Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
5. ஆனந்த³ஸுத்தங்
5. Ānandasuttaṃ
225. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ கோஸலேஸு விஹரதி அஞ்ஞதரஸ்மிங் வனஸண்டே³. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ அதிவேலங் கி³ஹிஸஞ்ஞத்திப³ஹுலோ விஹரதி. அத² கோ² யா தஸ்மிங் வனஸண்டே³ அதி⁴வத்தா² தே³வதா ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ அனுகம்பிகா அத்த²காமா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஸங்வேஜேதுகாமா யேனாயஸ்மா ஆனந்தோ³ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
225. Ekaṃ samayaṃ āyasmā ānando kosalesu viharati aññatarasmiṃ vanasaṇḍe. Tena kho pana samayena āyasmā ānando ativelaṃ gihisaññattibahulo viharati. Atha kho yā tasmiṃ vanasaṇḍe adhivatthā devatā āyasmato ānandassa anukampikā atthakāmā āyasmantaṃ ānandaṃ saṃvejetukāmā yenāyasmā ānando tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ ānandaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
‘‘ருக்க²மூலக³ஹனங் பஸக்கிய, நிப்³பா³னங் ஹத³யஸ்மிங் ஓபிய;
‘‘Rukkhamūlagahanaṃ pasakkiya, nibbānaṃ hadayasmiṃ opiya;
ஜா² கோ³தம மா பமாதோ³ 1, கிங் தே பி³ளிபி³ளிகா கரிஸ்ஸதீ’’தி.
Jhā gotama mā pamādo 2, kiṃ te biḷibiḷikā karissatī’’ti.
அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ தாய தே³வதாய ஸங்வேஜிதோ ஸங்வேக³மாபாதீ³தி.
Atha kho āyasmā ānando tāya devatāya saṃvejito saṃvegamāpādīti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. ஆனந்த³ஸுத்தவண்ணனா • 5. Ānandasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. ஆனந்த³ஸுத்தவண்ணனா • 5. Ānandasuttavaṇṇanā