Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    5. அம்ப³விமானவண்ணனா

    5. Ambavimānavaṇṇanā

    உச்சமித³ங் மணிதூ²ணந்தி அம்ப³விமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே. தேன ஸமயேன ராஜக³ஹே அஞ்ஞதரோ து³க்³க³தபுரிஸோ பரேஸங் ப⁴த்தவேதனப⁴தோ ஹுத்வா அம்ப³வனங் ரக்க²தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் கி³ம்ஹஸமயே ஸூரியாதபஸந்தத்தே உண்ஹவாலிகானிப்பீளிதே விப்ப²ந்த³மானமரீசிஜாலவித்த²தே பூ⁴மிப்பதே³ஸே தஸ்ஸ அம்பா³ராமஸ்ஸ அவிதூ³ரேன மக்³கே³ன ஸேதா³க³தேன க³த்தேன க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜாதகா³ரவப³ஹுமானோ உபஸங்கமித்வா ஏவமாஹ ‘‘மஹா அயங், ப⁴ந்தே, க⁴ம்மபரிளாஹோ, அதிவிய பரிஸ்ஸந்தரூபோ விய தி³ஸ்ஸதி, ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, அய்யோ இமங் அம்பா³ராமங் பவிஸித்வா முஹுத்தங் விஸ்ஸமித்வா அத்³தா⁴னபரிஸ்ஸமங் படிவினோதெ³த்வா க³ச்ச²த² அனுகம்பங் உபாதா³யா’’தி. தே²ரோ விஸேஸதோ தஸ்ஸ சித்தப்பஸாத³ங் பரிப்³ரூஹேதுகாமோ தங் ஆராமங் பவிஸித்வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ அம்ப³ருக்க²ஸ்ஸ மூலே நிஸீதி³.

    Uccamidaṃmaṇithūṇanti ambavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā rājagahe viharati veḷuvane. Tena samayena rājagahe aññataro duggatapuriso paresaṃ bhattavetanabhato hutvā ambavanaṃ rakkhati. So ekadivasaṃ āyasmantaṃ sāriputtaṃ gimhasamaye sūriyātapasantatte uṇhavālikānippīḷite vipphandamānamarīcijālavitthate bhūmippadese tassa ambārāmassa avidūrena maggena sedāgatena gattena gacchantaṃ disvā sañjātagāravabahumāno upasaṅkamitvā evamāha ‘‘mahā ayaṃ, bhante, ghammapariḷāho, ativiya parissantarūpo viya dissati, sādhu, bhante, ayyo imaṃ ambārāmaṃ pavisitvā muhuttaṃ vissamitvā addhānaparissamaṃ paṭivinodetvā gacchatha anukampaṃ upādāyā’’ti. Thero visesato tassa cittappasādaṃ paribrūhetukāmo taṃ ārāmaṃ pavisitvā aññatarassa ambarukkhassa mūle nisīdi.

    புன ஸோ புரிஸோ ஆஹ ‘‘ஸசே, ப⁴ந்தே, ந்ஹாயிதுகாமத்த², அஹங் இதோ கூபதோ உத³கங் உத்³த⁴ரித்வா தும்ஹே ந்ஹாபெஸ்ஸாமி, பானீயஞ்ச த³ஸ்ஸாமீ’’தி. தே²ரோபி அதி⁴வாஸேஸி துண்ஹீபா⁴வேன. ஸோ கூபதோ உத³கங் உத்³த⁴ரித்வா பரிஸ்ஸாவெத்வா தே²ரங் ந்ஹாபேஸி, ந்ஹாபெத்வா ச ஹத்த²பாதே³ தோ⁴வித்வா நிஸின்னஸ்ஸ பானீயங் உபனேஸி. தே²ரோ பானீயங் பிவித்வா படிப்பஸ்ஸத்³த⁴த³ரதோ² தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ உத³கதா³னே சேவ ந்ஹாபனே ச அனுமோத³னங் வத்வா பக்காமி. அத² ஸோ புரிஸோ ‘‘க⁴ம்மாபி⁴தத்தஸ்ஸ வத தே²ரஸ்ஸ க⁴ம்மபரிளாஹங் படிப்பஸ்ஸம்பே⁴ஸிங், ப³ஹுங் வத மயா புஞ்ஞங் பஸுத’’ந்தி உளாரபீதிஸோமனஸ்ஸங் படிஸங்வேதே³ஸி. ஸோ அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு உப்பஜ்ஜி. தங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ உபஸங்கமித்வா இமாஹி கா³தா²ஹி கதபுஞ்ஞங் புச்சி².

    Puna so puriso āha ‘‘sace, bhante, nhāyitukāmattha, ahaṃ ito kūpato udakaṃ uddharitvā tumhe nhāpessāmi, pānīyañca dassāmī’’ti. Theropi adhivāsesi tuṇhībhāvena. So kūpato udakaṃ uddharitvā parissāvetvā theraṃ nhāpesi, nhāpetvā ca hatthapāde dhovitvā nisinnassa pānīyaṃ upanesi. Thero pānīyaṃ pivitvā paṭippassaddhadaratho tassa purisassa udakadāne ceva nhāpane ca anumodanaṃ vatvā pakkāmi. Atha so puriso ‘‘ghammābhitattassa vata therassa ghammapariḷāhaṃ paṭippassambhesiṃ, bahuṃ vata mayā puññaṃ pasuta’’nti uḷārapītisomanassaṃ paṭisaṃvedesi. So aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsesu uppajji. Taṃ āyasmā mahāmoggallāno upasaṅkamitvā imāhi gāthāhi katapuññaṃ pucchi.

    1146.

    1146.

    ‘‘உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானங், ஸமந்ததோ த்³வாத³ஸ யோஜனானி;

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ, samantato dvādasa yojanāni;

    கூடாகா³ரா ஸத்தஸதா உளாரா, வேளுரியத²ம்பா⁴ ருசகத்த²தா ஸுபா⁴.

    Kūṭāgārā sattasatā uḷārā, veḷuriyathambhā rucakatthatā subhā.

    1147.

    1147.

    ‘‘தத்த²ச்ச²ஸி பிவஸி கா²த³ஸி ச, தி³ப்³பா³ ச வீணா பவத³ந்தி வக்³கு³ங்;

    ‘‘Tatthacchasi pivasi khādasi ca, dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ;

    தி³ப்³பா³ ரஸா காமகு³ணெத்த² பஞ்ச, நாரியோ ச நச்சந்தி ஸுவண்ணச²ன்னா.

    Dibbā rasā kāmaguṇettha pañca, nāriyo ca naccanti suvaṇṇachannā.

    1148.

    1148.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…

    வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    1150.

    1150.

    ‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰…

    ‘‘So devaputto attamano…pe…

    யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    Yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    1151.

    1151.

    ‘‘கி³ம்ஹானங் பச்சி²மே மாஸே, பதபந்தே தி³வங்கரே;

    ‘‘Gimhānaṃ pacchime māse, patapante divaṅkare;

    பரேஸங் ப⁴தகோ போஸோ, அம்பா³ராமமஸிஞ்சதி.

    Paresaṃ bhatako poso, ambārāmamasiñcati.

    1152.

    1152.

    ‘‘அத² தேனாக³மா பி⁴க்கு², ஸாரிபுத்தோதி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Atha tenāgamā bhikkhu, sāriputtoti vissuto;

    கிலந்தரூபோ காயேன, அகிலந்தோவ சேதஸா.

    Kilantarūpo kāyena, akilantova cetasā.

    1153.

    1153.

    ‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான ஆயந்தங், அவோசங் அம்ப³ஸிஞ்சகோ;

    ‘‘Tañca disvāna āyantaṃ, avocaṃ ambasiñcako;

    ஸாது⁴ தங் ப⁴ந்தே ந்ஹாபெய்யங், யங் மமஸ்ஸ ஸுகா²வஹங்.

    Sādhu taṃ bhante nhāpeyyaṃ, yaṃ mamassa sukhāvahaṃ.

    1154.

    1154.

    ‘‘தஸ்ஸ மே அனுகம்பாய, நிக்கி²பி பத்தசீவரங்;

    ‘‘Tassa me anukampāya, nikkhipi pattacīvaraṃ;

    நிஸீதி³ ருக்க²மூலஸ்மிங், சா²யாய ஏகசீவரோ.

    Nisīdi rukkhamūlasmiṃ, chāyāya ekacīvaro.

    1155.

    1155.

    ‘‘தஞ்ச அச்சே²ன வாரினா, பஸன்னமானஸோ நரோ;

    ‘‘Tañca acchena vārinā, pasannamānaso naro;

    ந்ஹாபயீ ருக்க²மூலஸ்மிங், சா²யாய ஏகசீவரங்.

    Nhāpayī rukkhamūlasmiṃ, chāyāya ekacīvaraṃ.

    1156.

    1156.

    ‘‘அம்போ³ ச ஸித்தோ ஸமணோ ச ந்ஹாபிதோ,

    ‘‘Ambo ca sitto samaṇo ca nhāpito,

    மயா ச புஞ்ஞங் பஸுதங் அனப்பகங்;

    Mayā ca puññaṃ pasutaṃ anappakaṃ;

    இதி ஸோ பீதியா காயங், ஸப்³ப³ங் ப²ரதி அத்தனோ.

    Iti so pītiyā kāyaṃ, sabbaṃ pharati attano.

    1157.

    1157.

    ‘‘ததே³வ எத்தகங் கம்மங், அகாஸிங் தாய ஜாதியா;

    ‘‘Tadeva ettakaṃ kammaṃ, akāsiṃ tāya jātiyā;

    பஹாய மானுஸங் தே³ஹங், உபபன்னொம்ஹி நந்த³னங்.

    Pahāya mānusaṃ dehaṃ, upapannomhi nandanaṃ.

    1158.

    1158.

    ‘‘நந்த³னே ச வனே ரம்மே, நானாதி³ஜக³ணாயுதே;

    ‘‘Nandane ca vane ramme, nānādijagaṇāyute;

    ரமாமி நச்சகீ³தேஹி, அச்ச²ராஹி புரக்க²தோ’’தி. –

    Ramāmi naccagītehi, accharāhi purakkhato’’ti. –

    ஸோபி தஸ்ஸ இமாஹி கா³தா²ஹி ப்³யாகாஸி.

    Sopi tassa imāhi gāthāhi byākāsi.

    1151. தத்த² கி³ம்ஹானங் பச்சி²மே மாஸேதி ஆஸாள்ஹிமாஸே. பதபந்தேதி அதிவிய தி³ப்பந்தே, ஸப்³ப³ஸோ உண்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தேதி அத்தோ². தி³வங்கரேதி தி³வாகரே, அயமேவ வா பாடோ². அஸிஞ்சதீதி ஸிஞ்சதி, -காரோ நிபாதமத்தங், ஸிஞ்சதி அம்ப³ருக்க²மூலேஸு து⁴வங் ஜலஸேகங் கரோதீதி அத்தோ². ‘‘அஸிஞ்சதா²’’தி ச பாடோ², ஸிஞ்சித்தா²தி அத்தோ². ‘‘அஸிஞ்சஹ’’ந்தி ச பட²ந்தி, பரேஸங் ப⁴தகோ போஸோ ஹுத்வா ததா³ அம்பா³ராமங் அஸிஞ்சிங் அஹந்தி அத்தோ².

    1151. Tattha gimhānaṃ pacchime māseti āsāḷhimāse. Patapanteti ativiya dippante, sabbaso uṇhaṃ vissajjenteti attho. Divaṅkareti divākare, ayameva vā pāṭho. Asiñcatīti siñcati, -kāro nipātamattaṃ, siñcati ambarukkhamūlesu dhuvaṃ jalasekaṃ karotīti attho. ‘‘Asiñcathā’’ti ca pāṭho, siñcitthāti attho. ‘‘Asiñcaha’’nti ca paṭhanti, paresaṃ bhatako poso hutvā tadā ambārāmaṃ asiñciṃ ahanti attho.

    1152. தேனாதி யேன தி³ஸாபா⁴கே³ன ஸோ அம்பா³ராமோ, தேன அக³மா அக³ஞ்சி². அகிலந்தோவ சேதஸாதி சேதோது³க்க²ஸ்ஸ மக்³கே³னேவ பஹீனத்தா சேதஸா அகிலந்தோபி ஸமானோ கிலந்துரூபோ காயேன தேன மக்³கே³ன அக³மாதி யோஜனா.

    1152.Tenāti yena disābhāgena so ambārāmo, tena agamā agañchi. Akilantova cetasāti cetodukkhassa maggeneva pahīnattā cetasā akilantopi samāno kilanturūpo kāyena tena maggena agamāti yojanā.

    1153-4. அவோசங் அஹங் ததா³ அம்ப³ஸிஞ்சகோ ஹுத்வாதி யோஜனா. ஏகசீவரோதி ந்ஹாயிதுகாமோதி அதி⁴ப்பாயோ.

    1153-4.Avocaṃ ahaṃ tadā ambasiñcako hutvāti yojanā. Ekacīvaroti nhāyitukāmoti adhippāyo.

    1156. இதீதி ஏவங் ‘‘அம்போ³ ச ஸித்தோ, ஸமணோ ச ந்ஹாபிதோ, மயா ச புஞ்ஞங் பஸுதங் அனப்பகங், ஏகேனேவ பயோகே³ன திவிதோ⁴பி அத்தோ² ஸாதி⁴தோ’’தி இமினாகாரேன பவத்தாய பீதியா ஸோ புரிஸோ அத்தனோ ஸப்³ப³ங் காயங் ப²ரதி, நிரந்தரங் பு²டங் கரோதீதி யோஜனா. அதீதத்தே² சேதங் வத்தமானவசனங், ப²ரீதி அத்தோ².

    1156.Itīti evaṃ ‘‘ambo ca sitto, samaṇo ca nhāpito, mayā ca puññaṃ pasutaṃ anappakaṃ, ekeneva payogena tividhopi attho sādhito’’ti iminākārena pavattāya pītiyā so puriso attano sabbaṃ kāyaṃ pharati, nirantaraṃ phuṭaṃ karotīti yojanā. Atītatthe cetaṃ vattamānavacanaṃ, pharīti attho.

    1157. ததே³வ எத்தகங் கம்மந்தி தங் எத்தகங் ஏவங் பானீயதா³னமத்தகங் கம்மங் அகாஸிங், தாய தஸ்ஸங் ஜாதியங் அஞ்ஞங் நானுஸ்ஸராமீதி அதி⁴ப்பாயோ. தேஸங் வுத்தனயமேவ.

    1157.Tadeva ettakaṃ kammanti taṃ ettakaṃ evaṃ pānīyadānamattakaṃ kammaṃ akāsiṃ, tāya tassaṃ jātiyaṃ aññaṃ nānussarāmīti adhippāyo. Tesaṃ vuttanayameva.

    அம்ப³விமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ambavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 5. அம்ப³விமானவத்து² • 5. Ambavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact