Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    6. ஆனேஞ்ஜஸப்பாயஸுத்தவண்ணனா

    6. Āneñjasappāyasuttavaṇṇanā

    66. க²ணபப⁴ங்கு³தாய ந நிச்சா ந து⁴வாதி அனிச்சா. ததோ ஏவ பண்டி³தேஹி ந இச்சா ந உபக³ந்தப்³பா³திபி அனிச்சா. ஸோ சாயங் அனிச்சத்தோ² உத³யவயபரிச்சி²ன்னதாய வேதி³தப்³போ³தி த³ஸ்ஸெந்தோ, ‘‘ஹுத்வா அபா⁴வட்டே²ன அனிச்சா’’தி ஆஹ; உப்பஜ்ஜித்வா வினஸ்ஸனதோதி அத்தோ². அயஞ்ச அனிச்சதா வக்க²மானா ச துச்சா²தி³தா த்³வின்னம்பி காமானங் ஸாதா⁴ரணோதி ஆஹ – ‘‘வத்து²காமாபி கிலேஸகாமாபீ’’தி. ரித்தா விவித்தா, தேஸங் நிச்சஸாராதீ³னங் அத்தனி அபா⁴வதோ தேஹி விஸுங்பூ⁴தா. யதா² பன ஸப்³ப³ஸோ ஸபா⁴வரஹிதமாகாஸங் ‘‘துச்ச²ங் ரித்த’’ந்தி வுச்சதி, ந ஏவமேதே. ஏதே பன கேவலங் நிச்சஸாராதி³விரஹதோ ஏவ துச்சா² ரித்தாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ந பனா’’திஆதி³மாஹ. ‘‘ந ஹி துச்ச²முட்டி² நாம நத்தீ²’’தி இத³ங் லோகஸமஞ்ஞாவஸேன வுத்தங், லோகஸமஞ்ஞா லோகியகதா² ந லங்கி⁴தப்³பா³.

    66. Khaṇapabhaṅgutāya na niccā na dhuvāti aniccā. Tato eva paṇḍitehi na iccā na upagantabbātipi aniccā. So cāyaṃ aniccattho udayavayaparicchinnatāya veditabboti dassento, ‘‘hutvā abhāvaṭṭhena aniccā’’ti āha; uppajjitvā vinassanatoti attho. Ayañca aniccatā vakkhamānā ca tucchāditā dvinnampi kāmānaṃ sādhāraṇoti āha – ‘‘vatthukāmāpi kilesakāmāpī’’ti. Rittā vivittā, tesaṃ niccasārādīnaṃ attani abhāvato tehi visuṃbhūtā. Yathā pana sabbaso sabhāvarahitamākāsaṃ ‘‘tucchaṃ ritta’’nti vuccati, na evamete. Ete pana kevalaṃ niccasārādivirahato eva tucchā rittāti dassento ‘‘na panā’’tiādimāha. ‘‘Na hi tucchamuṭṭhi nāma natthī’’ti idaṃ lokasamaññāvasena vuttaṃ, lokasamaññā lokiyakathā na laṅghitabbā.

    முஸாதி இத்தரபச்சுபட்டா²னதாய ந தி³ஸ்ஸதீதி ஆஹ ‘‘முஸாதி நாஸனகா’’தி. விஸங்வாத³னட்டே²ன வா முஸா. ஏதே ஹி அஸுபா⁴தி³ஸபா⁴வாபி பா³லானங் ஸுபா⁴தி³பா⁴வேன உபட்ட²ஹந்தா ஸுபா⁴தி³க்³க³ஹணஸ்ஸ பச்சக்க²பா⁴வேன ஸத்தே விஸங்வாதெ³ந்தி. நஸ்ஸனஸபா⁴வாதி க²ணப⁴ங்க³த்தா இத்தரபச்சுபட்டா²னதாய தி³ஸ்ஸமானா வியபி ஹுத்வா அபஞ்ஞாயனகபகதிகா. தேனாஹ ‘‘கெ²த்தங் வியா’’திஆதி³. த⁴ம்மஸத்³தோ³ செத்த² ‘‘ஜாதித⁴ம்மான’’ந்திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.398) விய பகதிபரியாயோ, ததா² ஸபா⁴வஸத்³தோ³ சாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். மோஸத⁴ம்மாதி மோஸனபகதிகா, குஸலப⁴ண்ட³ஹரணஸபா⁴வாதி அத்தோ². மாயாகதந்தி மாயாய கதங் உத³காதி³மணிஆதி³ஆகாரேன மாயாதி³னா உபட்டா²பிதங்; மாயாகதங் விய மாயாகதங் அஞ்ஞஸபா⁴வா ஹுத்வா அததா² உபட்ட²ஹனதோ. தேனாஹ ‘‘யதா²’’திஆதி³. சக்கு²பதே² ஏவ கதவிஜ்ஜாய, ந ததோ பரந்தி வுத்தங் – ‘‘த³ஸ்ஸனூபசாரே டி²தஸ்ஸேவ ததா² பஞ்ஞாயதீ’’தி. தயித³ங் ஸம்ப³ரவிஜ்ஜாவஸேன வுத்தங்.

    Musāti ittarapaccupaṭṭhānatāya na dissatīti āha ‘‘musāti nāsanakā’’ti. Visaṃvādanaṭṭhena vā musā. Ete hi asubhādisabhāvāpi bālānaṃ subhādibhāvena upaṭṭhahantā subhādiggahaṇassa paccakkhabhāvena satte visaṃvādenti. Nassanasabhāvāti khaṇabhaṅgattā ittarapaccupaṭṭhānatāya dissamānā viyapi hutvā apaññāyanakapakatikā. Tenāha ‘‘khettaṃ viyā’’tiādi. Dhammasaddo cettha ‘‘jātidhammāna’’ntiādīsu (dī. ni. 2.398) viya pakatipariyāyo, tathā sabhāvasaddo cāti daṭṭhabbaṃ. Mosadhammāti mosanapakatikā, kusalabhaṇḍaharaṇasabhāvāti attho. Māyākatanti māyāya kataṃ udakādimaṇiādiākārena māyādinā upaṭṭhāpitaṃ; māyākataṃ viya māyākataṃ aññasabhāvā hutvā atathā upaṭṭhahanato. Tenāha ‘‘yathā’’tiādi. Cakkhupathe eva katavijjāya, na tato paranti vuttaṃ – ‘‘dassanūpacāre ṭhitasseva tathā paññāyatī’’ti. Tayidaṃ sambaravijjāvasena vuttaṃ.

    ஏவங் தாவகாலிகபா⁴வேன காமானங் மாயாகதபா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ததோ அஞ்ஞேனபி பகாரேன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா² சா’’திஆதி³ வுத்தங். அனிச்சாதி³ஸபா⁴வானங் காமானங் நிச்சாதி³ஸபா⁴வத³ஸ்ஸனங் விபல்லாஸஸஹக³ததாய வேதி³தப்³ப³ங். பா³லானங் லாபனதோதி அபரிஞ்ஞாதவத்து²கானங் அந்த⁴பா³லானங் புக்³க³லானங் விபல்லாஸஹேதுதோ. மனுஸ்ஸலோகே ட²த்வா மனுஸ்ஸானங் வா வஸேன ப⁴க³வதா பா⁴ஸிதத்தா வுத்தங் – ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மிகா காமாதி மானுஸகா பஞ்ச காமகு³ணா’’தி . ததோ ஏவ ச ‘‘ஸம்பராயிகாதி தே ட²பெத்வா அவஸேஸா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தி³ட்ட²த⁴ம்மா பச்சக்க²ஸபா⁴வா ஆரம்மணபூ⁴தா ஏதாஸங் அத்தீ²தி தி³ட்ட²த⁴ம்மிகா. ஸம்பராயிகே காமே ஆரப்³ப⁴ உப்பன்னஸஞ்ஞா ஸம்பராயிகா. தே ஸமேச்ச தீ⁴யதி எத்த² ஆணாதி தெ⁴ய்யங், ஆணாபவத்திட்டா²னங். மாரஸ்ஸ தெ⁴ய்யந்தி மாரதெ⁴ய்யங் தஸ்ஸ இஸ்ஸரியபவத்தனத்தா. தேனாஹ ‘‘யேஹீ’’திஆதி³. க³ஹிதந்தி விஸயவிஸயீபா⁴வேன க³ஹிதங், ஆரம்மணவஸேன ஆரம்மணகரணவஸேன ச க³ஹிதந்தி அத்தோ². தத்த² ஆரம்மணகரணவஸேன க³ஹணங் நாம ‘‘இத³ங் மய்ஹ’’ந்தி அவிபா⁴கே³ன பரிக்³க³ஹகரணங்; ஆரம்மணவஸேன பன க³ஹணங் பா⁴க³ஸோ ஆரம்மணானுப⁴வனந்தி வத³ந்தி. உப⁴யஸ்ஸபி பன தண்ஹாராக³வஸேன க³ஹணங் ஸந்தா⁴ய, ‘‘உப⁴யமேதங் க³ஹித’’ந்தி வுத்தங். மாரோதி கிலேஸமாரோ. யத³க்³கே³ன கிலேஸமாரோ, தத³க்³கே³ன தே³வபுத்தமாரோபி தே அத்தனோ வஸங் வத்தேதி. தங் ஸந்தா⁴யாதி த⁴ம்மமுகே²ன புக்³க³லக்³க³ஹணங் ஸந்தா⁴ய.

    Evaṃ tāvakālikabhāvena kāmānaṃ māyākatabhāvaṃ dassetvā idāni tato aññenapi pakārena dassetuṃ ‘‘yathā cā’’tiādi vuttaṃ. Aniccādisabhāvānaṃ kāmānaṃ niccādisabhāvadassanaṃ vipallāsasahagatatāya veditabbaṃ. Bālānaṃ lāpanatoti apariññātavatthukānaṃ andhabālānaṃ puggalānaṃ vipallāsahetuto. Manussaloke ṭhatvā manussānaṃ vā vasena bhagavatā bhāsitattā vuttaṃ – ‘‘diṭṭhadhammikā kāmāti mānusakā pañca kāmaguṇā’’ti . Tato eva ca ‘‘samparāyikāti te ṭhapetvā avasesā’’tiādi vuttaṃ. Tattha diṭṭhadhammā paccakkhasabhāvā ārammaṇabhūtā etāsaṃ atthīti diṭṭhadhammikā. Samparāyike kāme ārabbha uppannasaññā samparāyikā. Te samecca dhīyati ettha āṇāti dheyyaṃ, āṇāpavattiṭṭhānaṃ. Mārassa dheyyanti māradheyyaṃ tassa issariyapavattanattā. Tenāha ‘‘yehī’’tiādi. Gahitanti visayavisayībhāvena gahitaṃ, ārammaṇavasena ārammaṇakaraṇavasena ca gahitanti attho. Tattha ārammaṇakaraṇavasena gahaṇaṃ nāma ‘‘idaṃ mayha’’nti avibhāgena pariggahakaraṇaṃ; ārammaṇavasena pana gahaṇaṃ bhāgaso ārammaṇānubhavananti vadanti. Ubhayassapi pana taṇhārāgavasena gahaṇaṃ sandhāya, ‘‘ubhayametaṃ gahita’’nti vuttaṃ. Māroti kilesamāro. Yadaggena kilesamāro, tadaggena devaputtamāropi te attano vasaṃ vatteti. Taṃ sandhāyāti dhammamukhena puggalaggahaṇaṃ sandhāya.

    அப்பஹீனவிபல்லாஸா ஹி புக்³க³லா காமாதி⁴முத்தா மாரஸ்ஸ இஸ்ஸரியவத்தனட்டா²னதாய ‘‘மாரதெ⁴ய்ய’’ந்தி வுத்தா, ததா² மாரஸ்ஸ நிவாபகோ³சரபரியாயேஹிபி தே ஏவங் வுத்தாதி த³ஸ்ஸெந்தோ, ‘‘யதா² சோளஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ. நிவபதீதி நிவாபோ, ஸோ ஏவ பீ³ஜந்தி நிவாபபீ³ஜங். தேதி காமகு³ணா. யத்தா²தி யஸ்மிங் பதே³ஸே.

    Appahīnavipallāsā hi puggalā kāmādhimuttā mārassa issariyavattanaṭṭhānatāya ‘‘māradheyya’’nti vuttā, tathā mārassa nivāpagocarapariyāyehipi te evaṃ vuttāti dassento, ‘‘yathā coḷassā’’tiādimāha. Nivapatīti nivāpo, so eva bījanti nivāpabījaṃ. Teti kāmaguṇā. Yatthāti yasmiṃ padese.

    மனஸி ப⁴வாதி மானஸாதி ஆஹ ‘‘சித்தஸம்பூ⁴தா’’தி. தே பன அவிஜ்ஜாத³யோ பாளியங் ஆக³தா. ஏவஞ்ஹி லோஹிதஸன்னிஸ்ஸயோ புப்³போ³ விய அனுரோதூ⁴பனிஸ்ஸயோ விரோதோ⁴தி த³ஸ்ஸெந்தோ, ‘‘மமாயிதே வத்து²ஸ்மி’’ந்திஆதி³மாஹ. தேதா⁴தி எத்த² இதா⁴தி நிபாதமத்தங் ‘‘இதா⁴ஹங், பி⁴க்க²வே, பு⁴த்தாவீ அஸ்ஸ’’ந்திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.30) விய. காமலோகந்தி காமகு³ணஸங்கா²தங் ஸங்கா²ரலோகங், யத்த² வா லோகே காமகு³ணவந்தங் லோகங். சித்தேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வாதி ஜா²னாரம்மணங் படிபா⁴க³னிமித்தங் பா⁴வனாசித்தேன உப்பாதெ³த்வா. பரித்தங் நாம விக்க²ம்ப⁴னஅஸமத்த²த்தா கிலேஸேஹி பரிதோ க²ண்டி³தங் விய ஹோதி. தஸ்ஸ படிக்கே²பேனாதி பரித்தபா⁴வபடிக்கே²பேன. பமாணந்திபி காமாவசரமேவ பாபகானங் பமாணகரணத⁴ம்மானங் விக்க²ம்ப⁴னவஸேன அப்பஜஹனதோ. தப்படிக்கே²பவஸேன அப்பமாணங் நாம மஹக்³க³தந்தி ஆஹ – ‘‘ரூபாவசரங் அரூபாவசர’’ந்தி. ஸமுச்சே²த³வஸேன கிலேஸானங் அப்பஹானேன மஹக்³க³தஜ்ஜா²னம்பி ஸுபா⁴விதங் நாம ந ஹோதி, பகே³வ பரித்தஜ்ஜா²னந்தி ஆஹ – ‘‘ஸுபா⁴விதந்தி…பே॰… லோகுத்தரஸ்ஸேவேதங் நாம’’ந்தி. ஏதஸ்ஸ வஸேனாதி ‘‘ஸுபா⁴வித’’ந்தி பத³ஸ்ஸ வஸேன.

    Manasi bhavāti mānasāti āha ‘‘cittasambhūtā’’ti. Te pana avijjādayo pāḷiyaṃ āgatā. Evañhi lohitasannissayo pubbo viya anurodhūpanissayo virodhoti dassento, ‘‘mamāyite vatthusmi’’ntiādimāha. Tedhāti ettha idhāti nipātamattaṃ ‘‘idhāhaṃ, bhikkhave, bhuttāvī assa’’ntiādīsu (ma. ni. 1.30) viya. Kāmalokanti kāmaguṇasaṅkhātaṃ saṅkhāralokaṃ, yattha vā loke kāmaguṇavantaṃ lokaṃ. Cittena adhiṭṭhahitvāti jhānārammaṇaṃ paṭibhāganimittaṃ bhāvanācittena uppādetvā. Parittaṃ nāma vikkhambhanaasamatthattā kilesehi parito khaṇḍitaṃ viya hoti. Tassa paṭikkhepenāti parittabhāvapaṭikkhepena. Pamāṇantipi kāmāvacarameva pāpakānaṃ pamāṇakaraṇadhammānaṃ vikkhambhanavasena appajahanato. Tappaṭikkhepavasena appamāṇaṃ nāma mahaggatanti āha – ‘‘rūpāvacaraṃ arūpāvacara’’nti. Samucchedavasena kilesānaṃ appahānena mahaggatajjhānampi subhāvitaṃ nāma na hoti, pageva parittajjhānanti āha – ‘‘subhāvitanti…pe… lokuttarassevetaṃ nāma’’nti. Etassa vasenāti ‘‘subhāvita’’nti padassa vasena.

    தமேவ படிபத³ந்தி தமேவ அபி⁴ஜ்ஜா²தி³பஹானாவஹங் ஜா²னபடிபத³ங். அரஹத்தே தஸ்ஸ உபாயபூ⁴தாய விபஸ்ஸனாய வா சதுத்த²ஜ்ஜா²னே தஸ்ஸ உபாயபூ⁴தே உபசாரே வா ஸதி சித்தங் பஸன்னமேவ ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘அரஹத்தங் வா…பே॰… உபசாரங் வா’’தி. அதி⁴மொக்க²ஸம்பஸாதோ³தி ‘‘அஜ்ஜேவ அரஹத்தங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி வா விபஸ்ஸனாய வீதி²படிபன்னத்தா; ‘‘அஜ்ஜேவ சதுத்த²ஜ்ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெஸ்ஸாமீ’’தி வா உபசாரஸமாதி⁴னா சித்தஸ்ஸ ஸமாஹிதத்தா அதி⁴முச்சனபூ⁴தோ ஸம்பஸாதோ³. படிலாப⁴ஸம்பஸாதோ³தி அரஹத்தஸ்ஸ சதுத்த²ஜ்ஜா²னஸ்ஸ வா அதி⁴க³மஸங்கா²தோ ஸம்பஸாதோ³. படிலாபோ⁴பி ஹி கிலேஸகாலுஸியாபி⁴ப⁴வனதோ சித்தஸ்ஸ ஸுப்பஸன்னபா⁴வாவஹத்தா ‘‘ஸம்பஸாதோ³’’தி வுத்தோ. பச்சயாதி நாமரூபபச்சயா அவிஜ்ஜாத³யோ. ஸப்³ப³தா²தி ஸமுத³யதோ அத்த²ங்க³மதோ அஸ்ஸாத³தோ ஆதீ³னவதோ நிஸ்ஸரணதோதி ஸப்³ப³ப்பகாரேன. ஆஸாதி அதி⁴முச்சனவஸேன ஆஸீஸனா. தேனாஹ – ‘‘ஆஸா ஸந்திட்ட²தி, அதி⁴மொக்க²ங் படிலப⁴தீ’’தி.

    Tameva paṭipadanti tameva abhijjhādipahānāvahaṃ jhānapaṭipadaṃ. Arahatte tassa upāyabhūtāya vipassanāya vā catutthajjhāne tassa upāyabhūte upacāre vā sati cittaṃ pasannameva hotīti āha – ‘‘arahattaṃ vā…pe… upacāraṃ vā’’ti. Adhimokkhasampasādoti ‘‘ajjeva arahattaṃ gaṇhissāmī’’ti vā vipassanāya vīthipaṭipannattā; ‘‘ajjeva catutthajjhānaṃ nibbattessāmī’’ti vā upacārasamādhinā cittassa samāhitattā adhimuccanabhūto sampasādo. Paṭilābhasampasādoti arahattassa catutthajjhānassa vā adhigamasaṅkhāto sampasādo. Paṭilābhopi hi kilesakālusiyābhibhavanato cittassa suppasannabhāvāvahattā ‘‘sampasādo’’ti vutto. Paccayāti nāmarūpapaccayā avijjādayo. Sabbathāti samudayato atthaṅgamato assādato ādīnavato nissaraṇatoti sabbappakārena. Āsāti adhimuccanavasena āsīsanā. Tenāha – ‘‘āsā santiṭṭhati, adhimokkhaṃ paṭilabhatī’’ti.

    பாத³கந்தி பத³ட்டா²னங். கிலேஸா ஸன்னிஸீத³ந்தீதி நீவரணஸஹக³தா ஏவ கிலேஸா விக்க²ம்ப⁴னவஸேன வூபஸமந்தி. ஸதீதி உபசாரஜ்ஜா²னாவஹா ஸதி ஸந்திட்ட²தி. ஸங்கா²ரக³தந்தி பா⁴வனாய ஸமதாய பவத்தமானத்தா, இமே த⁴ம்மவிசயஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³த³யோ ஏகரஸா ஹுத்வா பவத்தந்தீதி, பா⁴வனாசித்துப்பாத³பரியாபன்னங் ஸங்கா²ரக³தங் விபூ⁴தங் பாகடங் ஹுத்வா உபட்டா²தி. சித்துப்பாதோ³தி பா⁴வனாசித்துப்பாதோ³. லேபபிண்டே³தி ஸிலேஸபிண்டே³ லக்³க³மானோ விய அப்பிதோ விய ஹோதி. உபசாரேன ஸமாதி⁴யதி உபசாரஜ்ஜா²னேன ஸமாதி⁴யதி. அயந்தி அயங் து³விதோ⁴பி அதி⁴முச்சனாகாரோ அதி⁴மொக்க²ஸம்பஸாதோ³ நாம. தஸ்மிங் ஸம்பஸாதே³ ஸதீதி ஏதஸ்மிங் விபஸ்ஸனாலக்க²ணே, உபசாரஜ்ஜா²னே வா அதி⁴மொக்க²ஸம்பஸாதே³ ஸதி. யோ பன அரஹத்தங் வா படிலப⁴தி சதுத்த²ஜ்ஜா²னங் வா, தஸ்ஸ சித்தங் விப்பஸன்னங் ஹோதியேவ, அயங் நிப்பரியாயதோ படிலாப⁴ஸம்பஸாதோ³, ஏவங் ஸந்தேபி இதா⁴மிப்பேதமேவ த³ஸ்ஸேதுங் , ‘‘இத⁴ பனா’’திஆதி³ வுத்தங். விபஸ்ஸனா ஹீதிஆதி³ வுத்தஸ்ஸ ஸமத்த²னங். தத்த² பஞ்ஞாயாதி அரஹத்தபஞ்ஞாய. அதி⁴முச்சனஸ்ஸாதி ஸத்³த³ஹனங் உஸ்ஸுக்காபஜ்ஜனஸ்ஸ. உபசாரந்தி உபசாரஜ்ஜா²னங். ஆனேஞ்ஜஸமாபத்தியா அதி⁴முச்சனஸ்ஸ காரணந்தி யோஜனா.

    Pādakanti padaṭṭhānaṃ. Kilesā sannisīdantīti nīvaraṇasahagatā eva kilesā vikkhambhanavasena vūpasamanti. Satīti upacārajjhānāvahā sati santiṭṭhati. Saṅkhāragatanti bhāvanāya samatāya pavattamānattā, ime dhammavicayasambojjhaṅgādayo ekarasā hutvā pavattantīti, bhāvanācittuppādapariyāpannaṃ saṅkhāragataṃ vibhūtaṃ pākaṭaṃ hutvā upaṭṭhāti. Cittuppādoti bhāvanācittuppādo. Lepapiṇḍeti silesapiṇḍe laggamāno viya appito viya hoti. Upacārena samādhiyati upacārajjhānena samādhiyati. Ayanti ayaṃ duvidhopi adhimuccanākāro adhimokkhasampasādo nāma. Tasmiṃ sampasāde satīti etasmiṃ vipassanālakkhaṇe, upacārajjhāne vā adhimokkhasampasāde sati. Yo pana arahattaṃ vā paṭilabhati catutthajjhānaṃ vā, tassa cittaṃ vippasannaṃ hotiyeva, ayaṃ nippariyāyato paṭilābhasampasādo, evaṃ santepi idhāmippetameva dassetuṃ , ‘‘idha panā’’tiādi vuttaṃ. Vipassanā hītiādi vuttassa samatthanaṃ. Tattha paññāyāti arahattapaññāya. Adhimuccanassāti saddahanaṃ ussukkāpajjanassa. Upacāranti upacārajjhānaṃ. Āneñjasamāpattiyā adhimuccanassa kāraṇanti yojanā.

    ஏதரஹி வாதி இதா³னிமேவ. ஆனேஞ்ஜங் வாதி சதுத்த²ஜ்ஜா²னங் வா. ஸமாபஜ்ஜதீதி அதி⁴க³ச்ச²தி. இத³ங் ஹீதிஆதி³னா ஸங்கே²பதோ வுத்தமத்த²ங் விவரதி. அரஹத்தஸச்சி²கிரியா நாம அக்³க³மக்³க³பா⁴வனாய ஸதி அத்த²தோ ஆபன்னா ஹோதி, அக்³க³மக்³க³பஞ்ஞா ஏவ தத³த்த²ங் அதி⁴முச்சிதப்³பா³தி த³ஸ்ஸெந்தோ, ‘‘அத² வா’’தி விகப்பந்தரமாஹ. தத்த² யதா² நாம பாஸாத³ஸ்ஸ அத்தா²ய ஸமானீதத³ப்³ப³ஸம்பா⁴ராவயவே அப்பஹொந்தே கூடாகா³ரங் காதுங் ந பஹொந்தியேவ, ஏவங்ஸம்பத³மித³ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ, ‘‘தங் அனபி⁴ஸம்பு⁴ணந்தோ ஆனேஞ்ஜங் வா ஸமாபஜ்ஜதீ’’தி ஆஹ. சதுஸச்சங் வா ஸச்சி²கரோதி ஹெட்டி²மமக்³கா³தி⁴க³மனவஸேன ஆனேஞ்ஜங் வா ஸமாபஜ்ஜதி உப⁴யஸ்ஸபி ஹேதுபரிக்³க³ஹிதத்தா.

    Etarahi vāti idānimeva. Āneñjaṃ vāti catutthajjhānaṃ vā. Samāpajjatīti adhigacchati. Idaṃ hītiādinā saṅkhepato vuttamatthaṃ vivarati. Arahattasacchikiriyā nāma aggamaggabhāvanāya sati atthato āpannā hoti, aggamaggapaññā eva tadatthaṃ adhimuccitabbāti dassento, ‘‘atha vā’’ti vikappantaramāha. Tattha yathā nāma pāsādassa atthāya samānītadabbasambhārāvayave appahonte kūṭāgāraṃ kātuṃ na pahontiyeva, evaṃsampadamidanti dassento, ‘‘taṃ anabhisambhuṇanto āneñjaṃ vā samāpajjatī’’ti āha. Catusaccaṃvā sacchikaroti heṭṭhimamaggādhigamanavasena āneñjaṃ vā samāpajjati ubhayassapi hetupariggahitattā.

    தத்ராதி தஸ்மிங் ‘‘பஞ்ஞாய வா அதி⁴முச்சதி, ஆனேஞ்ஜங் வா ஸமாபஜ்ஜதீ’’தி யதா²வுத்தே விஸேஸாதி⁴க³மே அயங் இதா³னி வுச்சமானோ யோஜனானயோ. ஏவங் ஹோதீதி இதா³னி வுச்சமானாகாரேன சித்தாபி⁴னீஹாரோ ஹோதி. கிச்சந்தி பப்³ப³ஜிதகிச்சங். ததோதி அரஹத்தாதி⁴க³மனதோ. ஓஸக்கிதமானஸோதி ஸங்குசிதசித்தோ. அந்தரா ந திட்ட²தீதி அஸமாஹிதபூ⁴மியங் ந திட்ட²தி. இதா³னி யதா²வுத்தமத்த²ங் உபமாய விபா⁴வேதுங் ‘‘யதா²’’திஆதி³ வுத்தங். தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – யதா² தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ வனமஹிங்ஸங் க³ஹேதுங் உஸ்ஸாஹவதோ ஓஸக்கந்தஸ்ஸ ஸஸகோ³தா⁴தி³க்³க³ஹணே வத்தப்³ப³மேவ நத்தி², ஏவங் இமஸ்ஸபி பி⁴க்கு²னோ அரஹத்தங் க³ஹேதுங் உஸ்ஸாஹவதோ ததோ ஓஸக்கித்வா சதுத்த²ஜ்ஜா²னஸமாபஜ்ஜனே வத்தப்³ப³மேவ நத்தீ²தி. ஏஸேவ நயோதி யதா²வுத்தங் உபமங் உபமாஸங்ஸந்த³னஞ்ச மக்³க³பா⁴வனாயோஜனாயங் சதுஸச்சஸச்சி²கிரியாயோஜனாயஞ்ச அதிதி³ஸதி.

    Tatrāti tasmiṃ ‘‘paññāya vā adhimuccati, āneñjaṃ vā samāpajjatī’’ti yathāvutte visesādhigame ayaṃ idāni vuccamāno yojanānayo. Evaṃ hotīti idāni vuccamānākārena cittābhinīhāro hoti. Kiccanti pabbajitakiccaṃ. Tatoti arahattādhigamanato. Osakkitamānasoti saṃkucitacitto. Antarā na tiṭṭhatīti asamāhitabhūmiyaṃ na tiṭṭhati. Idāni yathāvuttamatthaṃ upamāya vibhāvetuṃ ‘‘yathā’’tiādi vuttaṃ. Tatrāyaṃ saṅkhepattho – yathā tassa purisassa vanamahiṃsaṃ gahetuṃ ussāhavato osakkantassa sasagodhādiggahaṇe vattabbameva natthi, evaṃ imassapi bhikkhuno arahattaṃ gahetuṃ ussāhavato tato osakkitvā catutthajjhānasamāpajjane vattabbameva natthīti. Eseva nayoti yathāvuttaṃ upamaṃ upamāsaṃsandanañca maggabhāvanāyojanāyaṃ catusaccasacchikiriyāyojanāyañca atidisati.

    ஹேதுஅத்த²ஜோதனோ ந்தி நிபாதோ, கரணே வா ஏதங் பச்சத்தவசனந்தி ஆஹ ‘‘யேன காரணேனா’’தி. தஸ்ஸ ஸங்வத்தனங் அரஹதி, தங் வா பயோஜனங் ஏதஸ்ஸாதி தங்ஸங்வத்தனிகங். விஞ்ஞாணந்தி விபாகவிஞ்ஞாணங். ஆனேஞ்ஜஸபா⁴வங் உபக³ச்ச²தீதி ஆனேஞ்ஜூபக³ங். யதா² குஸலங் ஆனேஞ்ஜஸபா⁴வங், ஏவங் தங் விபாகவிஞ்ஞாணம்பி ஆனேஞ்ஜஸபா⁴வங் உபக³தங் அஸ்ஸ ப⁴வெய்ய. தேனாஹ – ‘‘காதி³ஸமேவ ப⁴வெய்யாதி அத்தோ²’’தி. கேசீதி அப⁴யகி³ரிவாஸினோ. குஸலவிஞ்ஞாணந்தி விபாகவிஞ்ஞாணம்பி தங் குஸலங் விய வத³ந்தி. தன்னாமகமேவாதி குஸலங் விய ஆனேஞ்ஜனாமகமேவ ஸியா. எத்த² ச புரிமவிகப்பே ‘‘ஆனேஞ்ஜூபக³’’ந்தி தங்ஸதி³ஸதா வுத்தா, து³தியவிகப்பே ததோ ஏவ தங்ஸமஞ்ஞதா. ஸோ பனாயமத்தோ²தி ஆனேஞ்ஜஸதி³ஸதாய விபாககாலேபி தங்னாமகமேவ அஸ்ஸாதி யதா²வுத்தோ அத்தோ². இமினா நயேனாதி இமினா வுத்தனயேன. எத்த² ஹி ஆனேஞ்ஜாபி⁴ஸங்கா²ரஹேதுவிபாகவிஞ்ஞாணங் ‘‘ஆனேஞ்ஜூபக³ங் ஹோதி விஞ்ஞாண’’ந்தி வுத்தத்தா தங்னாமகமேவ கத்வா தீ³பிதங். அரஹத்தஸ்ஸாபீதி அபிஸத்³தே³ன அக்³க³மக்³க³பா⁴வனாயபி ஹெட்டி²மமக்³க³பா⁴வனாயபீதி அத்தோ² ஸங்க³ஹிதோதி த³ட்ட²ப்³போ³. ஸமாதி⁴வஸேன ஓஸக்கனா கதி²தாதி ‘‘விபுலேன மஹக்³க³தேன சேதஸா விஹரெய்ய’’ந்தி ஸமத²னயங் த³ஸ்ஸெத்வா தே³ஸனா கதி²தா.

    Hetuatthajotano yanti nipāto, karaṇe vā etaṃ paccattavacananti āha ‘‘yena kāraṇenā’’ti. Tassa saṃvattanaṃ arahati, taṃ vā payojanaṃ etassāti taṃsaṃvattanikaṃ. Viññāṇanti vipākaviññāṇaṃ. Āneñjasabhāvaṃ upagacchatīti āneñjūpagaṃ. Yathā kusalaṃ āneñjasabhāvaṃ, evaṃ taṃ vipākaviññāṇampi āneñjasabhāvaṃ upagataṃ assa bhaveyya. Tenāha – ‘‘kādisameva bhaveyyāti attho’’ti. Kecīti abhayagirivāsino. Kusalaviññāṇanti vipākaviññāṇampi taṃ kusalaṃ viya vadanti. Tannāmakamevāti kusalaṃ viya āneñjanāmakameva siyā. Ettha ca purimavikappe ‘‘āneñjūpaga’’nti taṃsadisatā vuttā, dutiyavikappe tato eva taṃsamaññatā. So panāyamatthoti āneñjasadisatāya vipākakālepi taṃnāmakameva assāti yathāvutto attho. Iminā nayenāti iminā vuttanayena. Ettha hi āneñjābhisaṅkhārahetuvipākaviññāṇaṃ ‘‘āneñjūpagaṃ hoti viññāṇa’’nti vuttattā taṃnāmakameva katvā dīpitaṃ. Arahattassāpīti apisaddena aggamaggabhāvanāyapi heṭṭhimamaggabhāvanāyapīti attho saṅgahitoti daṭṭhabbo. Samādhivasena osakkanā kathitāti ‘‘vipulena mahaggatena cetasā vihareyya’’nti samathanayaṃ dassetvā desanā kathitā.

    67. அயஞ்ஹி பி⁴க்கூ²தி யங் உத்³தி³ஸ்ஸ அயங் து³தியானேஞ்ஜஸப்பாயதே³ஸனாய பி⁴க்கு² வுத்தோ. பஞ்ஞவந்ததரோதி வத்வா தங் த³ஸ்ஸேதுங், ‘‘த்³வின்னம்பி கம்மட்டா²னங் ஏகதோ கத்வா ஸம்மஸதீ’’தி வுத்தங். ஹெட்டி²மஸ்ஸ ஹி ‘‘யே ச தி³ட்ட²த⁴ம்மிகா காமா’’திஆதி³னா ரூபஸத்³த³க³ந்த⁴ரஸபொ²ட்ட²ப்³பா³னேவ ரூபமுகே²ன விபஸ்ஸனாபி⁴னிவேஸோ கதோ, இமஸ்ஸ பன ‘‘யங் கிஞ்சி ரூப’’ந்திஆதி³னா ஸகலரூபத⁴ம்மவஸேன. ப⁴க³வா ஹி கம்மட்டா²னங் கதெ²ந்தோ கம்மட்டா²னிகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ காரணப³லானுரூபமேவ பட²மங் பா⁴வனாபி⁴னிவேஸங் த³ஸ்ஸேதி; ஸோ பச்சா² ஞாணே விபுலங் க³ச்ச²ந்தே அனவஸேஸதோ த⁴ம்மங் பரிக்³க³ண்ஹாதி. ரூபபடிபா³ஹனேனாதி ரூபவிராக³பா⁴வனாய ஸப்³ப³ஸோ ஸமதிக்கமேன. ஸப்³ப³த்தா²தி ஸப்³பே³ஸு ததியானேஞ்ஜாதீ³ஸு.

    67.Ayañhi bhikkhūti yaṃ uddissa ayaṃ dutiyāneñjasappāyadesanāya bhikkhu vutto. Paññavantataroti vatvā taṃ dassetuṃ, ‘‘dvinnampi kammaṭṭhānaṃ ekato katvā sammasatī’’ti vuttaṃ. Heṭṭhimassa hi ‘‘ye ca diṭṭhadhammikā kāmā’’tiādinā rūpasaddagandharasaphoṭṭhabbāneva rūpamukhena vipassanābhiniveso kato, imassa pana ‘‘yaṃ kiñci rūpa’’ntiādinā sakalarūpadhammavasena. Bhagavā hi kammaṭṭhānaṃ kathento kammaṭṭhānikassa bhikkhuno kāraṇabalānurūpameva paṭhamaṃ bhāvanābhinivesaṃ dasseti; so pacchā ñāṇe vipulaṃ gacchante anavasesato dhammaṃ pariggaṇhāti. Rūpapaṭibāhanenāti rūpavirāgabhāvanāya sabbaso samatikkamena. Sabbatthāti sabbesu tatiyāneñjādīsu.

    பஞ்ஞவந்ததரோதி பஞ்ஞுத்தரோ. திண்ணம்பி கம்மட்டா²னங் ஏகதோ கத்வாதி காமகு³ணா ஸப்³ப³ரூபத⁴ம்மா காமஸஞ்ஞாதி ஏவங் திண்ணங் புக்³க³லானங் கம்மட்டா²னவஸேன திதா⁴ வுத்தே ஸம்மஸனூபக³த⁴ம்மே ஏகதோ கத்வா, ‘‘ஸப்³ப³மேதங் அனிச்ச’’ந்தி ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹெத்வா, ஸம்மஸதி யதா² – ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங், ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 1.298; ஸங்॰ நி॰ 5.1081; மஹாவ॰ 16; சூளனி॰ அஜிதமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 4, 7, 8; திஸ்ஸமெத்தெய்யமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 10, 11; படி॰ ம॰ 2.30). தேனாஹ – ‘‘உப⁴யமேதங் அனிச்ச’’ந்திஆதி³. காமரூபஸஞ்ஞாவஸேன தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகபே⁴த³தோ அட்ட² ஏகேககொட்டா²ஸாதி ஏவங் கதங் உப⁴யந்தி வுத்தந்தி ஆஹ – ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மிக…பே॰… வஸேன ஸங்கி²பித்வா உப⁴யந்தி வுத்த’’ந்தி. தண்ஹாதி³ட்டி²வஸேனாதி தண்ஹாபி⁴னந்த³னாவஸேன ‘‘ஏதங் மமா’’தி, தி³ட்டா²பி⁴னந்த³னாவஸேன ‘‘ஏஸோ மே அத்தா’’தி ஏவங் அபி⁴னந்தி³துங். ஏஸேவ நயோதி இமினா தண்ஹாதி³ட்டி²வஸேன ‘‘ஏதங் மம, ஏஸோ மே அத்தா’’தி அபி⁴னந்தி³துங் அஜ்ஜோ²ஸாய கி³லித்வா பரினிட்டா²பெத்வா டா²துந்தி இமமத்த²ங் அதிதி³ஸதி. காமபடிபா³ஹனேனாதி இத³ங் ஆக³மனபடிபதா³த³ஸ்ஸனத்த²ங், வண்ணப⁴ணனத்த²ஞ்ச வுத்தங். ரூபபடிபா³ஹனங் ஹிஸ்ஸ ஆஸன்னங், ததோபி ஆகாஸானஞ்சாயதனஸமதிக்கமோ, தங்ஸமதிக்கமேன ஸஹேவ ஸப்³பே³ தா விபஸ்ஸனாவஸேன ஓஸக்கனா கதி²தா ‘‘உப⁴யமேதங் அனிச்ச’’ந்திஆதி³வசனதோ.

    Paññavantataroti paññuttaro. Tiṇṇampi kammaṭṭhānaṃ ekato katvāti kāmaguṇā sabbarūpadhammā kāmasaññāti evaṃ tiṇṇaṃ puggalānaṃ kammaṭṭhānavasena tidhā vutte sammasanūpagadhamme ekato katvā, ‘‘sabbametaṃ anicca’’nti ekajjhaṃ gahetvā, sammasati yathā – ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti (dī. ni. 1.298; saṃ. ni. 5.1081; mahāva. 16; cūḷani. ajitamāṇavapucchāniddesa 4, 7, 8; tissametteyyamāṇavapucchāniddesa 10, 11; paṭi. ma. 2.30). Tenāha – ‘‘ubhayametaṃ anicca’’ntiādi. Kāmarūpasaññāvasena diṭṭhadhammikasamparāyikabhedato aṭṭha ekekakoṭṭhāsāti evaṃ kataṃ ubhayanti vuttanti āha – ‘‘diṭṭhadhammika…pe… vasena saṅkhipitvā ubhayanti vutta’’nti. Taṇhādiṭṭhivasenāti taṇhābhinandanāvasena ‘‘etaṃ mamā’’ti, diṭṭhābhinandanāvasena ‘‘eso me attā’’ti evaṃ abhinandituṃ. Eseva nayoti iminā taṇhādiṭṭhivasena ‘‘etaṃ mama, eso me attā’’ti abhinandituṃ ajjhosāya gilitvā pariniṭṭhāpetvā ṭhātunti imamatthaṃ atidisati. Kāmapaṭibāhanenāti idaṃ āgamanapaṭipadādassanatthaṃ, vaṇṇabhaṇanatthañca vuttaṃ. Rūpapaṭibāhanaṃ hissa āsannaṃ, tatopi ākāsānañcāyatanasamatikkamo, taṃsamatikkamena saheva sabbe tā vipassanāvasena osakkanā kathitā ‘‘ubhayametaṃ anicca’’ntiādivacanato.

    68. இத⁴ அத்தனோ சாதி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனகம்மட்டா²னங் ஸந்தா⁴யாஹ. நிருஜ்ஜ²ந்தி தப்படிப³த்³த⁴ச²ந்த³ராக³னிரோதே⁴ன, ஸமாபஜ்ஜனக்க²ணே பன அனுப்பாத³னேனபி. தேனாஹ ‘‘ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் பத்வா’’தி. அதப்பகட்டே²னாதி உளாரதரபா⁴வேன ஜா²னஸமாபத்தியா அதித்திகரபா⁴வேன. தமேவ படிபத³ந்தி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனபா⁴வனமாஹ. ஸமாதி⁴வஸேன ஓஸக்கனா கதி²தா ததியாருப்பகம்மட்டா²னஸ்ஸ வுத்தத்தா ‘‘யத்தே²தா’’திஆதி³னா.

    68. Idha attano cāti ākiñcaññāyatanakammaṭṭhānaṃ sandhāyāha. Nirujjhanti tappaṭibaddhachandarāganirodhena, samāpajjanakkhaṇe pana anuppādanenapi. Tenāha ‘‘ākiñcaññāyatanaṃ patvā’’ti. Atappakaṭṭhenāti uḷāratarabhāvena jhānasamāpattiyā atittikarabhāvena. Tameva paṭipadanti ākiñcaññāyatanabhāvanamāha. Samādhivasena osakkanā kathitā tatiyāruppakammaṭṭhānassa vuttattā ‘‘yatthetā’’tiādinā.

    இத⁴ அத்தனோதி த்³விகோடிகஸுஞ்ஞதாமனஸிகாரஸங்கா²தங் விபஸ்ஸனாகம்மட்டா²னங். ஹெட்டா² வுத்தபடிபத³ந்தி அனந்தரங் வுத்தஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனகம்மட்டா²னங். ஸதி ஸமத²பா⁴வனாயங் ஸுஞ்ஞதாமனஸிகாரஸ்ஸ இத⁴ ஸாதிஸயத்தா வுத்தங். ‘‘து³தியாகிஞ்சஞ்ஞாயதனே விபஸ்ஸனாவஸேன ஓஸக்கனா கதி²தா’’தி.

    Idha attanoti dvikoṭikasuññatāmanasikārasaṅkhātaṃ vipassanākammaṭṭhānaṃ. Heṭṭhā vuttapaṭipadanti anantaraṃ vuttaākiñcaññāyatanakammaṭṭhānaṃ. Sati samathabhāvanāyaṃ suññatāmanasikārassa idha sātisayattā vuttaṃ. ‘‘Dutiyākiñcaññāyatane vipassanāvasena osakkanā kathitā’’ti.

    70. ததியாகிஞ்சஞ்ஞாயதனே அத்தனோதி சதுகோடிகஸுஞ்ஞதாமனஸிகாரஸங்கா²தங் விபஸ்ஸனாகம்மட்டா²னங். எத்தா²தி ஏதஸ்மிங் ஸுஞ்ஞதானுபஸ்ஸனாதி⁴காரே. க்வசீதி கத்த²சி டா²னே, காலே, த⁴ம்மே வா. அத² வா க்வசீதி அஜ்ஜ²த்தங், ப³ஹித்³தா⁴ வா. அத்தனோ அத்தானந்தி ஸகத்தானங். ‘‘அயங் கோ², போ⁴ ப்³ரஹ்மா…பே॰… வஸீ பிதா பூ⁴தப⁴ப்³யான’’ந்திஆதி³னா (தீ³॰ நி॰ 1.42) பரபரிகப்பிதங் அத்தானஞ்ச கஸ்ஸசி கிஞ்சனபூ⁴தங் ந பஸ்ஸதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘கஸ்ஸசீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² பரஸ்ஸாதி ‘‘பரா பஜா’’தி ‘‘பரோ புரிஸோ’’தி ச ஏவங் க³ஹிதஸ்ஸ. ந ச மம க்வசனீதி எத்த² மம-ஸத்³தோ³ அட்டா²னபயுத்தோதி ஆஹ ‘‘மமஸத்³த³ங் தாவ ட²பெத்வா’’தி. பரஸ்ஸ சாதி அத்ததோ அஞ்ஞஸ்ஸ, ‘‘பரோ புரிஸோ நாம அத்தி² மமத்தா²ய ஸஜிதோ, தஸ்ஸ வஸேன மய்ஹங் ஸப்³ப³ங் இஜ்ஜ²தீ’’தி ஏவங் ஏகச்சதி³ட்டி²க³திகபரிகப்பிதவஸேன பரங் அத்தானங், தஞ்ச அத்தனோ கிஞ்சனபூ⁴தங் ந பஸ்ஸதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ, ‘‘ந ச க்வசனீ’’திஆதி³மாஹ. எத்த² ச நாஹங் க்வசனீதி ஸகஅத்தனோ அபா⁴வங் பஸ்ஸதி. ந கஸ்ஸசி கிஞ்சனதஸ்மிந்தி ஸகஅத்தனோ ஏவ கஸ்ஸசி அனத்தனியதங் பஸ்ஸதி. ந ச, மமாதி ஏதங் த்³வயங் யதா²ஸங்க்²யங் ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங், அத்தீ²தி பச்சேகங். ‘‘ந ச க்வசனி பரஸ்ஸ அத்தா அத்தீ²’’தி பரஸ்ஸ அத்தனோ அபா⁴வங் பஸ்ஸதி, ‘‘தஸ்ஸ பரஸ்ஸ அத்தனோ மம கிஸ்மிஞ்சி கிஞ்சனதா ந சத்தீ²’’தி பரஸ்ஸ அத்தனோ அனத்தனியதங் பஸ்ஸதி. ஏவங் அஜ்ஜ²த்தங் ப³ஹித்³தா⁴ ச க²ந்தா⁴னங் அத்தத்தனியஸுஞ்ஞதா ஸுத்³த⁴ஸங்கா²ரபுஞ்ஜதா சதுகோடிகஸுஞ்ஞதாபரிக்³க³ண்ஹனேன தி³ட்டா² ஹோதி. ஹெட்டா² வுத்தபடிபத³ந்தி இதா⁴பி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனகம்மட்டா²னமேவ வத³தி. விபஸ்ஸனாவஸேனேவ ஓஸக்கனா கதி²தா சதுகோடிகஸுஞ்ஞதாத³ஸ்ஸனவிஸேஸபா⁴வதோ, தப்பதா⁴னத்தா சஸ்ஸ மனஸிகாரஸ்ஸ.

    70. Tatiyākiñcaññāyatane attanoti catukoṭikasuññatāmanasikārasaṅkhātaṃ vipassanākammaṭṭhānaṃ. Etthāti etasmiṃ suññatānupassanādhikāre. Kvacīti katthaci ṭhāne, kāle, dhamme vā. Atha vā kvacīti ajjhattaṃ, bahiddhā vā. Attano attānanti sakattānaṃ. ‘‘Ayaṃ kho, bho brahmā…pe… vasī pitā bhūtabhabyāna’’ntiādinā (dī. ni. 1.42) paraparikappitaṃ attānañca kassaci kiñcanabhūtaṃ na passatīti dassento ‘‘kassacī’’tiādimāha. Tattha parassāti ‘‘parā pajā’’ti ‘‘paro puriso’’ti ca evaṃ gahitassa. Na ca mama kvacanīti ettha mama-saddo aṭṭhānapayuttoti āha ‘‘mamasaddaṃ tāva ṭhapetvā’’ti. Parassa cāti attato aññassa, ‘‘paro puriso nāma atthi mamatthāya sajito, tassa vasena mayhaṃ sabbaṃ ijjhatī’’ti evaṃ ekaccadiṭṭhigatikaparikappitavasena paraṃ attānaṃ, tañca attano kiñcanabhūtaṃ na passatīti dassento, ‘‘na ca kvacanī’’tiādimāha. Ettha ca nāhaṃ kvacanīti sakaattano abhāvaṃ passati. Na kassaci kiñcanatasminti sakaattano eva kassaci anattaniyataṃ passati. Na ca, mamāti etaṃ dvayaṃ yathāsaṅkhyaṃ sambandhitabbaṃ, atthīti paccekaṃ. ‘‘Na ca kvacani parassa attā atthī’’ti parassa attano abhāvaṃ passati, ‘‘tassa parassa attano mama kismiñci kiñcanatā na catthī’’ti parassa attano anattaniyataṃ passati. Evaṃ ajjhattaṃ bahiddhā ca khandhānaṃ attattaniyasuññatā suddhasaṅkhārapuñjatā catukoṭikasuññatāpariggaṇhanena diṭṭhā hoti. Heṭṭhā vuttapaṭipadanti idhāpi ākiñcaññāyatanakammaṭṭhānameva vadati. Vipassanāvaseneva osakkanā kathitā catukoṭikasuññatādassanavisesabhāvato, tappadhānattā cassa manasikārassa.

    இத⁴ அத்தனோதி நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனகம்மட்டா²னமாஹ. ஸப்³ப³ஸஞ்ஞாதி ரூபஸஞ்ஞா படிக⁴ஸஞ்ஞா நானத்தஸஞ்ஞா ஹெட்டி²மா திஸ்ஸோ அரூபஸஞ்ஞாதி ஏவங் ஸப்³ப³ஸஞ்ஞா அனவஸேஸா நிருஜ்ஜ²ந்தீதி வத³ந்தி. ‘‘ஹெட்டா² வுத்தா’’தி பன விஸேஸிதத்தா இமஸ்மிங் ஆக³தா சதுத்த²ஜ்ஜா²னஸஞ்ஞாத³யோ அபி ஸஞ்ஞாதி அபரே. ந்தி ஸம்முதிமத்தங் காமஸஞ்ஞாபடிபா³ஹனவஸேனேவ தேஸங் நானத்தஸஞ்ஞாதி³னிரோத⁴ஸ்ஸ அத்த²ஸித்³த⁴த்தா. ஸமாதி⁴வஸேன ஓஸக்கனா கதி²தா நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனபா⁴வனாய ஸமத²கம்மட்டா²னபா⁴வதோ.

    Idha attanoti nevasaññānāsaññāyatanakammaṭṭhānamāha. Sabbasaññāti rūpasaññā paṭighasaññā nānattasaññā heṭṭhimā tisso arūpasaññāti evaṃ sabbasaññā anavasesā nirujjhantīti vadanti. ‘‘Heṭṭhā vuttā’’ti pana visesitattā imasmiṃ āgatā catutthajjhānasaññādayo api saññāti apare. Tanti sammutimattaṃ kāmasaññāpaṭibāhanavaseneva tesaṃ nānattasaññādinirodhassa atthasiddhattā. Samādhivasena osakkanā kathitā nevasaññānāsaññāyatanabhāvanāya samathakammaṭṭhānabhāvato.

    71. புப்³பே³ பஞ்சவித⁴ங் கம்மவட்டந்தி புரிமகம்மப⁴வஸ்மிங் மோஹோ அவிஜ்ஜா ஆயூஹனா ஸங்கா²ரா நிகந்திதண்ஹா உபக³மனங் உபாதா³னங் சேதனா ப⁴வோதி ஏவமாக³தோ ஸபரிக்கா²ரோ கம்மப்பப³ந்தோ⁴. ந ஆயூஹிதங் அஸ்ஸாதி ந சேதிதங் பகப்பிதங் ப⁴வெய்ய. ஏதரஹி ஏவங் பஞ்சவித⁴ங் விபாகவட்டந்தி விஞ்ஞாணனாமரூபஸளாயதனப²ஸ்ஸவேத³னாஸங்கா²தோ பச்சுப்பன்னோ விபாகப்பப³ந்தோ⁴ நப்பவத்தெய்ய காரணஸ்ஸ அனிப்ப²ன்னத்தா. ஸசே ஆயூஹிதங் ந ப⁴விஸ்ஸதீதி யதி³ சேதிதங் பகப்பிதங் ந ஸியா. யங் அத்தீ²தி யங் பரமத்த²தோ விஜ்ஜமானகங். தேனாஹ ‘‘பூ⁴த’’ந்தி. தஞ்ஹி பச்சயனிப்³ப³த்ததாய ‘‘பூ⁴த’’ந்தி வுச்சதி. தங் பஜஹாமீதி தப்படிப³த்³த⁴ச²ந்த³ராக³ப்பஹானேன ததோ ஏவ ஆயதிங் அனுப்பத்தித⁴ம்மதாபாத³னவஸேன பஜஹாமி பரிச்சஜாமி.

    71.Pubbe pañcavidhaṃ kammavaṭṭanti purimakammabhavasmiṃ moho avijjā āyūhanā saṅkhārā nikantitaṇhā upagamanaṃ upādānaṃ cetanā bhavoti evamāgato saparikkhāro kammappabandho. Na āyūhitaṃ assāti na cetitaṃ pakappitaṃ bhaveyya. Etarahi evaṃ pañcavidhaṃ vipākavaṭṭanti viññāṇanāmarūpasaḷāyatanaphassavedanāsaṅkhāto paccuppanno vipākappabandho nappavatteyya kāraṇassa anipphannattā. Sace āyūhitaṃ na bhavissatīti yadi cetitaṃ pakappitaṃ na siyā. Yaṃ atthīti yaṃ paramatthato vijjamānakaṃ. Tenāha ‘‘bhūta’’nti. Tañhi paccayanibbattatāya ‘‘bhūta’’nti vuccati. Taṃ pajahāmīti tappaṭibaddhachandarāgappahānena tato eva āyatiṃ anuppattidhammatāpādanavasena pajahāmi pariccajāmi.

    பரினிப்³பா³யீதி ஸஹ பரிகப்பனேன அதீதத்தே²தி ஆஹ ‘‘பரினிப்³பா³யெய்யா’’தி. பரினிப்³பா³யெய்ய நு கோ²தி வா பாடோ², ஸோ ஏவத்தோ². ந கிஞ்சி கதி²தந்தி நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்தியா ஸங்கா²ராவஸேஸஸுகு²மபா⁴வேன ஞாணுத்தரஸ்ஸேவ விஸயபா⁴வதோ ஸரூபதோ ந கிஞ்சி கதி²தங், நயேன பனஸ்ஸ விஸேஸங் ஞாபேதுகாமத்தா. ப⁴க³வதோ கிர ஏதத³ஹோஸி – ‘‘இமிஸ்ஸங்யேவ பரிஸதி நிஸின்னோ ஆனந்தோ³ அனுஸந்தி⁴குஸலதாய நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் பாத³கங் கத்வா டி²தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ படிஸந்தி⁴ங் அரஹத்தஞ்ச ஸந்தா⁴ய பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸதி, இமினா புச்சா²னுஸந்தி⁴னா தமத்த²ங் தே³ஸெஸ்ஸாமீ’’தி. ஓஸக்கனாய ச இதா⁴தி⁴ப்பேதத்தா பி⁴ன்னரஸதே³ஸனா ஹோதீதி புச்சா²னுஸந்தி⁴ புச்சி²தா. தஸ்மிஞ்ஹி அஸதி அனுஸந்தி⁴பே⁴த³பி⁴ன்னேஸா தே³ஸனா, ந ச பு³த்³தா⁴சிண்ணா பி⁴ன்னரஸதே³ஸனாதி. விபஸ்ஸனானிஸ்ஸிதந்தி தன்னிஸ்ஸிதங். தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ. உபாதி³யதி ஏதேனாதி ச உபாதா³னங். ந பரினிப்³பா³யதி பஹாதப்³ப³ஸ்ஸ அப்பஜஹனதோ. தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘த⁴ம்மாபி கோ², பி⁴க்க²வே, பஹாதப்³பா³, பகே³வ அத⁴ம்மா’’தி (ம॰ நி॰ 1.240). உபாதா³னஸெட்ட²ந்தி இத³ங் நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனப⁴வஸ்ஸ ஸப்³ப³ப⁴வக்³க³தாத³ஸ்ஸனபரங், ந பன அரியப⁴வக்³க³ஸ்ஸ உபாதா³னஸெட்ட²தாபடிஸேத⁴பரங்.

    Parinibbāyīti saha parikappanena atītattheti āha ‘‘parinibbāyeyyā’’ti. Parinibbāyeyya nu khoti vā pāṭho, so evattho. Na kiñci kathitanti nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā saṅkhārāvasesasukhumabhāvena ñāṇuttarasseva visayabhāvato sarūpato na kiñci kathitaṃ, nayena panassa visesaṃ ñāpetukāmattā. Bhagavato kira etadahosi – ‘‘imissaṃyeva parisati nisinno ānando anusandhikusalatāya nevasaññānāsaññāyatanaṃ pādakaṃ katvā ṭhitassa bhikkhuno paṭisandhiṃ arahattañca sandhāya pañhaṃ pucchissati, iminā pucchānusandhinā tamatthaṃ desessāmī’’ti. Osakkanāya ca idhādhippetattā bhinnarasadesanā hotīti pucchānusandhi pucchitā. Tasmiñhi asati anusandhibhedabhinnesā desanā, na ca buddhāciṇṇā bhinnarasadesanāti. Vipassanānissitanti tannissitaṃ. Tassa bhikkhuno. Upādiyati etenāti ca upādānaṃ. Na parinibbāyati pahātabbassa appajahanato. Tenāha bhagavā – ‘‘dhammāpi kho, bhikkhave, pahātabbā, pageva adhammā’’ti (ma. ni. 1.240). Upādānaseṭṭhanti idaṃ nevasaññānāsaññāyatanabhavassa sabbabhavaggatādassanaparaṃ, na pana ariyabhavaggassa upādānaseṭṭhatāpaṭisedhaparaṃ.

    73. நிஸ்ஸாயாதி ப⁴வபரியாபன்னங் நாம த⁴ம்மங் நிஸ்ஸாய தப்பரியாபன்னங் நாம நிஸ்ஸாய ஓக⁴னித்த²ரணா ப⁴க³வதா அக்கா²தா; அஹோ அச்ச²ரியமேதங், அஹோ அப்³பு⁴தமேதந்தி.

    73.Nissāyāti bhavapariyāpannaṃ nāma dhammaṃ nissāya tappariyāpannaṃ nāma nissāya oghanittharaṇā bhagavatā akkhātā; aho acchariyametaṃ, aho abbhutametanti.

    நவஸுபி டா²னேஸு ஸமத²யானிகஸ்ஸேவ வஸேன தே³ஸனாய ஆக³தத்தா, இத⁴ ச கஸ்ஸசிபி பாத³கஜ்ஜா²னஸ்ஸ அனாமட்ட²த்தா வுத்தங் – ‘‘அரியஸாவகோதி ஸுக்க²விபஸ்ஸகோ அரியஸாவகோ’’தி. நவன்னம்பி கம்மட்டா²னங் ஏகதோ கத்வா ஸம்மஸதீதி இத³ங் ஜா²னத⁴ம்மேபி அனுஸ்ஸவலத்³தே⁴ க³ஹெத்வா ஸம்மஸனங் ஸம்ப⁴வதீதி கத்வா வுத்தங்; தேபூ⁴மகஸங்கா²ரக³தங் இத⁴ வுத்தந்தி அனவஸேஸதோ பரிக்³க³ஹணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘யாவதா ஸக்காயோ’’தி.

    Navasupi ṭhānesu samathayānikasseva vasena desanāya āgatattā, idha ca kassacipi pādakajjhānassa anāmaṭṭhattā vuttaṃ – ‘‘ariyasāvakoti sukkhavipassako ariyasāvako’’ti. Navannampi kammaṭṭhānaṃ ekato katvā sammasatīti idaṃ jhānadhammepi anussavaladdhe gahetvā sammasanaṃ sambhavatīti katvā vuttaṃ; tebhūmakasaṅkhāragataṃ idha vuttanti anavasesato pariggahaṇaṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘yāvatā sakkāyo’’ti.

    ஏதங் அமதந்தி அமதங் நிப்³பா³னங் ஆரப்³ப⁴ பவத்தியா ஏதங் அரஹத்தங் அமதரஸங். தேனாஹ – ‘‘ஏதங் அமதங் ஸந்தங், ஏதங் பணீத’’ந்தி. ‘‘அனுபாதா³ய கிஞ்சிபி அக்³க³ஹெத்வா சித்தங் விமுச்சீ’’தி வுத்தத்தாபி அனுபாதா³ சித்தஸ்ஸ விமொக்கோ² நிப்³பா³னங் அஞ்ஞத்த² ஸுத்தே வுச்சதி.
