Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    5. அம்ப³விமானவத்து²

    5. Ambavimānavatthu

    1146.

    1146.

    ‘‘உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானங், ஸமந்ததோ த்³வாத³ஸ யோஜனானி;

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ, samantato dvādasa yojanāni;

    கூடாகா³ரா ஸத்தஸதா உளாரா, வேளுரியத²ம்பா⁴ ருசகத்த²தா ஸுபா⁴.

    Kūṭāgārā sattasatā uḷārā, veḷuriyathambhā rucakatthatā subhā.

    1147.

    1147.

    ‘‘தத்த²ச்ச²ஸி பிவஸி கா²த³ஸி ச, தி³ப்³பா³ ச வீணா பவத³ந்தி வக்³கு³ங்;

    ‘‘Tatthacchasi pivasi khādasi ca, dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ;

    தி³ப்³பா³ ரஸா காமகு³ணெத்த² பஞ்ச, நாரியோ ச நச்சந்தி ஸுவண்ணச²ன்னா.

    Dibbā rasā kāmaguṇettha pañca, nāriyo ca naccanti suvaṇṇachannā.

    1148.

    1148.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰… வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    1150.

    1150.

    ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    1151.

    1151.

    ‘‘கி³ம்ஹானங் பச்சி²மே மாஸே, பதபந்தே 1 தி³வங்கரே;

    ‘‘Gimhānaṃ pacchime māse, patapante 2 divaṅkare;

    பரேஸங் ப⁴தகோ போஸோ, அம்பா³ராமமஸிஞ்சதி.

    Paresaṃ bhatako poso, ambārāmamasiñcati.

    1152.

    1152.

    ‘‘அத² தேனாக³மா பி⁴க்கு², ஸாரிபுத்தோதி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Atha tenāgamā bhikkhu, sāriputtoti vissuto;

    கிலந்தரூபோ காயேன, அகிலந்தோவ சேதஸா.

    Kilantarūpo kāyena, akilantova cetasā.

    1153.

    1153.

    ‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான ஆயந்தங், அவோசங் அம்ப³ஸிஞ்சகோ;

    ‘‘Tañca disvāna āyantaṃ, avocaṃ ambasiñcako;

    ஸாது⁴ தங் 3 ப⁴ந்தே ந்ஹாபெய்யங், யங் மமஸ்ஸ ஸுகா²வஹங்.

    Sādhu taṃ 4 bhante nhāpeyyaṃ, yaṃ mamassa sukhāvahaṃ.

    1154.

    1154.

    ‘‘தஸ்ஸ மே அனுகம்பாய, நிக்கி²பி பத்தசீவரங்;

    ‘‘Tassa me anukampāya, nikkhipi pattacīvaraṃ;

    நிஸீதி³ ருக்க²மூலஸ்மிங், சா²யாய ஏகசீவரோ.

    Nisīdi rukkhamūlasmiṃ, chāyāya ekacīvaro.

    1155.

    1155.

    ‘‘தஞ்ச அச்சே²ன வாரினா, பஸன்னமானஸோ நரோ;

    ‘‘Tañca acchena vārinā, pasannamānaso naro;

    ந்ஹாபயீ ருக்க²மூலஸ்மிங், சா²யாய ஏகசீவரங்.

    Nhāpayī rukkhamūlasmiṃ, chāyāya ekacīvaraṃ.

    1156.

    1156.

    ‘‘அம்போ³ ச ஸித்தோ ஸமணோ ச ந்ஹாபிதோ, மயா ச புஞ்ஞங் பஸுதங் அனப்பகங்;

    ‘‘Ambo ca sitto samaṇo ca nhāpito, mayā ca puññaṃ pasutaṃ anappakaṃ;

    இதி ஸோ பீதியா காயங், ஸப்³ப³ங் ப²ரதி அத்தனோ.

    Iti so pītiyā kāyaṃ, sabbaṃ pharati attano.

    1157.

    1157.

    ‘‘ததே³வ எத்தகங் கம்மங், அகாஸிங் தாய ஜாதியா;

    ‘‘Tadeva ettakaṃ kammaṃ, akāsiṃ tāya jātiyā;

    பஹாய மானுஸங் தே³ஹங், உபபன்னொம்ஹி நந்த³னங்.

    Pahāya mānusaṃ dehaṃ, upapannomhi nandanaṃ.

    1158.

    1158.

    ‘‘நந்த³னே ச வனே ரம்மே, நானாதி³ஜக³ணாயுதே;

    ‘‘Nandane ca vane ramme, nānādijagaṇāyute;

    ரமாமி நச்சகீ³தேஹி, அச்ச²ராஹி புரக்க²தோ’’தி.

    Ramāmi naccagītehi, accharāhi purakkhato’’ti.

    அம்ப³விமானங் பஞ்சமங்.

    Ambavimānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. பதாபந்தே (ஸ்யா॰), பதாபெந்தே (க॰)
    2. patāpante (syā.), patāpente (ka.)
    3. ஸாது⁴கங் (க॰)
    4. sādhukaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 5. அம்ப³விமானவண்ணனா • 5. Ambavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact