Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
ஆணத்திகதா²வண்ணனா
Āṇattikathāvaṇṇanā
121. ஆணத்திகதா²யங் அஸம்மோஹத்த²ந்தி யஸ்மா ஸங்கேதகம்மனிமித்தகம்மானி கரொந்தோ ஏகோ புரேப⁴த்தாதீ³ஸு வா அக்கி²னிக²ணனாதீ³னி வா தி³ஸ்வா ‘‘க³ண்ஹா’’தி வத³தி, ஏகோ க³ஹேதப்³ப³ப⁴ண்ட³னிஸ்ஸிதங் கத்வா ‘‘புரேப⁴த்தங் ஏவங்வண்ணஸண்டா²னங் ப⁴ண்ட³ங் க³ண்ஹா’’தி வத³தி, ஏகோ ‘‘த்வங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பாவத³, ஸோ அஞ்ஞஸ்ஸ பாவத³தூ’’திஆதி³னா புக்³க³லபடிபாடியா ச ஆணாபேதி, தஸ்மா காலவஸேன கிரியாவஸேன ப⁴ண்ட³வஸேன புக்³க³லவஸேன ச ஆணத்தே விஸங்கேதாவிஸங்கேதவஸேன ஏதேஸு ஸங்கேதகம்மனிமித்தகம்மேஸு அஸம்மோஹத்த²ங். நிமித்தஸஞ்ஞங் கத்வாதி ‘‘ஈதி³ஸங் நாம ப⁴ண்ட³’’ந்தி வண்ணஸண்டா²னாதி³வஸேன க³ஹணஸ்ஸ நிமித்தபூ⁴தங் ஸஞ்ஞாணங் கத்வா.
121. Āṇattikathāyaṃ asammohatthanti yasmā saṅketakammanimittakammāni karonto eko purebhattādīsu vā akkhinikhaṇanādīni vā disvā ‘‘gaṇhā’’ti vadati, eko gahetabbabhaṇḍanissitaṃ katvā ‘‘purebhattaṃ evaṃvaṇṇasaṇṭhānaṃ bhaṇḍaṃ gaṇhā’’ti vadati, eko ‘‘tvaṃ itthannāmassa pāvada, so aññassa pāvadatū’’tiādinā puggalapaṭipāṭiyā ca āṇāpeti, tasmā kālavasena kiriyāvasena bhaṇḍavasena puggalavasena ca āṇatte visaṅketāvisaṅketavasena etesu saṅketakammanimittakammesu asammohatthaṃ. Nimittasaññaṃ katvāti ‘‘īdisaṃ nāma bhaṇḍa’’nti vaṇṇasaṇṭhānādivasena gahaṇassa nimittabhūtaṃ saññāṇaṃ katvā.
யதா²தி⁴ப்பாயங் க³ச்ச²தீதி து³தியோ ததியஸ்ஸ, ததியோ சதுத்த²ஸ்ஸாதி ஏவங் படிபாடியா சே வத³ந்தீதி வுத்தங் ஹோதி. ஸசே பன து³தியோ சதுத்த²ஸ்ஸ ஆரோசேதி, ந யதா²தி⁴ப்பாயங் ஆணத்தி க³தாதி நேவத்தி² து²ல்லச்சயங், பட²மங் வுத்தது³க்கடமேவ ஹோதி. ததே³வ ஹோதீதி ப⁴ண்ட³க்³க³ஹணங் வினா கேவலங் ஸாஸனப்படிக்³க³ஹணமத்தஸ்ஸேவ ஸித்³த⁴த்தா ததே³வ து²ல்லச்சயங் ஹோதி , ந து³க்கடங் நாபி பாராஜிகந்தி அத்தோ². ஸப்³ப³த்தா²தி ஈதி³ஸேஸு ஸப்³ப³ட்டா²னேஸு.
Yathādhippāyaṃ gacchatīti dutiyo tatiyassa, tatiyo catutthassāti evaṃ paṭipāṭiyā ce vadantīti vuttaṃ hoti. Sace pana dutiyo catutthassa āroceti, na yathādhippāyaṃ āṇatti gatāti nevatthi thullaccayaṃ, paṭhamaṃ vuttadukkaṭameva hoti. Tadeva hotīti bhaṇḍaggahaṇaṃ vinā kevalaṃ sāsanappaṭiggahaṇamattasseva siddhattā tadeva thullaccayaṃ hoti , na dukkaṭaṃ nāpi pārājikanti attho. Sabbatthāti īdisesu sabbaṭṭhānesu.
தேஸம்பி து³க்கடந்தி ஆரோசனபச்சயா து³க்கடங். படிக்³க³ஹிதமத்தேதி எத்த² அவஸ்ஸங் சே படிக்³க³ண்ஹாதி, ததோ புப்³பே³வ ஆசரியஸ்ஸ து²ல்லச்சயங், ந பன படிக்³க³ஹிதேதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். கஸ்மா பனஸ்ஸ து²ல்லச்சயந்தி ஆஹ – ‘‘மஹாஜனோ ஹி தேன பாபே நியோஜிதோ’’தி.
Tesampi dukkaṭanti ārocanapaccayā dukkaṭaṃ. Paṭiggahitamatteti ettha avassaṃ ce paṭiggaṇhāti, tato pubbeva ācariyassa thullaccayaṃ, na pana paṭiggahiteti daṭṭhabbaṃ. Kasmā panassa thullaccayanti āha – ‘‘mahājano hi tena pāpe niyojito’’ti.
மூலட்ட²ஸ்ஸேவ து³க்கடந்தி அயங் தாவ அட்ட²கதா²னயோ, ஆசரியா பன ‘‘விஸங்கேதத்தா ஏவ மூலட்ட²ஸ்ஸாதி பாளியங் அவுத்தத்தா படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸேவ தங் து³க்கடங் வுத்தங், இமினாவ ஹெட்டா² ஆக³தவாரேஸுபி படிக்³க³ண்ஹந்தானங் படிக்³க³ஹணே து³க்கடங் வேதி³தப்³ப³ங், தங் பன தத்த² ஓகாஸாபா⁴வதோ அவத்வா இத⁴ வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி.
Mūlaṭṭhasseva dukkaṭanti ayaṃ tāva aṭṭhakathānayo, ācariyā pana ‘‘visaṅketattā eva mūlaṭṭhassāti pāḷiyaṃ avuttattā paṭiggaṇhantasseva taṃ dukkaṭaṃ vuttaṃ, imināva heṭṭhā āgatavāresupi paṭiggaṇhantānaṃ paṭiggahaṇe dukkaṭaṃ veditabbaṃ, taṃ pana tattha okāsābhāvato avatvā idha vutta’’nti vadanti.
ஏவங் புன ஆணத்தியாபி து³க்கடமேவ ஹோதீதி பட²மங் அத்த²ஸாத⁴கத்தாபா⁴வதோ வுத்தங். ஆணத்திக்க²ணேயேவ பாராஜிகோதி மக்³கா³னந்தரப²லங் விய அத்த²ஸாதி⁴காணத்திசேதனாக்க²ணேயேவ பாராஜிகோ. ப³தி⁴ரதாயாதி உச்சங் ப⁴ணந்தோ ப³தி⁴ரதாய வா ந ஸாவேதீதி வுத்தங் ஹோதி. ‘‘ஆணத்தோ அஹங் தயா’’தி இமஸ்மிங் வாரே புன படிக்கி²பிதப்³பா³பா⁴வேன அத்த²ஸாத⁴கத்தாபா⁴வதோ மூலட்ட²ஸ்ஸ நத்தி² பாராஜிகங். ‘‘பண்ணே வா ஸிலாய வா யத்த² கத்த²சி ‘சோரியங் காதப்³ப³’ந்தி லிகி²த்வா ட²பிதே பாராஜிகமேவா’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். தங் பன யஸ்மா அதி³ன்னாதா³னதோ பரியாயகதா²ய முச்சதி, தஸ்மா வீமங்ஸித்வா க³ஹேதப்³ப³ங். யதி³ பன ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாம டா²னே அஸுகங் நாம ப⁴ண்ட³ங் டி²தங், தங் அவஹரா’’தி பண்ணே லிகி²த்வா கஸ்ஸசி பேஸேதி, ஸோ சே தங் ப⁴ண்ட³ங் அவஹரதி, ஆணத்தியா அவஹடங் நாம ஹோதீதி யுத்தங் ஆணாபகஸ்ஸ பாராஜிகங்.
Evaṃ puna āṇattiyāpi dukkaṭameva hotīti paṭhamaṃ atthasādhakattābhāvato vuttaṃ. Āṇattikkhaṇeyeva pārājikoti maggānantaraphalaṃ viya atthasādhikāṇatticetanākkhaṇeyeva pārājiko. Badhiratāyāti uccaṃ bhaṇanto badhiratāya vā na sāvetīti vuttaṃ hoti. ‘‘Āṇatto ahaṃ tayā’’ti imasmiṃ vāre puna paṭikkhipitabbābhāvena atthasādhakattābhāvato mūlaṭṭhassa natthi pārājikaṃ. ‘‘Paṇṇe vā silāya vā yattha katthaci ‘coriyaṃ kātabba’nti likhitvā ṭhapite pārājikamevā’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Taṃ pana yasmā adinnādānato pariyāyakathāya muccati, tasmā vīmaṃsitvā gahetabbaṃ. Yadi pana ‘‘asukasmiṃ nāma ṭhāne asukaṃ nāma bhaṇḍaṃ ṭhitaṃ, taṃ avaharā’’ti paṇṇe likhitvā kassaci peseti, so ce taṃ bhaṇḍaṃ avaharati, āṇattiyā avahaṭaṃ nāma hotīti yuttaṃ āṇāpakassa pārājikaṃ.
ஆணத்திகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Āṇattikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பூ⁴மட்ட²கதா²தி³வண்ணனா • Bhūmaṭṭhakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஆணத்திகதா²வண்ணனா • Āṇattikathāvaṇṇanā