Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
அனாபத்திபே⁴த³வண்ணனா
Anāpattibhedavaṇṇanā
131. ந ச க³ஹிதே அத்தமனோ ஹோதி, தஸ்ஸ ஸந்தகங் விஸ்ஸாஸகா³ஹேன க³ஹிதம்பி புன தா³தப்³ப³ந்தி இத³ங் ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன த்³வே பி⁴க்கூ² ஸஹாயகா ஹொந்தி. ஏகோ கா³மங் பிண்டா³ய பாவிஸி…பே॰… அனாபத்தி, பி⁴க்கு², விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹே’’தி (பாரா॰ 146) இமினா அஸமெந்தங் விய தி³ஸ்ஸதி. எத்த² ஹி ‘‘ஸோ ஜானித்வா தங் சோதே³ஸி அஸ்ஸமணோஸி த்வ’’ந்தி வசனேன அனத்தமனதா தீ³பிதா. புன ‘‘அனாபத்தி, பி⁴க்கு², விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹே’’தி வசனேன அத்தமனதாயபி ஸதி விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹோ ருஹதீதி தீ³பிதந்தி சே? தங் ந, அஞ்ஞதா² க³ஹேதப்³ப³த்த²தோ. அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – பாராஜிகாபத்தியா அனாபத்தி விஸ்ஸாஸஸஞ்ஞாய கா³ஹே ஸதி, ஸோபி பி⁴க்கு² ஸஹாயகத்தா ந குத்³தோ⁴ சோதே³ஸி, பியோ ஏவ ஸமானோ ‘‘கச்சி அஸ்ஸமணோஸி த்வங், க³ச்ச², வினிச்ச²யங் கத்வா ஸுத்³த⁴ந்தே திட்டா²ஹீ’’தி சோதே³ஸி. ஸசேபி ஸோ குத்³தோ⁴ ஏவ சோதெ³ய்ய, ‘‘அனாபத்தீ’’தி இத³ங் கேவலங் பாராஜிகாபா⁴வங் தீ³பேதி, ந விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹஸித்³த⁴ங். யோ பன பரிஸமஜ்ஜே² லஜ்ஜாய அதி⁴வாஸேதி, ந கிஞ்சி வத³தீதி அத்தோ². ‘‘புனவத்துகாமதாதி⁴ப்பாயே பன ஸோபி பச்சாஹராபேதுங் லப⁴தீ’’தி வுத்தங். ஸசே சோரோ பஸய்ஹ க³ஹேதுகாமோபி ‘‘அதி⁴வாஸேத², ப⁴ந்தே, இத⁴ மே சீவரானீ’’தி வத்வா சீவரானி தே²ரேன தி³ன்னானி, அதி³ன்னானி வா ஸயங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²தி, தே²ரோ புன பக்க²ங் லபி⁴த்வா சோதே³துங் லப⁴தி, புப்³பே³ அதி⁴வாஸனா அதி⁴வாஸனஸங்க்²யங் ந க³ச்ச²தி ப⁴யேன துண்ஹீபூ⁴தத்தா, ‘‘யங் சீவரங் இத⁴ ஸாமிகோ பச்சாஹராபேதுங் லப⁴தீ’’தி வுத்தங். ஸாமிகஸ்ஸ பாகதிகங் காதப்³ப³ங், ‘‘இத³ங் கிர வத்த’’ந்தி வுத்தங். ஸசே ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸந்தகங் கேனசி பி⁴க்கு²னா க³ஹிதங், தஸ்ஸ தேன ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா த⁴ம்மஸ்ஸ வா உபகாரிதா அத்தி², க³ஹிதப்பமாணங் அபலோகெத்வா தா³தப்³ப³ங். ‘‘ஸோ தேன யதா²க³ஹிதங் பாகதிகங் கத்வா அனணோ ஹோதி, கி³லானாதீ³னம்பி ஏஸேவ நயோ’’தி வுத்தங்.
131.Naca gahite attamano hoti, tassa santakaṃ vissāsagāhena gahitampi puna dātabbanti idaṃ ‘‘tena kho pana samayena dve bhikkhū sahāyakā honti. Eko gāmaṃ piṇḍāya pāvisi…pe… anāpatti, bhikkhu, vissāsaggāhe’’ti (pārā. 146) iminā asamentaṃ viya dissati. Ettha hi ‘‘so jānitvā taṃ codesi assamaṇosi tva’’nti vacanena anattamanatā dīpitā. Puna ‘‘anāpatti, bhikkhu, vissāsaggāhe’’ti vacanena attamanatāyapi sati vissāsaggāho ruhatīti dīpitanti ce? Taṃ na, aññathā gahetabbatthato. Ayañhettha attho – pārājikāpattiyā anāpatti vissāsasaññāya gāhe sati, sopi bhikkhu sahāyakattā na kuddho codesi, piyo eva samāno ‘‘kacci assamaṇosi tvaṃ, gaccha, vinicchayaṃ katvā suddhante tiṭṭhāhī’’ti codesi. Sacepi so kuddho eva codeyya, ‘‘anāpattī’’ti idaṃ kevalaṃ pārājikābhāvaṃ dīpeti, na vissāsaggāhasiddhaṃ. Yo pana parisamajjhe lajjāya adhivāseti, na kiñci vadatīti attho. ‘‘Punavattukāmatādhippāye pana sopi paccāharāpetuṃ labhatī’’ti vuttaṃ. Sace coro pasayha gahetukāmopi ‘‘adhivāsetha, bhante, idha me cīvarānī’’ti vatvā cīvarāni therena dinnāni, adinnāni vā sayaṃ gahetvā gacchati, thero puna pakkhaṃ labhitvā codetuṃ labhati, pubbe adhivāsanā adhivāsanasaṅkhyaṃ na gacchati bhayena tuṇhībhūtattā, ‘‘yaṃ cīvaraṃ idha sāmiko paccāharāpetuṃ labhatī’’ti vuttaṃ. Sāmikassa pākatikaṃ kātabbaṃ, ‘‘idaṃ kira vatta’’nti vuttaṃ. Sace saṅghassa santakaṃ kenaci bhikkhunā gahitaṃ, tassa tena saṅghassa vā dhammassa vā upakāritā atthi, gahitappamāṇaṃ apaloketvā dātabbaṃ. ‘‘So tena yathāgahitaṃ pākatikaṃ katvā anaṇo hoti, gilānādīnampi eseva nayo’’ti vuttaṃ.
பத³பா⁴ஜனீயவண்ணனா நிட்டி²தா.
Padabhājanīyavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அனாபத்திபே⁴த³வண்ணனா • Anāpattibhedavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அனாபத்திபே⁴த³வண்ணனா • Anāpattibhedavaṇṇanā