Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[65] 5. அனபி⁴ரதிஜாதகவண்ணனா
[65] 5. Anabhiratijātakavaṇṇanā
யதா² நதீ³ ச பந்தோ² சாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ததா²ரூபங்யேவ உபாஸகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ பன பரிக்³க³ண்ஹந்தோ தஸ்ஸா து³ஸ்ஸீலபா⁴வங் ஞத்வா ப⁴ண்டி³தோ சித்தப்³யாகுலதாய ஸத்தட்ட² தி³வஸே உபட்டா²னங் நாக³மாஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் விஹாரங் க³ந்த்வா ததா²க³தங் வந்தி³த்வா நிஸின்னோ ‘‘கஸ்மா ஸத்தட்ட² தி³வஸானி நாக³தோஸீ’’தி வுத்தே ‘‘ப⁴ரியா மே, ப⁴ந்தே, து³ஸ்ஸீலா, தஸ்ஸா உபரி ப்³யாகுலசித்ததாய நாக³தொம்ஹீ’’தி ஆஹ. ஸத்தா² ‘‘உபாஸக, இத்தீ²ஸு ‘அனாசாரா ஏதா’தி கோபங் அகத்வா மஜ்ஜ²த்தேனேவ ப⁴விதுங் வட்டதீதி புப்³பே³பி தே பண்டி³தா கத²யிங்ஸு, த்வங் பன ப⁴வந்தரேன படிச்ச²ன்னத்தா தங் காரணங் ந ஸல்லக்கே²ஸீ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Yathā nadī ca pantho cāti idaṃ satthā jetavane viharanto tathārūpaṃyeva upāsakaṃ ārabbha kathesi. So pana pariggaṇhanto tassā dussīlabhāvaṃ ñatvā bhaṇḍito cittabyākulatāya sattaṭṭha divase upaṭṭhānaṃ nāgamāsi. So ekadivasaṃ vihāraṃ gantvā tathāgataṃ vanditvā nisinno ‘‘kasmā sattaṭṭha divasāni nāgatosī’’ti vutte ‘‘bhariyā me, bhante, dussīlā, tassā upari byākulacittatāya nāgatomhī’’ti āha. Satthā ‘‘upāsaka, itthīsu ‘anācārā etā’ti kopaṃ akatvā majjhatteneva bhavituṃ vaṭṭatīti pubbepi te paṇḍitā kathayiṃsu, tvaṃ pana bhavantarena paṭicchannattā taṃ kāraṇaṃ na sallakkhesī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ புரிமனயேனேவ தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ அந்தேவாஸிகோ ப⁴ரியாய தோ³ஸங் தி³ஸ்வா ப்³யாகுலசித்ததாய கதிபாஹங் அனாக³ந்த்வா ஏகதி³வஸங் ஆசரியேன புச்சி²தோ தங் காரணங் நிவேதே³ஸி. அத²ஸ்ஸ ஆசரியோ ‘‘தாத, இத்தி²யோ நாம ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணா , தாஸு ‘து³ஸ்ஸீலா ஏதா’தி பண்டி³தா கோபங் ந கரொந்தீ’’தி வத்வா ஓவாத³வஸேன இமங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto purimanayeneva disāpāmokkho ācariyo ahosi. Athassa antevāsiko bhariyāya dosaṃ disvā byākulacittatāya katipāhaṃ anāgantvā ekadivasaṃ ācariyena pucchito taṃ kāraṇaṃ nivedesi. Athassa ācariyo ‘‘tāta, itthiyo nāma sabbasādhāraṇā , tāsu ‘dussīlā etā’ti paṇḍitā kopaṃ na karontī’’ti vatvā ovādavasena imaṃ gāthamāha –
65.
65.
‘‘யதா² நதீ³ ச பந்தோ ச, பானாகா³ரங் ஸபா⁴ பபா;
‘‘Yathā nadī ca panto ca, pānāgāraṃ sabhā papā;
ஏவங் லோகித்தி²யோ நாம, நாஸங் குஜ்ஜ²ந்தி பண்டி³தா’’தி.
Evaṃ lokitthiyo nāma, nāsaṃ kujjhanti paṇḍitā’’ti.
தத்த² யதா² நதீ³தி யதா² அனேகதித்தா² நதீ³ ந்ஹானத்தா²ய ஸம்பத்தஸம்பத்தானங் சண்டா³லாதீ³னம்பி க²த்தியாதீ³னம்பி ஸாதா⁴ரணா, ந தத்த² கோசி ந்ஹாயிதுங் ந லப⁴தி நாம. ‘‘பந்தோ²’’திஆதீ³ஸுபி யதா² மஹாமக்³கோ³பி ஸப்³பே³ஸங் ஸாதா⁴ரணோ , ந கோசி தேன க³ந்துங் ந லப⁴தி. பானாகா³ரம்பி ஸுராகே³ஹங் ஸப்³பே³ஸங் ஸாதா⁴ரணங், யோ யோ பாதுகாமோ, ஸப்³போ³ தத்த² பவிஸதேவ. புஞ்ஞத்தி²கேஹி தத்த² தத்த² மனுஸ்ஸானங் நிவாஸத்தா²ய கதா ஸபா⁴பி ஸாதா⁴ரணா, ந தத்த² கோசி பவிஸிதுங் ந லப⁴தி. மஹாமக்³கே³ பானீயசாடியோ ட²பெத்வா கதா பபாபி ஸப்³பே³ஸங் ஸாதா⁴ரணா, ந தத்த² கோசி பானீயங் பிவிதுங் ந லப⁴தி. ஏவங் லோகித்தி²யோ நாமாதி ஏவமேவ தாத மாணவ இமஸ்மிங் லோகே இத்தி²யோபி ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணாவ, தேனேவ ச ஸாதா⁴ரணட்டே²ன நதீ³பந்த²பானாகா³ரஸபா⁴பபாஸதி³ஸா. தஸ்மா நாஸங் குஜ்ஜ²ந்தி பண்டி³தா, ஏதாஸங் இத்தீ²னங் ‘‘லாமிகா ஏதா அனாசாரா து³ஸ்ஸீலா ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணா’’தி சிந்தெத்வா பண்டி³தா சே²கா பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னா ந குஜ்ஜ²ந்தீதி.
Tattha yathā nadīti yathā anekatitthā nadī nhānatthāya sampattasampattānaṃ caṇḍālādīnampi khattiyādīnampi sādhāraṇā, na tattha koci nhāyituṃ na labhati nāma. ‘‘Pantho’’tiādīsupi yathā mahāmaggopi sabbesaṃ sādhāraṇo , na koci tena gantuṃ na labhati. Pānāgārampi surāgehaṃ sabbesaṃ sādhāraṇaṃ, yo yo pātukāmo, sabbo tattha pavisateva. Puññatthikehi tattha tattha manussānaṃ nivāsatthāya katā sabhāpi sādhāraṇā, na tattha koci pavisituṃ na labhati. Mahāmagge pānīyacāṭiyo ṭhapetvā katā papāpi sabbesaṃ sādhāraṇā, na tattha koci pānīyaṃ pivituṃ na labhati. Evaṃ lokitthiyo nāmāti evameva tāta māṇava imasmiṃ loke itthiyopi sabbasādhāraṇāva, teneva ca sādhāraṇaṭṭhena nadīpanthapānāgārasabhāpapāsadisā. Tasmā nāsaṃ kujjhanti paṇḍitā, etāsaṃ itthīnaṃ ‘‘lāmikā etā anācārā dussīlā sabbasādhāraṇā’’ti cintetvā paṇḍitā chekā buddhisampannā na kujjhantīti.
ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ அந்தேவாஸிகஸ்ஸ ஓவாத³ங் அதா³ஸி, ஸோ தங் ஓவாத³ங் ஸுத்வா மஜ்ஜ²த்தோ அஹோஸி. ப⁴ரியாபிஸ்ஸ ‘‘ஆசரியேன கிரம்ஹி ஞாதா’’தி ததோ பட்டா²ய பாபகம்மங் ந அகாஸி. தஸ்ஸபி உபாஸகஸ்ஸ ப⁴ரியா ‘‘ஸத்தா²ரா கிரம்ஹி ஞாதா’’தி ததோ பட்டா²ய பாபகம்மங் ந அகாஸி.
Evaṃ bodhisatto antevāsikassa ovādaṃ adāsi, so taṃ ovādaṃ sutvā majjhatto ahosi. Bhariyāpissa ‘‘ācariyena kiramhi ñātā’’ti tato paṭṭhāya pāpakammaṃ na akāsi. Tassapi upāsakassa bhariyā ‘‘satthārā kiramhi ñātā’’ti tato paṭṭhāya pāpakammaṃ na akāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உபாஸகோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ஸத்தா²பி அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஜயம்பதிகாவ ஏதரஹி ஜயம்பதிகா, ஆசரியப்³ராஹ்மணோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne upāsako sotāpattiphale patiṭṭhahi. Satthāpi anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā jayampatikāva etarahi jayampatikā, ācariyabrāhmaṇo pana ahameva ahosi’’nti.
அனபி⁴ரதிஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.
Anabhiratijātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 65. அனபி⁴ரதிஜாதகங் • 65. Anabhiratijātakaṃ