Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
4. ஆனந்த³ஸுத்தங்
4. Ānandasuttaṃ
212. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸி ஆயஸ்மதா வங்கீ³ஸேன பச்சா²ஸமணேன. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மதோ வங்கீ³ஸஸ்ஸ அனபி⁴ரதி உப்பன்னா ஹோதி, ராகோ³ சித்தங் அனுத்³த⁴ங்ஸேதி. அத² கோ² ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
212. Ekaṃ samayaṃ āyasmā ānando sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho āyasmā ānando pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi āyasmatā vaṅgīsena pacchāsamaṇena. Tena kho pana samayena āyasmato vaṅgīsassa anabhirati uppannā hoti, rāgo cittaṃ anuddhaṃseti. Atha kho āyasmā vaṅgīso āyasmantaṃ ānandaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
‘‘காமராகே³ன ட³ய்ஹாமி, சித்தங் மே பரிட³ய்ஹதி;
‘‘Kāmarāgena ḍayhāmi, cittaṃ me pariḍayhati;
ஸாது⁴ நிப்³பா³பனங் ப்³ரூஹி, அனுகம்பாய கோ³தமா’’தி.
Sādhu nibbāpanaṃ brūhi, anukampāya gotamā’’ti.
‘‘ஸஞ்ஞாய விபரியேஸா, சித்தங் தே பரிட³ய்ஹதி;
‘‘Saññāya vipariyesā, cittaṃ te pariḍayhati;
நிமித்தங் பரிவஜ்ஜேஹி, ஸுப⁴ங் ராகூ³பஸங்ஹிதங்.
Nimittaṃ parivajjehi, subhaṃ rāgūpasaṃhitaṃ.
‘‘ஸங்கா²ரே பரதோ பஸ்ஸ, து³க்க²தோ மா ச அத்ததோ;
‘‘Saṅkhāre parato passa, dukkhato mā ca attato;
நிப்³பா³பேஹி மஹாராக³ங், மா ட³ய்ஹித்தோ² புனப்புனங்.
Nibbāpehi mahārāgaṃ, mā ḍayhittho punappunaṃ.
‘‘அஸுபா⁴ய சித்தங் பா⁴வேஹி, ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்;
‘‘Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ;
ஸதி காயக³தா த்யத்து², நிப்³பி³தா³ப³ஹுலோ ப⁴.
Sati kāyagatā tyatthu, nibbidābahulo bha.
‘‘அனிமித்தஞ்ச பா⁴வேஹி, மானானுஸயமுஜ்ஜஹ;
‘‘Animittañca bhāvehi, mānānusayamujjaha;
ததோ மானாபி⁴ஸமயா, உபஸந்தோ சரிஸ்ஸஸீ’’தி.
Tato mānābhisamayā, upasanto carissasī’’ti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. ஆனந்த³ஸுத்தவண்ணனா • 4. Ānandasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. ஆனந்த³ஸுத்தவண்ணனா • 4. Ānandasuttavaṇṇanā