Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    14. சுத்³த³ஸமவக்³கோ³

    14. Cuddasamavaggo

    (138) 3. அனந்தரபச்சயகதா²

    (138) 3. Anantarapaccayakathā

    693. சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ அனந்தரா ஸோதவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. யா சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதி⁴, ஸாவ ஸோதவிஞ்ஞாணஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    693. Cakkhuviññāṇassa anantarā sotaviññāṇaṃ uppajjatīti? Āmantā. Yā cakkhuviññāṇassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva sotaviññāṇassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ அனந்தரா ஸோதவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி, ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘யா சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதி⁴, ஸாவ ஸோதவிஞ்ஞாணஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. ஸோதவிஞ்ஞாணங் அனாவட்டெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி…பே॰… அப்பணித³ஹந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰…. நனு ஸோதவிஞ்ஞாணங் ஆவட்டெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி…பே॰… பணித³ஹந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதீதி, ஆமந்தா. ஹஞ்சி ஸோதவிஞ்ஞாணங் ஆவட்டெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி…பே॰… பணித³ஹந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ அனந்தரா ஸோதவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதீ’’தி.

    Cakkhuviññāṇassa anantarā sotaviññāṇaṃ uppajjati, na vattabbaṃ – ‘‘yā cakkhuviññāṇassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva sotaviññāṇassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Sotaviññāṇaṃ anāvaṭṭentassa uppajjati…pe… appaṇidahantassa uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe…. Nanu sotaviññāṇaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjatīti, āmantā. Hañci sotaviññāṇaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjati, no ca vata re vattabbe – ‘‘cakkhuviññāṇassa anantarā sotaviññāṇaṃ uppajjatī’’ti.

    694. சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ அனந்தரா ஸோதவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. சக்கு²விஞ்ஞாணங் ரூபனிமித்தங் மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜதீதி ? ஆமந்தா. ஸோதவிஞ்ஞாணங் ரூபனிமித்தங் மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    694. Cakkhuviññāṇassa anantarā sotaviññāṇaṃ uppajjatīti? Āmantā. Cakkhuviññāṇaṃ rūpanimittaṃ manasikaroto uppajjatīti ? Āmantā. Sotaviññāṇaṃ rūpanimittaṃ manasikaroto uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    சக்கு²விஞ்ஞாணங் ரூபாரம்மணஞ்ஞேவ ந அஞ்ஞாரம்மணந்தி? ஆமந்தா. ஸோதவிஞ்ஞாணங் ரூபாரம்மணஞ்ஞேவ ந அஞ்ஞாரம்மணந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Cakkhuviññāṇaṃ rūpārammaṇaññeva na aññārammaṇanti? Āmantā. Sotaviññāṇaṃ rūpārammaṇaññeva na aññārammaṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    சக்கு²ஞ்ச படிச்ச ரூபே ச உப்பஜ்ஜதி சக்கு²விஞ்ஞாணந்தி? ஆமந்தா. சக்கு²ஞ்ச படிச்ச ரூபே ச உப்பஜ்ஜதி ஸோதவிஞ்ஞாணந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati cakkhuviññāṇanti? Āmantā. Cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati sotaviññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    சக்கு²ஞ்ச படிச்ச ரூபே ச உப்பஜ்ஜதி ஸோதவிஞ்ஞாணந்தி? ஆமந்தா. ‘‘சக்கு²ஞ்ச படிச்ச ரூபே ச உப்பஜ்ஜதி ஸோதவிஞ்ஞாண’’ந்தி – அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? நத்தி². ‘‘சக்கு²ஞ்ச படிச்ச ரூபே ச உப்பஜ்ஜதி சக்கு²விஞ்ஞாண’’ந்தி – அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி ‘‘சக்கு²ஞ்ச படிச்ச ரூபே ச உப்பஜ்ஜதி சக்கு²விஞ்ஞாண’’ந்தி – அத்தே²வ ஸுத்தந்தோ, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘சக்கு²ஞ்ச படிச்ச ரூபே ச உப்பஜ்ஜதி ஸோதவிஞ்ஞாண’’ந்தி.

    Cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati sotaviññāṇanti? Āmantā. ‘‘Cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati sotaviññāṇa’’nti – attheva suttantoti? Natthi. ‘‘Cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati cakkhuviññāṇa’’nti – attheva suttantoti? Āmantā. Hañci ‘‘cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati cakkhuviññāṇa’’nti – attheva suttanto, no ca vata re vattabbe – ‘‘cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati sotaviññāṇa’’nti.

    சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ அனந்தரா ஸோதவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. தஞ்ஞேவ சக்கு²விஞ்ஞாணங் தங் ஸோதவிஞ்ஞாணந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Cakkhuviññāṇassa anantarā sotaviññāṇaṃ uppajjatīti? Āmantā. Taññeva cakkhuviññāṇaṃ taṃ sotaviññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    695. ஸோதவிஞ்ஞாணஸ்ஸ அனந்தரா கா⁴னவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி…பே॰… கா⁴னவிஞ்ஞாணஸ்ஸ அனந்தரா ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி…பே॰… ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணஸ்ஸ அனந்தரா காயவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. யா ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதி⁴, ஸாவ காயவிஞ்ஞாணஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி ? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணஸ்ஸ அனந்தரா காயவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி, ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘யா ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதி⁴, ஸாவ காயவிஞ்ஞாணஸ்ஸ உப்பாதா³ய ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴’’தி? ஆமந்தா. காயவிஞ்ஞாணங் அனாவட்டெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி…பே॰… அப்பணித³ஹந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு காயவிஞ்ஞாணங் ஆவட்டெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி…பே॰… பணித³ஹந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி காயவிஞ்ஞாணங் ஆவட்டெந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி…பே॰… பணித³ஹந்தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணஸ்ஸ அனந்தரா காயவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதீ’’தி.

    695. Sotaviññāṇassa anantarā ghānaviññāṇaṃ uppajjati…pe… ghānaviññāṇassa anantarā jivhāviññāṇaṃ uppajjati…pe… jivhāviññāṇassa anantarā kāyaviññāṇaṃ uppajjatīti? Āmantā. Yā jivhāviññāṇassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva kāyaviññāṇassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti ? Na hevaṃ vattabbe…pe… jivhāviññāṇassa anantarā kāyaviññāṇaṃ uppajjati, na vattabbaṃ – ‘‘yā jivhāviññāṇassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva kāyaviññāṇassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhī’’ti? Āmantā. Kāyaviññāṇaṃ anāvaṭṭentassa uppajjati…pe… appaṇidahantassa uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu kāyaviññāṇaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjatīti? Āmantā. Hañci kāyaviññāṇaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjati, no ca vata re vattabbe – ‘‘jivhāviññāṇassa anantarā kāyaviññāṇaṃ uppajjatī’’ti.

    696. ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணஸ்ஸ அனந்தரா காயவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணங் ரஸனிமித்தங் மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. காயவிஞ்ஞாணங் ரஸனிமித்தங் மனஸிகரோதோ உப்பஜ்ஜதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    696. Jivhāviññāṇassa anantarā kāyaviññāṇaṃ uppajjatīti? Āmantā. Jivhāviññāṇaṃ rasanimittaṃ manasikaroto uppajjatīti? Āmantā. Kāyaviññāṇaṃ rasanimittaṃ manasikaroto uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணங் ரஸாரம்மணஞ்ஞேவ ந அஞ்ஞாரம்மணந்தி? ஆமந்தா. காயவிஞ்ஞாணங் ரஸாரம்மணஞ்ஞேவ ந அஞ்ஞாரம்மணந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Jivhāviññāṇaṃ rasārammaṇaññeva na aññārammaṇanti? Āmantā. Kāyaviññāṇaṃ rasārammaṇaññeva na aññārammaṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ஜிவ்ஹஞ்ச படிச்ச ரஸே ச உப்பஜ்ஜதி ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணந்தி? ஆமந்தா. ஜிவ்ஹஞ்ச படிச்ச ரஸே ச உப்பஜ்ஜதி காயவிஞ்ஞாணந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Jivhañca paṭicca rase ca uppajjati jivhāviññāṇanti? Āmantā. Jivhañca paṭicca rase ca uppajjati kāyaviññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ஜிவ்ஹஞ்ச படிச்ச ரஸே ச உப்பஜ்ஜதி காயவிஞ்ஞாணந்தி? ஆமந்தா. ‘‘ஜிவ்ஹஞ்ச படிச்ச ரஸே ச உப்பஜ்ஜதி காயவிஞ்ஞாண’’ந்தி – அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? நத்தி². ‘‘ஜிவ்ஹஞ்ச படிச்ச ரஸே ச உப்பஜ்ஜதி ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாண’’ந்தி – அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி ‘‘ஜிவ்ஹஞ்ச படிச்ச ரஸே ச உப்பஜ்ஜதி ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாண’’ந்தி – அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஜிவ்ஹஞ்ச படிச்ச ரஸே ச உப்பஜ்ஜதி காயவிஞ்ஞாண’’ந்தி.

    Jivhañca paṭicca rase ca uppajjati kāyaviññāṇanti? Āmantā. ‘‘Jivhañca paṭicca rase ca uppajjati kāyaviññāṇa’’nti – attheva suttantoti? Natthi. ‘‘Jivhañca paṭicca rase ca uppajjati jivhāviññāṇa’’nti – attheva suttantoti? Āmantā. Hañci ‘‘jivhañca paṭicca rase ca uppajjati jivhāviññāṇa’’nti – attheva suttantoti, no ca vata re vattabbe – ‘‘jivhañca paṭicca rase ca uppajjati kāyaviññāṇa’’nti.

    ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணஸ்ஸ அனந்தரா காயவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. தஞ்ஞேவ ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணங் தங் காயவிஞ்ஞாணந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Jivhāviññāṇassa anantarā kāyaviññāṇaṃ uppajjatīti? Āmantā. Taññeva jivhāviññāṇaṃ taṃ kāyaviññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    697. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘பஞ்சவிஞ்ஞாணா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஸமனந்தரா உப்பஜ்ஜந்தீ’’தி? ஆமந்தா. நனு அத்தி² கோசி நச்சதி கா³யதி வாதே³தி, ரூபஞ்ச பஸ்ஸதி, ஸத்³த³ஞ்ச ஸுணாதி, க³ந்த⁴ஞ்ச கா⁴யதி, ரஸஞ்ச ஸாயதி, பொ²ட்ட²ப்³ப³ஞ்ச பு²ஸதீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அத்தி² கோசி நச்சதி கா³யதி வாதே³தி, ரூபஞ்ச பஸ்ஸதி, ஸத்³த³ஞ்ச ஸுணாதி, க³ந்த⁴ஞ்ச கா⁴யதி, ரஸஞ்ச ஸாயதி, பொ²ட்ட²ப்³ப³ஞ்ச பு²ஸதி, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘பஞ்சவிஞ்ஞாணா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஸமனந்தரா உப்பஜ்ஜந்தீ’’தி.

    697. Na vattabbaṃ – ‘‘pañcaviññāṇā aññamaññassa samanantarā uppajjantī’’ti? Āmantā. Nanu atthi koci naccati gāyati vādeti, rūpañca passati, saddañca suṇāti, gandhañca ghāyati, rasañca sāyati, phoṭṭhabbañca phusatīti? Āmantā. Hañci atthi koci naccati gāyati vādeti, rūpañca passati, saddañca suṇāti, gandhañca ghāyati, rasañca sāyati, phoṭṭhabbañca phusati, tena vata re vattabbe – ‘‘pañcaviññāṇā aññamaññassa samanantarā uppajjantī’’ti.

    அனந்தரபச்சயகதா² நிட்டி²தா.

    Anantarapaccayakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 3. அனந்தரபச்சயகதா²வண்ணனா • 3. Anantarapaccayakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 3. அனந்தரபச்சயகதா²வண்ணனா • 3. Anantarapaccayakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 3. அனந்தரபச்சயகதா²வண்ணனா • 3. Anantarapaccayakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact