Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
8. அம்ப³விமானவண்ணனா
8. Ambavimānavaṇṇanā
தி³ப்³ப³ங் தே அம்ப³வனங் ரம்மந்தி அம்ப³விமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன ஸமயேன ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரா உபாஸிகா ஆவாஸதா³னஸ்ஸ மஹப்ப²லதங் மஹானிஸங்ஸதஞ்ச ஸுத்வா ச²ந்த³ஜாதா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏவமாஹ ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, ஏகங் ஆவாஸங் காரேதுகாமா, இச்சா²மி தாதி³ஸங் ஓகாஸங், ஆசிக்க²தூ’’தி. ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆணாபேஸி, பி⁴க்கூ² தஸ்ஸா ஓகாஸங் த³ஸ்ஸேஸுங். ஸா தத்த² ரமணீயங் ஆவாஸங் காரெத்வா தஸ்ஸ ஸமந்ததோ அம்ப³ருக்கே² ரோபேஸி. ஸோ ஆவாஸோ ஸமந்ததோ அம்ப³பந்தீஹி பரிக்கி²த்தோ சா²யூத³கஸம்பன்னோ முத்தாஜாலஸதி³ஸவாலுகாகிண்ணபண்ட³ரபூ⁴மிபா⁴கோ³ அதிவிய மனோஹரோ அஹோஸி. ஸா தங் விஹாரங் நானாவண்ணேஹி வத்தே²ஹி புப்ப²தா³மக³ந்த⁴தா³மாதீ³ஹி ச தே³வவிமானங் விய அலங்கரித்வா தேலபதீ³பங் ஆரோபெத்வா அம்ப³ருக்கே² ச அஹதேஹி வத்தே²ஹி வேடெ²த்வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிய்யாதே³ஸி.
Dibbaṃte ambavanaṃ rammanti ambavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena samayena sāvatthiyaṃ aññatarā upāsikā āvāsadānassa mahapphalataṃ mahānisaṃsatañca sutvā chandajātā bhagavantaṃ abhivādetvā evamāha ‘‘ahaṃ, bhante, ekaṃ āvāsaṃ kāretukāmā, icchāmi tādisaṃ okāsaṃ, ācikkhatū’’ti. Bhagavā bhikkhū āṇāpesi, bhikkhū tassā okāsaṃ dassesuṃ. Sā tattha ramaṇīyaṃ āvāsaṃ kāretvā tassa samantato ambarukkhe ropesi. So āvāso samantato ambapantīhi parikkhitto chāyūdakasampanno muttājālasadisavālukākiṇṇapaṇḍarabhūmibhāgo ativiya manoharo ahosi. Sā taṃ vihāraṃ nānāvaṇṇehi vatthehi pupphadāmagandhadāmādīhi ca devavimānaṃ viya alaṅkaritvā telapadīpaṃ āropetvā ambarukkhe ca ahatehi vatthehi veṭhetvā saṅghassa niyyādesi.
ஸா அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸா மஹந்தங் விமானங் பாதுரஹோஸி அம்ப³வனபரிக்கி²த்தங். ஸா தத்த² அச்ச²ராக³ணபரிவாரிதா தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வதி. தங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ உபக³ந்த்வா இமாஹி கா³தா²ஹி புச்சி² –
Sā aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane nibbatti, tassā mahantaṃ vimānaṃ pāturahosi ambavanaparikkhittaṃ. Sā tattha accharāgaṇaparivāritā dibbasampattiṃ anubhavati. Taṃ āyasmā mahāmoggallāno upagantvā imāhi gāthāhi pucchi –
783.
783.
‘‘தி³ப்³ப³ங் தே அம்ப³வனங் ரம்மங், பாஸாதெ³த்த² மஹல்லகோ;
‘‘Dibbaṃ te ambavanaṃ rammaṃ, pāsādettha mahallako;
நானாதூரியஸங்கு⁴ட்டோ², அச்ச²ராக³ணகோ⁴ஸிதோ.
Nānātūriyasaṅghuṭṭho, accharāgaṇaghosito.
784.
784.
‘‘பதீ³போ செத்த² ஜலதி, நிச்சங் ஸோவண்ணயோ மஹா;
‘‘Padīpo cettha jalati, niccaṃ sovaṇṇayo mahā;
து³ஸ்ஸப²லேஹி ருக்கே²ஹி, ஸமந்தா பரிவாரிதோ.
Dussaphalehi rukkhehi, samantā parivārito.
785. ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.
785. ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.
787. ‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.
787. ‘‘Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
788.
788.
‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, புரிமாய ஜாதியா மனுஸ்ஸலோகே;
‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, purimāya jātiyā manussaloke;
விஹாரங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ காரேஸிங், அம்பே³ஹி பரிவாரிதங்.
Vihāraṃ saṅghassa kāresiṃ, ambehi parivāritaṃ.
789.
789.
‘‘பரியோஸிதே விஹாரே, காரெந்தே நிட்டி²தே மஹே;
‘‘Pariyosite vihāre, kārente niṭṭhite mahe;
அம்பே³ஹி சா²த³யித்வான, கத்வா து³ஸ்ஸமயே ப²லே.
Ambehi chādayitvāna, katvā dussamaye phale.
790.
790.
‘‘பதீ³பங் தத்த² ஜாலெத்வா, போ⁴ஜயித்வா க³ணுத்தமங்;
‘‘Padīpaṃ tattha jāletvā, bhojayitvā gaṇuttamaṃ;
நிய்யாதே³ஸிங் தங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ, பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.
Niyyādesiṃ taṃ saṅghassa, pasannā sehi pāṇibhi.
791.
791.
‘‘தேன மே அம்ப³வனங் ரம்மங், பாஸாதெ³த்த² மஹல்லகோ;
‘‘Tena me ambavanaṃ rammaṃ, pāsādettha mahallako;
நானாதூரியஸங்கு⁴ட்டோ², அச்ச²ராக³ணகோ⁴ஸிதோ.
Nānātūriyasaṅghuṭṭho, accharāgaṇaghosito.
792.
792.
‘‘பதீ³போ செத்த² ஜலதி, நிச்சங் ஸோவண்ணயோ மஹா;
‘‘Padīpo cettha jalati, niccaṃ sovaṇṇayo mahā;
து³ஸ்ஸப²லேஹி ருக்கே²ஹி, ஸமந்தா பரிவாரிதோ.
Dussaphalehi rukkhehi, samantā parivārito.
793.
793.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –
ஸா தே³வதா ப்³யாகாஸி.
Sā devatā byākāsi.
783. தத்த² மஹல்லகோதி மஹந்தோ ஆயாமவித்தா²ரேஹி உப்³பே³தே⁴ன ச விபுலோ, உளாரதமோதி அத்தோ². அச்ச²ராக³ணகோ⁴ஸிதோதி தங் பமோதி³துங் ஸங்கீ³திவஸேன சேவ பியஸல்லாபவஸேன ச அச்ச²ராஸங்கே⁴ன ஸமுக்³கோ⁴ஸிதோ.
783. Tattha mahallakoti mahanto āyāmavitthārehi ubbedhena ca vipulo, uḷāratamoti attho. Accharāgaṇaghositoti taṃ pamodituṃ saṅgītivasena ceva piyasallāpavasena ca accharāsaṅghena samugghosito.
784. பதீ³போ செத்த² ஜலதீதி ஸூரியரஸ்மிஸமுஜ்ஜலகிரணவிதானோ ரதனப்பதீ³போ ச எத்த² ஏதஸ்மிங் பாஸாதே³ அபி⁴ஜலதி. து³ஸ்ஸப²லேஹீதி து³ஸ்ஸானி ப²லானி ஏதேஸந்தி து³ஸ்ஸப²லா. தேஹி ஸமுக்³கி³ரியமானதி³ப்³ப³வத்தே²ஹீதி அத்தோ².
784.Padīpo cettha jalatīti sūriyarasmisamujjalakiraṇavitāno ratanappadīpo ca ettha etasmiṃ pāsāde abhijalati. Dussaphalehīti dussāni phalāni etesanti dussaphalā. Tehi samuggiriyamānadibbavatthehīti attho.
789. காரெந்தே நிட்டி²தே மஹேதி கதபரியோஸிதஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ மஹே பூஜாய கரீயமானாய ச. கத்வா து³ஸ்ஸமயே ப²லேதி து³ஸ்ஸேயேவ தேஸங் அம்பா³னங் ப²லங் கத்வா.
789.Kārente niṭṭhite maheti katapariyositassa vihārassa mahe pūjāya karīyamānāya ca. Katvā dussamaye phaleti dusseyeva tesaṃ ambānaṃ phalaṃ katvā.
790. க³ணுத்தமந்தி க³ணானங் உத்தமங் ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்க⁴ங். நிய்யாதே³ஸிந்தி ஸம்படிச்சா²பேஸிங், அதா³ஸிந்தி அத்தோ². ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
790.Gaṇuttamanti gaṇānaṃ uttamaṃ bhagavato sāvakasaṅghaṃ. Niyyādesinti sampaṭicchāpesiṃ, adāsinti attho. Sesaṃ vuttanayameva.
அம்ப³விமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Ambavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 8. அம்ப³விமானவத்து² • 8. Ambavimānavatthu