Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    5-6. ஆனந்த³ஸுத்தாதி³வண்ணனா

    5-6. Ānandasuttādivaṇṇanā

    37-38. பஞ்சமே டி²தஸ்ஸ அஞ்ஞத²த்தங் பஞ்ஞாயதீதி த⁴ரமானஸ்ஸ ஜீவமானஸ்ஸ ஜரா பஞ்ஞாயதி. டி²தீதி ஹி ஜீவிதிந்த்³ரியஸங்கா²தாய அனுபாலனாய நாமங். அஞ்ஞத²த்தந்தி ஜராய. தேனாஹு போராணா –

    37-38. Pañcame ṭhitassa aññathattaṃ paññāyatīti dharamānassa jīvamānassa jarā paññāyati. Ṭhitīti hi jīvitindriyasaṅkhātāya anupālanāya nāmaṃ. Aññathattanti jarāya. Tenāhu porāṇā –

    ‘‘உப்பாதோ³ ஜாதி அக்கா²தோ, ப⁴ங்கோ³ வுத்தோ வயோதி ச;

    ‘‘Uppādo jāti akkhāto, bhaṅgo vutto vayoti ca;

    அஞ்ஞத²த்தங் ஜரா வுத்தா, டி²தீ ச அனுபாலனா’’தி.

    Aññathattaṃ jarā vuttā, ṭhitī ca anupālanā’’ti.

    ஏவங் ஏகேகஸ்ஸ க²ந்த⁴ஸ்ஸ உப்பாத³ஜராப⁴ங்க³ஸங்கா²தானி தீணி லக்க²ணானி ஹொந்தி யானி ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘தீணிமானி, பி⁴க்க²வே, ஸங்க²தஸ்ஸ ஸங்க²தலக்க²ணானீ’’தி (அ॰ நி॰ 3.47).

    Evaṃ ekekassa khandhassa uppādajarābhaṅgasaṅkhātāni tīṇi lakkhaṇāni honti yāni sandhāya vuttaṃ ‘‘tīṇimāni, bhikkhave, saṅkhatassa saṅkhatalakkhaṇānī’’ti (a. ni. 3.47).

    தத்த² ஸங்க²தங் நாம பச்சயனிப்³ப³த்தோ யோ கோசி ஸங்கா²ரோ. ஸங்கா²ரோ ச ந லக்க²ணங், லக்க²ணங் ந ஸங்கா²ரோ, ந ச ஸங்கா²ரேன வினா லக்க²ணங் பஞ்ஞாபேதுங் ஸக்கா, நாபி லக்க²ணங் வினா ஸங்கா²ரோ, லக்க²ணேன பன ஸங்கா²ரோ பாகடோ ஹோதி. யதா² ஹி ந ச கா³வீயேவ லக்க²ணங், லக்க²ணமேவ ந கா³வீ, நாபி கா³விங் முஞ்சித்வா லக்க²ணங் பஞ்ஞாபேதுங் ஸக்கா, நாபி லக்க²ணங் முஞ்சித்வா கா³விங், லக்க²ணேன பன கா³வீ பாகடா ஹோதி, ஏவங்ஸம்பத³மித³ங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Tattha saṅkhataṃ nāma paccayanibbatto yo koci saṅkhāro. Saṅkhāro ca na lakkhaṇaṃ, lakkhaṇaṃ na saṅkhāro, na ca saṅkhārena vinā lakkhaṇaṃ paññāpetuṃ sakkā, nāpi lakkhaṇaṃ vinā saṅkhāro, lakkhaṇena pana saṅkhāro pākaṭo hoti. Yathā hi na ca gāvīyeva lakkhaṇaṃ, lakkhaṇameva na gāvī, nāpi gāviṃ muñcitvā lakkhaṇaṃ paññāpetuṃ sakkā, nāpi lakkhaṇaṃ muñcitvā gāviṃ, lakkhaṇena pana gāvī pākaṭā hoti, evaṃsampadamidaṃ veditabbaṃ.

    தத்த² ஸங்கா²ரானங் உப்பாத³க்க²ணே ஸங்கா²ரோபி உப்பாத³லக்க²ணம்பி காலஸங்கா²தோ தஸ்ஸ க²ணோபி பஞ்ஞாயதி. ‘‘உப்பாதோ³பீ’’தி வுத்தே ஸங்கா²ரோபி ஜராலக்க²ணம்பி காலஸங்கா²தோ தஸ்ஸ க²ணோபி பஞ்ஞாயதி. ப⁴ங்க³க்க²ணே ஸங்கா²ரோபி தங்லக்க²ணம்பி காலஸங்கா²தோ தஸ்ஸ க²ணோபி பஞ்ஞாயதி. அபரே பன வத³ந்தி ‘‘அரூபத⁴ம்மானங் ஜராக²ணோ நாம ந ஸக்கா பஞ்ஞாபேதுங், ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ச ‘வேத³னாய உப்பாதோ³ பஞ்ஞாயதி, வயோ பஞ்ஞாயதி, டி²தாய அஞ்ஞத²த்தங் பஞ்ஞாயதீ’தி வத³ந்தோ அரூபத⁴ம்மானம்பி தீணி லக்க²ணானி பஞ்ஞாபேதி, தானி அத்தி²க்க²ணங் உபாதா³ய லப்³ப⁴ந்தீ’’தி வத்வா –

    Tattha saṅkhārānaṃ uppādakkhaṇe saṅkhāropi uppādalakkhaṇampi kālasaṅkhāto tassa khaṇopi paññāyati. ‘‘Uppādopī’’ti vutte saṅkhāropi jarālakkhaṇampi kālasaṅkhāto tassa khaṇopi paññāyati. Bhaṅgakkhaṇe saṅkhāropi taṃlakkhaṇampi kālasaṅkhāto tassa khaṇopi paññāyati. Apare pana vadanti ‘‘arūpadhammānaṃ jarākhaṇo nāma na sakkā paññāpetuṃ, sammāsambuddho ca ‘vedanāya uppādo paññāyati, vayo paññāyati, ṭhitāya aññathattaṃ paññāyatī’ti vadanto arūpadhammānampi tīṇi lakkhaṇāni paññāpeti, tāni atthikkhaṇaṃ upādāya labbhantī’’ti vatvā –

    ‘‘அத்தி²தா ஸப்³ப³த⁴ம்மானங், டி²தி நாம பவுச்சதி;

    ‘‘Atthitā sabbadhammānaṃ, ṭhiti nāma pavuccati;

    தஸ்ஸேவ பே⁴தோ³ மரணங், ஸப்³ப³தா³ ஸப்³ப³பாணின’’ந்தி. –

    Tasseva bhedo maraṇaṃ, sabbadā sabbapāṇina’’nti. –

    இமாய ஆசரியகா³தா²ய தமத்த²ங் ஸாதெ⁴ந்தி. அத² வா ஸந்ததிவஸேன டா²னங் டி²தீதி வேதி³தப்³ப³ந்தி ச வத³ந்தி. யஸ்மா பன ஸுத்தே அயங் விஸேஸோ நத்தி², தஸ்மா ஆசரியமதியா ஸுத்தங் அபடிபா³ஹெத்வா ஸுத்தமேவ பமாணங் கத்தப்³ப³ங். ச²ட்ட²ங் உத்தானமேவ. பஞ்சமச²ட்டா²னி.

    Imāya ācariyagāthāya tamatthaṃ sādhenti. Atha vā santativasena ṭhānaṃ ṭhitīti veditabbanti ca vadanti. Yasmā pana sutte ayaṃ viseso natthi, tasmā ācariyamatiyā suttaṃ apaṭibāhetvā suttameva pamāṇaṃ kattabbaṃ. Chaṭṭhaṃ uttānameva. Pañcamachaṭṭhāni.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya
    5. ஆனந்த³ஸுத்தங் • 5. Ānandasuttaṃ
    6. து³தியஆனந்த³ஸுத்தங் • 6. Dutiyaānandasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5-6. ஆனந்த³ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 5-6. Ānandasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact