Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    8. அம்ப³விமானவத்து²

    8. Ambavimānavatthu

    783.

    783.

    ‘‘தி³ப்³ப³ங் தே அம்ப³வனங் ரம்மங், பாஸாதெ³த்த² மஹல்லகோ;

    ‘‘Dibbaṃ te ambavanaṃ rammaṃ, pāsādettha mahallako;

    நானாதுரியஸங்கு⁴ட்டோ², அச்ச²ராக³ணகோ⁴ஸிதோ.

    Nānāturiyasaṅghuṭṭho, accharāgaṇaghosito.

    784.

    784.

    ‘‘பதீ³போ செத்த² ஜலதி, நிச்சங் ஸோவண்ணயோ மஹா;

    ‘‘Padīpo cettha jalati, niccaṃ sovaṇṇayo mahā;

    து³ஸ்ஸப²லேஹி ருக்கே²ஹி, ஸமந்தா பரிவாரிதோ.

    Dussaphalehi rukkhehi, samantā parivārito.

    785.

    785.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti;

    787.

    787.

    ஸா தே³வதா அத்தமனா…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    788.

    788.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, புரிமாய ஜாதியா மனுஸ்ஸலோகே;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, purimāya jātiyā manussaloke;

    விஹாரங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ காரேஸிங், அம்பே³ஹி பரிவாரிதங்.

    Vihāraṃ saṅghassa kāresiṃ, ambehi parivāritaṃ.

    789.

    789.

    ‘‘பரியோஸிதே விஹாரே, காரெந்தே நிட்டி²தே மஹே;

    ‘‘Pariyosite vihāre, kārente niṭṭhite mahe;

    அம்பே³ஹி சா²த³யித்வான 1, கத்வா து³ஸ்ஸமயே ப²லே.

    Ambehi chādayitvāna 2, katvā dussamaye phale.

    790.

    790.

    ‘‘பதீ³பங் தத்த² ஜாலெத்வா, போ⁴ஜயித்வா க³ணுத்தமங்;

    ‘‘Padīpaṃ tattha jāletvā, bhojayitvā gaṇuttamaṃ;

    நிய்யாதே³ஸிங் தங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ, பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Niyyādesiṃ taṃ saṅghassa, pasannā sehi pāṇibhi.

    791.

    791.

    ‘‘தேன மே அம்ப³வனங் ரம்மங், பாஸாதெ³த்த² மஹல்லகோ;

    ‘‘Tena me ambavanaṃ rammaṃ, pāsādettha mahallako;

    நானாதுரியஸங்கு⁴ட்டோ², அச்ச²ராக³ணகோ⁴ஸிதோ.

    Nānāturiyasaṅghuṭṭho, accharāgaṇaghosito.

    792.

    792.

    ‘‘பதீ³போ செத்த² ஜலதி, நிச்சங் ஸோவண்ணயோ மஹா;

    ‘‘Padīpo cettha jalati, niccaṃ sovaṇṇayo mahā;

    து³ஸ்ஸப²லேஹி ருக்கே²ஹி, ஸமந்தா பரிவாரிதோ.

    Dussaphalehi rukkhehi, samantā parivārito.

    793.

    793.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    அம்ப³விமானங் அட்ட²மங்.

    Ambavimānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. அம்பே³ அச்சா²த³யித்வான (ஸீ॰ ஸ்யா॰), அம்பே³ஹச்சா²த³யித்வான (பீ॰ க॰)
    2. ambe acchādayitvāna (sī. syā.), ambehacchādayitvāna (pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 8. அம்ப³விமானவண்ணனா • 8. Ambavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact