Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
3. அனந்தராபயுத்தகதா²வண்ணனா
3. Anantarāpayuttakathāvaṇṇanā
660-662. இதா³னி அனந்தராபயுத்தகதா² நாம ஹோதி. தத்த² அனந்தராபயுத்தோ நாம யேன க²ந்த⁴பே⁴த³தோ அனந்தரா விபாகதா³யகங் மாதுகா⁴தாதி³ ஆனந்தரியகம்மங் ஆணத்தங். தத்த² யஸ்ஸ நியதாய ஆணத்தியா ஆணத்தோ தங் கம்மங் கரிஸ்ஸதி, ஸோ அத்த²ஸாதி⁴காய சேதனாய உப்பாதி³தத்தா மிச்ச²த்தனியதோ ஹோதி, அப⁴ப்³போ³ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமிதுங். யஸ்ஸ அனியதாய ஆணத்தியா ஆணத்தோ தங் கம்மங் கரிஸ்ஸதி, ஸோ அத்த²ஸாதி⁴காய சேதனாய அனுப்பாதி³தத்தா ந மிச்ச²த்தனியதோ, ப⁴ப்³போ³ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமிதுந்தி இத³ங் ஸகஸமயே ஸன்னிட்டா²னங். யேஸங் பன ‘‘அனியதாயபி ஆணத்தியா அப⁴ப்³போ³யேவ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமிது’’ந்தி லத்³தி⁴, ஸெய்யதா²பி உத்தராபத²கானங்; தேஸங் தங் லத்³தி⁴ங் பி⁴ந்தி³துங் ஸகவாதீ³ புப்³ப³பக்க²ங் த³த்வா அனந்தராபயுத்தோதி பரவாதி³னா அத்தானங் புச்சா²பேதி. தேனெத்த² பட²மபுச்சா² பரவாதி³ஸ்ஸ, அத்த²ஸாதி⁴கசேதனாய அபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய படிஞ்ஞா ஸகவாதி³ஸ்ஸ. ததோ பரவாதீ³ மாதுகா⁴தாதி³கம்மஸ்ஸ ஆணத்தத்தாவ ‘‘ஸோ மிச்ச²த்தனியதோ’’தி மஞ்ஞதி. தஸ்மா மிச்ச²த்தனியாமஞ்சாதி பஞ்ஹங் புச்ச²தி. ஸகவாதீ³ பன ஏகஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ த்³வின்னங் நியாமானங் அனோக்கந்திமத்தமேவ ஸந்தா⁴ய ந ஹேவந்தி படிக்கி²பதி.
660. Idāni anantarāpayuttakathā nāma hoti. Tattha anantarāpayutto nāma yena khandhabhedato anantarā vipākadāyakaṃ mātughātādi ānantariyakammaṃ āṇattaṃ. Tattha yassa niyatāya āṇattiyā āṇatto taṃ kammaṃ karissati, so atthasādhikāya cetanāya uppāditattā micchattaniyato hoti, abhabbo sammattaniyāmaṃ okkamituṃ. Yassa aniyatāya āṇattiyā āṇatto taṃ kammaṃ karissati, so atthasādhikāya cetanāya anuppāditattā na micchattaniyato, bhabbo sammattaniyāmaṃ okkamitunti idaṃ sakasamaye sanniṭṭhānaṃ. Yesaṃ pana ‘‘aniyatāyapi āṇattiyā abhabboyeva sammattaniyāmaṃ okkamitu’’nti laddhi, seyyathāpi uttarāpathakānaṃ; tesaṃ taṃ laddhiṃ bhindituṃ sakavādī pubbapakkhaṃ datvā anantarāpayuttoti paravādinā attānaṃ pucchāpeti. Tenettha paṭhamapucchā paravādissa, atthasādhikacetanāya abhāvaṃ sandhāya paṭiññā sakavādissa. Tato paravādī mātughātādikammassa āṇattattāva ‘‘so micchattaniyato’’ti maññati. Tasmā micchattaniyāmañcāti pañhaṃ pucchati. Sakavādī pana ekassa puggalassa dvinnaṃ niyāmānaṃ anokkantimattameva sandhāya na hevanti paṭikkhipati.
நனு தங் கம்மந்தி மாதுகா⁴தாதி³கம்மங். தத்த² அனியதாணத்திங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஆமந்தா’’தி படிஞ்ஞா ஸகவாதி³ஸ்ஸ. அனியதம்பி ஹி ஆணத்திங் பயோஜெத்வா டி²தஸ்ஸ ‘‘அனநுச்ச²விகங் மயா கத’’ந்தி குக்குச்சங் உப்பஜ்ஜதேவ, விப்படிஸாரோ ஜாயதேவ. ஹஞ்சீதிஆதி³ குக்குச்சுப்பத்திமத்தங் க³ஹெத்வா பரவாதி³னா லத்³தி⁴பதிட்டா²பனத்த²ங் வுத்தங்.
Nanu taṃ kammanti mātughātādikammaṃ. Tattha aniyatāṇattiṃ sandhāya ‘‘āmantā’’ti paṭiññā sakavādissa. Aniyatampi hi āṇattiṃ payojetvā ṭhitassa ‘‘ananucchavikaṃ mayā kata’’nti kukkuccaṃ uppajjateva, vippaṭisāro jāyateva. Hañcītiādi kukkuccuppattimattaṃ gahetvā paravādinā laddhipatiṭṭhāpanatthaṃ vuttaṃ.
661. இதா³னி யஸ்ஸ அனியதாணத்திகஸ்ஸாபி அனந்தராபயுத்தஸ்ஸ பரவாதி³னா ஸம்மத்தனியாமோக்கமனங் படிஸித்³த⁴ங், தமேவ புக்³க³லங் க³ஹெத்வா அனந்தராபயுத்தோ புக்³க³லோ அப⁴ப்³போ³தி புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, அத்தனோ லத்³தி⁴வஸேன படிஞ்ஞா இதரஸ்ஸ. அத² நங் ஸகவாதீ³ ‘‘அப⁴ப்³போ³ நாம மாதுகா⁴தாதி³கம்மானங் காரகோ, கிங் தே தேன தானி கம்மானி கதானீ’’தி சோதே³துங் மாதா ஜீவிதா வோரோபிதாதிஆதி³மாஹ. இதரோ தேஸங் வத்தூ²னங் அரோக³தாய ததா²ரூபங் கிரியங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘ந ஹேவ’’ந்தி படிக்கி²பதி.
661. Idāni yassa aniyatāṇattikassāpi anantarāpayuttassa paravādinā sammattaniyāmokkamanaṃ paṭisiddhaṃ, tameva puggalaṃ gahetvā anantarāpayuttopuggalo abhabboti pucchā sakavādissa, attano laddhivasena paṭiññā itarassa. Atha naṃ sakavādī ‘‘abhabbo nāma mātughātādikammānaṃ kārako, kiṃ te tena tāni kammāni katānī’’ti codetuṃ mātā jīvitā voropitātiādimāha. Itaro tesaṃ vatthūnaṃ arogatāya tathārūpaṃ kiriyaṃ apassanto ‘‘na heva’’nti paṭikkhipati.
தங் கம்மங் படிஸங்ஹரித்வாதி அனியதாணத்திகம்மங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தஞ்ஹி ‘‘மா கோ² மயா ஆணத்தங் ஆகாஸீ’’தி ஆணத்தங் நிவாரெந்தேன படிஸங்ஹடங் நாம ஹோதி. படிஸங்ஹடத்தாயேவ செத்த² குக்குச்சங் படிவினோதி³தங், விப்படிஸாரோ படிவினீதோ நாம ஹோதி. ஏவங் ஸந்தேபி பனெத்த² புரிமாணத்தியாயேவ நியதபா⁴வங் மஞ்ஞமானோ பரவாதீ³ ‘‘ஆமந்தா’’தி படிஜானாதி. அத² நங் ஸகவாதீ³ தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ படிஸங்ஹடபா⁴வங் ஸம்படிச்சா²பெத்வா அத்தனோ லத்³தி⁴ங் பதிட்டா²பெத்வா ஹஞ்சீதிஆதி³மாஹ.
Taṃ kammaṃ paṭisaṃharitvāti aniyatāṇattikammaṃ sandhāya vuttaṃ. Tañhi ‘‘mā kho mayā āṇattaṃ ākāsī’’ti āṇattaṃ nivārentena paṭisaṃhaṭaṃ nāma hoti. Paṭisaṃhaṭattāyeva cettha kukkuccaṃ paṭivinoditaṃ, vippaṭisāro paṭivinīto nāma hoti. Evaṃ santepi panettha purimāṇattiyāyeva niyatabhāvaṃ maññamāno paravādī ‘‘āmantā’’ti paṭijānāti. Atha naṃ sakavādī tassa kammassa paṭisaṃhaṭabhāvaṃ sampaṭicchāpetvā attano laddhiṃ patiṭṭhāpetvā hañcītiādimāha.
662. புன அனந்தராபயுத்தோதி பரியோஸானபஞ்ஹே பட²மபஞ்ஹே விய புச்சா² பரவாதி³ஸ்ஸ, படிஞ்ஞா ஸகவாதி³ஸ்ஸ. நனு தங் கம்மந்தி அனுயோகோ³ பரவாதி³ஸ்ஸ, படிஸங்ஹடகாலதோ புப்³பே³ பயுத்தகாலங் ஸந்தா⁴ய படிஞ்ஞா ஸகவாதி³ஸ்ஸ. பயுத்தபுப்³ப³தாமத்தங் க³ஹெத்வா அனியதாணத்திவஸேன ஹஞ்சீதி லத்³தி⁴பதிட்டா²பனங் பரவாதி³ஸ்ஸ. அயங் பன லத்³தி⁴ அயோனிஸோ பதிட்டி²தத்தா அப்பதிட்டி²தாவ ஹோதீதி.
662. Puna anantarāpayuttoti pariyosānapañhe paṭhamapañhe viya pucchā paravādissa, paṭiññā sakavādissa. Nanu taṃ kammanti anuyogo paravādissa, paṭisaṃhaṭakālato pubbe payuttakālaṃ sandhāya paṭiññā sakavādissa. Payuttapubbatāmattaṃ gahetvā aniyatāṇattivasena hañcīti laddhipatiṭṭhāpanaṃ paravādissa. Ayaṃ pana laddhi ayoniso patiṭṭhitattā appatiṭṭhitāva hotīti.
அனந்தராபயுத்தகதா²வண்ணனா.
Anantarāpayuttakathāvaṇṇanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (128) 3. அனந்தராபயுத்தகதா² • (128) 3. Anantarāpayuttakathā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 3. அனந்தராபயுத்தகதா²வண்ணனா • 3. Anantarāpayuttakathāvaṇṇanā