Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
5. அனங்க³ணஸுத்தவண்ணனா
5. Anaṅgaṇasuttavaṇṇanā
57. ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோதி எத்த² இதி-ஸத்³தோ³ ஆதி³அத்தோ², ஏவமாதி³கந்தி அத்தோ². தேன ‘‘பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸீ’’திஆதி³கங் ஸப்³ப³ங் ஸுத்தங் ஸங்க³ண்ஹாதி. தேனாஹ ‘‘அனங்க³ணஸுத்த’’ந்தி. தஸ்ஸ கோ நிக்கே²போ? அத்தஜ்ஜா²ஸயோ. பரேஹி அனஜ்ஜி²ட்டோ²யேவ ஹி மஹாதே²ரோ இமங் தே³ஸனங் ஆரபி⁴. கேசி பனாஹு ‘‘ஏகச்சே பி⁴க்கூ² ஸங்கிலிட்ட²சித்தே தி³ஸ்வா தேஸங் சித்தஸங்கிலேஸப்பஹானாய சேவ ஏகச்சானங் ஆயதிங் அனுப்பாத³னாய ச அயங் தே³ஸனா ஆரத்³தா⁴’’தி. ஏவங் ஸப்³ப³ஸுத்தேஸூதி யதா² எத்த² அனங்க³ணஸுத்தே, ஏவங் இதோ பரேஸூதி ஸப்³பே³ஸுபி ஸுத்தேஸு அனுத்தானஅபுப்³ப³பத³வண்ணனா ஏவ கரீயதி. தேனாஹ ‘‘தஸ்மா’’திஆதி³. க³ணனபரிச்சே²தோ³தி க³ணனேன பரிச்சி²ந்த³னங். இத³ஞ்ஹி அப்பரஜக்க²மஹாரஜக்க²தாவஸேன து³விதே⁴ ஸத்தே பச்சேகங் அத்த²ஞ்ஞுதானத்த²ஞ்ஞுதாவஸேன த்³விதா⁴ கத்வா ‘‘சத்தாரோ’’தி அனவஸேஸபரியாதா³னங். வஜ்ஜீபுத்தகாத³யோ விய புக்³க³லவாதீ³தி ந க³ஹேதப்³ப³ங் லோகஸமஞ்ஞானுஸாரேன அத்த²ங் படிவிஜ்ஜி²துங் ஸமத்தா²னங் வஸேன தே³ஸனாய ஆரத்³த⁴த்தா, அயஞ்ச தே³ஸனானயோ ஸத்து² நிஸ்ஸாய ஏவாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அயஞ்ஹீ’’திஆதி³மாஹ.
57.Āyasmāsāriputtoti ettha iti-saddo ādiattho, evamādikanti attho. Tena ‘‘bhikkhū āmantesī’’tiādikaṃ sabbaṃ suttaṃ saṅgaṇhāti. Tenāha ‘‘anaṅgaṇasutta’’nti. Tassa ko nikkhepo? Attajjhāsayo. Parehi anajjhiṭṭhoyeva hi mahāthero imaṃ desanaṃ ārabhi. Keci panāhu ‘‘ekacce bhikkhū saṃkiliṭṭhacitte disvā tesaṃ cittasaṃkilesappahānāya ceva ekaccānaṃ āyatiṃ anuppādanāya ca ayaṃ desanā āraddhā’’ti. Evaṃ sabbasuttesūti yathā ettha anaṅgaṇasutte, evaṃ ito paresūti sabbesupi suttesu anuttānaapubbapadavaṇṇanā eva karīyati. Tenāha ‘‘tasmā’’tiādi. Gaṇanaparicchedoti gaṇanena paricchindanaṃ. Idañhi apparajakkhamahārajakkhatāvasena duvidhe satte paccekaṃ atthaññutānatthaññutāvasena dvidhā katvā ‘‘cattāro’’ti anavasesapariyādānaṃ. Vajjīputtakādayo viya puggalavādīti na gahetabbaṃ lokasamaññānusārena atthaṃ paṭivijjhituṃ samatthānaṃ vasena desanāya āraddhattā, ayañca desanānayo satthu nissāya evāti dassento ‘‘ayañhī’’tiādimāha.
ஸம்முதிபரமத்த²தே³ஸனாகதா²வண்ணனா
Sammutiparamatthadesanākathāvaṇṇanā
தத்த² (அ॰ நி॰ டீ॰ 1.1.170) ஸம்முதியா தே³ஸனா ஸம்முதிதே³ஸனா, பரமத்த²ஸ்ஸ தே³ஸனா பரமத்த²தே³ஸனா. தத்தா²தி ஸம்முதிபரமத்த²தே³ஸனாஸு, ந ஸம்முதிபரமத்தே²ஸு. தேனாஹ ‘‘ஏவரூபா ஸம்முதிதே³ஸனா, ஏவரூபா பரமத்த²தே³ஸனா’’தி. தத்ரித³ங் ஸம்முதிபரமத்தா²னங் லக்க²ணங் – யஸ்மிங் பி⁴ன்னே, பு³த்³தி⁴யா அவயவவினிப்³போ⁴கே³ வா கதே ந தங்ஸமஞ்ஞா, ஸா க⁴டபடாதி³ப்பபே⁴தா³ ஸம்முதி, தப்³பி³பரியாயதோ பரமத்தோ². ந ஹி கக்க²ளபு²ஸனாதி³ஸபா⁴வே அயங் நயோ லப்³ப⁴தி, தத்த² ரூபாதி³த⁴ம்மங் ஸமூஹஸந்தானவஸேன பவத்தமானங் உபாதா³ய புக்³க³லவோஹாரோதி ஆஹ ‘‘புக்³க³லோதி ஸம்முதிதே³ஸனா’’தி. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. உப்பாத³வயவந்தோ ஸபா⁴வத⁴ம்மா ந நிச்சாதி ஆஹ ‘‘அனிச்சந்தி பரமத்த²தே³ஸனா’’தி. ஏஸ நயோ ஸேஸபதே³ஸுபி. நனு க²ந்த⁴தே³ஸனாபி ஸம்முதிதே³ஸனாவ. க²ந்த⁴ட்டோ² ஹி ராஸட்டோ², கொட்டா²ஸட்டோ² வாதி? ஸச்சமேதங், அயங் பன க²ந்த⁴ஸமஞ்ஞா ப²ஸ்ஸாதீ³ஸு தஜ்ஜாபஞ்ஞத்தி விய பரமத்த²ஸன்னிஸ்ஸயா தஸ்ஸ ஆஸன்னதரா, புக்³க³லஸமஞ்ஞாத³யோ விய ந தூ³ரேதி பரமத்த²ஸங்க³ஹதா வுத்தா, க²ந்த⁴ஸீஸேன வா தது³பாதா³னா ஸபா⁴வத⁴ம்மா ஏவ க³ஹிதா. நனு ச ஸபா⁴வத⁴ம்மா ஸப்³பே³பி ஸம்முதிமுகே²னேவ தே³ஸனங் ஆரோஹந்தி, ந ஸமுகே²னாதி ஸப்³பா³பி தே³ஸனா ஸம்முதிதே³ஸனாவ ஸியாதி? நயித³மேவங் தே³ஸேதப்³ப³த⁴ம்மவிபா⁴கே³ன தே³ஸனாவிபா⁴க³ஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா, ந ச ஸத்³தோ³ கேனசி பவத்தினிமித்தேன வினா அத்த²ங் பகாஸேதீதி.
Tattha (a. ni. ṭī. 1.1.170) sammutiyā desanā sammutidesanā, paramatthassa desanā paramatthadesanā. Tatthāti sammutiparamatthadesanāsu, na sammutiparamatthesu. Tenāha ‘‘evarūpā sammutidesanā, evarūpā paramatthadesanā’’ti. Tatridaṃ sammutiparamatthānaṃ lakkhaṇaṃ – yasmiṃ bhinne, buddhiyā avayavavinibbhoge vā kate na taṃsamaññā, sā ghaṭapaṭādippabhedā sammuti, tabbipariyāyato paramattho. Na hi kakkhaḷaphusanādisabhāve ayaṃ nayo labbhati, tattha rūpādidhammaṃ samūhasantānavasena pavattamānaṃ upādāya puggalavohāroti āha ‘‘puggaloti sammutidesanā’’ti. Sesapadesupi eseva nayo. Uppādavayavanto sabhāvadhammā na niccāti āha ‘‘aniccanti paramatthadesanā’’ti. Esa nayo sesapadesupi. Nanu khandhadesanāpi sammutidesanāva. Khandhaṭṭho hi rāsaṭṭho, koṭṭhāsaṭṭho vāti? Saccametaṃ, ayaṃ pana khandhasamaññā phassādīsu tajjāpaññatti viya paramatthasannissayā tassa āsannatarā, puggalasamaññādayo viya na dūreti paramatthasaṅgahatā vuttā, khandhasīsena vā tadupādānā sabhāvadhammā eva gahitā. Nanu ca sabhāvadhammā sabbepi sammutimukheneva desanaṃ ārohanti, na samukhenāti sabbāpi desanā sammutidesanāva siyāti? Nayidamevaṃ desetabbadhammavibhāgena desanāvibhāgassa adhippetattā, na ca saddo kenaci pavattinimittena vinā atthaṃ pakāsetīti.
ஸம்முதிவஸேன தே³ஸனங் ஸுத்வாதி ‘‘இதே⁴கச்சோ புக்³க³லோ அத்தந்தபோ ஹோதி அத்தபரிதாபானுயோக³மனுயுத்தோ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 2.413; பு॰ ப॰ 10.25 மாதிகா) ஸம்முதிமுகே²ன பவத்திதங் தே³ஸனங் ஸுதமயஞாணுப்பாத³னவஸேன ஸுத்வா. அத்த²ங் படிவிஜ்ஜி²த்வாதி தத³னுஸாரேன சதுஸச்சஸங்கா²தங் அத்த²ங் ஸஹ விபஸ்ஸனாய மக்³கே³ன படிவிஜ்ஜி²த்வா. மோஹங் பஹாயாதி ததே³கட்டே²ஹி கிலேஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் அனவஸேஸங் மோஹங் பஜஹித்வா. விஸேஸந்தி நிப்³பா³னஸங்கா²தங் அரஹத்தஸங்கா²தஞ்ச விஸேஸங். தேஸந்தி தாதி³ஸானங் வினெய்யானங். பரமத்த²வஸேனாதி ‘‘பஞ்சிமானி, பி⁴க்க²வே, இந்த்³ரியானீ’’திஆதி³னா (ஸங்॰ நி॰ 5.472-474) பரமத்த²த⁴ம்மவஸேன. ஸேஸங் அனந்தரனயே வுத்தஸதி³ஸமேவ. தத்தா²தி தஸ்ஸங் ஸம்முதிவஸேன பரமத்த²வஸேன ச தே³ஸனாயங். தே³ஸபா⁴ஸாகுஸலோதி நானாதே³ஸபா⁴ஸாஸு குஸலோ. திண்ணங் வேதா³னந்தி நித³ஸ்ஸனமத்தங், திண்ணங் வேதா³னங் ஸிப்பக³ந்தா²னம்பீதி அதி⁴ப்பாயோ ஸிப்புக்³க³ஹணஞ்ஹி பரதோ வக்க²தி. ஸிப்பானி வா வேத³ந்தோக³தே⁴ கத்வா ‘‘திண்ணங் வேதா³ன’’ந்தி வுத்தங். கதே²தப்³ப³பா⁴வேன டி²தானி, ந கத்த²சி ஸன்னிஹிதபா⁴வேனாதி வேதா³னம்பி கதே²தப்³ப³பா⁴வேனேவ அவட்டா²னங் தீ³பெந்தோ ‘‘கு³ய்ஹா தயீ நிஹிதா க³ய்ஹதீ’’தி மிச்சா²வாத³ங் படிக்கி²பதி. நானாவிதா⁴ தே³ஸபா⁴ஸா ஏதேஸந்தி நானாதே³ஸபா⁴ஸா.
Sammutivasena desanaṃ sutvāti ‘‘idhekacco puggalo attantapo hoti attaparitāpānuyogamanuyutto’’tiādinā (ma. ni. 2.413; pu. pa. 10.25 mātikā) sammutimukhena pavattitaṃ desanaṃ sutamayañāṇuppādanavasena sutvā. Atthaṃ paṭivijjhitvāti tadanusārena catusaccasaṅkhātaṃ atthaṃ saha vipassanāya maggena paṭivijjhitvā. Mohaṃ pahāyāti tadekaṭṭhehi kilesehi saddhiṃ anavasesaṃ mohaṃ pajahitvā. Visesanti nibbānasaṅkhātaṃ arahattasaṅkhātañca visesaṃ. Tesanti tādisānaṃ vineyyānaṃ. Paramatthavasenāti ‘‘pañcimāni, bhikkhave, indriyānī’’tiādinā (saṃ. ni. 5.472-474) paramatthadhammavasena. Sesaṃ anantaranaye vuttasadisameva. Tatthāti tassaṃ sammutivasena paramatthavasena ca desanāyaṃ. Desabhāsākusaloti nānādesabhāsāsu kusalo. Tiṇṇaṃ vedānanti nidassanamattaṃ, tiṇṇaṃ vedānaṃ sippaganthānampīti adhippāyo sippuggahaṇañhi parato vakkhati. Sippāni vā vedantogadhe katvā ‘‘tiṇṇaṃ vedāna’’nti vuttaṃ. Kathetabbabhāvena ṭhitāni, na katthaci sannihitabhāvenāti vedānampi kathetabbabhāveneva avaṭṭhānaṃ dīpento ‘‘guyhā tayī nihitā gayhatī’’ti micchāvādaṃ paṭikkhipati. Nānāvidhā desabhāsā etesanti nānādesabhāsā.
பரமோ உத்தமோ அத்தோ² பரமத்தோ², த⁴ம்மானங் யதா²பூ⁴தஸபா⁴வோ. லோகஸங்கேதமத்தஸித்³தா⁴ ஸம்முதி. யதி³ ஏவங் கத²ங் ஸம்முதிகதா²ய ஸச்சதாதிஆஹ ‘‘லோகஸம்முதிகாரணா’’தி, லோகஸமஞ்ஞங் நிஸ்ஸாய பவத்தனதோ. லோகஸமஞ்ஞாய ஹி அபி⁴னிவேஸேன வினா ஞாபனா ஏகச்சஸ்ஸ ஸுதஸ்ஸ ஸாவனா விய ந முஸா அனதிதா⁴விதப்³ப³தோ தஸ்ஸா. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘ஜனபத³னிருத்திங் நாபி⁴னிவேஸெய்ய, ஸமஞ்ஞங் நாதிதா⁴வெய்யா’’தி (ம॰ நி॰ 3.332). த⁴ம்மானந்தி ஸபா⁴வத⁴ம்மானங். பூ⁴தகாரணாதி யதா²பூ⁴தஸபா⁴வங் நிஸ்ஸாய பவத்தனதோ. ஸம்முதிங் வோஹரந்தஸ்ஸாதி ‘‘புக்³க³லோ ஸத்தோ’’திஆதி³னா லோகஸமஞ்ஞங் கதெ²ந்தஸ்ஸ.
Paramo uttamo attho paramattho, dhammānaṃ yathābhūtasabhāvo. Lokasaṅketamattasiddhā sammuti. Yadi evaṃ kathaṃ sammutikathāya saccatātiāha ‘‘lokasammutikāraṇā’’ti, lokasamaññaṃ nissāya pavattanato. Lokasamaññāya hi abhinivesena vinā ñāpanā ekaccassa sutassa sāvanā viya na musā anatidhāvitabbato tassā. Tenāha bhagavā ‘‘janapadaniruttiṃ nābhiniveseyya, samaññaṃ nātidhāveyyā’’ti (ma. ni. 3.332). Dhammānanti sabhāvadhammānaṃ. Bhūtakāraṇāti yathābhūtasabhāvaṃ nissāya pavattanato. Sammutiṃ voharantassāti ‘‘puggalo satto’’tiādinā lokasamaññaṃ kathentassa.
ஹிரொத்தப்பதீ³பனத்த²ந்தி லோகபாலனகிச்சே ஹிரொத்தப்பத⁴ம்மே கிச்சதோ பகாஸேதுங். தேஸஞ்ஹி கிச்சங் ஸத்தஸந்தானேயேவ பாகடங் ஹோதீதி புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னாய கதா²ய தங் வத்தப்³ப³ங். ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. யஸ்மிஞ்ஹி சித்துப்பாதே³ கம்மங் உப்பன்னங், தங்ஸந்தானே ஏவ தஸ்ஸ ப²லஸ்ஸ உப்பத்தி கம்மஸ்ஸகதா. ஏவஞ்ஹி கதவிஞ்ஞாணனாஸோ அகதாக³மோ வா நத்தீ²தி ஸா புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னாய ஏவ கதா²ய தீ³பேதப்³பா³. தேஹி ஸத்தேஹி காதப்³பா³ புஞ்ஞாதி³கிரியா பச்சத்தபுரிஸகாரோபி ஸந்தானவஸேன நிப்பா²தே³தப்³ப³தோ புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னாய ஏவ கதா²ய தீ³பேதப்³போ³.
Hirottappadīpanatthanti lokapālanakicce hirottappadhamme kiccato pakāsetuṃ. Tesañhi kiccaṃ sattasantāneyeva pākaṭaṃ hotīti puggalādhiṭṭhānāya kathāya taṃ vattabbaṃ. Esa nayo sesesupi. Yasmiñhi cittuppāde kammaṃ uppannaṃ, taṃsantāne eva tassa phalassa uppatti kammassakatā. Evañhi kataviññāṇanāso akatāgamo vā natthīti sā puggalādhiṭṭhānāya eva kathāya dīpetabbā. Tehi sattehi kātabbā puññādikiriyā paccattapurisakāropi santānavasena nipphādetabbato puggalādhiṭṭhānāya eva kathāya dīpetabbo.
ஆனந்தரியதீ³பனத்த²ந்தி சுதிஅனந்தரங் ப²லங் அனந்தரங் நாம, தஸ்மிங் அனந்தரே நியுத்தானி, தன்னிப்³ப³த்தனேன அனந்தரகரணஸீலானி, அனந்தரபயோஜனானி வாதி ஆனந்தரியானி, மாதுகா⁴தாதீ³னி, தேஸங் தீ³பனத்த²ங். தானிபி ஹி ஸந்தானவஸேன நிப்பா²தே³தப்³ப³தோ ‘‘மாதரங் ஜீவிதா வோரோபேதீ’’திஆதி³னா (பட்டா²॰ 1.1.423) புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னாய ஏவ கதா²ய தீ³பேதப்³பா³னி, ததா² ‘‘ஸோ மெத்தாஸஹக³தேன சேதஸா ஏகங் தி³ஸங் ப²ரித்வா விஹரதீ’’திஆதி³னா (தீ³॰ நி॰ 1.556; 3.308; ம॰ நி॰ 1.77; 2.309; 3.230; விப⁴॰ 642, 643) ‘‘ஸோ அனேகவிஹிதங் புப்³பே³னிவாஸங் அனுஸ்ஸரதி ஏகம்பி ஜாதி’’ந்திஆதி³னா (தீ³॰ நி॰ 1.244, 245; ம॰ நி॰ 1.148, 384, 431; பாரா॰ 12) ‘‘அத்தி² த³க்கி²ணா தா³யகதோ விஸுஜ்ஜ²தி, நோ படிக்³கா³ஹகதோ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 3.381) ச பவத்தா ப்³ரஹ்மவிஹாரபுப்³பே³னிவாஸத³க்கி²ணாவிஸுத்³தி⁴கதா² புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னாய ஏவ கதா²ய தீ³பேதப்³பா³ ஸத்தஸந்தானவிஸயத்தா. ‘‘அட்ட² புரிஸபுக்³க³லா (ஸங்॰ நி॰ 1.249), ந ஸமயவிமுத்தோ புக்³க³லோ’’திஆதி³னா (பு॰ ப॰ 1) ச பரமத்த²ங் கதெ²ந்தோபி லோகஸம்முதியா அப்பஹானத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²ஸி. ஏதேன வுத்தாவஸேஸாய கதா²ய புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னபா⁴வே பயோஜனங் ஸாமஞ்ஞவஸேன ஸங்க³ஹிதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். காமஞ்சேதங் ஸப்³ப³ங் அபரிஞ்ஞாதவத்து²கானங் வஸேன வுத்தங், பரிஞ்ஞாதவத்து²கானம்பி பன ஏவங் தே³ஸனா ஸுகா²வஹா ஹோதி.
Ānantariyadīpanatthanti cutianantaraṃ phalaṃ anantaraṃ nāma, tasmiṃ anantare niyuttāni, tannibbattanena anantarakaraṇasīlāni, anantarapayojanāni vāti ānantariyāni, mātughātādīni, tesaṃ dīpanatthaṃ. Tānipi hi santānavasena nipphādetabbato ‘‘mātaraṃ jīvitā voropetī’’tiādinā (paṭṭhā. 1.1.423) puggalādhiṭṭhānāya eva kathāya dīpetabbāni, tathā ‘‘so mettāsahagatena cetasā ekaṃ disaṃ pharitvā viharatī’’tiādinā (dī. ni. 1.556; 3.308; ma. ni. 1.77; 2.309; 3.230; vibha. 642, 643) ‘‘so anekavihitaṃ pubbenivāsaṃ anussarati ekampi jāti’’ntiādinā (dī. ni. 1.244, 245; ma. ni. 1.148, 384, 431; pārā. 12) ‘‘atthi dakkhiṇā dāyakato visujjhati, no paṭiggāhakato’’tiādinā (ma. ni. 3.381) ca pavattā brahmavihārapubbenivāsadakkhiṇāvisuddhikathā puggalādhiṭṭhānāya eva kathāya dīpetabbā sattasantānavisayattā. ‘‘Aṭṭha purisapuggalā (saṃ. ni. 1.249), na samayavimutto puggalo’’tiādinā (pu. pa. 1) ca paramatthaṃ kathentopi lokasammutiyā appahānatthaṃ puggalakathaṃ kathesi. Etena vuttāvasesāya kathāya puggalādhiṭṭhānabhāve payojanaṃ sāmaññavasena saṅgahitanti daṭṭhabbaṃ. Kāmañcetaṃ sabbaṃ apariññātavatthukānaṃ vasena vuttaṃ, pariññātavatthukānampi pana evaṃ desanā sukhāvahā hoti.
மஹாஜனோதி லோகியமஹாஜனோ. ந ஜானாதி க⁴னவினிப்³போ⁴கா³பா⁴வேன த⁴ம்மகிச்சஸ்ஸ அஸல்லக்க²ணேன. தத்த² ‘‘கிங் நாமேதங், கத²ங் நாமேத’’ந்தி ஸங்ஸயபக்க²ந்த³தாய ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜதி. விருத்³தா⁴பி⁴னிவேஸிதாய படிஸத்து ஹோதி. ஜானாதி சிரபரிசிதத்தா² வோஹாரகதா²ய. ததோ ஏவ ந ஸம்மோஹமாபஜ்ஜதி, ந படிஸத்து ஹோதி.
Mahājanoti lokiyamahājano. Na jānāti ghanavinibbhogābhāvena dhammakiccassa asallakkhaṇena. Tattha ‘‘kiṃ nāmetaṃ, kathaṃ nāmeta’’nti saṃsayapakkhandatāya sammohaṃ āpajjati. Viruddhābhinivesitāya paṭisattu hoti. Jānāti ciraparicitatthā vohārakathāya. Tato eva na sammohamāpajjati, na paṭisattu hoti.
நப்பஜஹந்தி வோஹாரமுகே²ன பரமத்த²ஸ்ஸ தீ³பனதோ. ஸமஞ்ஞாக³ஹணவஸேன லோகேன ஞாயதி ஸமஞ்ஞாயதி வோஹரீயதீதி லோகஸமஞ்ஞா, தாய லோகஸமஞ்ஞாய. தஸ்ஸ தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ விபா⁴வனே லோகேன நிச்சி²தங், நியதங் வா வுச்சதி வோஹரீயதீதி லோகனிருத்தி, தஸ்ஸங் லோகனிருத்தியங். ததா² லோகேன அபி⁴லபீயதீதி லோகஸமஞ்ஞதாய லோகாபி⁴லாபோ, தஸ்மிங் லோகாபி⁴லாபே டி²தாயேவ அப்பஹானதோ. புக்³க³லவாதி³னோ விய பரமத்த²வஸேன அக்³க³ஹெத்வா.
Nappajahanti vohāramukhena paramatthassa dīpanato. Samaññāgahaṇavasena lokena ñāyati samaññāyati voharīyatīti lokasamaññā, tāya lokasamaññāya. Tassa tassa atthassa vibhāvane lokena nicchitaṃ, niyataṃ vā vuccati voharīyatīti lokanirutti, tassaṃ lokaniruttiyaṃ. Tathā lokena abhilapīyatīti lokasamaññatāya lokābhilāpo, tasmiṃ lokābhilāpe ṭhitāyeva appahānato. Puggalavādino viya paramatthavasena aggahetvā.
ஸந்தோதி எத்த² ஸந்தஸத்³தோ³ ‘‘தீ³க⁴ங் ஸந்தஸ்ஸ யோஜன’’ந்திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 70) கிலந்தபா⁴வே ஆக³தோ, ‘‘அயஞ்ச விதக்கோ அயஞ்ச விசாரோ ஸந்தா ஹொந்தி ஸமிதா’’திஆதீ³ஸு (விப⁴॰ 576) நிருத்³த⁴பா⁴வே ஆக³தோ, ‘‘அதி⁴க³தோ கோ² ம்யாயங் த⁴ம்மோ க³ம்பீ⁴ரோ து³த்³த³ஸோ து³ரனுபோ³தோ⁴ ஸந்தோ பணீதோ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.67; ம॰ நி॰ 1.281; 2.337; ஸங்॰ நி॰ 2.172; மஹாவ॰ 7) ஸந்தஞாணகோ³சரதாய, ‘‘உபஸந்தஸ்ஸ ஸதா³ ஸதிமதோ’’திஆதீ³ஸு (உதா³॰ 27) கிலேஸவூபஸமே, ‘‘ஸந்தோ ஹவே ஸப்³பி⁴ பவேத³யந்தீ’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 15) ஸாதூ⁴ஸு, ‘‘பஞ்சிமே, பி⁴க்க²வே, மஹாசோரா ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானா’’திஆதீ³ஸு (பாரா॰ 195) அத்தி²பா⁴வே, இதா⁴பி அத்தி²பா⁴வேயேவ. ஸோ ச புக்³க³லஸம்ப³ந்தே⁴ன வுத்தத்தா லோகஸமஞ்ஞாவஸேனாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘லோகஸங்கேதவஸேன அத்தீ²’’தி ஆஹ. அத்தீ²தி சேதங் நிபாதபத³ங் த³ட்ட²ப்³ப³ங் ‘‘அத்தி² இமஸ்மிங் காயே கேஸா’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.373-374; ம॰ நி॰ 1.110; 3.154; அ॰ நி॰ 6.29; 10.60) விய. ஸங்விஜ்ஜமானாதி பத³ஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘உபலப்³ப⁴மானா’’தி ஆஹ. யஞ்ஹி ஸங்விஜ்ஜதி, தங் உபலப்³ப⁴தீதி. அங்க³ந்தி ஏதேஹி தங்ஸமங்கி³புக்³க³லா நிஹீனபா⁴வங் க³ச்ச²ந்தீதி அங்க³ணானி, ராகா³த³யோ. அஞ்ஜதி மக்கே²தீதி அங்க³ணங், மலாதி³. அஞ்ஜேதி தத்த² டி²தங் அஹுந்த³ரதாய அபி⁴ப்³யஞ்ஜேதீதி அங்க³ணங், விவடோ பூ⁴மிபதே³ஸோ. தோ³ஸாதீ³னங் பவத்திஆகாரவிஸேஸதாய நானப்பகாரா ப³ஹுலப்பவத்தியா திப்³ப³கிலேஸா. பாபகானந்தி லாமகானங். அகுஸலானந்தி அகோஸல்லஸம்பூ⁴தானங். இச்சா²வசரானந்தி இச்சா²வஸேன பவத்தானங். ஸஹ அங்க³ணேனாதி அங்க³ணந்தி லத்³த⁴னாமேன யதா²வுத்தகிலேஸேன ஸஹ வத்ததி.
Santoti ettha santasaddo ‘‘dīghaṃ santassa yojana’’ntiādīsu (dha. pa. 70) kilantabhāve āgato, ‘‘ayañca vitakko ayañca vicāro santā honti samitā’’tiādīsu (vibha. 576) niruddhabhāve āgato, ‘‘adhigato kho myāyaṃ dhammo gambhīro duddaso duranubodho santo paṇīto’’tiādīsu (dī. ni. 2.67; ma. ni. 1.281; 2.337; saṃ. ni. 2.172; mahāva. 7) santañāṇagocaratāya, ‘‘upasantassa sadā satimato’’tiādīsu (udā. 27) kilesavūpasame, ‘‘santo have sabbhi pavedayantī’’tiādīsu (dha. pa. 15) sādhūsu, ‘‘pañcime, bhikkhave, mahācorā santo saṃvijjamānā’’tiādīsu (pārā. 195) atthibhāve, idhāpi atthibhāveyeva. So ca puggalasambandhena vuttattā lokasamaññāvasenāti dassento ‘‘lokasaṅketavasena atthī’’ti āha. Atthīti cetaṃ nipātapadaṃ daṭṭhabbaṃ ‘‘atthi imasmiṃ kāye kesā’’tiādīsu (dī. ni. 2.373-374; ma. ni. 1.110; 3.154; a. ni. 6.29; 10.60) viya. Saṃvijjamānāti padassa atthaṃ dassento ‘‘upalabbhamānā’’ti āha. Yañhi saṃvijjati, taṃ upalabbhatīti. Aṅganti etehi taṃsamaṅgipuggalā nihīnabhāvaṃ gacchantīti aṅgaṇāni, rāgādayo. Añjati makkhetīti aṅgaṇaṃ, malādi. Añjeti tattha ṭhitaṃ ahundaratāya abhibyañjetīti aṅgaṇaṃ, vivaṭo bhūmipadeso. Dosādīnaṃ pavattiākāravisesatāya nānappakārā bahulappavattiyā tibbakilesā. Pāpakānanti lāmakānaṃ. Akusalānanti akosallasambhūtānaṃ. Icchāvacarānanti icchāvasena pavattānaṃ. Saha aṅgaṇenāti aṅgaṇanti laddhanāmena yathāvuttakilesena saha vattati.
அத்தீ²திபி ந ஜானாதி தாதி³ஸஸ்ஸ யோனிஸோமனஸிகாரஸ்ஸ அபா⁴வா. யேஸங் கிலேஸானங் அத்தி²தா, தேஸங் ஸப்படிப⁴யதா விஸேஸதோ ஜானிதப்³பா³தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘இமே கிலேஸா நாமா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² கக்க²ளாதி ப²ருஸா. வாளாதி குருரா. ந க³ஹிதப்³பா³தி ந உப்பாதே³தப்³பா³. யாதா²வஸரஸதோதி யதா²பூ⁴தஸபா⁴வதோ. ஏவஞ்சாதி ‘‘இமே கிலேஸா நாமா’’திஆதி³னா வுத்தப்பகாரேன. யேன வா தேன வாதி நவகம்மேஸு வா பரியத்திது⁴தங்கா³தீ³ஸு வா யேன வா தேன வா. தத்ராதி நித்³தா⁴ரணே பு⁴ம்மங். தங் பன நித்³தா⁴ரணங் ஸங்க³ணானங்க³ணஸமுதா³யதோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘சதூஸு புக்³க³லேஸூ’’தி வத்வா புன ததே³கதே³ஸதோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தேஸு வா த்³வீஸு ஸாங்க³ணேஸூ’’தி ஆஹ. தஞ்ஹி த்³வயங் பட²மங் ஹீனஸெட்ட²பா⁴வேன நித்³தா⁴ரீயதி பட²மங் உத்³தி³ட்ட²த்தா. நித்³தா⁴ரணஞ்ஹி க்வசி குதோசி கேனசி ஹோதீதி.
Atthītipi na jānāti tādisassa yonisomanasikārassa abhāvā. Yesaṃ kilesānaṃ atthitā, tesaṃ sappaṭibhayatā visesato jānitabbāti dassetuṃ ‘‘ime kilesā nāmā’’tiādi vuttaṃ. Tattha kakkhaḷāti pharusā. Vāḷāti kururā. Na gahitabbāti na uppādetabbā. Yāthāvasarasatoti yathābhūtasabhāvato. Evañcāti ‘‘ime kilesā nāmā’’tiādinā vuttappakārena. Yena vā tena vāti navakammesu vā pariyattidhutaṅgādīsu vā yena vā tena vā. Tatrāti niddhāraṇe bhummaṃ. Taṃ pana niddhāraṇaṃ saṅgaṇānaṅgaṇasamudāyatoti dassento ‘‘catūsu puggalesū’’ti vatvā puna tadekadesato dassento ‘‘tesu vā dvīsu sāṅgaṇesū’’ti āha. Tañhi dvayaṃ paṭhamaṃ hīnaseṭṭhabhāvena niddhārīyati paṭhamaṃ uddiṭṭhattā. Niddhāraṇañhi kvaci kutoci kenaci hotīti.
58. கிஞ்சாபி அஞ்ஞத்த² ‘‘ஜனகோ ஹேது, பரிக்³கா³ஹதோ பச்சயோ, அஸாதா⁴ரணோ ஹேது, ஸாதா⁴ரணோ பச்சயோ, ஸபா⁴கோ³ ஹேது, அஸபா⁴கோ³ பச்சயோ, புப்³ப³காலிகோ ஹேது, ஸஹப்பவத்தோ பச்சயோ’’திஆதி³னா ஹேதுபச்சயா விப⁴ஜ்ஜ வுச்சந்தி, இத⁴ பன ‘‘சத்தாரோ கோ², பி⁴க்க²வே, மஹாபூ⁴தா ஹேதூ, சத்தாரோ மஹாபூ⁴தா பச்சயா ரூபக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ பஞ்ஞாபனாயா’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 3.85) விய ஹேதுபச்சயஸத்³தா³ ஸமானத்தா²தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘உப⁴யேனபி காரணமேவ புச்ச²தீ’’தி வுத்தங். தத்த² உப⁴யேனாதி ஹேதுபச்சயவசனத்³வயேன. புச்ச²தி ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தே³ஸனங் வட்³டே⁴துகாமோ. கிஞ்சாபீதி அனுஜானநஸம்பா⁴வனத்தே² நிபாதோ. கிங் அனுஜானாதி? ஸமானேபி த்³வின்னங் ஸாங்க³ணபா⁴வே தஸ்ஸா பஜானநாப்பஜானநஹேதுகதங் தேஸங் ஸெட்ட²ஹீனதங். கிங் ஸம்பா⁴வேதி? தே²ரஸ்ஸ விசித்தபடிபா⁴னதாய நானாஹேதூபமாஹி அலங்கத்வா யதா²புச்சி²தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ பாகடகரணங். தேனாஹ ‘‘நப்பஜானாதீ’’திஆதி³. ஹேது சேவ பச்சயோ ச ஸெட்ட²ஹீனபா⁴வே. ததா²அக்கா²தப்³ப³தாபி ஹி தேஸங் தன்னிமித்தா ஏவாதி.
58. Kiñcāpi aññattha ‘‘janako hetu, pariggāhato paccayo, asādhāraṇo hetu, sādhāraṇo paccayo, sabhāgo hetu, asabhāgo paccayo, pubbakāliko hetu, sahappavatto paccayo’’tiādinā hetupaccayā vibhajja vuccanti, idha pana ‘‘cattāro kho, bhikkhave, mahābhūtā hetū, cattāro mahābhūtā paccayā rūpakkhandhassa paññāpanāyā’’tiādīsu (ma. ni. 3.85) viya hetupaccayasaddā samānatthāti dassetuṃ ‘‘ubhayenapi kāraṇamevapucchatī’’ti vuttaṃ. Tattha ubhayenāti hetupaccayavacanadvayena. Pucchati āyasmā mahāmoggallāno desanaṃ vaḍḍhetukāmo. Kiñcāpīti anujānanasambhāvanatthe nipāto. Kiṃ anujānāti? Samānepi dvinnaṃ sāṅgaṇabhāve tassā pajānanāppajānanahetukataṃ tesaṃ seṭṭhahīnataṃ. Kiṃ sambhāveti? Therassa vicittapaṭibhānatāya nānāhetūpamāhi alaṅkatvā yathāpucchitassa atthassa pākaṭakaraṇaṃ. Tenāha ‘‘nappajānātī’’tiādi. Hetu ceva paccayo ca seṭṭhahīnabhāve. Tathāakkhātabbatāpi hi tesaṃ tannimittā evāti.
59. தந்தி தேஸங் த்³வின்னங் புக்³க³லானங் ஹீனஸெட்ட²தாய காரணங். ஓபம்மேஹி பாகடதரங் கத்வா த³ஸ்ஸேதுங். ஏதந்தி ஸுத்தே அனந்தரங் வுச்சமானங் வீரியாரம்பா⁴பா⁴வேன அங்க³ணஸ்ஸ அப்பஹானங். தேனாஹ ‘‘ந ச²ந்த³ங்…பே॰… ஸந்தா⁴யாஹா’’தி. கத்துகம்யதாச²ந்த⁴ந்தி கத்துகம்யதாஸங்கா²தங் அங்க³ணஸ்ஸ பஹாதுகம்யதாவஸேன உப்பஜ்ஜனககுஸலத⁴ம்மச்ச²ந்த³ங். ந ஜனெஸ்ஸதீதி ந உப்பாதெ³ஸ்ஸதி. குஸலோ வாயாமோ நாம ச²ந்த³தோ ப³லவாதி ஆஹ ‘‘ததோ ப³லவதரங் வாயாமங் ந கரிஸ்ஸதீ’’தி, ச²ந்த³ம்பி அனுப்பாதெ³ந்தோ கத²ங் தஜ்ஜங் வாயாமங் கரிஸ்ஸதீதி அதி⁴ப்பாயோ. தா²மக³தவீரியங் உஸ்ஸொள்ஹீபா⁴வப்பத்தங் த³ள்ஹங் வீரியங். ஸாங்க³ணக்³க³ஹணேனேவ அங்க³ணானங் கிலேஸவத்து²தாய சித்தஸ்ஸ ஸங்கிலிட்ட²தாய ஸத்³தா⁴ய புன ஸங்கிலிட்ட²க்³க³ஹணங் ஸவிஸேஸங் கிலிட்ட²பா⁴வவிபா⁴வனந்தி ஆஹ ‘‘ஸுட்டு²தரங் கிலிட்ட²சித்தோ’’தி. மலினசித்தோதிஆதீ³ஸுபி ‘‘தேஹியேவா’’தி ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். உக்க²லிபுச்ச²னசோளகஸ்ஸ விய வஸாபீதபிலோதிகா விய ச து³ம்மோசனீயபா⁴வேன மலக்³க³ஹணங் மலீனதா, பீளனங் ஹிங்ஸனங் அவிப்பா²ரிகதாகரணங் விபா³த⁴னங் த³ரத²பரிளாஹுப்பாத³னேன பரித³ஹனங் உபதாபனங், காலந்தி காலனங், யதா²க³ஹிதஸ்ஸ அத்தபா⁴வஸ்ஸ கே²பனங் ஆயுக்க²யந்தி அத்தோ². கரிஸ்ஸதீதி பவத்தெஸ்ஸதி, பாபுணிஸ்ஸதீதி வுத்தங் ஹோதி. ததா²பூ⁴தோ ச பாணங் சஜிஸ்ஸதி நாமாதி ஆஹ ‘‘மரிஸ்ஸதீ’’தி.
59.Tanti tesaṃ dvinnaṃ puggalānaṃ hīnaseṭṭhatāya kāraṇaṃ. Opammehi pākaṭataraṃ katvā dassetuṃ. Etanti sutte anantaraṃ vuccamānaṃ vīriyārambhābhāvena aṅgaṇassa appahānaṃ. Tenāha ‘‘na chandaṃ…pe… sandhāyāhā’’ti. Kattukamyatāchandhanti kattukamyatāsaṅkhātaṃ aṅgaṇassa pahātukamyatāvasena uppajjanakakusaladhammacchandaṃ. Na janessatīti na uppādessati. Kusalo vāyāmo nāma chandato balavāti āha ‘‘tato balavataraṃ vāyāmaṃ na karissatī’’ti, chandampi anuppādento kathaṃ tajjaṃ vāyāmaṃ karissatīti adhippāyo. Thāmagatavīriyaṃ ussoḷhībhāvappattaṃ daḷhaṃ vīriyaṃ. Sāṅgaṇaggahaṇeneva aṅgaṇānaṃ kilesavatthutāya cittassa saṃkiliṭṭhatāya saddhāya puna saṃkiliṭṭhaggahaṇaṃ savisesaṃ kiliṭṭhabhāvavibhāvananti āha ‘‘suṭṭhutaraṃ kiliṭṭhacitto’’ti. Malinacittotiādīsupi ‘‘tehiyevā’’ti ānetvā sambandhitabbaṃ. Ukkhalipucchanacoḷakassa viya vasāpītapilotikā viya ca dummocanīyabhāvena malaggahaṇaṃ malīnatā, pīḷanaṃ hiṃsanaṃ avipphārikatākaraṇaṃ vibādhanaṃ darathapariḷāhuppādanena paridahanaṃ upatāpanaṃ, kālanti kālanaṃ, yathāgahitassa attabhāvassa khepanaṃ āyukkhayanti attho. Karissatīti pavattessati, pāpuṇissatīti vuttaṃ hoti. Tathābhūto ca pāṇaṃ cajissati nāmāti āha ‘‘marissatī’’ti.
ஸெய்யதா²பீதி உபமானித³ஸ்ஸனே நிபாதோ. தத³த்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யதா² நாமா’’தி ஆஹ. பங்ஸுஆதி³னாதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஜல்லாதீ³னங் ஸங்க³ஹோ, க⁴ங்ஸனாதீ³ஹீதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன சா²ரிகாபரிமஜ்ஜனாதீ³னங் ஸங்க³ஹோதி. ‘‘அபி⁴ரூபாய கஞ்ஞா தா³தப்³பா³’’திஆதீ³ஸு விய அந்தரேனபி அதிஸயத்த²போ³த⁴கஸத்³தே³ன அதிஸயத்தோ² ஞாயதீதி ஆஹ ‘‘மலக்³க³ஹிததராதி வுத்தங் ஹோதீ’’தி. படிபுச்சா²வசனந்தி அனுமதிபுச்சா²விஸேஸோ. ஏவங் கரியமானாதி அபரிபோ⁴க³-அபரியோத³பனரஜோபத²னிக்கி²பனேஹி கிலிட்ட²பா⁴வங் ஆபாதி³யமானா. ஓபம்மங் ஸம்படிபாதெ³ந்தோதி யதூ²பனீதங் உபமங் உபமெய்யத்தே²ன ஸமங் கத்வா படிபாதெ³ந்தோ, ஸங்ஸந்தெ³ந்தோதி அத்தோ². ஸாங்க³ணோ புக்³க³லோதி ஸாங்க³ணோ தஸ்மிங் அத்தபா⁴வே அஸுஜ்ஜ²னகபுக்³க³லோ. ஆபணாதி³தோ குலக⁴ரங் ஆனீதஸ்ஸ மலக்³க³ஹிதகங்ஸபா⁴ஜனஸ்ஸ தத்த² லத்³த⁴ப்³பா³ய விஸுத்³தி⁴யா அலாப⁴தோ யதா² அனுக்கமேன ஸங்கிலிட்ட²தரபா⁴வோ, ஏவங் க⁴ரதோ நிக்க²ந்தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜாய லத்³த⁴ப்³பா³ய விஸுத்³தி⁴யா அலாப⁴தோ அனுக்கமேன ஸங்கிலிட்ட²தரபா⁴வோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸங்கிலிட்ட²கங்ஸபாதியா’’திஆதி³மாஹ. ஸங்கிலிட்ட²தரபா⁴வோ ச நாம பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ஆஜீவவிபத்திவஸேன வா ஸியா ஆசாரதி³ட்டி²ஸீலவிபத்தீஸு அஞ்ஞதரவஸேன வாதி தங் ஸப்³ப³ங் ஸங்க³ஹெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸா’’திஆதி³ வுத்தங். பாசித்தியவீதிக்கமனக்³க³ஹணேன ஹி ஏகச்சதி³ட்டி²விபத்தியாபி ஸங்க³ஹோ ஹோதீதி. எத்த² டி²தஸ்ஸாதி ஏதிஸ்ஸங் ஆஜீவவிபத்தியங் டி²தஸ்ஸ. இமினா நயேன ஸேஸேஸுபி யதா²ரஹங் வத்தப்³ப³ங். ஸப்³ப³பரிஸஸாதா⁴ரணா மஹாதே²ரஸ்ஸ தே³ஸனா, தஸ்மா க³ஹபதிவஸேனபி யோஜேதப்³ப³ங். தத்த² உக்கங்ஸக³தஸங்கிலிட்ட²தரபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘மாதுகா⁴தாதி³ஆனந்தரியகரண’’ந்தி ஆஹ. அவிஸோதெ⁴த்வாதி யதா² அத்தனோ ஸீலே வா தி³ட்டி²யா வா விஸுத்³தி⁴ ஹோதி, ஏவங் கிலேஸமலினசித்தஸந்தானங் அவிஸோதெ⁴த்வா.
Seyyathāpīti upamānidassane nipāto. Tadatthaṃ dassento ‘‘yathā nāmā’’ti āha. Paṃsuādināti ādi-saddena jallādīnaṃ saṅgaho, ghaṃsanādīhīti ādi-saddena chārikāparimajjanādīnaṃ saṅgahoti. ‘‘Abhirūpāya kaññā dātabbā’’tiādīsu viya antarenapi atisayatthabodhakasaddena atisayattho ñāyatīti āha ‘‘malaggahitatarāti vuttaṃ hotī’’ti. Paṭipucchāvacananti anumatipucchāviseso. Evaṃkariyamānāti aparibhoga-apariyodapanarajopathanikkhipanehi kiliṭṭhabhāvaṃ āpādiyamānā. Opammaṃ sampaṭipādentoti yathūpanītaṃ upamaṃ upameyyatthena samaṃ katvā paṭipādento, saṃsandentoti attho. Sāṅgaṇo puggaloti sāṅgaṇo tasmiṃ attabhāve asujjhanakapuggalo. Āpaṇādito kulagharaṃ ānītassa malaggahitakaṃsabhājanassa tattha laddhabbāya visuddhiyā alābhato yathā anukkamena saṃkiliṭṭhatarabhāvo, evaṃ gharato nikkhantassa puggalassa pabbajjāya laddhabbāya visuddhiyā alābhato anukkamena saṃkiliṭṭhatarabhāvoti dassento ‘‘saṃkiliṭṭhakaṃsapātiyā’’tiādimāha. Saṃkiliṭṭhatarabhāvo ca nāma pabbajitassa ājīvavipattivasena vā siyā ācāradiṭṭhisīlavipattīsu aññataravasena vāti taṃ sabbaṃ saṅgahetvā dassetuṃ ‘‘tassa puggalassā’’tiādi vuttaṃ. Pācittiyavītikkamanaggahaṇena hi ekaccadiṭṭhivipattiyāpi saṅgaho hotīti. Ettha ṭhitassāti etissaṃ ājīvavipattiyaṃ ṭhitassa. Iminā nayena sesesupi yathārahaṃ vattabbaṃ. Sabbaparisasādhāraṇā mahātherassa desanā, tasmā gahapativasenapi yojetabbaṃ. Tattha ukkaṃsagatasaṃkiliṭṭhatarabhāvaṃ dassento ‘‘mātughātādiānantariyakaraṇa’’nti āha. Avisodhetvāti yathā attano sīle vā diṭṭhiyā vā visuddhi hoti, evaṃ kilesamalinacittasantānaṃ avisodhetvā.
ப⁴ப்³ப³புக்³க³லோதி உபனிஸ்ஸயாதி³ஸம்பத்தியா தஸ்மிங் அத்தபா⁴வே விஸுத்³த⁴புக்³க³லோ. ஆதி³ங் கத்வாதி இமினா தோ⁴வனக⁴ங்ஸனாதீ³ஹி பரியோத³பனங் ஆதி³மந்தங் கத்வா வத³தி. ஸுத்³த⁴ட்டா²னங் யத்த² வா ந ரஜேன ஓகிரீயதி. த³ண்ட³கம்மங் கத்வாதி ‘‘எத்தகா உத³கா, வாலுகா வா ஆனேதப்³பா³’’தி த³ண்ட³கம்மங் கத்வா. எத்த² டி²தஸ்ஸாதி பரிஸுத்³தே⁴ ஸீலே டி²தஸ்ஸ. ஸம்மாவத்தபடிபத்திஸீலேஹி ஸீலவிஸுத்³தி⁴ த³ஸ்ஸிதா. வத்தபடிபத்தியாபி ஹி அங்க³ணானங் விக்க²ம்ப⁴னங் ஸியா. ததா² ஹிஸ்ஸா ஸங்கிலிட்ட²கங்ஸபாதியா பரிஸுத்³த⁴பரியோதா³தபா⁴வோ உபமாபா⁴வேன வுத்தோ. பந்தஸேனாஸனவாஸோ கிலேஸவிக்க²ம்ப⁴னங் கிலேஸானங் தத³ங்க³னிவாரணங். ஸோதாபத்திப²லாதி⁴க³மோ…பே॰… அரஹத்தஸச்சி²கிரியாதி ஸத்தஸுபி டா²னேஸு ‘‘பரிஸுத்³த⁴பரியோதா³தபா⁴வோ வியா’’தி பத³ங் ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ஹி விஸுத்³தி⁴ நாம ஹெட்டி²மந்தேன ஸீலவிஸுத்³தி⁴யா வா ஸியா கம்மட்டா²னானுயோக³வஸேன விவேகவாஸேன ஜா²னஸ்ஸாதி⁴க³மேன வா விபஸ்ஸனாபா⁴வனாய வா ஸாமஞ்ஞப²லாதி⁴க³மேன வாதி.
Bhabbapuggaloti upanissayādisampattiyā tasmiṃ attabhāve visuddhapuggalo. Ādiṃ katvāti iminā dhovanaghaṃsanādīhi pariyodapanaṃ ādimantaṃ katvā vadati. Suddhaṭṭhānaṃ yattha vā na rajena okirīyati. Daṇḍakammaṃ katvāti ‘‘ettakā udakā, vālukā vā ānetabbā’’ti daṇḍakammaṃ katvā. Ettha ṭhitassāti parisuddhe sīle ṭhitassa. Sammāvattapaṭipattisīlehi sīlavisuddhi dassitā. Vattapaṭipattiyāpi hi aṅgaṇānaṃ vikkhambhanaṃ siyā. Tathā hissā saṃkiliṭṭhakaṃsapātiyā parisuddhapariyodātabhāvo upamābhāvena vutto. Pantasenāsanavāso kilesavikkhambhanaṃ kilesānaṃ tadaṅganivāraṇaṃ. Sotāpattiphalādhigamo…pe… arahattasacchikiriyāti sattasupi ṭhānesu ‘‘parisuddhapariyodātabhāvo viyā’’ti padaṃ ānetvā sambandhitabbaṃ. Pabbajitassa hi visuddhi nāma heṭṭhimantena sīlavisuddhiyā vā siyā kammaṭṭhānānuyogavasena vivekavāsena jhānassādhigamena vā vipassanābhāvanāya vā sāmaññaphalādhigamena vāti.
ராக³ட்டா²னியந்தி ராகு³ப்பத்திஹேதுபூ⁴தங். விஸபா⁴கா³ரம்மணங் ஸந்தா⁴ய வத³தி ‘‘இட்டா²ரம்மண’’ந்தி. தஸ்மிந்தி இட்டா²ரம்மணே. விபன்னஸ்ஸதீதி முட்ட²ஸ்ஸதி. தங் நிமித்தந்தி ஸுப⁴னிமித்தங். ஆவஜ்ஜிஸ்ஸதீதி அயோனிஸோ ஆவஜ்ஜிஸ்ஸதி. ஸயமேவ அஞ்ஞேன அவோமிஸ்ஸோ. குஸலவாரபச்சி²ந்த³னமேவ செத்த² அனுத்³த⁴ங்ஸனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸேஸந்தி ‘‘ஸாங்க³ணோ ஸங்கிலிட்ட²சித்தோ’’திஆதி³. வுத்தனயானுஸாரேனாதி பட²மவாரே வுத்தனயானுஸாரேன. ஸப்³ப³ந்தி மாதுகா⁴தாதி³ஆனந்தரியகரணபரியோஸானங் ஸப்³ப³ங் உபமாஸங்ஸந்த³னவசனங்.
Rāgaṭṭhāniyanti rāguppattihetubhūtaṃ. Visabhāgārammaṇaṃ sandhāya vadati ‘‘iṭṭhārammaṇa’’nti. Tasminti iṭṭhārammaṇe. Vipannassatīti muṭṭhassati. Taṃ nimittanti subhanimittaṃ. Āvajjissatīti ayoniso āvajjissati. Sayameva aññena avomisso. Kusalavārapacchindanameva cettha anuddhaṃsanaṃ daṭṭhabbaṃ. Sesanti ‘‘sāṅgaṇo saṃkiliṭṭhacitto’’tiādi. Vuttanayānusārenāti paṭhamavāre vuttanayānusārena. Sabbanti mātughātādiānantariyakaraṇapariyosānaṃ sabbaṃ upamāsaṃsandanavacanaṃ.
அதிவிரஹாபா⁴வதோதி ஸதிஸம்மோஸாபா⁴வதோ, உபட்டி²தஸ்ஸதி பா⁴வதோதி அத்தோ². ஸேஸந்தி ‘‘ஸோ அராகோ³’’திஆதி³. ‘‘தோ⁴வனக⁴ங்ஸனஸண்ஹசா²ரிகாபரிமஜ்ஜனாதீ³ஹீ’’திஆதி³னா து³தியவாரானுஸாரேன. ‘‘கோ நு கோ²’’திஆதி³ புச்சா²வஸேன ஆக³தங், இத³ங் நிக³மனவஸேனாதி அயமேவ விஸேஸோ.
Ativirahābhāvatoti satisammosābhāvato, upaṭṭhitassati bhāvatoti attho. Sesanti ‘‘so arāgo’’tiādi. ‘‘Dhovanaghaṃsanasaṇhachārikāparimajjanādīhī’’tiādinā dutiyavārānusārena. ‘‘Ko nu kho’’tiādi pucchāvasena āgataṃ, idaṃ nigamanavasenāti ayameva viseso.
60. அங்க³ணந்தி தத்த² தத்த² நாமதோ ஏவ விபா⁴விதங், ந பன ஸபா⁴வதோ, பபே⁴த³தோ வாதி ஸபா⁴வாதி³தோ விபா⁴வனங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘நானப்பகாரதோ பாகடங் காராபேதுகாமேனா’’தி. இச்சா²ய அவசரானந்தி இச்சா²வஸேன அவசரணானங். ஓதிண்ணானந்தி சித்தஸந்தானங் அனுபவிட்டா²னங். தே பன தத்த² பச்சயவஸேன நிப்³ப³த்தத்தா பவத்தா நாம ஹொந்தீதி ஆஹ ‘‘பவத்தான’’ந்தி. நானப்பகாரானந்தி விஸயபே⁴தே³ன பவத்திஆகாரபே⁴தே³ன ச நானாவிதா⁴னங். யேனகாரணேன. ந கேவலங் லாப⁴த்தி²கதா ஏவ, அத² கோ² புஞ்ஞவந்ததா ஸக்கதக³ருகதா ச எத்த² காரணபா⁴வேன க³ஹேதப்³பா³தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பகதியாபி சா’’திஆதி³மாஹ. தேன லாப⁴த்தி²கோபி ந யோ கோசி ஏவங் சித்தங் உப்பாதே³தி புஞ்ஞவா ஸம்பா⁴வனீயோதி த³ஸ்ஸேதி. தே²ரா அவஜ்ஜபடிச்சா²த³னப⁴யேன மஜ்ஜி²மானங் ஆரோசெந்தி, ததா² மஜ்ஜி²மா நவகானங், நவகா பன அத்தனோ நவகபா⁴வேன விகா⁴ஸாதா³தீ³னங் ஆரோசெந்தி ‘‘பஸ்ஸத² தும்ஹாகங் தே²ரஸ்ஸ கம்ம’’ந்தி. விகா⁴ஸாதா³த³யோ நாம ‘‘ஈதி³ஸஸ்ஸ ஸந்திகே ஓவாத³த்த²ங் தும்ஹே ஆக³தா’’தி பி⁴க்கு²னீனங் ஆரோசெந்தி. ந ச மங் பி⁴க்கூ² ஜானெய்யுந்தி ந ச வத மங் பி⁴க்கூ² ஜானெய்யுங், அஹோ வத மங் பி⁴க்கூ² ந ஜானெய்யுந்தி யோஜனா. டா²னங் கோ² பனேதந்தி எத்த² கோ²-ஸத்³தோ³ அவதா⁴ரணத்தோ², பன-ஸத்³தோ³ வசனாலங்காரோதி ஆஹ ‘‘அத்தி²யேவா’’தி. புப்³பே³ இச்சு²ப்பாத³வாரவண்ணனாய வுத்தனயேன. இதி-ஸத்³தோ³ இத⁴ ஆஸன்னகாரணத்தோ²தி தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘இமினா காரணேனா’’தி ஆஹ . இத³ஞ்ச கோபஅப்பச்சயானமேவ க³ஹணங். தாதி³ஸானந்தி கோபஅப்பச்சயாதி⁴பூ⁴தானந்தி அதி⁴ப்பாயோ.
60.Aṅgaṇanti tattha tattha nāmato eva vibhāvitaṃ, na pana sabhāvato, pabhedato vāti sabhāvādito vibhāvanaṃ sandhāyāha ‘‘nānappakārato pākaṭaṃ kārāpetukāmenā’’ti. Icchāya avacarānanti icchāvasena avacaraṇānaṃ. Otiṇṇānanti cittasantānaṃ anupaviṭṭhānaṃ. Te pana tattha paccayavasena nibbattattā pavattā nāma hontīti āha ‘‘pavattāna’’nti. Nānappakārānanti visayabhedena pavattiākārabhedena ca nānāvidhānaṃ. Yenakāraṇena. Na kevalaṃ lābhatthikatā eva, atha kho puññavantatā sakkatagarukatā ca ettha kāraṇabhāvena gahetabbāti dassento ‘‘pakatiyāpi cā’’tiādimāha. Tena lābhatthikopi na yo koci evaṃ cittaṃ uppādeti puññavā sambhāvanīyoti dasseti. Therā avajjapaṭicchādanabhayena majjhimānaṃ ārocenti, tathā majjhimā navakānaṃ, navakā pana attano navakabhāvena vighāsādādīnaṃ ārocenti ‘‘passatha tumhākaṃ therassa kamma’’nti. Vighāsādādayo nāma ‘‘īdisassa santike ovādatthaṃ tumhe āgatā’’ti bhikkhunīnaṃ ārocenti. Na ca maṃ bhikkhū jāneyyunti na ca vata maṃ bhikkhū jāneyyuṃ, aho vata maṃ bhikkhū na jāneyyunti yojanā. Ṭhānaṃ kho panetanti ettha kho-saddo avadhāraṇattho, pana-saddo vacanālaṅkāroti āha ‘‘atthiyevā’’ti. Pubbe icchuppādavāravaṇṇanāya vuttanayena. Iti-saddo idha āsannakāraṇatthoti taṃ dassento ‘‘iminā kāraṇenā’’ti āha . Idañca kopaappaccayānameva gahaṇaṃ. Tādisānanti kopaappaccayādhibhūtānanti adhippāyo.
அனுரஹோதி அனுரூபே ரஹஸி. ஏவமேவ ஹி அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘விஹாரபச்சந்தே’’திஆதி³ வுத்தங். புரிமஸதி³ஸமேவாதி ‘‘லாப⁴த்தி²கோ ஹீ’’திஆதி³னா வுத்தேன புரிமேன யோஜனானயேன ஸதி³ஸமேவ.
Anurahoti anurūpe rahasi. Evameva hi atthaṃ dassetuṃ ‘‘vihārapaccante’’tiādi vuttaṃ. Purimasadisamevāti ‘‘lābhatthiko hī’’tiādinā vuttena purimena yojanānayena sadisameva.