Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
3. அமூள்ஹவினயகதா²
3. Amūḷhavinayakathā
196. பா⁴ஸிதபரிகந்தந்தி எத்த² பா⁴ஸிதபரிகந்தஸத்³தா³னங் கரணாபெக்க²த்தா விஸுங் கரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘வாசாய பா⁴ஸிதங், காயேன பரிகந்த’’ந்தி. ‘‘பரிக்கமெத்வா கத’’ந்தி இமினா பரிகமதீதி பரிகந்தங், பரிகந்தங் ஹுத்வா கதங் பரிகந்தந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. பரிக்கமெத்வாதி அதிக்கமித்வா. ஸரதாயஸ்மாதி எத்த² உகாரலோபஸந்தி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸரது ஆயஸ்மா’’தி. ‘‘ஏவரூபியா ஆபத்தியா’’தி இமினா ஆபஜ்ஜிதாதி எத்த² துபச்சயயோக³பா⁴வதோ கம்மத்த²ச²ட்டி²யாபி ஸம்ப⁴வபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. துபச்சயயோகே³ கம்மத்த²ச²ட்டீ² அனிச்சங் ஹோதி, தஸ்மா பாளியங் ‘‘ஏவரூபியா ஆபத்தியா’’தி கம்மத்த²ச²ட்டீ²பா⁴வேன அவத்வா ‘‘ஏவரூபிங் ஆபத்தி’’ந்தி கம்மத்த²து³தியாபா⁴வேன வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தஸ்ஸாதி ‘‘ஆபஜ்ஜித்வா’’தி பாட²ஸ்ஸ. ‘‘பட²மங் பச்சா²’’தி பதே³ஹி அதி⁴ப்பாயத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. சோத³கஸ்ஸ கத²ங் வினேதி வினாஸேதீதி வினயோ, சோத³கஸ்ஸ கத²ங் வினேதி வினாஸேதி அனேனாதி வா வினயோ. பட²மங் மூள்ஹபா⁴வங் உபக³ந்த்வா பச்சா² அமூள்ஹஸ்ஸ தா³தப்³போ³ வினயோ அமூள்ஹவினயோ.
196.Bhāsitaparikantanti ettha bhāsitaparikantasaddānaṃ karaṇāpekkhattā visuṃ karaṇaṃ dassento āha ‘‘vācāya bhāsitaṃ, kāyena parikanta’’nti. ‘‘Parikkametvā kata’’nti iminā parikamatīti parikantaṃ, parikantaṃ hutvā kataṃ parikantanti vacanatthaṃ dasseti. Parikkametvāti atikkamitvā. Saratāyasmāti ettha ukāralopasandhiṃ dassento āha ‘‘saratu āyasmā’’ti. ‘‘Evarūpiyā āpattiyā’’ti iminā āpajjitāti ettha tupaccayayogabhāvato kammatthachaṭṭhiyāpi sambhavabhāvaṃ dasseti. Tupaccayayoge kammatthachaṭṭhī aniccaṃ hoti, tasmā pāḷiyaṃ ‘‘evarūpiyā āpattiyā’’ti kammatthachaṭṭhībhāvena avatvā ‘‘evarūpiṃ āpatti’’nti kammatthadutiyābhāvena vuttanti daṭṭhabbaṃ. Tassāti ‘‘āpajjitvā’’ti pāṭhassa. ‘‘Paṭhamaṃ pacchā’’ti padehi adhippāyatthaṃ dasseti. Codakassa kathaṃ vineti vināsetīti vinayo, codakassa kathaṃ vineti vināseti anenāti vā vinayo. Paṭhamaṃ mūḷhabhāvaṃ upagantvā pacchā amūḷhassa dātabbo vinayo amūḷhavinayo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / 3. அமூள்ஹவினயோ • 3. Amūḷhavinayo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / அமூள்ஹவினயகதா² • Amūḷhavinayakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸதிவினயாதி³கதா²வண்ணனா • Sativinayādikathāvaṇṇanā