Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
4. ஆமிஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா
4. Āmisasikkhāpadavaṇṇanā
164. சதுத்தே² ‘‘உபஸம்பன்னங்…பே॰… பி⁴க்கு²னோவாத³க’’ந்தி இமேஸங் ‘‘மங்குகத்துகாமோ’’தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘அவண்ணங் கத்துகாமோ அயஸங் கத்துகாமோ’’தி இமேஸங் பன வஸேன ‘‘உபஸம்பன்ன’’ந்திஆதீ³ஸு ‘‘உபஸம்பன்னஸ்ஸா’’தி விப⁴த்திவிபரிணாமோ காதப்³போ³தி இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘உஜ்ஜா²பனகே வுத்தனயேனேவத்தோ² வேதி³தப்³போ³’’தி வுத்தங். ‘‘சீவரஹேது ஓவத³தீ’’திஆதி³னா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஏகேகஸ்மிங் வசனே நிட்டி²தே பாசித்தியங் வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘உபஸம்பன்னங் ஸங்கே⁴ன அஸம்மத’’ந்தி பாளிவசனதோ ‘‘ஸம்மதேன வா ஸங்கே⁴ன வா பா⁴ரங் கத்வா ட²பிதோ’’தி அட்ட²கதா²வசனதோ ச அட்ட²ஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ ஸம்மதேன வா விப்பவஸிதுகாமேன ‘‘யாவாஹங் ஆக³மிஸ்ஸாமி, தாவ தே பா⁴ரோ ஹோதூ’’தி யாசித்வா ட²பிதோ தஸ்ஸாபா⁴வதோ ஸங்கே⁴ன வா ததே²வ பா⁴ரங் கத்வா ட²பிதோ அட்ட²ஹி க³ருத⁴ம்மேஹி அஞ்ஞேன வா த⁴ம்மேன ஓவதி³துங் லப⁴தீதி வேதி³தப்³ப³ங். தஸ்மா ‘‘யோ பன, பி⁴க்கு², அஸம்மதோ பி⁴க்கு²னியோ ஓவதெ³ய்ய, பாசித்திய’’ந்தி இத³ங் பகே³வ பா⁴ரங் கத்வா அட்ட²பிதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி க³ஹேதப்³ப³ங்.
164. Catutthe ‘‘upasampannaṃ…pe… bhikkhunovādaka’’nti imesaṃ ‘‘maṅkukattukāmo’’ti iminā sambandho. ‘‘Avaṇṇaṃ kattukāmo ayasaṃ kattukāmo’’ti imesaṃ pana vasena ‘‘upasampanna’’ntiādīsu ‘‘upasampannassā’’ti vibhattivipariṇāmo kātabboti imamatthaṃ sandhāya ‘‘ujjhāpanake vuttanayenevattho veditabbo’’ti vuttaṃ. ‘‘Cīvarahetu ovadatī’’tiādinā bhaṇantassa ekekasmiṃ vacane niṭṭhite pācittiyaṃ veditabbaṃ. ‘‘Upasampannaṃ saṅghena asammata’’nti pāḷivacanato ‘‘sammatena vā saṅghena vā bhāraṃ katvā ṭhapito’’ti aṭṭhakathāvacanato ca aṭṭhahi aṅgehi samannāgato sammatena vā vippavasitukāmena ‘‘yāvāhaṃ āgamissāmi, tāva te bhāro hotū’’ti yācitvā ṭhapito tassābhāvato saṅghena vā tatheva bhāraṃ katvā ṭhapito aṭṭhahi garudhammehi aññena vā dhammena ovadituṃ labhatīti veditabbaṃ. Tasmā ‘‘yo pana, bhikkhu, asammato bhikkhuniyo ovadeyya, pācittiya’’nti idaṃ pageva bhāraṃ katvā aṭṭhapitaṃ sandhāya vuttanti gahetabbaṃ.
168. அனாபத்தி பகதியா சீவரஹேது…பே॰… ஓவத³ந்தங் ப⁴ணதீதி எத்த² ஆமிஸஹேது ஓவத³ந்தங் ‘‘ஆமிஸஹேது ஓவத³தீ’’தி ஸஞ்ஞாய ஏவங் ப⁴ணந்தஸ்ஸ அனாபத்தி, ‘‘ந ஆமிஸஹேது ஓவத³தீ’’தி ஸஞ்ஞினோ பன து³க்கடங், ந ஆமிஸஹேது ஓவத³ந்தங் பன ‘‘ஆமிஸஹேது ஓவத³தீ’’தி ஸஞ்ஞாய ப⁴ணந்தஸ்ஸபி அனாபத்தி ஸசித்தகத்தா ஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ. உபஸம்பன்னதா, த⁴ம்மேன லத்³த⁴ஸம்முதிதா, அனாமிஸந்தரதா, அவண்ணகாமதாய ஏவங் ப⁴ணனந்தி இமானி பனெத்த² சத்தாரி அங்கா³னி.
168.Anāpatti pakatiyā cīvarahetu…pe… ovadantaṃ bhaṇatīti ettha āmisahetu ovadantaṃ ‘‘āmisahetu ovadatī’’ti saññāya evaṃ bhaṇantassa anāpatti, ‘‘na āmisahetu ovadatī’’ti saññino pana dukkaṭaṃ, na āmisahetu ovadantaṃ pana ‘‘āmisahetu ovadatī’’ti saññāya bhaṇantassapi anāpatti sacittakattā sikkhāpadassa. Sesamettha uttānameva. Upasampannatā, dhammena laddhasammutitā, anāmisantaratā, avaṇṇakāmatāya evaṃ bhaṇananti imāni panettha cattāri aṅgāni.
ஆமிஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Āmisasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
169. பஞ்சமங் உத்தானத்த²மேவ.
169. Pañcamaṃ uttānatthameva.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 3. ஓவாத³வக்³கோ³ • 3. Ovādavaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā
4. ஆமிஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Āmisasikkhāpadavaṇṇanā
5. சீவரதா³னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Cīvaradānasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā
4. ஆமிஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Āmisasikkhāpadavaṇṇanā
5. சீவரதா³னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Cīvaradānasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 4. ஆமிஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Āmisasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi
4. ஆமிஸஸிக்கா²பத³ங் • 4. Āmisasikkhāpadaṃ
5. சீவரதா³னஸிக்கா²பத³ங் • 5. Cīvaradānasikkhāpadaṃ