Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴கதா²வண்ணனா

    Ānāpānassatisamādhikathāvaṇṇanā

    165. அயம்பி கோ², பி⁴க்க²வேதி இமினா கிங் த³ஸ்ஸேதி? யேஸங் ஏவமஸ்ஸ ‘‘ப⁴க³வதா ஆசிக்கி²தகம்மட்டா²னானுயோக³பச்சயா தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஜீவிதக்க²யோ ஆஸீ’’தி, தேஸங் தங் மிச்சா²கா³ஹங் நிஸேதே⁴தி. கேவலங் தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் புப்³பே³ கதகம்மபச்சயாவ ஜீவிதக்க²யோ ஆஸி, இத³ங் பன கம்மட்டா²னங் தேஸங் கேஸஞ்சி அரஹத்தப்பத்தியா, கேஸஞ்சி அனாகா³மிஸகதா³கா³மிஸோதாபத்திப²லப்பத்தியா , கேஸஞ்சி பட²மஜ்ஜா²னாதி⁴க³மாய, கேஸஞ்சி விக்க²ம்ப⁴னதத³ங்க³ப்பஹானேன அத்தஸினேஹபஅயாதா³னாய உபனிஸ்ஸயோ ஹுத்வா, கேஸஞ்சி ஸுக³தியங் உப்பத்தியா உபனிஸ்ஸயோ அஹோஸீதி ஸாத்தி²காவ மே அஸுப⁴கதா², கிந்து ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, அஞ்ஞங் பரியாயங் ஆசிக்க²தூ’’தி ஆனந்தே³ன யாசிதத்தா அஞ்ஞங் பரியாயங் ஆசிக்கா²மி, யதா² வோ புப்³பே³ ஆசிக்கி²தஅஸுப⁴கம்மட்டா²னானுயோகா³, ஏவங் அயம்பி கோ² பி⁴க்க²வேதி யோஜனா வேதி³தப்³பா³. ‘‘அஸ்ஸாஸவஸேன உபட்டா²னங் ஸதீ’’தி வுத்தங். ஸா ஹி தங் அஸ்ஸாஸங், பஸ்ஸாஸங் வா ஆரம்மணங் கத்வா புப்³ப³பா⁴கே³, அபரபா⁴கே³ பன அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸபப⁴வனிமித்தங் ஆரம்மணங் கத்வா உபட்டா²தீதி ச ததா² வுத்தா.

    165.Ayampi kho, bhikkhaveti iminā kiṃ dasseti? Yesaṃ evamassa ‘‘bhagavatā ācikkhitakammaṭṭhānānuyogapaccayā tesaṃ bhikkhūnaṃ jīvitakkhayo āsī’’ti, tesaṃ taṃ micchāgāhaṃ nisedheti. Kevalaṃ tesaṃ bhikkhūnaṃ pubbe katakammapaccayāva jīvitakkhayo āsi, idaṃ pana kammaṭṭhānaṃ tesaṃ kesañci arahattappattiyā, kesañci anāgāmisakadāgāmisotāpattiphalappattiyā , kesañci paṭhamajjhānādhigamāya, kesañci vikkhambhanatadaṅgappahānena attasinehapaayādānāya upanissayo hutvā, kesañci sugatiyaṃ uppattiyā upanissayo ahosīti sātthikāva me asubhakathā, kintu ‘‘sādhu, bhante bhagavā, aññaṃ pariyāyaṃ ācikkhatū’’ti ānandena yācitattā aññaṃ pariyāyaṃ ācikkhāmi, yathā vo pubbe ācikkhitaasubhakammaṭṭhānānuyogā, evaṃ ayampi kho bhikkhaveti yojanā veditabbā. ‘‘Assāsavasena upaṭṭhānaṃ satī’’ti vuttaṃ. Sā hi taṃ assāsaṃ, passāsaṃ vā ārammaṇaṃ katvā pubbabhāge, aparabhāge pana assāsapassāsapabhavanimittaṃ ārammaṇaṃ katvā upaṭṭhātīti ca tathā vuttā.

    அஸுபே⁴ பவத்தங் அஸுப⁴ந்தி வா பவத்தங் பா⁴வனாகம்மங் அஸுப⁴கம்மங், ததே³வ அஞ்ஞஸ்ஸ புனப்புனங் உப்பஜ்ஜனகஸ்ஸ காரணட்டே²ன டா²னத்தா அஸுப⁴கம்மட்டா²னங், ஆரம்மணங் வா அஸுப⁴கம்மஸ்ஸ பத³ட்டா²னட்டே²ன டா²னந்தி அஸுப⁴கம்மட்டா²னந்தி இத⁴ அஸுப⁴ஜ்ஜா²னங், தேனேவ ‘‘ஓளாரிகாரம்மணத்தா’’தி வுத்தங். படிவேத⁴வஸேனாதி விதக்காதி³அங்க³படிலாப⁴வஸேன. ஆரம்மணஸந்ததாயாதி அனுக்கமேன ஸந்தகாலங் உபாதா³ய வுத்தகாயத³ரத²ப்படிபஸ்ஸத்³தி⁴வஸேன நிப்³பு³தோ. பரிகம்மங் வாதி கஸிணபரிகம்மங் கிர நிமித்துப்பாத³பரியோஸானங். ததா³ ஹி நிரஸ்ஸாத³த்தா அஸந்தங், அப்பணிஹிதஞ்ச. யதா² உபசாரே நீவரணவிக³மேன, அங்க³பாதுபா⁴வேன ச ஸந்ததா ஹோதி, ந ததா² இத⁴, இத³ங் பன ‘‘ஆதி³ஸமன்னாஹாரதோ’’தி வுத்தங். து³தியவிகப்பே அஸேசனகோதி அதித்திகரோ, தேன வுத்தங் ‘‘ஓஜவந்தோ’’தி. சேதஸிகஸுக²ங் ஜா²னக்க²ணேபி அத்தி², ஏவங் ஸந்தேபி ‘‘உபோ⁴பி ஜா²னா வுட்டி²தஸ்ஸேவ க³ஹேதப்³பா³’’தி வுத்தங். ஸமதே²ன ஸகஸந்தானே அவிக்க²ம்பி⁴தே. இதரதா² பாபகானங் ஜா²னேன ஸஹுப்பத்தி ஸியா. க²ந்தா⁴தீ³னங் லோகுத்தரபாத³கத்தா நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யங், விஸேஸேன யஸ்ஸ நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யங் ஹோதி, தங் ஸந்தா⁴ய வா. ‘‘அனிச்சானுபஸ்ஸீதிஆதி³சதுக்கவஸேன அனுபுப்³பே³ன அரியமக்³க³வுட்³டி⁴ப்பத்தோ ஸமுச்சி²ந்த³தி, ஸேஸானமேதங் நத்தீ²’’தி லிகி²தங்.

    Asubhe pavattaṃ asubhanti vā pavattaṃ bhāvanākammaṃ asubhakammaṃ, tadeva aññassa punappunaṃ uppajjanakassa kāraṇaṭṭhena ṭhānattā asubhakammaṭṭhānaṃ, ārammaṇaṃ vā asubhakammassa padaṭṭhānaṭṭhena ṭhānanti asubhakammaṭṭhānanti idha asubhajjhānaṃ, teneva ‘‘oḷārikārammaṇattā’’ti vuttaṃ. Paṭivedhavasenāti vitakkādiaṅgapaṭilābhavasena. Ārammaṇasantatāyāti anukkamena santakālaṃ upādāya vuttakāyadarathappaṭipassaddhivasena nibbuto. Parikammaṃ vāti kasiṇaparikammaṃ kira nimittuppādapariyosānaṃ. Tadā hi nirassādattā asantaṃ, appaṇihitañca. Yathā upacāre nīvaraṇavigamena, aṅgapātubhāvena ca santatā hoti, na tathā idha, idaṃ pana ‘‘ādisamannāhārato’’ti vuttaṃ. Dutiyavikappe asecanakoti atittikaro, tena vuttaṃ ‘‘ojavanto’’ti. Cetasikasukhaṃ jhānakkhaṇepi atthi, evaṃ santepi ‘‘ubhopi jhānā vuṭṭhitasseva gahetabbā’’ti vuttaṃ. Samathena sakasantāne avikkhambhite. Itarathā pāpakānaṃ jhānena sahuppatti siyā. Khandhādīnaṃ lokuttarapādakattā nibbedhabhāgiyaṃ, visesena yassa nibbedhabhāgiyaṃ hoti, taṃ sandhāya vā. ‘‘Aniccānupassītiādicatukkavasena anupubbena ariyamaggavuḍḍhippatto samucchindati, sesānametaṃ natthī’’ti likhitaṃ.

    ததா²பா⁴வபடிஸேத⁴னோ சாதி ஸோளஸவத்து²கஸ்ஸ தித்தி²யானங் நத்தி²தாய வுத்தங். ஸப்³ப³பட²மானங் பன சதுன்னங் பதா³னங் வஸேன லோகியஜ்ஜா²னமேவ தேஸங் அத்தி², தஸ்மிங் லோகுத்தரபத³ட்டா²னங் நத்தி² ஏவ. ‘‘ப²லமுத்தமந்தி ப²லே உத்தம’’ந்தி வுத்தங். உதுத்தயானுகூலந்தி கி³ம்ஹே அரஞ்ஞே, ஹேமந்தே ருக்க²மூலே, வஸந்தகாலே ஸுஞ்ஞாகா³ரே க³தோ. ஸெம்ஹதா⁴துகஸ்ஸ அரஞ்ஞங், பித்ததா⁴துகஸ்ஸ ருக்க²மூலங், வாததா⁴துகஸ்ஸ ஸுஞ்ஞாகா³ரங் அனுகூலங். மோஹசரிதஸ்ஸ அரஞ்ஞங் அனுகூலங் மஹாஅரஞ்ஞே சித்தங் ந ஸங்குடதி, தோ³ஸசரிதஸ்ஸ ருக்க²மூலங், ராக³சரிதஸ்ஸ ஸுஞ்ஞாகா³ரங். டா²னசங்கமானி உத்³த⁴ச்சபக்கி²கானி, ஸயனங் லீனபக்கி²கங், பல்லங்காபு⁴ஜனேன நிஸஜ்ஜாய த³ள்ஹபா⁴வங், உஜுகாயங் பணிதா⁴னேன அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸானங் பவத்தனஸுக²ங் ‘‘பரிமுக²ங் ஸதி’’ந்தி இமினா ஆரம்மணபரிக்³க³ஹூபாயங் த³ஸ்ஸேதி. காரீதி கரணஸீலோ . ஏதஸ்ஸ விப⁴ங்கே³ ‘‘அஸ்ஸஸதி பஸ்ஸஸதீ’’தி அவத்வா ‘‘ஸதோ காரீ’’தி வுத்தங். தஸ்மா ‘‘அஸ்ஸஸதி பஸ்ஸஸதீ’’தி வுத்தே ‘‘பட²மசதுக்கங் ஏவ லப்³ப⁴தி, ந ஸேஸானீ’’தி ச ‘‘தீ³க⁴ங்அஸ்ஸாஸவஸேனாதி அலோபஸமாஸங் கத்வா’’இதி ச ‘‘ஏகத்த²தாய அவிக்கே²ப’’ந்தி ச ‘‘அஸம்போ⁴க³வஸேன பஜானதோ’’தி ச ‘‘தேன ஞாணேனா’’தி ச ‘‘பஜானதோதி வுத்தஞாணேனா’’தி ச ‘‘ஸதோகாரீதி ஸதிஸம்பஜஞ்ஞாஹிகாரீ’’தி ச ‘‘படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸினோ அஸ்ஸாஸாவ படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸிஅஸ்ஸாஸா’’தி ச லிகி²தங். உப்படிபாடியா ஆக³தம்பி யுஜ்ஜதேவ, தேன டா²னேன படிஸித்³த⁴ங். தாலுங் ஆஹச்ச நிப்³பா³யனதோ கிர போதகோ ஸம்பதிஜாதோவ கி²பிதஸத்³த³ங் கரோதி, ச²ந்த³பாமோஜ்ஜவஸேன ச² புரிமா தயோதி நவ. ஏகேனாகாரேனாதி அஸ்ஸாஸவஸேன வா பஸ்ஸாஸவஸேன வா ஏவங் ஆனாபானஸ்ஸதிங் பா⁴வயதோ காயே காயானுபஸ்ஸனாஸதிகம்மட்டா²னபா⁴வனா ஸம்பஜ்ஜதி.

    Tathābhāvapaṭisedhano cāti soḷasavatthukassa titthiyānaṃ natthitāya vuttaṃ. Sabbapaṭhamānaṃ pana catunnaṃ padānaṃ vasena lokiyajjhānameva tesaṃ atthi, tasmiṃ lokuttarapadaṭṭhānaṃ natthi eva. ‘‘Phalamuttamanti phale uttama’’nti vuttaṃ. Ututtayānukūlanti gimhe araññe, hemante rukkhamūle, vasantakāle suññāgāre gato. Semhadhātukassa araññaṃ, pittadhātukassa rukkhamūlaṃ, vātadhātukassa suññāgāraṃ anukūlaṃ. Mohacaritassa araññaṃ anukūlaṃ mahāaraññe cittaṃ na saṅkuṭati, dosacaritassa rukkhamūlaṃ, rāgacaritassa suññāgāraṃ. Ṭhānacaṅkamāni uddhaccapakkhikāni, sayanaṃ līnapakkhikaṃ, pallaṅkābhujanena nisajjāya daḷhabhāvaṃ, ujukāyaṃ paṇidhānena assāsapassāsānaṃ pavattanasukhaṃ ‘‘parimukhaṃ sati’’nti iminā ārammaṇapariggahūpāyaṃ dasseti. Kārīti karaṇasīlo . Etassa vibhaṅge ‘‘assasati passasatī’’ti avatvā ‘‘sato kārī’’ti vuttaṃ. Tasmā ‘‘assasati passasatī’’ti vutte ‘‘paṭhamacatukkaṃ eva labbhati, na sesānī’’ti ca ‘‘dīghaṃassāsavasenāti alopasamāsaṃ katvā’’iti ca ‘‘ekatthatāya avikkhepa’’nti ca ‘‘asambhogavasena pajānato’’ti ca ‘‘tena ñāṇenā’’ti ca ‘‘pajānatoti vuttañāṇenā’’ti ca ‘‘satokārīti satisampajaññāhikārī’’ti ca ‘‘paṭinissaggānupassino assāsāva paṭinissaggānupassiassāsā’’ti ca likhitaṃ. Uppaṭipāṭiyā āgatampi yujjateva, tena ṭhānena paṭisiddhaṃ. Tāluṃ āhacca nibbāyanato kira potako sampatijātova khipitasaddaṃ karoti, chandapāmojjavasena cha purimā tayoti nava. Ekenākārenāti assāsavasena vā passāsavasena vā evaṃ ānāpānassatiṃ bhāvayato kāye kāyānupassanāsatikammaṭṭhānabhāvanā sampajjati.

    காயோதி அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா. உபட்டா²னங் ஸதி. தீ³க⁴ந்தி ஸீக⁴ங் க³தங் அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸங். அத்³தா⁴னஸங்கா²தேதி காலஸங்கா²தே விய காலகொட்டா²ஸேதி அத்தோ², தீ³க⁴காலே வாதி அத்தோ². ஏகோ ஹி அஸ்ஸாஸமேவூபலக்கே²தி, ஏகோ பஸ்ஸாஸங், ஏகோ உப⁴யங், தஸ்மா ‘‘விபா⁴க³ங் அகத்வா’’தி வா வுத்தங், ச²ந்தோ³தி ஏவங் அஸ்ஸாஸதோ, பஸ்ஸாஸதோ ச அஸ்ஸாதோ³ உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ வஸேன கத்துகம்யதாச²ந்தோ³ உப்பஜ்ஜதி. ததோ பாமோஜ்ஜந்தி. அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸானங் து³விஞ்ஞெய்யவிஸயத்தா சித்தங் விவத்ததி, க³ணனங் பஹாய பு²ட்ட²ட்டா²னமேவ மனஸி கரொந்தஸ்ஸ கேவலங் உபெக்கா²வ ஸண்டா²தி. சத்தாரோ வண்ணாதி ‘‘பத்தஸ்ஸ தயோ வண்ணா’’திஆதீ³ஸு விய சத்தாரோ ஸண்டா²னாதி அத்தோ².

    Kāyoti assāsapassāsā. Upaṭṭhānaṃ sati. Dīghanti sīghaṃ gataṃ assāsapassāsaṃ. Addhānasaṅkhāteti kālasaṅkhāte viya kālakoṭṭhāseti attho, dīghakāle vāti attho. Eko hi assāsamevūpalakkheti, eko passāsaṃ, eko ubhayaṃ, tasmā ‘‘vibhāgaṃ akatvā’’ti vā vuttaṃ, chandoti evaṃ assāsato, passāsato ca assādo uppajjati, tassa vasena kattukamyatāchando uppajjati. Tato pāmojjanti. Assāsapassāsānaṃ duviññeyyavisayattā cittaṃ vivattati, gaṇanaṃ pahāya phuṭṭhaṭṭhānameva manasi karontassa kevalaṃ upekkhāva saṇṭhāti. Cattāro vaṇṇāti ‘‘pattassa tayo vaṇṇā’’tiādīsu viya cattāro saṇṭhānāti attho.

    ததா²பூ⁴தஸ்ஸாதி ஆனாபானஸ்ஸதிங் பா⁴வயதோ. ஸங்வரோதி ஸதிஸங்வரோ. அத² வா பட²மேன ஜா²னேன நீவரணானங், து³தியேன விதக்கவிசாரானங், ததியேன பீதியா, சதுத்தே²ன ஸுக²து³க்கா²னங், ஆகாஸானஞ்சாயதனஸமாபத்தியா ரூபஸஞ்ஞாய, படிக⁴ஸஞ்ஞாய, நானத்தஸஞ்ஞாய வா பஹானங். ‘‘ஸீலந்தி வேரமணி ஸீலங், சேதனா ஸீலங், ஸங்வரோ ஸீலங், அவீதிக்கமோ ஸீல’’ந்தி (படி॰ ம॰ 1.39 தோ²கங் விஸதி³ஸங்) வுத்தவிதி⁴னாபெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ‘‘அத்த²தோ ததா² ததா² பவத்தத⁴ம்மா உபதா⁴ரணஸமாதா⁴னஸங்கா²தேன ஸீலனட்டே²ன ஸீலந்தி வுச்சந்தீ’’தி வுத்தங். ததா² ‘‘அயங் இமஸ்மிங் அத்தே² அதி⁴ப்பேதா ஸிக்கா²’’தி எத்தா²பி சேதனாஸீலமேவ, கத்த²சி விரதிஸீலம்பீதி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. அஞ்ஞதா² பண்ணத்திவஜ்ஜேஸுபி ஸிக்கா²பதே³ஸு விரதிப்பஸங்கோ³ அஹோஸி , பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ விஹரதீதி கத்வா தஸ்ஸாபி விரதிப்பஸங்கோ³. தஸ்மிங் ஆரம்மணேதி ஆனாபானாரம்மணே. தாய ஸதியாதி தத்த² உப்பன்னஸதியா. ‘‘தேன மனஸிகாரேனாதி ஆவஜ்ஜனேனா’’தி லிகி²தங். ஏதேன நானாவஜ்ஜனப்பவத்திதீ³பனதோ நானாஜவனவாரேஹிபி ஸிக்க²தி நாமாதி தீ³பிதங் ஹோதி, யேன பன மனஸிகாரேன வா. ஞாணுப்பாத³னாதீ³ஸூதி எத்த² ஆதி³ஸத்³தே³ன யாவ பரியோஸானங் வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘தத்ராதி தஸ்மிங் ஆனாபானாரம்மணே. ஏவந்தி இதா³னி வத்தப்³ப³னயேனா’’தி லிகி²தங். தத்ராதி தேஸங் அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸானங் வா. தஞ்ஹி ‘‘புப்³பே³ அபரிக்³க³ஹிதகாலே’’தி இமினா ஸுட்டு² ஸமேதி. ‘‘பட²மவாதோ³ தீ³க⁴பா⁴ணகானங். தே ஹி ‘பட²மஜ்ஜா²னங் லபி⁴த்வா நானாஸனே நிஸீதி³த்வா து³தியத்தா²ய வாயாமதோ உபசாரே விதக்கவிசாரவஸேன ஓளாரிகசித்தப்பவத்திகாலே பவத்தஅஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸவஸேன ஓளாரிகா’தி வத³ந்தி. ‘மஜ்ஜி²மபா⁴ணகா ஜா²னலாபி⁴ஸ்ஸ ஸமாபஜ்ஜனகாலே, ஏகாஸனபடிலாபே⁴ ச உபரூபரி சித்தப்பவத்தியா ஸந்தபா⁴வதோ பட²மதோ து³தியஸ்ஸுபசாரே ஸுகு²மதங் வத³ந்தீ’’’தி லிகி²தங்.

    Tathābhūtassāti ānāpānassatiṃ bhāvayato. Saṃvaroti satisaṃvaro. Atha vā paṭhamena jhānena nīvaraṇānaṃ, dutiyena vitakkavicārānaṃ, tatiyena pītiyā, catutthena sukhadukkhānaṃ, ākāsānañcāyatanasamāpattiyā rūpasaññāya, paṭighasaññāya, nānattasaññāya vā pahānaṃ. ‘‘Sīlanti veramaṇi sīlaṃ, cetanā sīlaṃ, saṃvaro sīlaṃ, avītikkamo sīla’’nti (paṭi. ma. 1.39 thokaṃ visadisaṃ) vuttavidhināpettha attho daṭṭhabbo. ‘‘Atthato tathā tathā pavattadhammā upadhāraṇasamādhānasaṅkhātena sīlanaṭṭhena sīlanti vuccantī’’ti vuttaṃ. Tathā ‘‘ayaṃ imasmiṃ atthe adhippetā sikkhā’’ti etthāpi cetanāsīlameva, katthaci viratisīlampīti attho daṭṭhabbo. Aññathā paṇṇattivajjesupi sikkhāpadesu viratippasaṅgo ahosi , pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharatīti katvā tassāpi viratippasaṅgo. Tasmiṃ ārammaṇeti ānāpānārammaṇe. Tāya satiyāti tattha uppannasatiyā. ‘‘Tena manasikārenāti āvajjanenā’’ti likhitaṃ. Etena nānāvajjanappavattidīpanato nānājavanavārehipi sikkhati nāmāti dīpitaṃ hoti, yena pana manasikārena vā. Ñāṇuppādanādīsūti ettha ādisaddena yāva pariyosānaṃ veditabbaṃ. ‘‘Tatrāti tasmiṃ ānāpānārammaṇe. Evanti idāni vattabbanayenā’’ti likhitaṃ. Tatrāti tesaṃ assāsapassāsānaṃ vā. Tañhi ‘‘pubbe apariggahitakāle’’ti iminā suṭṭhu sameti. ‘‘Paṭhamavādo dīghabhāṇakānaṃ. Te hi ‘paṭhamajjhānaṃ labhitvā nānāsane nisīditvā dutiyatthāya vāyāmato upacāre vitakkavicāravasena oḷārikacittappavattikāle pavattaassāsapassāsavasena oḷārikā’ti vadanti. ‘Majjhimabhāṇakā jhānalābhissa samāpajjanakāle, ekāsanapaṭilābhe ca uparūpari cittappavattiyā santabhāvato paṭhamato dutiyassupacāre sukhumataṃ vadantī’’’ti likhitaṃ.

    விபஸ்ஸனாயங் பனாதி சதுதா⁴துவவத்தா²னமுகே²ன அபி⁴னிவிட்ட²ஸ்ஸ அயங் கமோ, அஞ்ஞஸ்ஸ சாதி வேதி³தப்³ப³ங். எத்தகங் ரூபங், ந இதோ அஞ்ஞந்தி த³ஸ்ஸனங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸகலரூபபரிக்³க³ஹே’’தி வுத்தங். ரூபாரூபபரிக்³க³ஹேதி எத்த² அனிச்சதாதி³லக்க²ணாரம்மணிகப⁴ங்கா³னுபஸ்ஸனதோ பபு⁴தி ப³லவதீ விபஸ்ஸனா. புப்³பே³ வுத்தனயேனாதி ஸப்³பே³ஸங்யேவ பன மதேன அபரிக்³க³ஹிதகாலேதிஆதி³னா. ஸோத⁴னா நாம விஸ்ஸஜ்ஜனங். அஸ்ஸாதி ‘‘பஸ்ஸம்ப⁴யங் காயஸங்கா²ர’’ந்தி பத³ஸ்ஸ.

    Vipassanāyaṃ panāti catudhātuvavatthānamukhena abhiniviṭṭhassa ayaṃ kamo, aññassa cāti veditabbaṃ. Ettakaṃ rūpaṃ, na ito aññanti dassanaṃ sandhāya ‘‘sakalarūpapariggahe’’ti vuttaṃ. Rūpārūpapariggaheti ettha aniccatādilakkhaṇārammaṇikabhaṅgānupassanato pabhuti balavatī vipassanā. Pubbe vuttanayenāti sabbesaṃyeva pana matena apariggahitakāletiādinā. Sodhanā nāma vissajjanaṃ. Assāti ‘‘passambhayaṃ kāyasaṅkhāra’’nti padassa.

    புரதோ நமனா ஆனமனா. திரியங் நமனா வினமனா. ஸுட்டு² நமனா ஸன்னமனா. பச்சா² நமனா பணமனா. ஜாணுகே க³ஹெத்வா டா²னங் விய இஞ்ஜனாதி ஆனமனாதீ³னங் ஆவிபா⁴வத்த²முத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். யதா²ரூபேஹி ஆனமனாதி³ வா கம்பனாதி³ வா ஹோதி, ததா²ரூபே பஸ்ஸம்ப⁴யந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. இதி கிராதி இதி சே. ஏவங் ஸந்தேதி ஸந்தஸுகு²மம்பி சே பஸ்ஸம்ப⁴தி. பபா⁴வனாதி உப்பாத³னங். அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸானங் வூபஸந்தத்தா ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ஸ்ஸ பா⁴வனா ந ஹோதி. யஸ்மா தங் நத்தி², தஸ்மா ந ஸமாபஜ்ஜதி, ஸமாபத்தியா அபா⁴வேன ந வுட்ட²ஹந்தி. இதி கிராதி ஏவமேதங் தாவ வசனந்தி ததே³தங் . ஸத்³தோ³வ ஸத்³த³னிமித்தங், ‘‘ஸதோ அஸ்ஸஸதி ஸதோ பஸ்ஸஸதீ’’தி பதா³னி பதிட்ட²பெத்வா த்³வத்திங்ஸபதா³னி சத்தாரி சதுக்கானி வேதி³தப்³பா³னி.

    Purato namanā ānamanā. Tiriyaṃ namanā vinamanā. Suṭṭhu namanā sannamanā. Pacchā namanā paṇamanā. Jāṇuke gahetvā ṭhānaṃ viya iñjanāti ānamanādīnaṃ āvibhāvatthamuttanti veditabbaṃ. Yathārūpehi ānamanādi vā kampanādi vā hoti, tathārūpe passambhayanti sambandho. Iti kirāti iti ce. Evaṃ santeti santasukhumampi ce passambhati. Pabhāvanāti uppādanaṃ. Assāsapassāsānaṃ vūpasantattā ānāpānassatisamādhissa bhāvanā na hoti. Yasmā taṃ natthi, tasmā na samāpajjati, samāpattiyā abhāvena na vuṭṭhahanti. Iti kirāti evametaṃ tāva vacananti tadetaṃ . Saddova saddanimittaṃ, ‘‘sato assasati sato passasatī’’ti padāni patiṭṭhapetvā dvattiṃsapadāni cattāri catukkāni veditabbāni.

    அப்படிபீளனந்தி தேஸங் கிலேஸானங் அனுப்பாத³னங் கிஞ்சாபி சேதியங்க³ணவத்தாதீ³னிபி அத்த²தோ பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலே ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²ந்தி ‘‘யஸ்ஸ ஸியா ஆபத்தீ’’தி (மஹாவ॰ 134) வசனதோ. ததா²பி ‘‘ந தாவ, ஸாரிபுத்த, ஸத்தா² ஸாவகானங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபேதி உத்³தி³ஸதி பாதிமொக்க²ங், யாவ ந இதே⁴கச்சே ஆஸவட்டா²னீயா த⁴ம்மா ஸங்கே⁴ பாதுப⁴வந்தீ’’தி எத்த² அனதி⁴ப்பேதத்தா ‘‘ஆபி⁴ஸமாசாரிக’’ந்தி வுத்தங். ‘‘யங் பனெத்த² ஆபத்திட்டா²னியங் ந ஹோதி, தங் அமிஸ்ஸமேவா’’தி வுத்தங்.

    Appaṭipīḷananti tesaṃ kilesānaṃ anuppādanaṃ kiñcāpi cetiyaṅgaṇavattādīnipi atthato pātimokkhasaṃvarasīle saṅgahaṃ gacchanti ‘‘yassa siyā āpattī’’ti (mahāva. 134) vacanato. Tathāpi ‘‘na tāva, sāriputta, satthā sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññapeti uddisati pātimokkhaṃ, yāva na idhekacce āsavaṭṭhānīyā dhammā saṅghe pātubhavantī’’ti ettha anadhippetattā ‘‘ābhisamācārika’’nti vuttaṃ. ‘‘Yaṃ panettha āpattiṭṭhāniyaṃ na hoti, taṃ amissamevā’’ti vuttaṃ.

    யதா²வுத்தேனாதி யோகா³னுயோக³கம்மஸ்ஸ பத³ட்டா²னத்தா. ஸல்லஹுகவுத்தி அட்ட²பரிக்கா²ரிகோ. பஞ்சஸந்தி⁴கங் கம்மட்டா²னந்தி எத்த² ஜா²னம்பி நிமித்தம்பி தத³த்த²ஜோதிகாபி பரியத்தி இத⁴ கம்மட்டா²னங் நாம. க³மனாக³மனஸம்பன்னதாதி³ ஸேனாஸனங். ஸங்கிலிட்ட²சீவரதோ⁴வனாத³யோ கு²த்³த³கபலிபோ³தா⁴. ‘‘அந்தரா பதிதங் நு கோ²’’தி விகம்பதி.

    Yathāvuttenāti yogānuyogakammassa padaṭṭhānattā. Sallahukavutti aṭṭhaparikkhāriko. Pañcasandhikaṃ kammaṭṭhānanti ettha jhānampi nimittampi tadatthajotikāpi pariyatti idha kammaṭṭhānaṃ nāma. Gamanāgamanasampannatādi senāsanaṃ. Saṃkiliṭṭhacīvaradhovanādayo khuddakapalibodhā. ‘‘Antarā patitaṃ nu kho’’ti vikampati.

    அஜ்ஜ²த்தங் விக்கே²பக³தேனாதி நியகஜ்ஜ²த்தே விக்கே²பக³தேன. ஸாரத்³தா⁴ அஸமாஹிதத்தா. உபனிப³ந்த⁴னத²ம்ப⁴மூலங் நாம நாஸிகக்³க³ங், முக²னிமித்தங் வா. தத்தே²வாதி நாஸிகக்³கா³தி³னிமித்தே. ‘‘தோ³லாப²லகஸ்ஸ ஏகபஸ்ஸே ஏவ உபோ⁴ கோடியோ மஜ்ஜ²ஞ்ச பஸ்ஸதீ’’தி வத³ந்தி.

    Ajjhattaṃ vikkhepagatenāti niyakajjhatte vikkhepagatena. Sāraddhā asamāhitattā. Upanibandhanathambhamūlaṃ nāma nāsikaggaṃ, mukhanimittaṃ vā. Tatthevāti nāsikaggādinimitte. ‘‘Dolāphalakassa ekapasse eva ubho koṭiyo majjhañca passatī’’ti vadanti.

    இத⁴ பனாதி ககசூபமே. தே³ஸதோதி பு²ஸனகட்டா²னதோ. ‘‘நிமித்தங் பட்ட²பேதப்³ப³ந்தி நிமித்தே ஸதி பட்ட²பேதப்³பா³’’தி வுத்தங். க³ரூஹி பா⁴வேதப்³ப³த்தா க³ருகபா⁴வனங். ஏகச்சே ஆஹூதி ஏகச்சே ஜா²யினோ ஆஹு.

    Idha panāti kakacūpame. Desatoti phusanakaṭṭhānato. ‘‘Nimittaṃ paṭṭhapetabbanti nimitte sati paṭṭhapetabbā’’ti vuttaṃ. Garūhi bhāvetabbattā garukabhāvanaṃ. Ekacce āhūti ekacce jhāyino āhu.

    ‘‘ஸஞ்ஞானானதாயா’’தி வசனதோ ஏகச்சேஹி வுத்தம்பி பமாணமேவ, ஸங்கீ³திதோ பட்டா²ய அட்ட²கதா²ய அனாக³தத்தா ததா² வுத்தங். ‘‘மய்ஹங் தாரகரூபங் நு கோ² உபட்டா²தீ’’திஆதி³பரிகப்பே அஸதிபி தா⁴துனானத்தேன ஏதாஸங் தா⁴தூனங் உப்பத்தி விய கேவலங் பா⁴வயதோ ததா² ததா² உபட்டா²தி. ‘‘ந நிமித்த’ந்தி வத்துங் ந வட்டதி ஸம்பஜானமுஸாவாத³த்தா’’தி வுத்தங். கம்மட்டா²னந்தி இத⁴ வுத்தபடிபா⁴க³னிமித்தமேவ.

    ‘‘Saññānānatāyā’’ti vacanato ekaccehi vuttampi pamāṇameva, saṅgītito paṭṭhāya aṭṭhakathāya anāgatattā tathā vuttaṃ. ‘‘Mayhaṃ tārakarūpaṃ nu kho upaṭṭhātī’’tiādiparikappe asatipi dhātunānattena etāsaṃ dhātūnaṃ uppatti viya kevalaṃ bhāvayato tathā tathā upaṭṭhāti. ‘‘Na nimitta’nti vattuṃ na vaṭṭati sampajānamusāvādattā’’ti vuttaṃ. Kammaṭṭhānanti idha vuttapaṭibhāganimittameva.

    நிமித்தே படிபா⁴கே³. நானாகாரந்தி ‘‘சத்தாரோ வண்ணா வத்தந்தீ’’தி வுத்தனானாவித⁴தங். விபா⁴வயந்தி ஜானங் பகாஸயங். அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸேதி ததோ ஸம்பூ⁴தே நிமித்தே, அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸே வா நானாகாரங். நிமித்தே ஹி சித்தங் ட²பெந்தோவ நானாகாரதஞ்ச விபா⁴வேதி, அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸே வா ஸகங் சித்தங் நிப³ந்த⁴தீதி வுச்சதி. தாரகரூபாதி³வண்ணதோ. கக்க²ளத்தாதி³லக்க²ணதோ.

    Nimitte paṭibhāge. Nānākāranti ‘‘cattāro vaṇṇā vattantī’’ti vuttanānāvidhataṃ. Vibhāvayanti jānaṃ pakāsayaṃ. Assāsapassāseti tato sambhūte nimitte, assāsapassāse vā nānākāraṃ. Nimitte hi cittaṃ ṭhapentova nānākāratañca vibhāveti, assāsapassāse vā sakaṃ cittaṃ nibandhatīti vuccati. Tārakarūpādivaṇṇato. Kakkhaḷattādilakkhaṇato.

    அட்ட²கதா²ஸு படிக்கி²த்தந்தி ஆஸன்னப⁴வங்க³த்தாதி காரணங் வத்வா ஸீஹளட்ட²கதா²ஸு படிக்கி²த்தங். கஸ்மா? யஸ்மா ச²ட்டே², ஸத்தமே வா அப்பனாய ஸதி மக்³க³வீதி²யங் ப²லஸ்ஸ ஓகாஸோ ந ஹோதி, தஸ்மா. இத⁴ ஹோதூதி சே? ந, லோகியப்பனாபி ஹி அப்பனாவீதி²ம்ஹி லோகுத்தரேன ஸமானக³திகாவாதி படிலத்³த⁴ஜ்ஜா²னோபி பி⁴க்கு² தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரத்தா²ய ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ஸத்தாஹங் நிஸீதி³துகாமோ சதுத்தே², பஞ்சமே வா அப்பெத்வா நிஸீத³தி, ந ச²ட்டே², ஸத்தமே வா. தத்த² ஹி அப்பனா. ததோ பரங் அப்பனாய ஆதா⁴ரபா⁴வங் ந க³ச்ச²தி. ஆஸன்னப⁴வங்க³த்தா சதுத்த²ங், பஞ்சமங் வா க³ச்ச²தி த²லே டி²தக⁴டோ விய ஜவனானமந்தரே டி²தத்தாதி கிர ஆசரியோ.

    Aṭṭhakathāsu paṭikkhittanti āsannabhavaṅgattāti kāraṇaṃ vatvā sīhaḷaṭṭhakathāsu paṭikkhittaṃ. Kasmā? Yasmā chaṭṭhe, sattame vā appanāya sati maggavīthiyaṃ phalassa okāso na hoti, tasmā. Idha hotūti ce? Na, lokiyappanāpi hi appanāvīthimhi lokuttarena samānagatikāvāti paṭiladdhajjhānopi bhikkhu diṭṭhadhammasukhavihāratthāya jhānaṃ samāpajjitvā sattāhaṃ nisīditukāmo catutthe, pañcame vā appetvā nisīdati, na chaṭṭhe, sattame vā. Tattha hi appanā. Tato paraṃ appanāya ādhārabhāvaṃ na gacchati. Āsannabhavaṅgattā catutthaṃ, pañcamaṃ vā gacchati thale ṭhitaghaṭo viya javanānamantare ṭhitattāti kira ācariyo.

    புது²த்தாரம்மணானி அனாவஜ்ஜித்வா ஜா²னங்கா³னேவ ஆவஜ்ஜனங் ஆவஜ்ஜனவஸீ நாம. ததோ பரங் சதுன்னங், பஞ்சன்னங் வா பச்சவெக்க²ணசித்தானங் உப்பஜ்ஜனங், தங் பச்சவெக்க²ணவஸீ நாம. தேனேவ ‘‘பச்சவெக்க²ணவஸீ பன ஆவஜ்ஜனவஸியா ஏவ வுத்தா’’தி வுத்தங். ஸமாபஜ்ஜனவஸீ நாம யத்தகங் காலங் இச்ச²தி தத்தகங் ஸமாபஜ்ஜனங், தங் பன இச்சி²தகாலபரிச்சே²த³ங் பதிட்டா²பேதுங் ஸமத்த²தாதி. ‘‘அதி⁴ட்டா²னவஸியா வுட்டா²னவஸினோ அயங் நானத்தங் அதி⁴ட்டா²னானுபா⁴வேன ஜவனங் ஜவதி, வுட்டா²னானுபா⁴வேன பன அதி⁴ப்பேததோ அதி⁴கங் ஜவதீ’’திபி வத³ந்தி. அபிச பத²வீகஸிணாதி³ஆரம்மணங் ஆவஜ்ஜித்வா ஜவனஞ்ச ஜவித்வா புன ஆவஜ்ஜித்வா ததோ பஞ்சமங் ஜா²னங் சித்தங் ஹோதி, அயங் கிர உக்கட்ட²பரிச்சே²தோ³. ப⁴க³வதோ பன ஆவஜ்ஜனஸமனந்தரமேவ ஜா²னங் ஹோதீதி ஸப்³ப³ங் அனுக³ண்டி²பதே³ வுத்தங்.

    Puthuttārammaṇāni anāvajjitvā jhānaṅgāneva āvajjanaṃ āvajjanavasī nāma. Tato paraṃ catunnaṃ, pañcannaṃ vā paccavekkhaṇacittānaṃ uppajjanaṃ, taṃ paccavekkhaṇavasī nāma. Teneva ‘‘paccavekkhaṇavasī pana āvajjanavasiyā eva vuttā’’ti vuttaṃ. Samāpajjanavasī nāma yattakaṃ kālaṃ icchati tattakaṃ samāpajjanaṃ, taṃ pana icchitakālaparicchedaṃ patiṭṭhāpetuṃ samatthatāti. ‘‘Adhiṭṭhānavasiyā vuṭṭhānavasino ayaṃ nānattaṃ adhiṭṭhānānubhāvena javanaṃ javati, vuṭṭhānānubhāvena pana adhippetato adhikaṃ javatī’’tipi vadanti. Apica pathavīkasiṇādiārammaṇaṃ āvajjitvā javanañca javitvā puna āvajjitvā tato pañcamaṃ jhānaṃ cittaṃ hoti, ayaṃ kira ukkaṭṭhaparicchedo. Bhagavato pana āvajjanasamanantarameva jhānaṃ hotīti sabbaṃ anugaṇṭhipade vuttaṃ.

    ‘‘வத்து²ந்தி ஹத³யவத்து²ங். த்³வாரந்தி சக்கா²தி³. ஆரம்மணந்தி ரூபாதீ³’’தி லிகி²தங். யதா²பரிக்³க³ஹிதரூபாரம்மணங் வா விஞ்ஞாணங் பஸ்ஸதி, அஞ்ஞதா²பி பஸ்ஸதி. கத²ங்? ‘‘யதா²பரிக்³க³ஹிதரூபவத்து²த்³வாராரம்மணங் வா’’தி வுத்தங். யதா²பரிக்³க³ஹிதரூபேஸு வத்து²த்³வாராரம்மணானி யஸ்ஸ விஞ்ஞாணஸ்ஸ, தங் விஞ்ஞாணங் யதா²பரிக்³க³ஹிதரூபவத்து²த்³வாராரம்மணங் தம்பி பஸ்ஸதி, ஏகஸ்ஸ வா ஆரம்மணஸத்³த³ஸ்ஸ லோபோ த³ட்ட²ப்³போ³தி ச மம தக்கோ விசாரெத்வாவ க³ஹேதப்³போ³.

    ‘‘Vatthunti hadayavatthuṃ. Dvāranti cakkhādi. Ārammaṇanti rūpādī’’ti likhitaṃ. Yathāpariggahitarūpārammaṇaṃ vā viññāṇaṃ passati, aññathāpi passati. Kathaṃ? ‘‘Yathāpariggahitarūpavatthudvārārammaṇaṃ vā’’ti vuttaṃ. Yathāpariggahitarūpesu vatthudvārārammaṇāni yassa viññāṇassa, taṃ viññāṇaṃ yathāpariggahitarūpavatthudvārārammaṇaṃ tampi passati, ekassa vā ārammaṇasaddassa lopo daṭṭhabboti ca mama takko vicāretvāva gahetabbo.

    ததோ பரங் தீஸு சதுக்கேஸு த்³வே த்³வே பதா³னி ஏகமேகங் கத்வா க³ணேதப்³ப³ங். ஸமதே²ன ஆரம்மணதோ விபஸ்ஸனாவஸேன அஸம்மோஹதோ பீதிபடிஸங்வேத³னமெத்த² வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘து³க்க²மேதங் ஞாண’’ந்திஆதீ³ஸு பன ‘‘ஆரம்மணதோ அஸம்மோஹதோ’’தி யங் வுத்தங், இத⁴ ததோ வுத்தனயதோ உப்படிபாடியா வுத்தங். தத்த² ஹி யேன மோஹேன தங் து³க்க²ங் படிச்ச²ன்னங், ந உபட்டா²தி, தஸ்ஸ விஹதத்தா வா ஏவங் பவத்தே ஞாணே யதா²ருசி பச்சவெக்கி²துங் இச்சி²திச்சி²தகாலே ஸமத்த²பா⁴வதோ வா து³க்கா²தீ³ஸு தீஸு அஸம்மோஹதோ ஞாணங் வுத்தங். நிரோதே⁴ ஆரம்மணதோ தங்ஸம்பயுத்தா பீதிபடிஸங்வேத³னா அஸம்மோஹதோ ந ஸம்ப⁴வதி மோஹப்பஹானாபா⁴வா, படிஸம்பி⁴தா³பாளிவிரோத⁴தோ ச. தத்த² ‘‘தீ³க⁴ங் அஸ்ஸாஸவஸேனா’’திஆதி³ ஆரம்மணதோ த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங். தாய ஸதியா தேன ஞாணேன ஸா பீதி படிஸங்விதி³தா ஹோதி ததா³ரம்மணஸ்ஸ படிஸங்விதி³தத்தாதி எத்த² அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘ஆவஜ்ஜதோ’’திஆதி³ அஸம்மோஹதோ பீதிபடிஸங்வேத³னங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங். அனிச்சாதி³வஸேன ஜானதோ, பஸ்ஸதோ, பச்சவெக்க²தோ ச. தத³தி⁴முத்ததாவஸேன அதி⁴ட்ட²ஹதோ, அதி⁴முச்சதோ, ததா² வீரியாதி³ங் ஸமாத³ஹதோ க²ணிகஸமாதி⁴னா.

    Tato paraṃ tīsu catukkesu dve dve padāni ekamekaṃ katvā gaṇetabbaṃ. Samathena ārammaṇato vipassanāvasena asammohato pītipaṭisaṃvedanamettha veditabbaṃ. ‘‘Dukkhametaṃ ñāṇa’’ntiādīsu pana ‘‘ārammaṇato asammohato’’ti yaṃ vuttaṃ, idha tato vuttanayato uppaṭipāṭiyā vuttaṃ. Tattha hi yena mohena taṃ dukkhaṃ paṭicchannaṃ, na upaṭṭhāti, tassa vihatattā vā evaṃ pavatte ñāṇe yathāruci paccavekkhituṃ icchiticchitakāle samatthabhāvato vā dukkhādīsu tīsu asammohato ñāṇaṃ vuttaṃ. Nirodhe ārammaṇato taṃsampayuttā pītipaṭisaṃvedanā asammohato na sambhavati mohappahānābhāvā, paṭisambhidāpāḷivirodhato ca. Tattha ‘‘dīghaṃ assāsavasenā’’tiādi ārammaṇato dassetuṃ vuttaṃ. Tāya satiyā tena ñāṇena sā pīti paṭisaṃviditā hoti tadārammaṇassa paṭisaṃviditattāti ettha adhippāyo. ‘‘Āvajjato’’tiādi asammohato pītipaṭisaṃvedanaṃ dassetuṃ vuttaṃ. Aniccādivasena jānato, passato, paccavekkhato ca. Tadadhimuttatāvasena adhiṭṭhahato, adhimuccato, tathā vīriyādiṃ samādahato khaṇikasamādhinā.

    அபி⁴ஞ்ஞெய்யந்தி ஞாதபரிஞ்ஞாய. பரிஞ்ஞெய்யந்தி தீரணபரிஞ்ஞாய. ஸப்³ப³ஞ்ஹி து³க்க²ஸச்சங் அபி⁴ஞ்ஞெய்யங், பரிஞ்ஞெய்யஞ்ச. தத்ர சாயங் பீதீதி லிகி²தங். அபி⁴ஞ்ஞெய்யந்திஆதி³ மக்³க³க்க²ணங் ஸந்தா⁴யாஹாதி வுத்தங். மக்³கே³ன அஸம்மோஹஸங்கா²தவிபஸ்ஸனாகிச்சனிப்ப²த்திதோ மக்³கோ³பி அபி⁴ஞ்ஞெய்யாதி³ஆரம்மணங் கரொந்தோ விய வுத்தோ. விபஸ்ஸனாபூ⁴மித³ஸ்ஸனத்த²ந்தி ஸமதே² காயிகஸுகா²பா⁴வா வுத்தங். த்³வீஸு சித்தஸங்கா²ரபதே³ஸூதி சித்தஸங்கா²ரபடிஸங்வேதீ³…பே॰… ஸிக்க²தி பஸ்ஸம்ப⁴யங் சித்தஸங்கா²ரபடிஸங்வேதீ³…பே॰… ஸிக்க²தீதி ஏதேஸு. மோத³னாதி³ ஸப்³ப³ங் பீதிவேவசனங். அனிச்சானுபஸ்ஸனாதி³ கிலேஸே, தம்மூலகே க²ந்தா⁴பி⁴ஸங்கா²ரே. ஏவங் பா⁴விதோதி ந சதுக்கபஞ்சகஜ்ஜா²னநிப்³ப³த்தனேன பா⁴விதோ. ஏவங் ஸப்³பா³காரபரிபுண்ணங் கத்வா பா⁴விதோ. விபஸ்ஸனாமக்³க³பச்சவெக்க²ணகாலேஸுபி பவத்தஅஸ்ஸாஸமுகே²னேவ ஸப்³ப³ங் த³ஸ்ஸிதங் உபாயகுஸலேன ப⁴க³வதா.

    Abhiññeyyanti ñātapariññāya. Pariññeyyanti tīraṇapariññāya. Sabbañhi dukkhasaccaṃ abhiññeyyaṃ, pariññeyyañca. Tatra cāyaṃ pītīti likhitaṃ. Abhiññeyyantiādi maggakkhaṇaṃ sandhāyāhāti vuttaṃ. Maggena asammohasaṅkhātavipassanākiccanipphattito maggopi abhiññeyyādiārammaṇaṃ karonto viya vutto. Vipassanābhūmidassanatthanti samathe kāyikasukhābhāvā vuttaṃ. Dvīsu cittasaṅkhārapadesūti cittasaṅkhārapaṭisaṃvedī…pe… sikkhati passambhayaṃ cittasaṅkhārapaṭisaṃvedī…pe… sikkhatīti etesu. Modanādi sabbaṃ pītivevacanaṃ. Aniccānupassanādi kilese, tammūlake khandhābhisaṅkhāre. Evaṃ bhāvitoti na catukkapañcakajjhānanibbattanena bhāvito. Evaṃ sabbākāraparipuṇṇaṃ katvā bhāvito. Vipassanāmaggapaccavekkhaṇakālesupi pavattaassāsamukheneva sabbaṃ dassitaṃ upāyakusalena bhagavatā.

    168. கஸ்மா இத³ங் வுச்சதி அம்ஹேஹீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    168.Kasmā idaṃ vuccati amhehīti adhippāyo.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 3. ததியபாராஜிகங் • 3. Tatiyapārājikaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 3. ததியபாராஜிகங் • 3. Tatiyapārājikaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴கதா²வண்ணனா • Ānāpānassatisamādhikathāvaṇṇanā
    அனுபஞ்ஞத்திகதா²வண்ணனா • Anupaññattikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴கதா²வண்ணனா • Ānāpānassatisamādhikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact