Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    13. தேரஸமவக்³கோ³

    13. Terasamavaggo

    (128) 3. அனந்தராபயுத்தகதா²

    (128) 3. Anantarāpayuttakathā

    660. அனந்தராபயுத்தோ புக்³க³லோ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமெய்யாதி? ஆமந்தா. மிச்ச²த்தனியாமஞ்ச ஸம்மத்தனியாமஞ்ச உபோ⁴ ஓக்கமெய்யாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அனந்தராபயுத்தோ புக்³க³லோ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமெய்யாதி? ஆமந்தா. நனு தங் கம்மங் பயுத்தங் குக்குச்சங் உப்பாதி³தங் விப்படிஸாரியங் ஜனிதந்தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி தங் கம்மங் பயுத்தங் குக்குச்சங் உப்பாதி³தங் விப்படிஸாரியங் ஜனிதங், நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அனந்தராபயுத்தோ புக்³க³லோ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமெய்யா’’தி.

    660. Anantarāpayutto puggalo sammattaniyāmaṃ okkameyyāti? Āmantā. Micchattaniyāmañca sammattaniyāmañca ubho okkameyyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… anantarāpayutto puggalo sammattaniyāmaṃ okkameyyāti? Āmantā. Nanu taṃ kammaṃ payuttaṃ kukkuccaṃ uppāditaṃ vippaṭisāriyaṃ janitanti? Āmantā. Hañci taṃ kammaṃ payuttaṃ kukkuccaṃ uppāditaṃ vippaṭisāriyaṃ janitaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘anantarāpayutto puggalo sammattaniyāmaṃ okkameyyā’’ti.

    661. அனந்தராபயுத்தோ புக்³க³லோ அப⁴ப்³போ³ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமிதுந்தி? ஆமந்தா. மாதா ஜீவிதா வோரோபிதா… பிதா ஜீவிதா வோரோபிதோ… அரஹா ஜீவிதா வோரோபிதோ… து³ட்டே²ன சித்தேன ததா²க³தஸ்ஸ லோஹிதங் உப்பாதி³தங்… ஸங்கோ⁴ பி⁴ன்னோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    661. Anantarāpayutto puggalo abhabbo sammattaniyāmaṃ okkamitunti? Āmantā. Mātā jīvitā voropitā… pitā jīvitā voropito… arahā jīvitā voropito… duṭṭhena cittena tathāgatassa lohitaṃ uppāditaṃ… saṅgho bhinnoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    அனந்தராபயுத்தோ புக்³க³லோ தங் கம்மங் படிஸங்ஹரித்வா குக்குச்சங் படிவினோதெ³த்வா விப்படிஸாரியங் படிவினெத்வா 1 அப⁴ப்³போ³ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமிதுந்தி? ஆமந்தா. மாதா ஜீவிதா வோரோபிதா… பிதா ஜீவிதா வோரோபிதோ…பே॰… ஸங்கோ⁴ பி⁴ன்னோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Anantarāpayutto puggalo taṃ kammaṃ paṭisaṃharitvā kukkuccaṃ paṭivinodetvā vippaṭisāriyaṃ paṭivinetvā 2 abhabbo sammattaniyāmaṃ okkamitunti? Āmantā. Mātā jīvitā voropitā… pitā jīvitā voropito…pe… saṅgho bhinnoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    அனந்தராபயுத்தோ புக்³க³லோ தங் கம்மங் படிஸங்ஹரித்வா குக்குச்சங் படிவினோதெ³த்வா விப்படிஸாரியங் படிவினெத்வா அப⁴ப்³போ³ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமிதுந்தி? ஆமந்தா. நனு தங் கம்மங் படிஸங்ஹடங் குக்குச்சங் படிவினோதி³தங் விப்படிஸாரியங் படிவினீதந்தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி தங் கம்மங் படிஸங்ஹடங் குக்குச்சங் படிவினோதி³தங் விப்படிஸாரியங் படிவினீதங், நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அனந்தராபயுத்தோ புக்³க³லோ தங் கம்மங் படிஸங்ஹரித்வா குக்குச்சங் படிவினோதெ³த்வா விப்படிஸாரியங் படிவினெத்வா அப⁴ப்³போ³ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமிது’’ந்தி.

    Anantarāpayutto puggalo taṃ kammaṃ paṭisaṃharitvā kukkuccaṃ paṭivinodetvā vippaṭisāriyaṃ paṭivinetvā abhabbo sammattaniyāmaṃ okkamitunti? Āmantā. Nanu taṃ kammaṃ paṭisaṃhaṭaṃ kukkuccaṃ paṭivinoditaṃ vippaṭisāriyaṃ paṭivinītanti? Āmantā. Hañci taṃ kammaṃ paṭisaṃhaṭaṃ kukkuccaṃ paṭivinoditaṃ vippaṭisāriyaṃ paṭivinītaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘anantarāpayutto puggalo taṃ kammaṃ paṭisaṃharitvā kukkuccaṃ paṭivinodetvā vippaṭisāriyaṃ paṭivinetvā abhabbo sammattaniyāmaṃ okkamitu’’nti.

    662. அனந்தராபயுத்தோ புக்³க³லோ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமெய்யாதி? ஆமந்தா. நனு தங் கம்மங் பயுத்தோ ஆஸீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி தங் கம்மங் பயுத்தோ ஆஸி, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அனந்தராபயுத்தோ புக்³க³லோ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமெய்யா’’தி.

    662. Anantarāpayutto puggalo sammattaniyāmaṃ okkameyyāti? Āmantā. Nanu taṃ kammaṃ payutto āsīti? Āmantā. Hañci taṃ kammaṃ payutto āsi, no ca vata re vattabbe – ‘‘anantarāpayutto puggalo sammattaniyāmaṃ okkameyyā’’ti.

    அனந்தராபயுத்தகதா² நிட்டி²தா.

    Anantarāpayuttakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. படிவினோதெ³த்வா (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    2. paṭivinodetvā (sī. pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 3. அனந்தராபயுத்தகதா²வண்ணனா • 3. Anantarāpayuttakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 3. அனந்தராபயுத்தகதா²வண்ணனா • 3. Anantarāpayuttakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact