Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
அனாபுச்சா²வரணவத்து²ஆதி³கதா²
Anāpucchāvaraṇavatthuādikathā
108. ந பி⁴க்க²வே உபஜ்ஜா²யங் அனாபுச்சா²தி எத்த² ‘‘தும்ஹாகங் ஸாமணேரஸ்ஸ அயங் நாம அபராதோ⁴, த³ண்ட³கம்மமஸ்ஸ கரோதா²’’தி திக்க²த்துங் வுத்தே, ஸசே உபஜ்ஜா²யோ த³ண்ட³கம்மங் ந கரோதி, ஸயங் காதுங் வட்டதி. ஸசேபி ஆதி³தோவ உபஜ்ஜா²யோ வத³தி ‘‘மய்ஹங் ஸாமணேரானங் தோ³ஸே ஸதி தும்ஹே த³ண்ட³கம்மங் கரோதா²’’தி காதுங் வட்டதியேவ. யதா² ச ஸாமணேரானங் ஏவங் ஸத்³தி⁴விஹாரிகந்தேவாஸிகானம்பி த³ண்ட³கம்மங் காதுங் வட்டதி.
108.Nabhikkhave upajjhāyaṃ anāpucchāti ettha ‘‘tumhākaṃ sāmaṇerassa ayaṃ nāma aparādho, daṇḍakammamassa karothā’’ti tikkhattuṃ vutte, sace upajjhāyo daṇḍakammaṃ na karoti, sayaṃ kātuṃ vaṭṭati. Sacepi āditova upajjhāyo vadati ‘‘mayhaṃ sāmaṇerānaṃ dose sati tumhe daṇḍakammaṃ karothā’’ti kātuṃ vaṭṭatiyeva. Yathā ca sāmaṇerānaṃ evaṃ saddhivihārikantevāsikānampi daṇḍakammaṃ kātuṃ vaṭṭati.
அபலாளெந்தீதி ‘‘தும்ஹாகங் பத்தங் த³ஸ்ஸாம, சீவரங் த³ஸ்ஸாமா’’தி அத்தனோ உபட்டா²னகரணத்த²ங் ஸங்க³ண்ஹந்தி. ந பி⁴க்க²வே அஞ்ஞஸ்ஸ பரிஸா அபலாளேதப்³பா³தி எத்த² ஸாமணேரா வா ஹொந்து உபஸம்பன்னா வா, அந்தமஸோ து³ஸ்ஸீலபி⁴க்கு²ஸ்ஸாபி பரஸ்ஸ பரிஸபூ⁴தே பி⁴ந்தி³த்வா க³ண்ஹிதுங் ந வட்டதி, ஆதீ³னவங் பன வத்துங் வட்டதி ‘‘தயா ந்ஹாயிதுங் ஆக³தேன கூ³த²மக்க²னங் விய கதங் து³ஸ்ஸீலங் நிஸ்ஸாய விஹரந்தேனா’’தி. ஸசே ஸோ ஸயமேவ ஜானித்வா உபஜ்ஜ²ங் வா நிஸ்ஸயங் வா யாசதி, தா³துங் வட்டதி.
Apalāḷentīti ‘‘tumhākaṃ pattaṃ dassāma, cīvaraṃ dassāmā’’ti attano upaṭṭhānakaraṇatthaṃ saṅgaṇhanti. Na bhikkhave aññassa parisā apalāḷetabbāti ettha sāmaṇerā vā hontu upasampannā vā, antamaso dussīlabhikkhussāpi parassa parisabhūte bhinditvā gaṇhituṃ na vaṭṭati, ādīnavaṃ pana vattuṃ vaṭṭati ‘‘tayā nhāyituṃ āgatena gūthamakkhanaṃ viya kataṃ dussīlaṃ nissāya viharantenā’’ti. Sace so sayameva jānitvā upajjhaṃ vā nissayaṃ vā yācati, dātuṃ vaṭṭati.
அனுஜானாமி பி⁴க்க²வே த³ஸஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தங் ஸாமணேரங் நாஸேதுந்தி எத்த² கண்டகஸிக்கா²பத³வண்ணனாயங் வுத்தாஸு தீஸு நாஸனாஸு லிங்க³னாஸனாவ அதி⁴ப்பேதா, தஸ்மா யோ பாணாதிபாதாதீ³ஸு ஏகம்பி கம்மங் கரோதி, ஸோ லிங்க³னாஸனாய நாஸேதப்³போ³. யதா² ச பி⁴க்கூ²னங் பாணாதிபாதாதீ³ஸு நானாஆபத்தியோ ஹொந்தி, ந ததா² ஸாமணேரானங். ஸாமணேரோ ஹி குந்த²கிபில்லிகம்பி மாரெத்வா மங்கு³ரண்ட³கம்பி பி⁴ந்தி³த்வா நாஸேதப்³ப³தங்யேவ பாபுணாதி, தாவதே³வஸ்ஸ ஸரணக³மனானி ச உபஜ்ஜா²யக்³க³ஹணஞ்ச ஸேனாஸனக்³கா³ஹோ ச படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி, ஸங்க⁴லாப⁴ங் ந லப⁴தி, லிங்க³மத்தமேவ ஏகங் அவஸிட்ட²ங் ஹோதி. ஸோ ஸசே ஆகிண்ணதோ³ஸோவ ஹோதி, ஆயதிங் ஸங்வரே ந திட்ட²தி, நிக்கட்³டி⁴தப்³போ³. அத² ஸஹஸா விரஜ்ஜி²த்வா ‘‘து³ட்டு² மயா கத’’ந்தி புன ஸங்வரே டா²துகாமோ ஹோதி, லிங்க³னாஸனகிச்சங் நத்தி². யதா²னிவத்த²பாருதஸ்ஸேவ ஸரணானி தா³தப்³பா³னி, உபஜ்ஜா²யோ தா³தப்³போ³, ஸிக்கா²பதா³னி பன ஸரணக³மனேனேவ இஜ்ஜ²ந்தி. ஸாமணேரானஞ்ஹி ஸரணக³மனங் பி⁴க்கூ²னங் உபஸம்பத³கம்மவாசாஸதி³ஸங், தஸ்மா பி⁴க்கூ²னங் விய சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலங், இமினாபி த³ஸஸீலானி ஸமாதி³ன்னானேவ ஹொந்தி, ஏவங் ஸந்தேபி த³ள்ஹீகரணத்த²ங் ஆயதிங் ஸங்வரே பதிட்டா²பனத்த²ங் புன தா³தப்³பா³னி. ஸசே புரிமிகாய புன ஸரணானி க³ஹிதானி, பச்சி²மிகாய வஸ்ஸாவாஸிகங் லச்ச²தி. ஸசே பச்சி²மிகாய க³ஹிதானி, ஸங்கே⁴ன அபலோகெத்வா லாபோ⁴ தா³தப்³போ³.
Anujānāmi bhikkhave dasahaṅgehi samannāgataṃ sāmaṇeraṃ nāsetunti ettha kaṇṭakasikkhāpadavaṇṇanāyaṃ vuttāsu tīsu nāsanāsu liṅganāsanāva adhippetā, tasmā yo pāṇātipātādīsu ekampi kammaṃ karoti, so liṅganāsanāya nāsetabbo. Yathā ca bhikkhūnaṃ pāṇātipātādīsu nānāāpattiyo honti, na tathā sāmaṇerānaṃ. Sāmaṇero hi kunthakipillikampi māretvā maṅguraṇḍakampi bhinditvā nāsetabbataṃyeva pāpuṇāti, tāvadevassa saraṇagamanāni ca upajjhāyaggahaṇañca senāsanaggāho ca paṭippassambhati, saṅghalābhaṃ na labhati, liṅgamattameva ekaṃ avasiṭṭhaṃ hoti. So sace ākiṇṇadosova hoti, āyatiṃ saṃvare na tiṭṭhati, nikkaḍḍhitabbo. Atha sahasā virajjhitvā ‘‘duṭṭhu mayā kata’’nti puna saṃvare ṭhātukāmo hoti, liṅganāsanakiccaṃ natthi. Yathānivatthapārutasseva saraṇāni dātabbāni, upajjhāyo dātabbo, sikkhāpadāni pana saraṇagamaneneva ijjhanti. Sāmaṇerānañhi saraṇagamanaṃ bhikkhūnaṃ upasampadakammavācāsadisaṃ, tasmā bhikkhūnaṃ viya catupārisuddhisīlaṃ, imināpi dasasīlāni samādinnāneva honti, evaṃ santepi daḷhīkaraṇatthaṃ āyatiṃ saṃvare patiṭṭhāpanatthaṃ puna dātabbāni. Sace purimikāya puna saraṇāni gahitāni, pacchimikāya vassāvāsikaṃ lacchati. Sace pacchimikāya gahitāni, saṅghena apaloketvā lābho dātabbo.
அதி³ன்னாதா³னே திணஸலாகமத்தேனாபி வத்து²னா, அப்³ரஹ்மசரியே தீஸு மக்³கே³ஸு யத்த² கத்த²சி விப்படிபத்தியா, முஸாவாதே³ ஹஸ்ஸாதி⁴ப்பாயதாயபி முஸா ப⁴ணிதே அஸ்ஸமணோ ஹோதி, நாஸேதப்³ப³தங் ஆபஜ்ஜதி. மஜ்ஜபானே பன பி⁴க்கு²னோ அஜானித்வாபி பீ³ஜதோ பட்டா²ய மஜ்ஜங் பிவந்தஸ்ஸ பாசித்தியங். ஸாமணேரோ ஜானித்வா பிவந்தோ ஸீலபே⁴த³ங் ஆபஜ்ஜதி, ந அஜானித்வா. யானி பனஸ்ஸ இதரானி பஞ்ச ஸிக்கா²பதா³னி, தேஸு பி⁴ன்னேஸு ந நாஸேதப்³போ³, த³ண்ட³கம்மங் காதப்³ப³ங். ஸிக்கா²பதே³ பன புன தி³ன்னேபி அதி³ன்னேபி வட்டதி. த³ண்ட³கம்மேன பன பீளெத்வா ஆயதிங் ஸங்வரே ட²பனத்தா²ய தா³தப்³ப³மேவ. ஸாமணேரானங் மஜ்ஜபானங் ஸசித்தகங் பாராஜிகவத்து², அயங் விஸேஸோ.
Adinnādāne tiṇasalākamattenāpi vatthunā, abrahmacariye tīsu maggesu yattha katthaci vippaṭipattiyā, musāvāde hassādhippāyatāyapi musā bhaṇite assamaṇo hoti, nāsetabbataṃ āpajjati. Majjapāne pana bhikkhuno ajānitvāpi bījato paṭṭhāya majjaṃ pivantassa pācittiyaṃ. Sāmaṇero jānitvā pivanto sīlabhedaṃ āpajjati, na ajānitvā. Yāni panassa itarāni pañca sikkhāpadāni, tesu bhinnesu na nāsetabbo, daṇḍakammaṃ kātabbaṃ. Sikkhāpade pana puna dinnepi adinnepi vaṭṭati. Daṇḍakammena pana pīḷetvā āyatiṃ saṃvare ṭhapanatthāya dātabbameva. Sāmaṇerānaṃ majjapānaṃ sacittakaṃ pārājikavatthu, ayaṃ viseso.
அவண்ணபா⁴ஸனே பன அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴திஆதீ³னங் படிபக்க²வஸேன பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வா, ஸ்வாக்கா²தோதிஆதீ³னங் படிபக்க²வஸேன த⁴ம்மஸ்ஸ வா, ஸுப்படிபன்னோதிஆதீ³னங் படிபக்க²வஸேன ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா அவண்ணங் பா⁴ஸந்தோ ரதனத்தயங் நிந்த³ந்தோ க³ரஹந்தோ ஆசரியுபஜ்ஜா²யாதீ³ஹி ‘‘மா ஏவங் அவசா’’தி அவண்ணபா⁴ஸனே ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸெத்வா நிவாரேதப்³போ³. ஸசே யாவததியங் வுச்சமானோ ந ஓரமதி, கண்டகனாஸனாய நாஸேதப்³போ³தி குருந்தி³யங் வுத்தங். மஹாஅட்ட²கதா²யங் பன ‘‘ஸசே ஏவங் வுச்சமானோ தங் லத்³தி⁴ங் நிஸ்ஸஜ்ஜதி, த³ண்ட³கம்மங் காரெத்வா அச்சயங் தே³ஸாபேதப்³போ³. ஸசே ந நிஸ்ஸஜ்ஜதி, ததே²வ ஆதா³ய பக்³க³ய்ஹ திட்ட²தி, லிங்க³னாஸனாய நாஸேதப்³போ³’’தி வுத்தங், தங் யுத்தங். அயமேவ ஹி நாஸனா இத⁴ அதி⁴ப்பேதாதி.
Avaṇṇabhāsane pana arahaṃ sammāsambuddhotiādīnaṃ paṭipakkhavasena buddhassa vā, svākkhātotiādīnaṃ paṭipakkhavasena dhammassa vā, suppaṭipannotiādīnaṃ paṭipakkhavasena saṅghassa vā avaṇṇaṃ bhāsanto ratanattayaṃ nindanto garahanto ācariyupajjhāyādīhi ‘‘mā evaṃ avacā’’ti avaṇṇabhāsane ādīnavaṃ dassetvā nivāretabbo. Sace yāvatatiyaṃ vuccamāno na oramati, kaṇṭakanāsanāya nāsetabboti kurundiyaṃ vuttaṃ. Mahāaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘sace evaṃ vuccamāno taṃ laddhiṃ nissajjati, daṇḍakammaṃ kāretvā accayaṃ desāpetabbo. Sace na nissajjati, tatheva ādāya paggayha tiṭṭhati, liṅganāsanāya nāsetabbo’’ti vuttaṃ, taṃ yuttaṃ. Ayameva hi nāsanā idha adhippetāti.
மிச்சா²தி³ட்டி²கேபி ஏஸேவ நயோ. ஸஸ்ஸதுச்சே²தா³னஞ்ஹி அஞ்ஞதரதி³ட்டி²கோ ஸசே ஆசரியாதீ³ஹி ஓவதி³யமானோ நிஸ்ஸஜ்ஜதி, த³ண்ட³கம்மங் காரெத்வா அச்சயங் தே³ஸாபேதப்³போ³. அப்படினிஸ்ஸஜ்ஜந்தோவ நாஸேதப்³போ³தி. பி⁴க்கு²னிதூ³ஸகோ செத்த² காமங் அப்³ரஹ்மசாரிக்³க³ஹணேன க³ஹிதோவ அப்³ரஹ்மசாரிங் பன ஆயதிங் ஸங்வரே டா²துகாமங் ஸரணானி த³த்வா உபஸம்பாதே³துங் வட்டதி. பி⁴க்கு²னிதூ³ஸகோ ஆயதிங் ஸங்வரே டா²துகாமோபி பப்³ப³ஜ்ஜம்பி ந லப⁴தி, பகே³வ உபஸம்பத³ந்தி ஏதமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பி⁴க்கு²னிதூ³ஸகோ’’தி இத³ங் விஸுங் த³ஸமங் அங்க³ங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Micchādiṭṭhikepi eseva nayo. Sassatucchedānañhi aññataradiṭṭhiko sace ācariyādīhi ovadiyamāno nissajjati, daṇḍakammaṃ kāretvā accayaṃ desāpetabbo. Appaṭinissajjantova nāsetabboti. Bhikkhunidūsako cettha kāmaṃ abrahmacāriggahaṇena gahitova abrahmacāriṃ pana āyatiṃ saṃvare ṭhātukāmaṃ saraṇāni datvā upasampādetuṃ vaṭṭati. Bhikkhunidūsako āyatiṃ saṃvare ṭhātukāmopi pabbajjampi na labhati, pageva upasampadanti etamatthaṃ dassetuṃ ‘‘bhikkhunidūsako’’ti idaṃ visuṃ dasamaṃ aṅgaṃ vuttanti veditabbaṃ.
அனாபுச்சா²வரணவத்து²ஆதி³கதா² நிட்டி²தா.
Anāpucchāvaraṇavatthuādikathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 44. அனாபுச்சா²வரணவத்து² • 44. Anāpucchāvaraṇavatthu
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அனாபுச்சா²வரணவத்து²ஆதி³கதா²வண்ணனா • Anāpucchāvaraṇavatthuādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அனாபுச்சா²வரணவத்து²ஆதி³கதா²வண்ணனா • Anāpucchāvaraṇavatthuādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அனாபுச்சா²வரணவத்து²ஆதி³கதா²வண்ணனா • Anāpucchāvaraṇavatthuādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 43. அனாபுச்சா²வரணவத்து²ஆதி³கதா² • 43. Anāpucchāvaraṇavatthuādikathā