Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    14. அனத்தானுபஸ்ஸீஸுத்தங்

    14. Anattānupassīsuttaṃ

    149. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . ‘‘ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, குலபுத்தஸ்ஸ அயமனுத⁴ம்மோ ஹோதி – யங் ரூபே அனத்தானுபஸ்ஸீ விஹரெய்ய. வேத³னாய… ஸஞ்ஞாய… ஸங்கா²ரேஸு… விஞ்ஞாணே அனத்தானுபஸ்ஸீ விஹரெய்ய. (ஸோ ரூபே) அனத்தானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ, வேத³னாய… ஸஞ்ஞாய… ஸங்கா²ரேஸு… விஞ்ஞாணே அனத்தானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ ரூபங் பரிஜானாதி, வேத³னங்…பே॰… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் பரிஜானாதி. ஸோ ரூபங் பரிஜானங் வேத³னங் பரிஜானங் ஸஞ்ஞங் பரிஜானங் ஸங்கா²ரே பரிஜானங் விஞ்ஞாணங் பரிஜானங் பரிமுச்சதி ரூபம்ஹா, பரிமுச்சதி வேத³னாய, பரிமுச்சதி ஸஞ்ஞாய, பரிமுச்சதி ஸங்கா²ரேஹி, பரிமுச்சதி விஞ்ஞாணம்ஹா , பரிமுச்சதி ஜாதியா ஜராய மரணேன ஸோகேஹி பரிதே³வேஹி து³க்கே²ஹி தோ³மனஸ்ஸேஹி உபாயாஸேஹி; ‘பரிமுச்சதி து³க்க²ஸ்மா’தி வதா³மீ’’தி. சுத்³த³ஸமங்.

    149. Sāvatthinidānaṃ . ‘‘Saddhāpabbajitassa, bhikkhave, kulaputtassa ayamanudhammo hoti – yaṃ rūpe anattānupassī vihareyya. Vedanāya… saññāya… saṅkhāresu… viññāṇe anattānupassī vihareyya. (So rūpe) anattānupassī viharanto, vedanāya… saññāya… saṅkhāresu… viññāṇe anattānupassī viharanto rūpaṃ parijānāti, vedanaṃ…pe… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ parijānāti. So rūpaṃ parijānaṃ vedanaṃ parijānaṃ saññaṃ parijānaṃ saṅkhāre parijānaṃ viññāṇaṃ parijānaṃ parimuccati rūpamhā, parimuccati vedanāya, parimuccati saññāya, parimuccati saṅkhārehi, parimuccati viññāṇamhā , parimuccati jātiyā jarāya maraṇena sokehi paridevehi dukkhehi domanassehi upāyāsehi; ‘parimuccati dukkhasmā’ti vadāmī’’ti. Cuddasamaṃ.

    குக்குளவக்³கோ³ சுத்³த³ஸமோ.

    Kukkuḷavaggo cuddasamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    குக்குளா தயோ அனிச்சேன, து³க்கே²ன அபரே தயோ;

    Kukkuḷā tayo aniccena, dukkhena apare tayo;

    அனத்தேன தயோ வுத்தா, குலபுத்தேன த்³வே து³காதி.

    Anattena tayo vuttā, kulaputtena dve dukāti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1-13. குக்குளஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-13. Kukkuḷasuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1-14. குக்குளஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-14. Kukkuḷasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact