸ்ஸு, கல்யாணபாபஸ்ஸ அயங் விபாகோ;

    ‘‘Disvā ca sutvā abhisaddahassu, kalyāṇapāpassa ayaṃ vipāko;

    கல்யாணபாபே உப⁴யே அஸந்தே, ஸியா நு ஸத்தா ஸுக³தா து³க்³க³தா வா.

    Kalyāṇapāpe ubhaye asante, siyā nu sattā sugatā duggatā vā.

    543.

    543.

    ‘‘நோ செத்த² கம்மானி கரெய்யுங் மச்சா, கல்யாணபாபானி மனுஸ்ஸலோகே;

    ‘‘No cettha kammāni kareyyuṃ maccā, kalyāṇapāpāni manussaloke;

    நாஹேஸுங் ஸத்தா ஸுக³தா து³க்³க³தா வா, ஹீனா பணீதா ச மனுஸ்ஸலோகே.

    Nāhesuṃ sattā sugatā duggatā vā, hīnā paṇītā ca manussaloke.

    544.

    544.

    ‘‘யஸ்மா ச கம்மானி கரொந்தி மச்சா, கல்யாணபாபானி மனுஸ்ஸலோகே;

    ‘‘Yasmā ca kammāni karonti maccā, kalyāṇapāpāni manussaloke;

    தஸ்மா ஹி ஸத்தா ஸுக³தா து³க்³க³தா வா, ஹீனா பணீதா ச மனுஸ்ஸலோகே.

    Tasmā hi sattā sugatā duggatā vā, hīnā paṇītā ca manussaloke.

    545.

    545.

    ‘‘த்³வயஜ்ஜ கம்மானங் விபாகமாஹு, ஸுக²ஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ ச வேத³னீயங்;

    ‘‘Dvayajja kammānaṃ vipākamāhu, sukhassa dukkhassa ca vedanīyaṃ;

    தா தே³வதாயோ பரிசாரயந்தி, பச்சந்தி பா³லா த்³வயதங் அபஸ்ஸினோ.

    Tā devatāyo paricārayanti, paccanti bālā dvayataṃ apassino.

    546.

    546.

    ‘‘ந மத்தி² கம்மானி ஸயங்கதானி, த³த்வாபி மே நத்தி² யோ 29 ஆதி³ஸெய்ய;

    ‘‘Na matthi kammāni sayaṃkatāni, datvāpi me natthi yo 30 ādiseyya;

    அச்சா²த³னங் ஸயனமத²ன்னபானங், தேனம்ஹி நக்³கோ³ கஸிரா ச வுத்தீ’’தி.

    Acchādanaṃ sayanamathannapānaṃ, tenamhi naggo kasirā ca vuttī’’ti.

    547.

    547.

    ‘‘ஸியா நு கோ² காரணங் கிஞ்சி யக்க², அச்சா²த³னங் யேன துவங் லபே⁴த²;

    ‘‘Siyā nu kho kāraṇaṃ kiñci yakkha, acchādanaṃ yena tuvaṃ labhetha;

    ஆசிக்க² மே த்வங் யத³த்தி² ஹேது, ஸத்³தா⁴யிகங் 31 ஹேதுவசோ ஸுணோமா’’தி.

    Ācikkha me tvaṃ yadatthi hetu, saddhāyikaṃ 32 hetuvaco suṇomā’’ti.

    548.

    548.

    ‘‘கப்பிதகோ 33 நாம இத⁴த்தி² பி⁴க்கு², ஜா²யீ ஸுஸீலோ அரஹா விமுத்தோ;

    ‘‘Kappitako 34 nāma idhatthi bhikkhu, jhāyī susīlo arahā vimutto;

    கு³த்திந்த்³ரியோ ஸங்வுதபாதிமொக்கோ², ஸீதிபூ⁴தோ உத்தமதி³ட்டி²பத்தோ.

    Guttindriyo saṃvutapātimokkho, sītibhūto uttamadiṭṭhipatto.

    549.

    549.

    ‘‘ஸகி²லோ வத³ஞ்ஞூ ஸுவசோ ஸுமுகோ², ஸ்வாக³மோ ஸுப்படிமுத்தகோ ச;

    ‘‘Sakhilo vadaññū suvaco sumukho, svāgamo suppaṭimuttako ca;

    புஞ்ஞஸ்ஸ கெ²த்தங் அரணவிஹாரீ, தே³வமனுஸ்ஸானஞ்ச த³க்கி²ணெய்யோ.

    Puññassa khettaṃ araṇavihārī, devamanussānañca dakkhiṇeyyo.

    550.

    550.

    ‘‘ஸந்தோ விதூ⁴மோ அனீகோ⁴ நிராஸோ, முத்தோ விஸல்லோ அமமோ அவங்கோ;

    ‘‘Santo vidhūmo anīgho nirāso, mutto visallo amamo avaṅko;

    நிரூபதீ⁴ ஸப்³ப³பபஞ்சகீ²ணோ, திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தோ ஜுதிமா.

    Nirūpadhī sabbapapañcakhīṇo, tisso vijjā anuppatto jutimā.

    551.

    551.

    ‘‘அப்பஞ்ஞாதோ தி³ஸ்வாபி ந ச ஸுஜானோ, முனீதி நங் வஜ்ஜிஸு வோஹரந்தி;

    ‘‘Appaññāto disvāpi na ca sujāno, munīti naṃ vajjisu voharanti;

    ஜானந்தி தங் யக்க²பூ⁴தா அனேஜங், கல்யாணத⁴ம்மங் விசரந்தங் லோகே.

    Jānanti taṃ yakkhabhūtā anejaṃ, kalyāṇadhammaṃ vicarantaṃ loke.

    552.

    552.

    ‘‘தஸ்ஸ துவங் ஏகயுக³ங் து³வே வா, மமுத்³தி³ஸித்வான ஸசே த³தே³த²;

    ‘‘Tassa tuvaṃ ekayugaṃ duve vā, mamuddisitvāna sace dadetha;

    படிக்³க³ஹீதானி ச தானி அஸ்ஸு, மமஞ்ச பஸ்ஸேத² ஸன்னத்³த⁴து³ஸ்ஸ’’ந்தி.

    Paṭiggahītāni ca tāni assu, mamañca passetha sannaddhadussa’’nti.

    553.

    553.

    ‘‘கஸ்மிங் பதே³ஸே ஸமணங் வஸந்தங், க³ந்த்வான பஸ்ஸேமு மயங் இதா³னி;

    ‘‘Kasmiṃ padese samaṇaṃ vasantaṃ, gantvāna passemu mayaṃ idāni;

    யோ மஜ்ஜ 35 கங்க²ங் விசிகிச்சி²தஞ்ச, தி³ட்டீ²விஸூகானி வினோத³யெய்யா’’தி.

    Yo majja 36 kaṅkhaṃ vicikicchitañca, diṭṭhīvisūkāni vinodayeyyā’’ti.

    554.

    554.

    ‘‘ஏஸோ நிஸின்னோ கபினச்சனாயங், பரிவாரிதோ தே³வதாஹி ப³ஹூஹி;

    ‘‘Eso nisinno kapinaccanāyaṃ, parivārito devatāhi bahūhi;

    த⁴ம்மிங் கத²ங் பா⁴ஸதி ஸச்சனாமோ, ஸகஸ்மிமாசேரகே அப்பமத்தோ’’தி.

    Dhammiṃ kathaṃ bhāsati saccanāmo, sakasmimācerake appamatto’’ti.

    555.

    555.

    ‘‘ததா²ஹங் 37 கஸ்ஸாமி க³ந்த்வா இதா³னி, அச்சா²த³யிஸ்ஸங் ஸமணங் யுகே³ன;

    ‘‘Tathāhaṃ 38 kassāmi gantvā idāni, acchādayissaṃ samaṇaṃ yugena;

    படிக்³க³ஹிதானி ச தானி அஸ்ஸு, துவஞ்ச பஸ்ஸேமு ஸன்னத்³த⁴து³ஸ்ஸ’’ந்தி.

    Paṭiggahitāni ca tāni assu, tuvañca passemu sannaddhadussa’’nti.

    556.

    556.

    ‘‘மா அக்க²ணே பப்³ப³ஜிதங் உபாக³மி, ஸாது⁴ வோ லிச்ச²வி நேஸ த⁴ம்மோ;

    ‘‘Mā akkhaṇe pabbajitaṃ upāgami, sādhu vo licchavi nesa dhammo;

    ததோ ச காலே உபஸங்கமித்வா, தத்தே²வ பஸ்ஸாஹி ரஹோ நிஸின்ன’’ந்தி.

    Tato ca kāle upasaṅkamitvā, tattheva passāhi raho nisinna’’nti.

    557.

    557.

    ததா²தி வத்வா அக³மாஸி தத்த², பரிவாரிதோ தா³ஸக³ணேன லிச்ச²வி;

    Tathāti vatvā agamāsi tattha, parivārito dāsagaṇena licchavi;

    ஸோ தங் நக³ரங் உபஸங்கமித்வா, வாஸூபக³ச்சி²த்த² ஸகே நிவேஸனே.

    So taṃ nagaraṃ upasaṅkamitvā, vāsūpagacchittha sake nivesane.

    558.

    558.

    ததோ ச காலே கி³ஹிகிச்சானி கத்வா, ந்ஹத்வா பிவித்வா ச க²ணங் லபி⁴த்வா;

    Tato ca kāle gihikiccāni katvā, nhatvā pivitvā ca khaṇaṃ labhitvā;

    விசெய்ய பேளாதோ ச யுகா³னி அட்ட², கா³ஹாபயீ தா³ஸக³ணேன லிச்ச²வி.

    Viceyya peḷāto ca yugāni aṭṭha, gāhāpayī dāsagaṇena licchavi.

    559.

    559.

    ஸோ தங் பதே³ஸங் உபஸங்கமித்வா, தங் அத்³த³ஸ ஸமணங் ஸந்தசித்தங்;

    So taṃ padesaṃ upasaṅkamitvā, taṃ addasa samaṇaṃ santacittaṃ;

    படிக்கந்தங் கோ³சரதோ நிவத்தங், ஸீதிபூ⁴தங் ருக்க²மூலே நிஸின்னங்.

    Paṭikkantaṃ gocarato nivattaṃ, sītibhūtaṃ rukkhamūle nisinnaṃ.

    560.

    560.

    தமேனமவோச உபஸங்கமித்வா, அப்பாபா³த⁴ங் பா²ஸுவிஹாரஞ்ச புச்சி²;

    Tamenamavoca upasaṅkamitvā, appābādhaṃ phāsuvihārañca pucchi;

    ‘‘வேஸாலியங் லிச்ச²விஹங் ப⁴த³ந்தே, ஜானந்தி மங் லிச்ச²வி அம்ப³ஸக்கரோ.

    ‘‘Vesāliyaṃ licchavihaṃ bhadante, jānanti maṃ licchavi ambasakkaro.

    561.

    561.

    ‘‘இமானி மே அட்ட² யுகா³ ஸுபா⁴னி 39, படிக³ண்ஹ ப⁴ந்தே பத³தா³மி துய்ஹங்;

    ‘‘Imāni me aṭṭha yugā subhāni 40, paṭigaṇha bhante padadāmi tuyhaṃ;

    தேனேவ அத்தே²ன இதா⁴க³தொஸ்மி, யதா² அஹங் அத்தமனோ ப⁴வெய்ய’’ந்தி.

    Teneva atthena idhāgatosmi, yathā ahaṃ attamano bhaveyya’’nti.

    562.

    562.

    ‘‘தூ³ரதோவ ஸமணப்³ராஹ்மணா ச, நிவேஸனங் தே பரிவஜ்ஜயந்தி;

    ‘‘Dūratova samaṇabrāhmaṇā ca, nivesanaṃ te parivajjayanti;

    பத்தானி பி⁴ஜ்ஜந்தி ச தே 41 நிவேஸனே, ஸங்கா⁴டியோ சாபி விதா³லயந்தி 42.

    Pattāni bhijjanti ca te 43 nivesane, saṅghāṭiyo cāpi vidālayanti 44.

    563.

    563.

    ‘‘அதா²பரே பாத³குடா²ரிகாஹி, அவங்ஸிரா ஸமணா பாதயந்தி;

    ‘‘Athāpare pādakuṭhārikāhi, avaṃsirā samaṇā pātayanti;

    ஏதாதி³ஸங் பப்³ப³ஜிதா விஹேஸங், தயா கதங் ஸமணா பாபுணந்தி.

    Etādisaṃ pabbajitā vihesaṃ, tayā kataṃ samaṇā pāpuṇanti.

    564.

    564.

    ‘‘திணேன தேலம்பி ந த்வங் அதா³ஸி, மூள்ஹஸ்ஸ மக்³க³ம்பி ந பாவதா³ஸி;

    ‘‘Tiṇena telampi na tvaṃ adāsi, mūḷhassa maggampi na pāvadāsi;

    அந்த⁴ஸ்ஸ த³ண்ட³ங் ஸயமாதி³யாஸி, ஏதாதி³ஸோ கத³ரியோ அஸங்வுதோ துவங்;

    Andhassa daṇḍaṃ sayamādiyāsi, etādiso kadariyo asaṃvuto tuvaṃ;

    அத² த்வங் கேன வண்ணேன கிமேவ தி³ஸ்வா,

    Atha tvaṃ kena vaṇṇena kimeva disvā,

    அம்ஹேஹி ஸஹ ஸங்விபா⁴க³ங் கரோஸீ’’தி.

    Amhehi saha saṃvibhāgaṃ karosī’’ti.

    565.

    565.

    ‘‘பச்சேமி ப⁴ந்தே யங் த்வங் வதே³ஸி, விஹேஸயிங் ஸமணே ப்³ராஹ்மணே ச;

    ‘‘Paccemi bhante yaṃ tvaṃ vadesi, vihesayiṃ samaṇe brāhmaṇe ca;

    கி²ட்³ட³த்தி²கோ நோ ச பது³ட்ட²சித்தோ, ஏதம்பி மே து³க்கடமேவ ப⁴ந்தே.

    Khiḍḍatthiko no ca paduṭṭhacitto, etampi me dukkaṭameva bhante.

    566.

    566.

    ‘‘கி²ட்³டா³ய யக்கோ² பஸவித்வா பாபங், வேதே³தி து³க்க²ங் அஸமத்தபோ⁴கீ³;

    ‘‘Khiḍḍāya yakkho pasavitvā pāpaṃ, vedeti dukkhaṃ asamattabhogī;

    த³ஹரோ யுவா நக்³க³னியஸ்ஸ பா⁴கீ³, கிங் ஸு ததோ து³க்க²தரஸ்ஸ ஹோதி.

    Daharo yuvā nagganiyassa bhāgī, kiṃ su tato dukkhatarassa hoti.

    567.

    567.

    ‘‘தங் தி³ஸ்வா ஸங்வேக³மலத்த²ங் ப⁴ந்தே, தப்பச்சயா வாபி 45 த³தா³மி தா³னங்;

    ‘‘Taṃ disvā saṃvegamalatthaṃ bhante, tappaccayā vāpi 46 dadāmi dānaṃ;

    படிக³ண்ஹ ப⁴ந்தே வத்த²யுகா³னி அட்ட², யக்க²ஸ்ஸிமா க³ச்ச²ந்து த³க்கி²ணாயோ’’தி.

    Paṭigaṇha bhante vatthayugāni aṭṭha, yakkhassimā gacchantu dakkhiṇāyo’’ti.

    568.

    568.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹி தா³னங் ப³ஹுதா⁴ பஸத்த²ங், த³த³தோ ச தே அக்க²யத⁴ம்மமத்து²;

    ‘‘Addhā hi dānaṃ bahudhā pasatthaṃ, dadato ca te akkhayadhammamatthu;

    படிக³ண்ஹாமி தே வத்த²யுகா³னி அட்ட², யக்க²ஸ்ஸிமா க³ச்ச²ந்து த³க்கி²ணாயோ’’தி.

    Paṭigaṇhāmi te vatthayugāni aṭṭha, yakkhassimā gacchantu dakkhiṇāyo’’ti.

    569.

    569.

    ததோ ஹி ஸோ ஆசமயித்வா லிச்ச²வி, தே²ரஸ்ஸ த³த்வான யுகா³னி அட்ட²;

    Tato hi so ācamayitvā licchavi, therassa datvāna yugāni aṭṭha;

    ‘படிக்³க³ஹிதானி ச தானி அஸ்ஸு, யக்க²ஞ்ச பஸ்ஸேத² ஸன்னத்³த⁴து³ஸ்ஸங்’.

    ‘Paṭiggahitāni ca tāni assu, yakkhañca passetha sannaddhadussaṃ’.

    570.

    570.

    தமத்³த³ஸா சந்த³னஸாரலித்தங், ஆஜஞ்ஞமாரூள்ஹமுளாரவண்ணங்;

    Tamaddasā candanasāralittaṃ, ājaññamārūḷhamuḷāravaṇṇaṃ;

    அலங்கதங் ஸாது⁴னிவத்த²து³ஸ்ஸங், பரிவாரிதங் யக்க²மஹித்³தி⁴பத்தங்.

    Alaṅkataṃ sādhunivatthadussaṃ, parivāritaṃ yakkhamahiddhipattaṃ.

    571.

    571.

    ஸோ தங் தி³ஸ்வா அத்தமனா உத³க்³கோ³, பஹட்ட²சித்தோ ச ஸுப⁴க்³க³ரூபோ;

    So taṃ disvā attamanā udaggo, pahaṭṭhacitto ca subhaggarūpo;

    கம்மஞ்ச தி³ஸ்வான மஹாவிபாகங், ஸந்தி³ட்டி²கங் சக்கு²னா ஸச்சி²கத்வா.

    Kammañca disvāna mahāvipākaṃ, sandiṭṭhikaṃ cakkhunā sacchikatvā.

    572.

    572.

    தமேனமவோச உபஸங்கமித்வா, ‘‘த³ஸ்ஸாமி தா³னங் ஸமணப்³ராஹ்மணானங்;

    Tamenamavoca upasaṅkamitvā, ‘‘dassāmi dānaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ;

    ந சாபி மே கிஞ்சி அதெ³ய்யமத்தி², துவஞ்ச மே யக்க² ப³ஹூபகாரோ’’தி.

    Na cāpi me kiñci adeyyamatthi, tuvañca me yakkha bahūpakāro’’ti.

    573.

    573.

    ‘‘துவஞ்ச மே லிச்ச²வி ஏகதே³ஸங், அதா³ஸி தா³னானி அமோக⁴மேதங்;

    ‘‘Tuvañca me licchavi ekadesaṃ, adāsi dānāni amoghametaṃ;

    ஸ்வாஹங் கரிஸ்ஸாமி தயாவ ஸக்கி²ங், அமானுஸோ மானுஸகேன ஸத்³தி⁴’’ந்தி.

    Svāhaṃ karissāmi tayāva sakkhiṃ, amānuso mānusakena saddhi’’nti.

    574.

    574.

    ‘‘க³தீ ச ப³ந்தூ⁴ ச பராயணஞ்ச 47, மித்தோ மமாஸி அத² தே³வதா மே 48;

    ‘‘Gatī ca bandhū ca parāyaṇañca 49, mitto mamāsi atha devatā me 50;

    யாசாமி தங் 51 பஞ்ஜலிகோ ப⁴வித்வா, இச்சா²மி தங் யக்க² புனாபி த³ட்டு²’’ந்தி.

    Yācāmi taṃ 52 pañjaliko bhavitvā, icchāmi taṃ yakkha punāpi daṭṭhu’’nti.

    575.

    575.

    ‘‘ஸசே துவங் அஸ்ஸத்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி, கத³ரியரூபோ விப்படிபன்னசித்தோ;

    ‘‘Sace tuvaṃ assaddho bhavissasi, kadariyarūpo vippaṭipannacitto;

    த்வங் நேவ மங் லச்ச²ஸி 53 த³ஸ்ஸனாய, தி³ஸ்வா ச தங் நோபி ச ஆலபிஸ்ஸங்.

    Tvaṃ neva maṃ lacchasi 54 dassanāya, disvā ca taṃ nopi ca ālapissaṃ.

    576.

    576.

    ‘‘ஸசே பன த்வங் ப⁴விஸ்ஸஸி த⁴ம்மகா³ரவோ, தா³னே ரதோ ஸங்க³ஹிதத்தபா⁴வோ;

    ‘‘Sace pana tvaṃ bhavissasi dhammagāravo, dāne rato saṅgahitattabhāvo;

    ஓபானபூ⁴தோ ஸமணப்³ராஹ்மணானங், ஏவங் மமங் லச்ச²ஸி த³ஸ்ஸனாய.

    Opānabhūto samaṇabrāhmaṇānaṃ, evaṃ mamaṃ lacchasi dassanāya.

    577.

    577.

    ‘‘தி³ஸ்வா ச தங் ஆலபிஸ்ஸங் ப⁴த³ந்தே, இமஞ்ச ஸூலதோ லஹுங் பமுஞ்ச;

    ‘‘Disvā ca taṃ ālapissaṃ bhadante, imañca sūlato lahuṃ pamuñca;

    யதோ நிதா³னங் அகரிம்ஹ ஸக்கி²ங், மஞ்ஞாமி ஸூலாவுதகஸ்ஸ காரணா.

    Yato nidānaṃ akarimha sakkhiṃ, maññāmi sūlāvutakassa kāraṇā.

    578.

    578.

    ‘‘தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் அகரிம்ஹ ஸக்கி²ங், அயஞ்ச ஸூலதோ 55 லஹுங் பமுத்தோ;

    ‘‘Te aññamaññaṃ akarimha sakkhiṃ, ayañca sūlato 56 lahuṃ pamutto;

    ஸக்கச்ச த⁴ம்மானி ஸமாசரந்தோ, முச்செய்ய ஸோ நிரயா ச தம்ஹா;

    Sakkacca dhammāni samācaranto, mucceyya so nirayā ca tamhā;

    கம்மங் ஸியா அஞ்ஞத்ர வேத³னீயங்.

    Kammaṃ siyā aññatra vedanīyaṃ.

    579.

    579.

    ‘‘கப்பிதகஞ்ச உபஸங்கமித்வா, தேனேவ 57 ஸஹ ஸங்விப⁴ஜித்வா காலே;

    ‘‘Kappitakañca upasaṅkamitvā, teneva 58 saha saṃvibhajitvā kāle;

    ஸயங் முகே²னூபனிஸஜ்ஜ புச்ச², ஸோ தே அக்கி²ஸ்ஸதி ஏதமத்த²ங்.

    Sayaṃ mukhenūpanisajja puccha, so te akkhissati etamatthaṃ.

    580.

    580.

    ‘‘தமேவ பி⁴க்கு²ங் உபஸங்கமித்வா, புச்ச²ஸ்ஸு அஞ்ஞத்தி²கோ நோ ச பது³ட்ட²சித்தோ;

    ‘‘Tameva bhikkhuṃ upasaṅkamitvā, pucchassu aññatthiko no ca paduṭṭhacitto;

    ஸோ தே ஸுதங் அஸுதஞ்சாபி த⁴ம்மங்,

    So te sutaṃ asutañcāpi dhammaṃ,

    ஸப்³ப³ம்பி அக்கி²ஸ்ஸதி யதா² பஜான’’ந்தி.

    Sabbampi akkhissati yathā pajāna’’nti.

    581.

    581.

    ஸோ தத்த² ரஹஸ்ஸங் ஸமுல்லபித்வா, ஸக்கி²ங் கரித்வான அமானுஸேன;

    So tattha rahassaṃ samullapitvā, sakkhiṃ karitvāna amānusena;

    பக்காமி ஸோ லிச்ச²வீனங் ஸகாஸங், அத² ப்³ரவி பரிஸங் ஸன்னிஸின்னங்.

    Pakkāmi so licchavīnaṃ sakāsaṃ, atha bravi parisaṃ sannisinnaṃ.

    582.

    582.

    ‘‘ஸுணந்து பொ⁴ந்தோ மம ஏகவாக்யங், வரங் வரிஸ்ஸங் லபி⁴ஸ்ஸாமி அத்த²ங்;

    ‘‘Suṇantu bhonto mama ekavākyaṃ, varaṃ varissaṃ labhissāmi atthaṃ;

    ஸூலாவுதோ புரிஸோ லுத்³த³கம்மோ, பணீஹிதத³ண்டோ³ 59 அனுஸத்தரூபோ 60.

    Sūlāvuto puriso luddakammo, paṇīhitadaṇḍo 61 anusattarūpo 62.

    583.

    583.

    ‘‘எத்தாவதா வீஸதிரத்திமத்தா, யதோ ஆவுதோ நேவ ஜீவதி ந மதோ;

    ‘‘Ettāvatā vīsatirattimattā, yato āvuto neva jīvati na mato;

    தாஹங் மோசயிஸ்ஸாமி தா³னி, யதா²மதிங் அனுஜானாது ஸங்கோ⁴’’தி.

    Tāhaṃ mocayissāmi dāni, yathāmatiṃ anujānātu saṅgho’’ti.

    584.

    584.

    ‘‘ஏதஞ்ச அஞ்ஞஞ்ச லஹுங் பமுஞ்ச, கோ தங் வதே³த² 63 ததா² கரொந்தங்;

    ‘‘Etañca aññañca lahuṃ pamuñca, ko taṃ vadetha 64 tathā karontaṃ;

    யதா² பஜானாஸி ததா² கரோஹி, யதா²மதிங் அனுஜானாதி ஸங்கோ⁴’’தி.

    Yathā pajānāsi tathā karohi, yathāmatiṃ anujānāti saṅgho’’ti.

    585.

    585.

    ஸோ தங் பதே³ஸங் உபஸங்கமித்வா, ஸூலாவுதங் மோசயி கி²ப்பமேவ;

    So taṃ padesaṃ upasaṅkamitvā, sūlāvutaṃ mocayi khippameva;

    ‘மா பா⁴யி ஸம்மா’தி ச தங் அவோச, திகிச்ச²கானஞ்ச உபட்ட²பேஸி.

    ‘Mā bhāyi sammā’ti ca taṃ avoca, tikicchakānañca upaṭṭhapesi.

    586.

    586.

    ‘‘கப்பிதகஞ்ச உபஸங்கமித்வா, தேனேவ ஸஹ 65 ஸங்விப⁴ஜித்வா காலே;

    ‘‘Kappitakañca upasaṅkamitvā, teneva saha 66 saṃvibhajitvā kāle;

    ஸயங் முகே²னூபனிஸஜ்ஜ லிச்ச²வி, ததே²வ புச்சி²த்த² நங் காரணத்தி²கோ.

    Sayaṃ mukhenūpanisajja licchavi, tatheva pucchittha naṃ kāraṇatthiko.

    587.

    587.

    ‘‘ஸூலாவுதோ புரிஸோ லுத்³த³கம்மோ, பணீதத³ண்டோ³ அனுஸத்தரூபோ;

    ‘‘Sūlāvuto puriso luddakammo, paṇītadaṇḍo anusattarūpo;

    எத்தாவதா வீஸதிரத்திமத்தா, யதோ ஆவுதோ நேவ ஜீவதி ந மதோ.

    Ettāvatā vīsatirattimattā, yato āvuto neva jīvati na mato.

    588.

    588.

    ‘‘ஸோ மோசிதோ க³ந்த்வா மயா இதா³னி, ஏதஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ வசோ ஹி ப⁴ந்தே;

    ‘‘So mocito gantvā mayā idāni, etassa yakkhassa vaco hi bhante;

    ஸியா நு கோ² காரணங் கிஞ்சிதே³வ, யேன ஸோ நிரயங் நோ வஜெய்ய.

    Siyā nu kho kāraṇaṃ kiñcideva, yena so nirayaṃ no vajeyya.

    589.

    589.

    ‘‘ஆசிக்க² ப⁴ந்தே யதி³ அத்தி² ஹேது, ஸத்³தா⁴யிகங் ஹேதுவசோ ஸுணோம;

    ‘‘Ācikkha bhante yadi atthi hetu, saddhāyikaṃ hetuvaco suṇoma;

    ந தேஸங் கம்மானங் வினாஸமத்தி², அவேத³யித்வா இத⁴ ப்³யந்திபா⁴வோ’’தி.

    Na tesaṃ kammānaṃ vināsamatthi, avedayitvā idha byantibhāvo’’ti.

    590.

    590.

    ‘‘ஸசே ஸ த⁴ம்மானி ஸமாசரெய்ய, ஸக்கச்ச ரத்திந்தி³வமப்பமத்தோ;

    ‘‘Sace sa dhammāni samācareyya, sakkacca rattindivamappamatto;

    முச்செய்ய ஸோ நிரயா ச தம்ஹா, கம்மங் ஸியா அஞ்ஞத்ர வேத³னீய’’ந்தி.

    Mucceyya so nirayā ca tamhā, kammaṃ siyā aññatra vedanīya’’nti.

    591.

    591.

    ‘‘அஞ்ஞாதோ 67 ஏஸோ புரிஸஸ்ஸ அத்தோ², மமம்பி தா³னி அனுகம்ப ப⁴ந்தே;

    ‘‘Aññāto 68 eso purisassa attho, mamampi dāni anukampa bhante;

    அனுஸாஸ மங் ஓவத³ பூ⁴ரிபஞ்ஞ, யதா² அஹங் நோ நிரயங் வஜெய்ய’’ந்தி.

    Anusāsa maṃ ovada bhūripañña, yathā ahaṃ no nirayaṃ vajeyya’’nti.

    592.

    592.

    ‘‘அஜ்ஜேவ பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் உபேஹி, த⁴ம்மஞ்ச ஸங்க⁴ஞ்ச பஸன்னசித்தோ;

    ‘‘Ajjeva buddhaṃ saraṇaṃ upehi, dhammañca saṅghañca pasannacitto;

    ததே²வ ஸிக்கா²ய பதா³னி பஞ்ச, அக²ண்ட³பு²ல்லானி ஸமாதி³யஸ்ஸு.

    Tatheva sikkhāya padāni pañca, akhaṇḍaphullāni samādiyassu.

    593.

    593.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரமஸ்ஸு கி²ப்பங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயஸ்ஸு;

    ‘‘Pāṇātipātā viramassu khippaṃ, loke adinnaṃ parivajjayassu;

    அமஜ்ஜபோ மா ச முஸா அபா⁴ணீ, ஸகேன தா³ரேன ச ஹோஹி துட்டோ²;

    Amajjapo mā ca musā abhāṇī, sakena dārena ca hohi tuṭṭho;

    இமஞ்ச அரியங் 69 அட்ட²ங்க³வரேனுபேதங், ஸமாதி³யாஹி குஸலங் ஸுகு²த்³ரயங்.

    Imañca ariyaṃ 70 aṭṭhaṅgavarenupetaṃ, samādiyāhi kusalaṃ sukhudrayaṃ.

    594.

    594.

    ‘‘சீவரங் பிண்ட³பாதஞ்ச, பச்சயங் ஸயனாஸனங்;

    ‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    அன்னங் பானங் கா²த³னீயங், வத்த²ஸேனாஸனானி ச;

    Annaṃ pānaṃ khādanīyaṃ, vatthasenāsanāni ca;

    த³தா³ஹி உஜுபூ⁴தேஸு, விப்பஸன்னேன சேதஸா 71.

    Dadāhi ujubhūtesu, vippasannena cetasā 72.

    595.

    595.

    ‘‘பி⁴க்கூ²பி ஸீலஸம்பன்னே, வீதராகே³ ப³ஹுஸ்ஸுதே;

    ‘‘Bhikkhūpi sīlasampanne, vītarāge bahussute;

    தப்பேஹி அன்னபானேன, ஸதா³ புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தி.

    Tappehi annapānena, sadā puññaṃ pavaḍḍhati.

    596.

    596.

    ‘‘ஏவஞ்ச த⁴ம்மானி 73 ஸமாசரந்தோ, ஸக்கச்ச ரத்திந்தி³வமப்பமத்தோ;

    ‘‘Evañca dhammāni 74 samācaranto, sakkacca rattindivamappamatto;

    முஞ்ச துவங் 75 நிரயா ச தம்ஹா, கம்மங் ஸியா அஞ்ஞத்ர வேத³னீய’’ந்தி.

    Muñca tuvaṃ 76 nirayā ca tamhā, kammaṃ siyā aññatra vedanīya’’nti.

    597.

    597.

    ‘‘அஜ்ஜேவ பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் உபேமி, த⁴ம்மஞ்ச ஸங்க⁴ஞ்ச பஸன்னசித்தோ;

    ‘‘Ajjeva buddhaṃ saraṇaṃ upemi, dhammañca saṅghañca pasannacitto;

    ததே²வ ஸிக்கா²ய பதா³னி பஞ்ச, அக²ண்ட³பு²ல்லானி ஸமாதி³யாமி.

    Tatheva sikkhāya padāni pañca, akhaṇḍaphullāni samādiyāmi.

    598.

    598.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரமாமி கி²ப்பங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயாமி;

    ‘‘Pāṇātipātā viramāmi khippaṃ, loke adinnaṃ parivajjayāmi;

    அமஜ்ஜபோ நோ ச முஸா ப⁴ணாமி, ஸகேன தா³ரேன ச ஹோமி துட்டோ²;

    Amajjapo no ca musā bhaṇāmi, sakena dārena ca homi tuṭṭho;

    இமஞ்ச அரியங் அட்ட²ங்க³வரேனுபேதங், ஸமாதி³யாமி குஸலங் ஸுகு²த்³ரயங்.

    Imañca ariyaṃ aṭṭhaṅgavarenupetaṃ, samādiyāmi kusalaṃ sukhudrayaṃ.

    599.

    599.

    ‘‘சீவரங் பிண்ட³பாதஞ்ச, பச்சயங் ஸயனாஸனங்;

    ‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    அன்னங் பானங் கா²த³னீயங், வத்த²ஸேனாஸனானி ச.

    Annaṃ pānaṃ khādanīyaṃ, vatthasenāsanāni ca.

    600.

    600.

    ‘‘பி⁴க்கூ² ச ஸீலஸம்பன்னே, வீதராகே³ ப³ஹுஸ்ஸுதே;

    ‘‘Bhikkhū ca sīlasampanne, vītarāge bahussute;

    த³தா³மி ந விகம்பாமி 77, பு³த்³தா⁴னங் ஸாஸனே ரதோ’’தி.

    Dadāmi na vikampāmi 78, buddhānaṃ sāsane rato’’ti.

    601.

    601.

    ஏதாதி³ஸா லிச்ச²வி அம்ப³ஸக்கரோ, வேஸாலியங் அஞ்ஞதரோ உபாஸகோ;

    Etādisā licchavi ambasakkaro, vesāliyaṃ aññataro upāsako;

    ஸத்³தோ⁴ முதூ³ காரகரோ ச பி⁴க்கு², ஸங்க⁴ஞ்ச ஸக்கச்ச ததா³ உபட்ட²ஹி.

    Saddho mudū kārakaro ca bhikkhu, saṅghañca sakkacca tadā upaṭṭhahi.

    602.

    602.

    ஸூலாவுதோ ச அரோகோ³ ஹுத்வா, ஸேரீ ஸுகீ² பப்³ப³ஜ்ஜங் உபாக³மி 79;

    Sūlāvuto ca arogo hutvā, serī sukhī pabbajjaṃ upāgami 80;

    பி⁴க்கு²ஞ்ச ஆக³ம்ம கப்பிதகுத்தமங், உபோ⁴பி ஸாமஞ்ஞப²லானி அஜ்ஜ²கு³ங்.

    Bhikkhuñca āgamma kappitakuttamaṃ, ubhopi sāmaññaphalāni ajjhaguṃ.

    603.

    603.

    ஏதாதி³ஸா ஸப்புரிஸான ஸேவனா, மஹப்ப²லா ஹோதி ஸதங் விஜானதங்;

    Etādisā sappurisāna sevanā, mahapphalā hoti sataṃ vijānataṃ;

    ஸூலாவுதோ அக்³க³ப²லங் அப²ஸ்ஸயி 81, ப²லங் கனிட்ட²ங் பன அம்ப³ஸக்கரோ’’தி.

    Sūlāvuto aggaphalaṃ aphassayi 82, phalaṃ kaniṭṭhaṃ pana ambasakkaro’’ti.

    அம்ப³ஸக்கரபேதவத்து² பட²மங்.

    Ambasakkarapetavatthu paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. அம்ப³ஸக்க²ரோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰), அப்பஸக்கரோ (க॰)
    2. ambasakkharo (sī. syā.), appasakkaro (ka.)
    3. பரிசாரணா (ஸீ॰ பீ॰)
    4. paricāraṇā (sī. pī.)
    5. விராதி⁴தத்தோ (ஸீ॰ பீ॰)
    6. virādhitatto (sī. pī.)
    7. பதி + அயங் = பதாயங்
    8. pati + ayaṃ = patāyaṃ
    9. பதே + அயங் = பதாயங்
    10. pate + ayaṃ = patāyaṃ
    11. அஜ்ஜி²தோ ஏஸ (க॰)
    12. ajjhito esa (ka.)
    13. படிஞ்ஞாதமேதங் ததா³ஹு (க॰), படிஞ்ஞா ந மேதே ததா³ அஹு (?)
    14. paṭiññātametaṃ tadāhu (ka.), paṭiññā na mete tadā ahu (?)
    15. விஸயங் (க॰)
    16. visayaṃ (ka.)
    17. பஸ்ஸாமி (க॰)
    18. passāmi (ka.)
    19. கரோஹி (கத்த²சி)
    20. karohi (katthaci)
    21. ஸப்³ப³ங் ஆசிக்கி²ஸ்ஸங் (ஸீ॰)
    22. sabbaṃ ācikkhissaṃ (sī.)
    23. தஸ்ஸ நக³ரஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    24. tassa nagarassa (sī. syā. pī.)
    25. ஸேதுங் (ஸ்யா॰ க॰)
    26. setuṃ (syā. ka.)
    27. தி³ஸ்வா ஸமந்தேமி (க॰)
    28. disvā samantemi (ka.)
    29. ஸோ (ஸப்³ப³த்த²)
    30. so (sabbattha)
    31. ஸத்³தா⁴யிதங் (ஸீ॰ பீ॰)
    32. saddhāyitaṃ (sī. pī.)
    33. கப்பினகோ (ஸீ॰)
    34. kappinako (sī.)
    35. ஸ மஜ்ஜ (ஸீ॰)
    36. sa majja (sī.)
    37. யதா²ஹங் (க॰)
    38. yathāhaṃ (ka.)
    39. யுகா³னி ப⁴ந்தே (ஸ்யா॰ க॰)
    40. yugāni bhante (syā. ka.)
    41. பி⁴ஜ்ஜந்தி தவ (ஸ்யா॰ க॰)
    42. விபாடயந்தி (ஸீ॰), விபாதயந்தி (க॰)
    43. bhijjanti tava (syā. ka.)
    44. vipāṭayanti (sī.), vipātayanti (ka.)
    45. தப்பச்சயா தாஹங் (ஸீ॰), தப்பச்சயா சாஹங் (பீ॰)
    46. tappaccayā tāhaṃ (sī.), tappaccayā cāhaṃ (pī.)
    47. பராயனஞ்ச (ஸ்யா॰ க॰)
    48. தே³வதாஸி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    49. parāyanañca (syā. ka.)
    50. devatāsi (sī. syā.)
    51. யாசாமஹங் (ஸீ॰)
    52. yācāmahaṃ (sī.)
    53. தேனேவ மங் ந லச்ச²ஸீ (ஸீ॰), தேனேவ மங் லிச்ச²வி (ஸ்யா॰), தேனேவ மங் லச்ச²ஸி (க॰)
    54. teneva maṃ na lacchasī (sī.), teneva maṃ licchavi (syā.), teneva maṃ lacchasi (ka.)
    55. ஸூலாவுதோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    56. sūlāvuto (sī. syā.)
    57. தேன (ஸ்யா॰ க॰)
    58. tena (syā. ka.)
    59. பணீதனண்டோ³ (க॰)
    60. அனுபக்கரூபோ (க॰)
    61. paṇītanaṇḍo (ka.)
    62. anupakkarūpo (ka.)
    63. வதே³தா²தி (க॰), வதே³த² ச (ஸ்யா॰)
    64. vadethāti (ka.), vadetha ca (syā.)
    65. தேன ஸமங் (ஸீ॰), தேன ஸஹ (ஸ்யா॰ க॰)
    66. tena samaṃ (sī.), tena saha (syā. ka.)
    67. ஞாதொம்ஹி (க॰)
    68. ñātomhi (ka.)
    69. இமஞ்ச (ஸ்யா॰)
    70. imañca (syā.)
    71. ஸதா³ புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தி (ஸ்யா॰ க॰)
    72. sadā puññaṃ pavaḍḍhati (syā. ka.)
    73. கம்மானி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    74. kammāni (sī. syā.)
    75. முச்செய்ய ஸோ த்வங் (க॰)
    76. mucceyya so tvaṃ (ka.)
    77. விகப்பாமி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    78. vikappāmi (sī. syā.)
    79. பப்³ப³ஜ்ஜமுபக³ச்சி² (க॰)
    80. pabbajjamupagacchi (ka.)
    81. பு²ஸ்ஸயி (ஸ்யா॰ க॰)
    82. phussayi (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 1. அம்ப³ஸக்கரபேதவத்து²வண்ணனா • 1. Ambasakkarapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact