Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    4. ஆமிஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    4. Āmisasikkhāpadavaṇṇanā

    164. ‘‘உபஸம்பன்னங் ஸங்கே⁴ன அஸம்மத’’ந்தி பாளிவசனதோ, ‘‘ஸம்மதேன வா ஸங்கே⁴ன வா பா⁴ரங் கத்வா ட²பிதோ’’தி அட்ட²கதா²வசனதோ ச அட்ட²ஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ ஸம்மதேன வா விப்பவஸிதுகாமேன ‘‘யாவாஹங் ஆக³மிஸ்ஸாமி, தாவ தே பா⁴ரோ ஹோதூ’’தி யாசித்வா ட²பிதோ, தஸ்ஸாபா⁴வதோ ஸங்கே⁴ன வா ததே²வ பா⁴ரங் கத்வா ட²பிதோ அட்ட²ஹி க³ருத⁴ம்மேஹி ஓவதி³துங் லப⁴தி, பகே³வ அஞ்ஞேன த⁴ம்மேனாதி ஸித்³த⁴ங். ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² அஸம்மதோ பி⁴க்கு²னியோ ஓவதெ³ய்ய, பாசித்திய’’ந்தி பகே³வ பா⁴ரங் கத்வா அட்ட²பிதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அப⁴யகி³ரிவாஸீனம்பி இத³மேவ மதங், அனுக³ண்டி²பதே³ பன இமங் நயங் படிக்கி²பித்வா ‘‘நத்தி² கோசீ’’திஆதி³னா ‘‘ஏதரஹி ஓவாத³கோ அஸம்மதோ பி⁴க்கு²னோவாத³கோ நாமா’’தி வத்வா ‘‘யங் பன அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் வுத்தங் ‘உபஸம்பன்னங் ஸங்கே⁴ன கம்மவாசாய அஸம்மதங், பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன பன பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுக்³க³ஹங் கரோத², பி⁴க்கு²னியோ ஓவத³த², பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச கரோத² பா²ஸுவிஹாரந்தி ஏவங் யாசித்வா ட²பிதோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஆபுச்சி²த்வா, ததோ ஸோ தே²ரோ பி⁴க்கு²னியோ ஓவத³தி, ஏவரூபங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன அஸம்மதந்தி, தத்ர வுத்தனயேனேவ அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³’’தி வுத்தங். போராணக³ண்டி²பதே³ பன ‘‘அஸம்மதோ கா³மங் ஓவாத³த்தா²ய ஆக³தானங் பி⁴க்கு²னீனங் வசனங் ஸுத்வா படிவசனங் தெ³ந்தோ ஸங்கா⁴னுமதியா, ந ஞத்திசதுத்தே²னா’’தி வுத்தங், தங் அனுக³ண்டி²பத³மதேன ஸமேதி, அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் வுத்தவசனங் தேன ஸமேதி, தஞ்ச பாளிவசனங், ந ஹி ஓவாத³படிக்³கா³ஹகோ, பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகோ வா ‘‘பாஸாதி³கேன ஸம்பாதே³தூ’’தி வசனமத்தேன பி⁴க்கு²னோவாத³கோ நாம ஹோதி. ஹோதீதி சே, அனுபஸம்பன்னோபி தத்தகேன வசனேன ‘‘பி⁴க்கு²னோவாத³கோ ஹோதூ’’தி வத்தப்³போ³. ஹோதீதி சே, யங் வுத்தங் க³ண்டா²னுக³ண்டி²பதே³ஸு ‘‘அஸம்மதோ நாம அஸம்மதபா⁴வேன ‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ த்வங் ஓவதா³ஹீ’தி ஸங்கே⁴ன பா⁴ரங் கத்வா ட²பிதோ’’தி. எத்த² பா³ஹுஸச்சேன கிங் பயோஜனங். அனுக³ண்டி²பதே³யேவ ‘‘அப⁴யகி³ரிவாஸீ வத³தீதி ஸுத்வா ஸம்மதேன வா ஆணத்தோ ஓவதி³துங் லப⁴தீதி த⁴ம்மஸிரித்தே²ரோ பச்சா² அனுஜானாதீ’’தி வுத்தங். கிங் ப³ஹுகாய. ‘‘பாஸாதி³கேன ஸம்பாதே³தூ’’தி எத்தகமத்தேன பி⁴க்கு²னோவாத³கோ ஹோதி. அட்ட²கதா²யங் ‘‘பா⁴ரங் கத்வா’’தி இமினா கிங் பயோஜனங், தத்தகம்பி வத்துங் அஞ்ஞோ ந லப⁴தி, தேன ச ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ட²பெத்வா பா³லங் கி³லானங் க³மிகங் அவஸேஸேஹி ஓவாத³ங் க³ஹேது’’ந்தி (சூளவ॰ 414) அயங் பாளி விருஜ்ஜெ²ய்ய. கத²ங்? தஸ்ஸ ஹி ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஓவாதோ³ ந பச்சாஹரிதப்³போ³’’தி (சூளவ॰ 415) சனதோ ஸம்மதாஸம்மதபா⁴வேன நத்தி² கோசீதி ‘‘பாஸாதி³கேன ஸம்பாதே³தூ’’தி வத்தப்³ப³ங் ஸியா, வத³ந்தோ ச இத⁴ பட²மேன ஆபத்தியா காரேதப்³போ³ ஹோதீதி. ஹோது அஸம்மதத்தா, அகதபா⁴ரத்தா ச. இமஸ்ஸ ச பி⁴க்கு²னோவாத³கத்தே இமஸ்ஸ கீ²யனேன து³க்கடங் ஸியா, ஸப்³ப³மேதங் அனிட்ட²ங், தஸ்மா அட்ட²கதா²யங் ‘‘அயமெத்த² பி⁴க்கு²னோவாத³கோ நாமா’’தி அவுத்தத்தா ததா² பா⁴ரங் கத்வா ட²பிதோ ஓவதி³துங் லப⁴தியேவ, நாஞ்ஞோதி ஆசரியோ.

    164. ‘‘Upasampannaṃ saṅghena asammata’’nti pāḷivacanato, ‘‘sammatena vā saṅghena vā bhāraṃ katvā ṭhapito’’ti aṭṭhakathāvacanato ca aṭṭhahaṅgehi samannāgato sammatena vā vippavasitukāmena ‘‘yāvāhaṃ āgamissāmi, tāva te bhāro hotū’’ti yācitvā ṭhapito, tassābhāvato saṅghena vā tatheva bhāraṃ katvā ṭhapito aṭṭhahi garudhammehi ovadituṃ labhati, pageva aññena dhammenāti siddhaṃ. ‘‘Yo pana bhikkhu asammato bhikkhuniyo ovadeyya, pācittiya’’nti pageva bhāraṃ katvā aṭṭhapitaṃ sandhāya vuttanti veditabbaṃ. Abhayagirivāsīnampi idameva mataṃ, anugaṇṭhipade pana imaṃ nayaṃ paṭikkhipitvā ‘‘natthi kocī’’tiādinā ‘‘etarahi ovādako asammato bhikkhunovādako nāmā’’ti vatvā ‘‘yaṃ pana andhakaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ ‘upasampannaṃ saṅghena kammavācāya asammataṃ, bhikkhusaṅghena pana bhikkhunisaṅghassa anuggahaṃ karotha, bhikkhuniyo ovadatha, bhikkhusaṅghassa ca karotha phāsuvihāranti evaṃ yācitvā ṭhapito bhikkhusaṅghaṃ āpucchitvā, tato so thero bhikkhuniyo ovadati, evarūpaṃ bhikkhusaṅghena asammatanti, tatra vuttanayeneva attho gahetabbo’’ti vuttaṃ. Porāṇagaṇṭhipade pana ‘‘asammato gāmaṃ ovādatthāya āgatānaṃ bhikkhunīnaṃ vacanaṃ sutvā paṭivacanaṃ dento saṅghānumatiyā, na ñatticatutthenā’’ti vuttaṃ, taṃ anugaṇṭhipadamatena sameti, andhakaṭṭhakathāyaṃ vuttavacanaṃ tena sameti, tañca pāḷivacanaṃ, na hi ovādapaṭiggāhako, pātimokkhuddesako vā ‘‘pāsādikena sampādetū’’ti vacanamattena bhikkhunovādako nāma hoti. Hotīti ce, anupasampannopi tattakena vacanena ‘‘bhikkhunovādako hotū’’ti vattabbo. Hotīti ce, yaṃ vuttaṃ gaṇṭhānugaṇṭhipadesu ‘‘asammato nāma asammatabhāvena ‘bahussuto tvaṃ ovadāhī’ti saṅghena bhāraṃ katvā ṭhapito’’ti. Ettha bāhusaccena kiṃ payojanaṃ. Anugaṇṭhipadeyeva ‘‘abhayagirivāsī vadatīti sutvā sammatena vā āṇatto ovadituṃ labhatīti dhammasiritthero pacchā anujānātī’’ti vuttaṃ. Kiṃ bahukāya. ‘‘Pāsādikena sampādetū’’ti ettakamattena bhikkhunovādako hoti. Aṭṭhakathāyaṃ ‘‘bhāraṃ katvā’’ti iminā kiṃ payojanaṃ, tattakampi vattuṃ añño na labhati, tena ca ‘‘anujānāmi, bhikkhave, ṭhapetvā bālaṃ gilānaṃ gamikaṃ avasesehi ovādaṃ gahetu’’nti (cūḷava. 414) ayaṃ pāḷi virujjheyya. Kathaṃ? Tassa hi ‘‘na, bhikkhave, ovādo na paccāharitabbo’’ti (cūḷava. 415) canato sammatāsammatabhāvena natthi kocīti ‘‘pāsādikena sampādetū’’ti vattabbaṃ siyā, vadanto ca idha paṭhamena āpattiyā kāretabbo hotīti. Hotu asammatattā, akatabhārattā ca. Imassa ca bhikkhunovādakatte imassa khīyanena dukkaṭaṃ siyā, sabbametaṃ aniṭṭhaṃ, tasmā aṭṭhakathāyaṃ ‘‘ayamettha bhikkhunovādako nāmā’’ti avuttattā tathā bhāraṃ katvā ṭhapito ovadituṃ labhatiyeva, nāññoti ācariyo.

    ஆமிஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Āmisasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 3. ஓவாத³வக்³கோ³ • 3. Ovādavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 4. ஆமிஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Āmisasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 4. ஆமிஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Āmisasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 4. ஆமிஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Āmisasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 4. ஆமிஸஸிக்கா²பத³ங் • 4. Āmisasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact