Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[62] 2. அண்ட³பூ⁴தஜாதகவண்ணனா
[62] 2. Aṇḍabhūtajātakavaṇṇanā
யங் ப்³ராஹ்மணோ அவாதே³ஸீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உக்கண்டி²தமேவாரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்ச’’ந்தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² இத்தி²யோ நாம அரக்கி²யா, புப்³பே³ பண்டி³தா இத்தி²ங் க³ப்³ப⁴தோ பட்டா²ய ரக்க²ந்தாபி ரக்கி²துங் நாஸக்கி²ங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yaṃ brāhmaṇo avādesīti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitamevārabbha kathesi. Tañhi satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘sacca’’nti vutte ‘‘bhikkhu itthiyo nāma arakkhiyā, pubbe paṇḍitā itthiṃ gabbhato paṭṭhāya rakkhantāpi rakkhituṃ nāsakkhiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ஸப்³ப³ஸிப்பேஸு நிப்ப²த்திங் பத்வா பிது அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்டா²ய த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. ஸோ புரோஹிதேன ஸத்³தி⁴ங் ஜூதங் கீளதி. கீளந்தோ பன –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchismiṃ nibbattitvā vayappatto sabbasippesu nipphattiṃ patvā pitu accayena rajje patiṭṭhāya dhammena rajjaṃ kāresi. So purohitena saddhiṃ jūtaṃ kīḷati. Kīḷanto pana –
‘‘ஸப்³பா³ நதீ³ வங்கக³தீ, ஸப்³பே³ கட்ட²மயா வனா;
‘‘Sabbā nadī vaṅkagatī, sabbe kaṭṭhamayā vanā;
ஸப்³பி³த்தி²யோ கரே பாபங், லப⁴மானே நிவாதகே’’தி. (ஜா॰ 2.21.308) –
Sabbitthiyo kare pāpaṃ, labhamāne nivātake’’ti. (jā. 2.21.308) –
இமங் ஜூதகீ³தங் கா³யந்தோ ரஜதப²லகே ஸுவண்ணபாஸகே கி²பதி. ஏவங் கீளந்தோ பன ராஜா நிச்சங் ஜினாதி, புரோஹிதோ பராஜீயதி.
Imaṃ jūtagītaṃ gāyanto rajataphalake suvaṇṇapāsake khipati. Evaṃ kīḷanto pana rājā niccaṃ jināti, purohito parājīyati.
ஸோ அனுக்கமேன க⁴ரே விப⁴வே பரிக்க²யங் க³ச்ச²ந்தே சிந்தேஸி ‘‘ஏவங் ஸந்தே ஸப்³ப³ங் இமஸ்மிங் க⁴ரே த⁴னங் கீ²யிஸ்ஸதி, பரியேஸித்வா புரிஸந்தரங் அக³தங் ஏகங் மாதுகா³மங் க⁴ரே கரிஸ்ஸாமீ’’தி. அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘அஞ்ஞங் புரிஸங் தி³ட்ட²புப்³ப³ங் இத்தி²ங் ரக்கி²துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, க³ப்³ப⁴தோ பட்டா²யேகங் மாதுகா³மங் ரக்கி²த்வா தங் வயப்பத்தங் வஸே ட²பெத்வா ஏகபுரிஸிகங் கத்வா கா³ள்ஹங் ஆரக்க²ங் ஸங்வித³ஹித்வா ராஜகுலதோ த⁴னங் ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ச அங்க³விஜ்ஜாய சே²கோ ஹோதி, அதே²கங் து³க்³க³தித்தி²ங் க³ப்³பி⁴னிங் தி³ஸ்வா ‘‘தீ⁴தரங் விஜாயிஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா தங் பக்கோஸாபெத்வா பரிப்³ப³யங் த³த்வா க⁴ரேயேவ வஸாபெத்வா விஜாதகாலே த⁴னங் த³த்வா உய்யோஜெத்வா தங் குமாரிகங் அஞ்ஞேஸங் புரிஸானங் த³ட்டு²ங் அத³த்வா இத்தீ²னங்யேவ ஹத்தே² த³த்வா போஸாபெத்வா வயப்பத்தகாலே தங் அத்தனோ வஸே ட²பேஸி. யாவ சேஸா வட்³ட⁴தி, தாவ ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ஜூதங் ந கீளி. தங் பன வஸே ட²பெத்வா ப்³ராஹ்மணோ ‘‘மஹாராஜ, ஜூதங் கீளாமா’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி புரிமனியாமேனேவ கீளி. புரோஹிதோ ரஞ்ஞோ கா³யித்வா பாஸகங் கி²பனகாலே ‘‘ட²பெத்வா மம மாணவிக’’ந்தி ஆஹ. ததோ பட்டா²ய புரோஹிதோ ஜினாதி, ராஜா பராஜீயதி.
So anukkamena ghare vibhave parikkhayaṃ gacchante cintesi ‘‘evaṃ sante sabbaṃ imasmiṃ ghare dhanaṃ khīyissati, pariyesitvā purisantaraṃ agataṃ ekaṃ mātugāmaṃ ghare karissāmī’’ti. Athassa etadahosi ‘‘aññaṃ purisaṃ diṭṭhapubbaṃ itthiṃ rakkhituṃ na sakkhissāmi, gabbhato paṭṭhāyekaṃ mātugāmaṃ rakkhitvā taṃ vayappattaṃ vase ṭhapetvā ekapurisikaṃ katvā gāḷhaṃ ārakkhaṃ saṃvidahitvā rājakulato dhanaṃ āharissāmī’’ti. So ca aṅgavijjāya cheko hoti, athekaṃ duggatitthiṃ gabbhiniṃ disvā ‘‘dhītaraṃ vijāyissatī’’ti ñatvā taṃ pakkosāpetvā paribbayaṃ datvā ghareyeva vasāpetvā vijātakāle dhanaṃ datvā uyyojetvā taṃ kumārikaṃ aññesaṃ purisānaṃ daṭṭhuṃ adatvā itthīnaṃyeva hatthe datvā posāpetvā vayappattakāle taṃ attano vase ṭhapesi. Yāva cesā vaḍḍhati, tāva raññā saddhiṃ jūtaṃ na kīḷi. Taṃ pana vase ṭhapetvā brāhmaṇo ‘‘mahārāja, jūtaṃ kīḷāmā’’ti āha. Rājā ‘‘sādhū’’ti purimaniyāmeneva kīḷi. Purohito rañño gāyitvā pāsakaṃ khipanakāle ‘‘ṭhapetvā mama māṇavika’’nti āha. Tato paṭṭhāya purohito jināti, rājā parājīyati.
போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘இமஸ்ஸ க⁴ரே ஏகபுரிஸிகாய ஏகாய இத்தி²யா ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி பரிக்³க³ண்ஹாபெந்தோ அத்தி²பா⁴வங் ஞத்வா ‘‘ஸீலமஸ்ஸா பி⁴ந்தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி ஏகங் து⁴த்தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸக்கி²ஸ்ஸஸி புரோஹிதஸ்ஸ இத்தி²யா ஸீலங் பி⁴ந்தி³து’’ந்தி ஆஹ. ‘‘ஸக்கோமி, தே³வா’’தி. அத²ஸ்ஸ ராஜா த⁴னங் த³த்வா ‘‘தேன ஹி கி²ப்பங் நிட்டா²பேஹீ’’தி தங் பஹிணி. ஸோ ரஞ்ஞோ ஸந்திகா த⁴னங் ஆதா³ய க³ந்த⁴தூ⁴மசுண்ணகப்பூராதீ³னி க³ஹெத்வா தஸ்ஸ க⁴ரதோ அவிதூ³ரே ஸப்³ப³க³ந்தா⁴பணங் பஸாரேஸி. புரோஹிதஸ்ஸபி கே³ஹங் ஸத்தபூ⁴மகங் ஸத்தத்³வாரகொட்ட²கங் ஹோதி, ஸப்³பே³ஸு த்³வாரகொட்ட²கேஸு இத்தீ²னங்யேவ ஆரக்கா². ட²பெத்வா பன ப்³ராஹ்மணங் அஞ்ஞோ புரிஸோ கே³ஹங் பவிஸிதுங் லப⁴ந்தோ நாம நத்தி², கசவரச²ட்³ட³னபச்சி²ம்பி ஸோதெ⁴த்வாயேவ பவேஸெந்தி. தங் மாணவிகங் புரோஹிதோயேவ த³ட்டு²ங் லப⁴தி. தஸ்ஸா ச ஏகா பரிசாரிகா இத்தீ² அத்தி². அத²ஸ்ஸா ஸா பரிசாரிகா க³ந்த⁴புப்ப²மூலங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தீ தஸ்ஸ து⁴த்தஸ்ஸ ஆபணஸமீபேன க³ச்ச²தி. ஸோ ‘‘அயங் தஸ்ஸா பரிசாரிகா’’தி ஸுட்டு² ஞத்வா ஏகதி³வஸங் தங் ஆக³ச்ச²ந்திங் தி³ஸ்வா ஆபணா உட்டா²ய க³ந்த்வா தஸ்ஸா பாத³மூலே பதித்வா உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி பாதே³ கா³ள்ஹங் க³ஹெத்வா ‘‘அம்ம, எத்தகங் காலங் கஹங் க³தாஸீ’’தி பரிதே³வி, அவஸேஸாபி பயுத்தகது⁴த்தா ஏகமந்தங் ட²த்வா ‘‘ஹத்த²பாத³முக²ஸண்டா²னேஹி ச ஆகப்பேன ச மாதாபுத்தா ஏகஸதி³ஸாயேவா’’தி ஆஹங்ஸு. ஸா இத்தீ² தேஸு தேஸு கதெ²ந்தேஸு அத்தனோ அஸத்³த³ஹித்வா ‘‘அயங் மே புத்தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸயம்பி ரோதி³துங் ஆரபி⁴. தே உபோ⁴பி கந்தி³த்வா ரோதி³த்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆலிங்கெ³த்வா அட்ட²ங்ஸு.
Bodhisatto ‘‘imassa ghare ekapurisikāya ekāya itthiyā bhavitabba’’nti pariggaṇhāpento atthibhāvaṃ ñatvā ‘‘sīlamassā bhindāpessāmī’’ti ekaṃ dhuttaṃ pakkosāpetvā ‘‘sakkhissasi purohitassa itthiyā sīlaṃ bhinditu’’nti āha. ‘‘Sakkomi, devā’’ti. Athassa rājā dhanaṃ datvā ‘‘tena hi khippaṃ niṭṭhāpehī’’ti taṃ pahiṇi. So rañño santikā dhanaṃ ādāya gandhadhūmacuṇṇakappūrādīni gahetvā tassa gharato avidūre sabbagandhāpaṇaṃ pasāresi. Purohitassapi gehaṃ sattabhūmakaṃ sattadvārakoṭṭhakaṃ hoti, sabbesu dvārakoṭṭhakesu itthīnaṃyeva ārakkhā. Ṭhapetvā pana brāhmaṇaṃ añño puriso gehaṃ pavisituṃ labhanto nāma natthi, kacavarachaḍḍanapacchimpi sodhetvāyeva pavesenti. Taṃ māṇavikaṃ purohitoyeva daṭṭhuṃ labhati. Tassā ca ekā paricārikā itthī atthi. Athassā sā paricārikā gandhapupphamūlaṃ gahetvā gacchantī tassa dhuttassa āpaṇasamīpena gacchati. So ‘‘ayaṃ tassā paricārikā’’ti suṭṭhu ñatvā ekadivasaṃ taṃ āgacchantiṃ disvā āpaṇā uṭṭhāya gantvā tassā pādamūle patitvā ubhohi hatthehi pāde gāḷhaṃ gahetvā ‘‘amma, ettakaṃ kālaṃ kahaṃ gatāsī’’ti paridevi, avasesāpi payuttakadhuttā ekamantaṃ ṭhatvā ‘‘hatthapādamukhasaṇṭhānehi ca ākappena ca mātāputtā ekasadisāyevā’’ti āhaṃsu. Sā itthī tesu tesu kathentesu attano asaddahitvā ‘‘ayaṃ me putto bhavissatī’’ti sayampi rodituṃ ārabhi. Te ubhopi kanditvā roditvā aññamaññaṃ āliṅgetvā aṭṭhaṃsu.
அத² ஸோ து⁴த்தோ ஆஹ ‘‘அம்ம, கஹங் வஸஸீ’’தி? ‘‘கின்னரிலீலாய வஸமானாய ரூபஸோப⁴க்³க³ப்பத்தாய புரோஹிதஸ்ஸ த³ஹரித்தி²யா உபட்டா²னங் குருமானா வஸாமி, தாதா’’தி. ‘‘இதா³னி கஹங் யாஸி, அம்மா’’தி? ‘‘தஸ்ஸா க³ந்த⁴மாலாதீ³னங் அத்தா²யா’’தி. ‘‘அம்ம, கிங் தே அஞ்ஞத்த² க³தாய, இதோ பட்டா²ய மமேவ ஸந்திகா ஹரா’’தி மூலங் அக்³க³ஹெத்வாவ ப³ஹூனி தம்பூ³லதக்கோலகாதீ³னி சேவ நானாபுப்பா²னி ச அதா³ஸி. மாணவிகா ப³ஹூனி க³ந்த⁴புப்பா²தீ³னி தி³ஸ்வா ‘‘கிங், அம்ம, அஜ்ஜ அம்ஹாகங் ப்³ராஹ்மணோ பஸன்னோ’’தி ஆஹ. ‘‘கஸ்மா ஏவங் வத³ஸீ’’தி? ‘‘இமேஸங் ப³ஹுபா⁴வங் தி³ஸ்வா’’தி. ந ப்³ராஹ்மணோ ப³ஹுமூலங் அதா³ஸி, மயா பனேதங் மய்ஹங் புத்தஸ்ஸ ஸந்திகா ஆப⁴தந்தி. ததோ பட்டா²ய ஸா ப்³ராஹ்மணேன தி³ன்னமூலங் அத்தனா க³ஹெத்வா தஸ்ஸேவ ஸந்திகா க³ந்த⁴புப்பா²தீ³னி ஆஹரதி. து⁴த்தோ கதிபாஹச்சயேன கி³லானாலயங் கத்வா நிபஜ்ஜி. ஸா தஸ்ஸ ஆபணத்³வாரங் க³ந்த்வா தங் அதி³ஸ்வா ‘‘கஹங் மே புத்தோ’’தி புச்சி². ‘‘புத்தஸ்ஸ தே அபா²ஸுகங் ஜாத’’ந்தி? ஸா தஸ்ஸ நிபன்னட்டா²னங் க³ந்த்வா நிஸீதி³த்வா பிட்டி²ங் பரிமஜ்ஜந்தீ ‘‘கிங் தே, தாத, அபா²ஸுக’’ந்தி புச்சி². ஸோ துண்ஹீ அஹோஸி. ‘‘கிங் ந கதே²ஸி புத்தா’’தி? ‘‘அம்ம, மரந்தேனாபி துய்ஹங் கதே²துங் ந ஸக்கா’’தி. ‘‘தாத, மய்ஹங் அகதெ²த்வா கஸ்ஸ கதெ²ய்யாஸி, கதே²ஹி, தாதா’’தி. ‘‘அம்ம, மய்ஹங் அஞ்ஞங் அபா²ஸுகங் நத்தி², தஸ்ஸா பன மாணவிகாய வண்ணங் ஸுத்வா படிப³த்³த⁴சித்தொஸ்மி , தங் லப⁴ந்தோ ஜீவிஸ்ஸாமி, அலப⁴ந்தோ இதே⁴வ மரிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘தாத, மய்ஹங் ஏஸ பா⁴ரோ, மா த்வங் ஏதங் நிஸ்ஸாய சிந்தயீ’’தி தங் அஸ்ஸாஸெத்வா ப³ஹூனி க³ந்த⁴புப்பா²தீ³னி ஆதா³ய மாணவிகாய ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘புத்தோ மே, அம்ம, மம ஸந்திகா தவ வண்ணங் ஸுத்வா படிப³த்³த⁴சித்தோ ஜாதோ, கிங் காதப்³ப³’’ந்தி? ‘‘ஸசே ஆனேதுங் ஸக்கோத², மயா கதோகாஸோயேவா’’தி.
Atha so dhutto āha ‘‘amma, kahaṃ vasasī’’ti? ‘‘Kinnarilīlāya vasamānāya rūpasobhaggappattāya purohitassa daharitthiyā upaṭṭhānaṃ kurumānā vasāmi, tātā’’ti. ‘‘Idāni kahaṃ yāsi, ammā’’ti? ‘‘Tassā gandhamālādīnaṃ atthāyā’’ti. ‘‘Amma, kiṃ te aññattha gatāya, ito paṭṭhāya mameva santikā harā’’ti mūlaṃ aggahetvāva bahūni tambūlatakkolakādīni ceva nānāpupphāni ca adāsi. Māṇavikā bahūni gandhapupphādīni disvā ‘‘kiṃ, amma, ajja amhākaṃ brāhmaṇo pasanno’’ti āha. ‘‘Kasmā evaṃ vadasī’’ti? ‘‘Imesaṃ bahubhāvaṃ disvā’’ti. Na brāhmaṇo bahumūlaṃ adāsi, mayā panetaṃ mayhaṃ puttassa santikā ābhatanti. Tato paṭṭhāya sā brāhmaṇena dinnamūlaṃ attanā gahetvā tasseva santikā gandhapupphādīni āharati. Dhutto katipāhaccayena gilānālayaṃ katvā nipajji. Sā tassa āpaṇadvāraṃ gantvā taṃ adisvā ‘‘kahaṃ me putto’’ti pucchi. ‘‘Puttassa te aphāsukaṃ jāta’’nti? Sā tassa nipannaṭṭhānaṃ gantvā nisīditvā piṭṭhiṃ parimajjantī ‘‘kiṃ te, tāta, aphāsuka’’nti pucchi. So tuṇhī ahosi. ‘‘Kiṃ na kathesi puttā’’ti? ‘‘Amma, marantenāpi tuyhaṃ kathetuṃ na sakkā’’ti. ‘‘Tāta, mayhaṃ akathetvā kassa katheyyāsi, kathehi, tātā’’ti. ‘‘Amma, mayhaṃ aññaṃ aphāsukaṃ natthi, tassā pana māṇavikāya vaṇṇaṃ sutvā paṭibaddhacittosmi , taṃ labhanto jīvissāmi, alabhanto idheva marissāmī’’ti. ‘‘Tāta, mayhaṃ esa bhāro, mā tvaṃ etaṃ nissāya cintayī’’ti taṃ assāsetvā bahūni gandhapupphādīni ādāya māṇavikāya santikaṃ gantvā ‘‘putto me, amma, mama santikā tava vaṇṇaṃ sutvā paṭibaddhacitto jāto, kiṃ kātabba’’nti? ‘‘Sace ānetuṃ sakkotha, mayā katokāsoyevā’’ti.
ஸா தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ததோ பட்டா²ய தஸ்ஸ கே³ஹஸ்ஸ கண்ணகண்ணேஹி ப³ஹுங் கசவரங் ஸங்கட்³டி⁴த்வா ஆரக்கி²த்தி²யா உபரி ச²ட்³டே³ஸி. ஸா தேன அட்டீயமானா அபேதி. இதரா தேனேவ நியாமேன யா யா கிஞ்சி கதே²தி, தஸ்ஸா தஸ்ஸா உபரி கசவரங் ச²ட்³டே³ஸி. ததோ பட்டா²ய பன ஸா யங் யங் ஆஹரதி வா ஹரதி வா, தங் தங் ந காசி ஸோதே⁴துங் உஸ்ஸஹதி. தஸ்மிங் காலே ஸா தங் து⁴த்தங் புப்ப²பச்சி²யங் நிபஜ்ஜாபெத்வா மாணவிகாய ஸந்திகங் அபி⁴ஹரி. து⁴த்தோ மாணவிகாய ஸீலங் பி⁴ந்தி³த்வா ஏகாஹத்³வீஹங் பாஸாதே³யேவ அஹோஸி. புரோஹிதே ப³ஹி நிக்க²ந்தே உபோ⁴ அபி⁴ரமந்தி. தஸ்மிங் ஆக³தே து⁴த்தோ நிலீயதி.
Sā tassā vacanaṃ sutvā tato paṭṭhāya tassa gehassa kaṇṇakaṇṇehi bahuṃ kacavaraṃ saṅkaḍḍhitvā ārakkhitthiyā upari chaḍḍesi. Sā tena aṭṭīyamānā apeti. Itarā teneva niyāmena yā yā kiñci katheti, tassā tassā upari kacavaraṃ chaḍḍesi. Tato paṭṭhāya pana sā yaṃ yaṃ āharati vā harati vā, taṃ taṃ na kāci sodhetuṃ ussahati. Tasmiṃ kāle sā taṃ dhuttaṃ pupphapacchiyaṃ nipajjāpetvā māṇavikāya santikaṃ abhihari. Dhutto māṇavikāya sīlaṃ bhinditvā ekāhadvīhaṃ pāsādeyeva ahosi. Purohite bahi nikkhante ubho abhiramanti. Tasmiṃ āgate dhutto nilīyati.
அத² நங் ஸா ஏகாஹத்³வீஹச்சயேன ‘‘ஸாமி, இதா³னி தயா க³ந்துங் வட்டதீ’’தி ஆஹ. ‘‘அஹங் ப்³ராஹ்மணங் பஹரித்வா க³ந்துகாமோ’’தி. ஸா ‘‘ஏவங் ஹோதூ’’தி து⁴த்தங் நிலீயாபெத்வா ப்³ராஹ்மணே ஆக³தே ஏவமாஹ ‘‘அஹங், அய்ய, தும்ஹேஸு வீணங் வாதெ³ந்தேஸு நச்சிதுங் இச்சா²மீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴த்³தே³, நச்சஸ்ஸூ’’தி வீணங் வாதே³ஸி. ‘‘தும்ஹேஸு ஓலோகெந்தேஸு லஜ்ஜாமி, முக²ங் பன வோ ஸாடகேன ப³ந்தி⁴த்வா நச்சிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஸசே லஜ்ஜஸி, ஏவங் கரோஹீ’’தி. மாணவிகா க⁴னஸாடகங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸ அக்கீ²னி பித³ஹமானா முக²ங் ப³ந்தி⁴. ப்³ராஹ்மணோ முக²ங் ப³ந்தா⁴பெத்வா வீணங் வாதே³ஸி. ஸா முஹுத்தங் நச்சித்வா ‘‘அய்ய, அஹங் தே ஏகவாரங் ஸீஸே பஹரிதுகாமா’’தி ஆஹ. இத்தி²லோலோ ப்³ராஹ்மணோ கிஞ்சி காரணங் அஜானந்தோ ‘‘பஹராஹீ’’தி ஆஹ, மாணவிகா து⁴த்தஸ்ஸ ஸஞ்ஞங் அதா³ஸி. ஸோ ஸணிகங் ஆக³ந்த்வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பிட்டி²பஸ்ஸே ட²த்வா ஸீஸே கப்பரேன பஹரி, அக்கீ²னி பதனாகாரப்பத்தானி அஹேஸுங், ஸீஸே க³ண்டோ³ உட்ட²ஹி. ஸோ வேத³னாட்டோ ஹுத்வா ‘‘ஆஹர தே ஹத்த²’’ந்தி ஆஹ. மாணவிகா அத்தனோ ஹத்த²ங் உக்கி²பித்வா தஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பேஸி. ப்³ராஹ்மணோ ‘‘ஹத்தோ² முது³கோ, பஹாரோ பன த²த்³தோ⁴’’தி ஆஹ . து⁴த்தோ ப்³ராஹ்மணங் பஹரித்வா நிலீயி. மாணவிகா தஸ்மிங் நிலீனே ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ முக²தோ ஸாடகங் மோசெத்வா தேலங் ஆதா³ய ஸீஸங் பரிஸம்பா³ஹி. ப்³ராஹ்மணே ப³ஹி நிக்க²ந்தே புன ஸா இத்தீ² து⁴த்தங் பச்சி²யங் நிபஜ்ஜாபெத்வா நீஹரி.
Atha naṃ sā ekāhadvīhaccayena ‘‘sāmi, idāni tayā gantuṃ vaṭṭatī’’ti āha. ‘‘Ahaṃ brāhmaṇaṃ paharitvā gantukāmo’’ti. Sā ‘‘evaṃ hotū’’ti dhuttaṃ nilīyāpetvā brāhmaṇe āgate evamāha ‘‘ahaṃ, ayya, tumhesu vīṇaṃ vādentesu naccituṃ icchāmī’’ti. ‘‘Sādhu, bhadde, naccassū’’ti vīṇaṃ vādesi. ‘‘Tumhesu olokentesu lajjāmi, mukhaṃ pana vo sāṭakena bandhitvā naccissāmī’’ti. ‘‘Sace lajjasi, evaṃ karohī’’ti. Māṇavikā ghanasāṭakaṃ gahetvā tassa akkhīni pidahamānā mukhaṃ bandhi. Brāhmaṇo mukhaṃ bandhāpetvā vīṇaṃ vādesi. Sā muhuttaṃ naccitvā ‘‘ayya, ahaṃ te ekavāraṃ sīse paharitukāmā’’ti āha. Itthilolo brāhmaṇo kiñci kāraṇaṃ ajānanto ‘‘paharāhī’’ti āha, māṇavikā dhuttassa saññaṃ adāsi. So saṇikaṃ āgantvā brāhmaṇassa piṭṭhipasse ṭhatvā sīse kapparena pahari, akkhīni patanākārappattāni ahesuṃ, sīse gaṇḍo uṭṭhahi. So vedanāṭṭo hutvā ‘‘āhara te hattha’’nti āha. Māṇavikā attano hatthaṃ ukkhipitvā tassa hatthe ṭhapesi. Brāhmaṇo ‘‘hattho muduko, pahāro pana thaddho’’ti āha . Dhutto brāhmaṇaṃ paharitvā nilīyi. Māṇavikā tasmiṃ nilīne brāhmaṇassa mukhato sāṭakaṃ mocetvā telaṃ ādāya sīsaṃ parisambāhi. Brāhmaṇe bahi nikkhante puna sā itthī dhuttaṃ pacchiyaṃ nipajjāpetvā nīhari.
ஸோ ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸப்³ப³ங் தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. ராஜா அத்தனோ உபட்டா²னங் ஆக³தங் ப்³ராஹ்மணங் ஆஹ ‘‘ஜூதங் கீளாம ப்³ராஹ்மணா’’தி? ‘‘ஸாது⁴, மஹாராஜா’’தி. ராஜா ஜூதமண்ட³லங் ஸஜ்ஜாபெத்வா புரிமனயேனேவ ஜூதகீ³தங் கா³யித்வா பாஸகே கி²பதி. ப்³ராஹ்மணோ மாணவிகாய தபஸ்ஸ பி⁴ன்னபா⁴வங் அஜானந்தோ ‘‘ட²பெத்வா மம மாணவிக’’ந்தி ஆஹ. ஏவங் வத³ந்தோபி பராஜிதோயேவ. ராஜா ஜினித்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, கிங் வதே³ஸி, மாணவிகாய தே தபோ பி⁴ன்னோ, த்வங் ‘மாதுகா³மங் க³ப்³ப⁴தோ பட்டா²ய ரக்க²ந்தோ ஸத்தஸு டா²னேஸு ஆரக்க²ங் கரொந்தோ ரக்கி²துங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’தி மஞ்ஞஸி, மாதுகா³மோ நாம குச்சி²யங் பக்கி²பித்வா சரந்தேனாபி ரக்கி²துங் ந ஸக்கா, ஏகபுரிஸிகா இத்தீ² நாம நத்தி², தவ மாணவிகா ‘நச்சிதுகாமாம்ஹீ’தி வத்வா வீணங் வாதெ³ந்தஸ்ஸ தவ ஸாடகேன முக²ங் ப³ந்தி⁴த்வா அத்தனோ ஜாரங் தவ ஸீஸே கப்பரேன பஹராபெத்வா உய்யோஜேஸி, இதா³னி கிங் கதே²ஸீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
So rañño santikaṃ gantvā sabbaṃ taṃ pavattiṃ ārocesi. Rājā attano upaṭṭhānaṃ āgataṃ brāhmaṇaṃ āha ‘‘jūtaṃ kīḷāma brāhmaṇā’’ti? ‘‘Sādhu, mahārājā’’ti. Rājā jūtamaṇḍalaṃ sajjāpetvā purimanayeneva jūtagītaṃ gāyitvā pāsake khipati. Brāhmaṇo māṇavikāya tapassa bhinnabhāvaṃ ajānanto ‘‘ṭhapetvā mama māṇavika’’nti āha. Evaṃ vadantopi parājitoyeva. Rājā jinitvā ‘‘brāhmaṇa, kiṃ vadesi, māṇavikāya te tapo bhinno, tvaṃ ‘mātugāmaṃ gabbhato paṭṭhāya rakkhanto sattasu ṭhānesu ārakkhaṃ karonto rakkhituṃ sakkhissāmī’ti maññasi, mātugāmo nāma kucchiyaṃ pakkhipitvā carantenāpi rakkhituṃ na sakkā, ekapurisikā itthī nāma natthi, tava māṇavikā ‘naccitukāmāmhī’ti vatvā vīṇaṃ vādentassa tava sāṭakena mukhaṃ bandhitvā attano jāraṃ tava sīse kapparena paharāpetvā uyyojesi, idāni kiṃ kathesī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
62.
62.
‘‘யங் ப்³ராஹ்மணோ அவாதே³ஸி, வீணங் ஸமுக²வேடி²தோ;
‘‘Yaṃ brāhmaṇo avādesi, vīṇaṃ samukhaveṭhito;
அண்ட³பூ⁴தாப⁴தா ப⁴ரியா, தாஸு கோ ஜாது விஸ்ஸஸே’’தி.
Aṇḍabhūtābhatā bhariyā, tāsu ko jātu vissase’’ti.
தத்த² யங் ப்³ராஹ்மணோ அவாதே³ஸி, வீணங் ஸமுக²வேடி²தோதி யேன காரணேன ப்³ராஹ்மணோ க⁴னஸாடகேன ஸஹ முகே²ன வேடி²தோ ஹுத்வா வீணங் வாதே³ஸி, தங் காரணங் ந ஜானாதீதி அத்தோ². தஞ்ஹி ஸா வஞ்சேதுகாமா ஏவமகாஸி. ப்³ராஹ்மணோ பன தங் இத்தி²ங் ப³ஹுமாயாபா⁴வங் அஜானந்தோ மாதுகா³மஸ்ஸ ஸத்³த³ஹித்வா ‘‘மங் ஏஸா லஜ்ஜதீ’’தி ஏவங்ஸஞ்ஞீ அஹோஸி, தேனஸ்ஸ அஞ்ஞாணபா⁴வங் பகாஸெந்தோ ராஜா ஏவமாஹ, அயமெத்தா²தி⁴ப்பாயோ . அண்ட³பூ⁴தாப⁴தா ப⁴ரியாதி அண்ட³ங் வுச்சதி பீ³ஜங், பீ³ஜபூ⁴தா மாதுகுச்சி²தோ அனிக்க²ந்தகாலேயேவ ஆப⁴தா ஆனீதா, ப⁴தாதி வா புட்டா²தி அத்தோ². கா ஸா? ப⁴ரியா பஜாபதி பாத³பரிசாரிகா. ஸா ஹி ப⁴த்தவத்தா²தீ³ஹி ப⁴ரிதப்³ப³தாய, பி⁴ன்னஸங்வரதாய, லோகத⁴ம்மேஹி ப⁴ரிததாய வா ‘‘ப⁴ரியா’’தி வுச்சதி. தாஸு கோ ஜாது விஸ்ஸஸேதி ஜாதூதி ஏகங்ஸாதி⁴வசனங், தாஸு மாதுகுச்சி²தோ பட்டா²ய ரக்கி²யமானாஸுபி ஏவங் விப்பகாரங் ஆபஜ்ஜந்தீஸு ப⁴ரியாஸு கோ நாம பண்டி³தோ புரிஸோ ஏகங்ஸேன விஸ்ஸஸே, ‘‘நிப்³பி³காரா ஏஸா மயீ’’தி கோ ஸத்³த³ஹெய்யாதி அத்தோ². அஸத்³த⁴ம்மவஸேன ஹி ஆமந்தகேஸு நிமந்தகேஸு விஜ்ஜமானேஸு மாதுகா³மோ நாம ந ஸக்கா ரக்கி²துந்தி.
Tattha yaṃ brāhmaṇo avādesi, vīṇaṃ samukhaveṭhitoti yena kāraṇena brāhmaṇo ghanasāṭakena saha mukhena veṭhito hutvā vīṇaṃ vādesi, taṃ kāraṇaṃ na jānātīti attho. Tañhi sā vañcetukāmā evamakāsi. Brāhmaṇo pana taṃ itthiṃ bahumāyābhāvaṃ ajānanto mātugāmassa saddahitvā ‘‘maṃ esā lajjatī’’ti evaṃsaññī ahosi, tenassa aññāṇabhāvaṃ pakāsento rājā evamāha, ayametthādhippāyo . Aṇḍabhūtābhatā bhariyāti aṇḍaṃ vuccati bījaṃ, bījabhūtā mātukucchito anikkhantakāleyeva ābhatā ānītā, bhatāti vā puṭṭhāti attho. Kā sā? Bhariyā pajāpati pādaparicārikā. Sā hi bhattavatthādīhi bharitabbatāya, bhinnasaṃvaratāya, lokadhammehi bharitatāya vā ‘‘bhariyā’’ti vuccati. Tāsu ko jātu vissaseti jātūti ekaṃsādhivacanaṃ, tāsu mātukucchito paṭṭhāya rakkhiyamānāsupi evaṃ vippakāraṃ āpajjantīsu bhariyāsu ko nāma paṇḍito puriso ekaṃsena vissase, ‘‘nibbikārā esā mayī’’ti ko saddaheyyāti attho. Asaddhammavasena hi āmantakesu nimantakesu vijjamānesu mātugāmo nāma na sakkā rakkhitunti.
ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ப்³ராஹ்மணோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா நிவேஸனங் க³ந்த்வா தங் மாணவிகங் ஆஹ – ‘‘தயா கிர ஏவரூபங் பாபகம்மங் கத’’ந்தி? ‘‘அய்ய, கோ ஏவமாஹ, ந கரோமி, ‘அஹமேவ பஹரிங், ந அஞ்ஞோ கோசி’. ஸசே ந ஸத்³த³ஹத², அஹங் ‘தும்ஹே ட²பெத்வா அஞ்ஞஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஹத்த²ஸம்ப²ஸ்ஸங் ந ஜானாமீ’தி ஸச்சகிரியங் கத்வா அக்³கி³ங் பவிஸித்வா தும்ஹே ஸத்³த³ஹாபெஸ்ஸாமீ’’தி. ப்³ராஹ்மணோ ‘‘ஏவங் ஹோதூ’’தி மஹந்தங் தா³ருராஸிங் காரெத்வா அக்³கி³ங் கத்வா தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸசே அத்தனோ ஸத்³த³ஹஸி, அக்³கி³ங் பவிஸாஹீ’’தி ஆஹ.
Evaṃ bodhisatto brāhmaṇassa dhammaṃ desesi. Brāhmaṇo bodhisattassa dhammadesanaṃ sutvā nivesanaṃ gantvā taṃ māṇavikaṃ āha – ‘‘tayā kira evarūpaṃ pāpakammaṃ kata’’nti? ‘‘Ayya, ko evamāha, na karomi, ‘ahameva pahariṃ, na añño koci’. Sace na saddahatha, ahaṃ ‘tumhe ṭhapetvā aññassa purisassa hatthasamphassaṃ na jānāmī’ti saccakiriyaṃ katvā aggiṃ pavisitvā tumhe saddahāpessāmī’’ti. Brāhmaṇo ‘‘evaṃ hotū’’ti mahantaṃ dārurāsiṃ kāretvā aggiṃ katvā taṃ pakkosāpetvā ‘‘sace attano saddahasi, aggiṃ pavisāhī’’ti āha.
மாணவிகா அத்தனோ பரிசாரிகங் பட²மமேவ ஸிக்கா²பேஸி ‘‘அம்ம, தவ புத்தங் தத்த² க³ந்த்வா மம அக்³கி³ங் பவிஸனகாலே ஹத்த²க்³க³ஹணங் காதுங் வதே³ஹீ’’தி. ஸா க³ந்த்வா ததா² அவச. து⁴த்தோ ஆக³ந்த்வா பரிஸமஜ்ஜே² அட்டா²ஸி. ஸா மாணவிகா ப்³ராஹ்மணங் வஞ்சேதுகாமா மஹாஜனமஜ்ஜே² ட²த்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, தங் ட²பெத்வா அஞ்ஞஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஹத்த²ஸம்ப²ஸ்ஸங் நாம ந ஜானாமி, இமினா ஸச்சேன அயங் அக்³கி³ மா மங் ஜா²பேஸீ’’தி அக்³கி³ங் பவிஸிதுங் ஆரத்³தா⁴. தஸ்மிங் க²ணே து⁴த்தோ ‘‘பஸ்ஸத² போ⁴ புரோஹிதப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கம்மங், ஏவரூபங் மாதுகா³மங் அக்³கி³ங் பவேஸாபேதீ’’தி க³ந்த்வா தங் மாணவிகங் ஹத்தே² க³ண்ஹி. ஸா ஹத்த²ங் விஸ்ஸஜ்ஜாபெத்வா புரோஹிதங் ஆஹ – ‘‘அய்ய, மம ஸச்சகிரியா பி⁴ன்னா, ந ஸக்கா அக்³கி³ங் பவிஸிது’’ந்தி. ‘‘கிங்காரணா’’தி? ‘‘அஜ்ஜ மயா ஏவரூபா ஸச்சகிரியா கதா ‘ட²பெத்வா மம ஸாமிகங் அஞ்ஞஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஹத்த²ஸம்ப²ஸ்ஸங் ந ஜானாமீ’தி , இதா³னி சம்ஹி இமினா புரிஸேன ஹத்தே² க³ஹிதா’’தி. ப்³ராஹ்மணோ ‘‘வஞ்சிதோ அஹங் இமாயா’’தி ஞத்வா தங் போதெ²த்வா நீஹராபேஸி. ஏவங் அஸத்³த⁴ம்மஸமன்னாக³தா கிரேதா இத்தி²யோ தாவ மஹந்தம்பி பாபகம்மங் கத்வா அத்தனோ ஸாமிகங் வஞ்சேதுங் ‘‘நாஹங் ஏவரூபங் கம்மங் கரோமீ’’தி தி³வஸம்பி ஸபத²ங் குருமானா நானாசித்தாவ ஹொந்தி. தேன வுத்தங் –
Māṇavikā attano paricārikaṃ paṭhamameva sikkhāpesi ‘‘amma, tava puttaṃ tattha gantvā mama aggiṃ pavisanakāle hatthaggahaṇaṃ kātuṃ vadehī’’ti. Sā gantvā tathā avaca. Dhutto āgantvā parisamajjhe aṭṭhāsi. Sā māṇavikā brāhmaṇaṃ vañcetukāmā mahājanamajjhe ṭhatvā ‘‘brāhmaṇa, taṃ ṭhapetvā aññassa purisassa hatthasamphassaṃ nāma na jānāmi, iminā saccena ayaṃ aggi mā maṃ jhāpesī’’ti aggiṃ pavisituṃ āraddhā. Tasmiṃ khaṇe dhutto ‘‘passatha bho purohitabrāhmaṇassa kammaṃ, evarūpaṃ mātugāmaṃ aggiṃ pavesāpetī’’ti gantvā taṃ māṇavikaṃ hatthe gaṇhi. Sā hatthaṃ vissajjāpetvā purohitaṃ āha – ‘‘ayya, mama saccakiriyā bhinnā, na sakkā aggiṃ pavisitu’’nti. ‘‘Kiṃkāraṇā’’ti? ‘‘Ajja mayā evarūpā saccakiriyā katā ‘ṭhapetvā mama sāmikaṃ aññassa purisassa hatthasamphassaṃ na jānāmī’ti , idāni camhi iminā purisena hatthe gahitā’’ti. Brāhmaṇo ‘‘vañcito ahaṃ imāyā’’ti ñatvā taṃ pothetvā nīharāpesi. Evaṃ asaddhammasamannāgatā kiretā itthiyo tāva mahantampi pāpakammaṃ katvā attano sāmikaṃ vañcetuṃ ‘‘nāhaṃ evarūpaṃ kammaṃ karomī’’ti divasampi sapathaṃ kurumānā nānācittāva honti. Tena vuttaṃ –
‘‘சோரீனங் ப³ஹுபு³த்³தீ⁴னங், யாஸு ஸச்சங் ஸுது³ல்லப⁴ங்;
‘‘Corīnaṃ bahubuddhīnaṃ, yāsu saccaṃ sudullabhaṃ;
தீ²னங் பா⁴வோ து³ராஜானோ, மச்ச²ஸ்ஸேவோத³கே க³தங். (ஜா॰ 2.21.347);
Thīnaṃ bhāvo durājāno, macchassevodake gataṃ. (jā. 2.21.347);
‘‘முஸா தாஸங் யதா² ஸச்சங், ஸச்சங் தாஸங் யதா² முஸா;
‘‘Musā tāsaṃ yathā saccaṃ, saccaṃ tāsaṃ yathā musā;
கா³வோ ப³ஹி திணஸ்ஸேவ, ஓமஸந்தி வரங் வரங்.
Gāvo bahi tiṇasseva, omasanti varaṃ varaṃ.
‘‘சோரியோ கதி²னா ஹேதா, வாளா ச லபஸக்க²ரா;
‘‘Coriyo kathinā hetā, vāḷā ca lapasakkharā;
ந தா கிஞ்சி ந ஜானந்தி, யங் மனுஸ்ஸேஸு வஞ்சன’’ந்தி. (ஜா॰ 2.21.332, 334);
Na tā kiñci na jānanti, yaṃ manussesu vañcana’’nti. (jā. 2.21.332, 334);
ஸத்தா² ‘‘ஏவங் அரக்கி²யோ மாதுகா³மோ’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ஸத்தா²பி அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி ‘‘ததா³ பா³ராணஸிராஜா அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā ‘‘evaṃ arakkhiyo mātugāmo’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Satthāpi anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā bārāṇasirājā ahameva ahosi’’nti.
அண்ட³பூ⁴தஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Aṇḍabhūtajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 62. அண்ட³பூ⁴தஜாதகங் • 62. Aṇḍabhūtajātakaṃ