Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    3. அனிச்சஸுத்தங்

    3. Aniccasuttaṃ

    45. ஸாவத்தி²னிதா³னங். ‘‘ரூபங், பி⁴க்க²வே, அனிச்சங். யத³னிச்சங் தங் து³க்க²ங் ; யங் து³க்க²ங் தத³னத்தா ; யத³னத்தா தங் ‘நேதங் மம, நேஸோஹமஸ்மி, ந மேஸோ அத்தா’தி ஏவமேதங் யதா²பூ⁴தங் ஸம்மப்பஞ்ஞாய த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஏவமேதங் யதா²பூ⁴தங் ஸம்மப்பஞ்ஞாய பஸ்ஸதோ சித்தங் விரஜ்ஜதி விமுச்சதி அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி. வேத³னா அனிச்சா… ஸஞ்ஞா… ஸங்கா²ரா… விஞ்ஞாணங் அனிச்சங். யத³னிச்சங் தங் து³க்க²ங்; யங் து³க்க²ங் தத³னத்தா; யத³னத்தா தங் ‘நேதங் மம, நேஸோஹமஸ்மி, ந மேஸோ அத்தா’தி ஏவமேதங் யதா²பூ⁴தங் ஸம்மப்பஞ்ஞாய த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஏவமேதங் யதா²பூ⁴தங் ஸம்மப்பஞ்ஞாய பஸ்ஸதோ சித்தங் விரஜ்ஜதி விமுச்சதி அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி. ரூபதா⁴துயா சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ சித்தங் விரத்தங் விமுத்தங் ஹோதி அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி, வேத³னாதா⁴துயா…பே॰… ஸஞ்ஞாதா⁴துயா… ஸங்கா²ரதா⁴துயா… விஞ்ஞாணதா⁴துயா சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ சித்தங் விரத்தங் விமுத்தங் ஹோதி அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி. விமுத்தத்தா டி²தங். டி²தத்தா ஸந்துஸிதங் 1. ஸந்துஸிதத்தா ந பரிதஸ்ஸதி. அபரிதஸ்ஸங் பச்சத்தஞ்ஞேவ பரினிப்³பா³யதி. ‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’தி பஜானாதீ’’தி. ததியங்.

    45. Sāvatthinidānaṃ. ‘‘Rūpaṃ, bhikkhave, aniccaṃ. Yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ ; yaṃ dukkhaṃ tadanattā ; yadanattā taṃ ‘netaṃ mama, nesohamasmi, na meso attā’ti evametaṃ yathābhūtaṃ sammappaññāya daṭṭhabbaṃ. Evametaṃ yathābhūtaṃ sammappaññāya passato cittaṃ virajjati vimuccati anupādāya āsavehi. Vedanā aniccā… saññā… saṅkhārā… viññāṇaṃ aniccaṃ. Yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ; yaṃ dukkhaṃ tadanattā; yadanattā taṃ ‘netaṃ mama, nesohamasmi, na meso attā’ti evametaṃ yathābhūtaṃ sammappaññāya daṭṭhabbaṃ. Evametaṃ yathābhūtaṃ sammappaññāya passato cittaṃ virajjati vimuccati anupādāya āsavehi. Rūpadhātuyā ce, bhikkhave, bhikkhuno cittaṃ virattaṃ vimuttaṃ hoti anupādāya āsavehi, vedanādhātuyā…pe… saññādhātuyā… saṅkhāradhātuyā… viññāṇadhātuyā ce, bhikkhave, bhikkhuno cittaṃ virattaṃ vimuttaṃ hoti anupādāya āsavehi. Vimuttattā ṭhitaṃ. Ṭhitattā santusitaṃ 2. Santusitattā na paritassati. Aparitassaṃ paccattaññeva parinibbāyati. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti pajānātī’’ti. Tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸந்துஸ்ஸிதங் (க॰ ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    2. santussitaṃ (ka. sī. pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 3. அனிச்சஸுத்தவண்ணனா • 3. Aniccasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. அனிச்சஸுத்தவண்ணனா • 3. Aniccasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact